Varázsló [Kalandra fel!]

„Nem, amíg nem ismered el, hogy bunkó vagyok!”


Történet:

Amikor először láttam a Cartoon Network reklámjában ezt az alkotást, ledöbbentem: elsőre csak az átlagot épphogy elérő rajzolás és az ingerszegény környezet látszott, továbbá az, hogy a főszereplő idióta a kutyája meg amorf. A 20 másodpercnyi promóció megtette hatását - onnantól kezdve nagy ívben elkerültem a sorozatot - mindezt annak ellenére, hogy több helyen áradoztak róla: a Chowder és a Nyomi szerencsétlen utazásai-hoz hasonlították.

Végül egy esős délutánon mégis arra vetemedtem, hogy megnézzek belőle pár részt és el kell ismerjem, részben tévedtem. Azért részben, mert a fent leírtak mindegyike igaz: a kivitelezés finoman szólva szimbolikus, még a főszereplőkkel sem pepecseltek sokat, de nincsenek bonyolult szócsaták vagy álleejtős harcjelenetek sem (legalábbis az elején). Csakhogy ez nem fedi a teljes igazságot, mivel a másik tábornak is igaza van: a Kalandra fel! ugyanis egy paródia. A főhős nem véletlenül bárgyú, az ellenfelek sem véletlenül karikaturisztikusak és az sem meglepő, ha valaki ráismer egy valós életbeli személyre (ld. zombi üzletemberek vagy az Ok-farkasok, kiknek lelkében csak ok-okozat és vérszomj él).

Emellett Pendleton Ward alkotása egyben társadalmi szatíra is - az emberi hülyeség mellett pellengérre állítja a hatalomért vívott értelmetlen harcot és számos emberi archetípust - mindezt tiritarka, kisfiús köntösben. Emiatt a többszintű tartalom miatt kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt ajánlható a Kalandra fel!. Maguk a két történetet tartalmazó részek is széles palettán mozognak: vannak átlagos és vicces epizódok, de a szatíra (ld. Jégkirály) és a tragédia sem ritka. Ha pedig már unjuk Finn, az ember és Jake, a varázskutya kalandjait, akár keresd Waldót is játszhatunk a csigával (nem ér interneten rákeresni).

Az alaptörténet (látszólag) ezúttal is borzasztóan egyszerű: Finn, az embergyerek a varázslatos Ooo földjén (nem vicc, így hívják) hősként él: segít a rászorulóknak és azoknak is, akik nem szorulnak rá. Bár úgy tűnik nem túl nehéz őrizni a békét egy olyan világban, ahol az egyetlen visszatérő, evilági ellenség* véletlenül vált gonosszá és célja csupán a házasság, azért egy hősnek mindig akad feladat.

Idővel egyre jobban rálátunk a bolygó másik oldalára is: az idill valójában egy pusztító háború utáni poszt-apokaliptikus világot takar, ahol Finn az egyik utolsó emberi lény és mindenfelé szörnyű teremtmények és a régi világ utolsó túlélői élnek.

E remek, kétarcú mese kis hazánkban magyarul szólal meg (még a dalok is), de a szinkronizálással és cezúrázás óriási problémák vannak. A folyamatos félrefordítások egy (elég idegesítő) dolog, de az már egyenesen felháborító, hogy egyes jeleneteket egyszerűen kivágtak a magyar változatból (ilyen például a rajzolt hányás, a homár-főzés vagy amikor Penny, a tolvaj kislány kést akar döfni Finn nyakába). A csúcsot viszont egyenlőre a 6. évad 1., 2. és 4-ik rész tartja: ezek a főhős számára kiemelten fontos részek (Finn megismeri elveszett apját, majd elveszti nemcsak kiváló kardját, hanem az egész karját), de Magyarországon ezt a három részt egészen egyszerűen nem vetítik.

A fordítás egyenlőre nem teljes, mivel Amerikában már a 7. évadnál tartanak (és már betervezték a 8-at is), Magyarországon a 6-ik évad már véget ért, de a nagy sikerre való tekintettel remélhetőleg előbb-utóbb a hiányzó részek is el fognak készülni. A Kalandra fel!-ből készült képregény és több játék is, de ezek önálló történettel rendelkeznek (már amelyik) - az alábbiakban ezekről nem lesz szó.


