PáncélautókEz az aloldal páncélozott gumikerekes harcjárművekkel, közismert nevükön páncélautókkal foglalkozik. A páncélautók egyidősek a személyautókkal: az első példányok az 1900-as évek elején jelentek meg. Ezek még alig voltak többek fémlapokkal burkolt motorral és utastérrel ellátott gépjárműveknél, de így is biztosítottak bizonyos szintű védelmet a kézifegyverek tüzével szemben, brmiközben a szárazföldi haderő egyik leggyorsabb egységeivé váltak.

A páncélautók egy gyűjtőnév, amelybe számos altípus tartozik. Az utóbbi évtizedekben megjelentek többek között az APC (wheeled armored personnel carrier), IMV (infantry mobility vehicle), vagy MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) jelzésű harcjárművek, de ezek gyakorlatilag csak a marketingfogások, hogy rávegyék a döntéshozókat a rendszerben álló nehéz és könnyű páncélautók, illetve különböző aknák és gránátok elleni védelemmel rendelkező harcjárművek lecseréléséhez.


Az elfnet.hu legtöbb haditechnikai oldalával ellentétben a páncélautókat nem gyártási idejük, hanem méretük, kapacitásuk és elsődleges feladatuk alapján csoportosítottuk (hasonlóan például a Helikopterekhez). Természetesen akadnak átfedések, mivel sok típusból készül más feladatkörű változat, például egy nehéz páncélautóra löveget szereltek - minden esetben a típus eredeti konfigurációját tekintjük mérvadónak. Ez azonban csak egy szubjektív rendszerezés és mindössze arra szolgál, hogy áttekinthetőbbé tegye az oldalt. Az egyes írások megnyitásához kattintson a sárga Mutat/elrejt feliratra, majd a szétnyíló felsorolás harmadik oszlopában található linkre.


Figyelmeztetés: önkényuralmi jelképek!

A honlap ezen részén az olvasó különböző diktatúrák jelképeivel találkozhat. Ezek használata a korábbi jogszabályok alapján törvénybe ütközött (kivéve - mint ebben az esetben is - ha ismeretterjesztő célt szolgáltak), de az Európai Unió többszöri elmarasztalását követően az új (2012. évi C) magyar büntető törvénykönyvben jelentősen csökkentették az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos tiltásokat.

De mi azért szólunk, nehogy megzavarjuk valaki(k) köznyugalmát.Könnyű páncélautók

Mutat elrejt

Ebbe a kategóriába azok a páncélautók kerültek, amelyek két tengellyel rendelkeznek, kapacitásuk nem haladja meg 10 teljes felszerelésű katonát és elsődleges feladatkörük a felderítés, járőrtevékenység, esetleg konvolykíséret.Gumikerekes páncélvadászok

Mutat elrejt

Átmenet a könnyű és nehéz páncélautók között. Ebbe a csoportba azon harcjárműveket soroltuk, amelyeket (méretüktől függetlenül) nem elsősorban felderítésre vagy csapatszállításra, hanem más páncélozott harcjárművek (páncélautók és harckocsik) elleni harcra terveztek és legalább egy (40 mm-esnél, azaz gépágyúnál nagyobb kaliberű) löveggel vagy rakétákkal rendelkeznek.Nehéz páncélautók (csapatszállítók)

Mutat elrejt

A páncélautók legnagyobb méretű típusai a nehéz páncélautók blokkba kerültek - itt olyan gumikerekes harcjárműveket sorolunk fel, amelyek legalább három tengellyel (6 kerékkel) rendelkeznek és nagyobb létszámú gyalogos katona vagy felszerelés szállítására alkalmasak.

Ország

Típus

Típusnév

csapatszállító BPM-97 „Visztrel”
csapatszállító Fahd 240 „Fahd”
csapatszállító Véhicule de l’Avant Blindé
csapatszállító Pandur I „Pandur”
csapatszállító WZ551 „Type 90”
felderítő Light Armored Vehicle 25 „LAV-25”
csapatszállító Sisu XA-180 „Pasi”
csapatszállító GAZ-5903 „BTR-80”
csapatszállító Transportpanzer „Fuchs”
csapatszállító Multirole Armoured Vehicle „Boxer”
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2017 | Minden jog fenntartva.