Jellemzés:

A Kalandra fel! egyik negatív mellékszereplője a Varázsló**, egy több mint 200 éves marslakó. Varázsló egy átlagos magasságú, antropomorf (emberalakú), de zöld bőrszínű kopasz (vörös hajú) férfi. Szája szinte folyamatosan mosolyra húzódik, ami felfelé görbülő állával jellegzetes párt alkot. Szemei fehérek, szembogara nem látható (hasonlóan a Jégkirályéhoz), azonban a Varázsló azon kevés szereplők közé tartozik, akinek jól kivehető orra van (orra furcsa alakú, lefelé lógó). A baloldali fotón a Varázsló mellett a karakter női változata látható az „A herceg, aki mindent akart” című részből.

A Varázsló mindig elnyűtt ruházatot hord. Citromsárga nadrágjához szintén sárga, rövid ujjú felsőt vesz fel, ami annyira szakadt, hogy kilátszik alóla a hasa. A Varázsló kalapja is sárga, rajta hanyagul rátekert kék szalag. Egyéb ruhadarabjai, kiegészítői hasonlóan szedett-vedettek: két csizmája közül a bal lila, a jobb piros, de hátizsákjának pántjai pedig nem egyeznek. Bal combjához egy kis zsákot kötözött és gyakran egy elnyűtt subát is hord, amit annyira felhúz, hogy az arcából csak fehér szemei látszódjanak.

A Varázsló igen furcsa, talán félreértett szerzet. Ooo-szerte sokan ismerik, mint elvetemült bűnözőt, de - ellentétben a legtöbb gonosszal - a Varázslónak látszólag nincsen igazi célja: ő egyszerűen egy szemét alak, aki örömét leli mások szenvedésében (emiatt többek között örökre kitiltották a vizes élményparkból).

Az alábbi teóriát hivatalosan nem támasztották alá, de logikusnak tűnik (persze az is lehet, hogy az egészből semmi sem igaz).

Lehetséges, hogy a Varázsló nem csak egy ”egyszerű”, cél nélküli őrült gonosztevő (mint pl.: Joker a Batman univerzumban) - igaz, hogy ”áldozatai” általában kínlódnak, de nem ez a célja: ő oktatni próbál.

Ooo idilli világában a Varázsló (saját elmondása szerint is) tanítani próbál: a maga ironikus módján próbálja megmutatni a világ valódi arcát. Ahogy az az „Áttekintés” bekezdésben is olvasható, első megjelenésekor megpróbálja megértetni a sorozat főszereplőjével, Finn-nel, hogy nem mindenkinek kell segíteni, főleg nem egy szemét alaknak: máskor azzal okoz galibát, hogy megvalósítja Finn álmát (kis figurákat hoz létre, amelyekkel a fiú eljátszogat, de ”babái” kapcsolatait kivetíti a valóságra).

A lecke elején a Varázsló általában elvesz valamit, ám egyben (egy mondókával) azt is elmondja, hogyan lehetne azt visszaszerezni (csak Ooo földjének lakói sosem hallgatnak rá). Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy tanításai végén az úgynevezett ”áldozatok” gazdagabbak lesznek egy leckével, a Varázsló viszont megszívja (Finn-nel való találkozásai végén újra és újra megverik).

A Varázsló több mint 200 éve barangol Ooo földjén és „tanítja a jótevőket”: eredetileg a Marson élt, ahonnan hasonló tettei miatt száműzték.

Ismeri a marsiakat (ő Grob Gob Glob Grod öccse) és valamikori*** felesége, Margles is marsi volt (a nő halála után változott meg a Varázsló jelleme, korábban a Mars elnöke, Lincoln szerint egy menő fickó volt).

Felszerelése mellett a Varázsló rendelkezik egy eléggé lepusztult házzal, amely Finn szerint a Varázsló elméjének kivetülése. A romos faházban döglött patkány, fekete penész, férgek és mérges szömörce található, sőt, egy eredetileg is működésképtelen marsi teleportáló és egy üvegben még egy mini élő szfinx**** is. A Varázslónak nincs felelősségtudata (vagy legalábbis kibújik alóla), apatikus, de nemtörődöm hozzáállása valószínűleg szomorú múltjából ered.


Áttekintés:

Mellékszereplőként a Varázsló tucatnyi alkalommal felbukkan a történetben, de eddig mindössze 4 epizódban játszott központi szerepet. Debütálására az 1 évad 20. részében kerül sor (az epizód magyar címe: Ijesztő város).

Finn és Jake éppen az erdőben sétálnak, amikor találkoznak egy ételért könyörgő koldussal. Finn-nek van is egy kockacukra, amit oda tudna adni a férfinek: a fiú szinte megőrül a cukorért, de fontosabbnak tartja, hogy megetessen egy hobót, ráadásul elképzelhetőnek tartja, hogy a lény titkon egy manó, aki jutalmat ad a jó tettért.

A hobó így megkapja a cukrot, amit azonnal meg is eszik, majd felfedi magát: igazából nem is koldus, hanem egy varázsló! Ad is egy misztikus varázs-jutalmat Finn-nek: a fiú egész testét egyetlen hatalmas lábbá változtatja, de a lényeg nem ez, hanem a szintén ingyen adott életre szóló varázs-lecke.

Az embergyerek követeli, hogy változtassák vissza, ám a varázsló erre csak akkor hajlandó, ha Finn elismeri, hogy a Varázsló bunkó, majd elteleportál. Finn kiakad és egyre levertebb lesz, hiszen lábként képtelen a hősködésre - elbujdosik a híd alá, ahol a Varázsló többi áldozata lakik (akiket a marsi férfi szintén hasonló lényekké változtatott). Végül a torzszülöttek összefognak és együtt megtámadják a Varázslót, de az könnyedén legyőzi őket. Finn azt hiszi, a Varázsló azt akarta megtanítani, hogy viszonzás nélkül adjanak, de a Varázsló leinti. Finn kifakad: bárcsak ne lett volna kedves vele - egy ilyen bunkóval. A Varázsló helyesel: megtanulták a leckét, ezért mindenkit visszaváltoztat, majd tovább áll, hogy Ooo földjének többi lakóját is tanítsa.

Később, a Szendvics az időben című részben a Varázsló meg akarja kóstolni Jake szuper-szendvicsét, majd miután a kutya ezt visszautasítják, egyszerűen elveszi az ételt. Egyenlőre nem eszi meg, de ahhoz, hogy Jake visszakapja, válaszolni kell egy találós kérdésre:


„Mikor a képetek 7:20-as mutat,

És a levelek már barnulnak,

Előre nem lesz út más, csak a zuhanás.

S minél ázottabb vagy, annál mázlisabb.”


Miután elmondta a mondókáját, se só, se beszéd kiugrik (a faház oldalán át) és enni kezdi a szendvicset, de még a földet érés előtt egy jókora citromsárga gömböt varázsol maga köré. A hősök először azt hiszik, a Varázsló sóbálvánnyá merevedett, pedig csak lelassította az időt a gömbön belül. Finn és Jake bedugja a fejét a gömbbe, de így nem lehet átjutni rajta, hiszen ők is azonnal lelassulnak.

Először Zizgó tervét próbálják megvalósítani, aki egy rámpán át beugrat a gömbbe, majd Buborék-hercegnő hőrakétáját, de a sárga burokba érve mindkettő rendkívül lelassul (egy szörny képében még Marceline, a vámpírkirálynő is beugrik a gömbbe, de ő sem jár sikerrel).

Végül Finn rájön a gömb nyitjára: ha Jake szomorú (ahogy a Varázsló mondja: az arca 7:20-at mutat, azaz a szája lefelé áll), a burok nem fékezi le. Ezzel a tudással végül a kutya átjut a gömbön és visszaveszi a szendvicsét, Buborék hercegnő rakétájának robbanása eléri a varázslót, akibe Marceline is belebokszol és még Zizgő is áthajt rajta a gördeszkájával.

Egy másik napon a Varázsló az erdőben ballagva megérzi, hogy bátyja, Grob Gob Glob Grod közelít felé, hogy a bűneiért a Marson bíróság elé állíthassák. Mivel Grob Gob Glob Grod egy szerkezettel elszívja varázserejének nagy részét, a Varázsló nem tud elteleportálni, ezért menekülni kezd, majd miután belefut Finn-be és Jake-be, maradék erejével kettős transzformációt hajt végre: ő Jake-ké változik, míg Jake-et saját alakjára formálják. A csel bejön, helyette Jake-et viszik el a bíróságra, ám Finn mindenáron meg akarja menteni a legjobb barátját.

A Varázsló ezért elviszi Finn-t a házába, ahol megmutatja az embergyereknek a marsi teleportálóját (ld. fentebb). Kiderül, hogy az eszköz mindig is működött, de nem elég arra a helyre gondolni, ahová az ember el akar jutni, emellett valakivel törődnie is kell az utazónak (ezzel biztosítva, hogy a Varázsló csakis akkor térhessen haza, ha már törődik valakivel).

Időközben a Varázsló alakú Jake-et a bíróság elítéli az igazi Varázsló bűneiért: Jake választhat***** a teljes megsemmisülés és aközött, hogy a jogar erejével eleven csillagporrá égetik a testtét, így a lelke örökké a kozmosz sivár bugyraiban fog vándorolni.

Jake halálát követően - rájőve, hogy nem is a Varázsló-t ölték meg - a Mars királya, Lincoln feláldozza hallhatatlanságát, hogy visszahozza Jake-et: ez sikerül is, de szörnyű áron. Finn és Jake megkérdezik Grob Gob Glob Grod-ot, hogy elkapják-e a Varázslót, de visszautasítja, mert még mindig kötődik a testvéréhez. Az epizód végén kiderül, hogy a Varázsló sem teljesen érzelemmentes, amikor visszaemlékezik elhunyt feleségére.

A varázsló ezután hosszabb ideig nem játszik fontos szerepet, testvére, Grob Gob Glob Grod pedig életét veszti: sisakja éppen Ooo földjébe csapódik. Finn és Jake szeretné megszerezni a fejfedőt, ám ara nem számítanak, hogy Betty (a Jégkirály barátnője) előttük begyűjti az értékes holmit.

Jobb híján követik a lányt - egyenesen a varázsló házába: itt azt hiszik, képesek észrevétlenül belopózni a házba és rajtaüti a Varázsló-n, de ő már tud a jelenlétükről és itt ismét megmutatja: Finn és Jake nem ellenfelek számára (Jake-et levessé változtatja, Finn-ből pedig egy héj nélküli tojás lesz.

A marsi férfi az alaksorban éppen egy furcsa szerkezeten ügyködik: próbál úgy tenni, mintha nem érdekelné, de a segédjeként funkcionáló Betty látja, hogy (talán bátyja halála miatt is) a Varázslóban kavarognak az érzelmek. Maga a Varázsló ha magát nem is, a többi mágust helyesen ítéli meg - személyiségüket három elem határozza meg: a varázslat, az őrület és a szomorúság (Betty önként csatlakozott, a Varázslóhoz, mert úgy véli, rajta keresztül megmentheti a szeretett férfit, Simon Petrikov-ot, azaz a Jégkirály-t).

A Varázsló szerkezetét használva transzba esnek, ahol Betty belelát a Varázsló múltjába. Láthatja, ahogy felesége halálát követően a Varázsló létrehozott egy M.A.R.G.L.E.S. nevű lényt, hogy védelmi fegyverként megakadályozza GOLB második eljövetelét (neve mellett M.A.R.G.L.E.S. külsőre is a halott nő mása volt).

A lény kész volt beteljesíteni feladatát, a dolog mégis rosszul sült el, mert a Varázsló bevallotta neki, hogy mindvégig Margles-ről álmodott és bár tudja, hogy ő nem az igazi, mégsem akarja elengedni.

Mielőtt véget érne a transz, a kenyéremberré vált Finn összetöri a szerkezetet, ami furcsa hatással jár: Betty egy őrült varázslóvá válik, míg a Varázsló ereje teljesen eltűnik és egy normális emberré válik: ezzel együtt szomorúsága is szertefoszlik - az utolsó képeken látható, ahogy elgondolkozik, hogy mit csinálhatnak az egyszerű emberek.


A következő művek közül a baloldali szerzője dsnr427, a középső alkotója Damien Saelak, míg a jobboldalt pózol varázslóként:Megjegyzés:

A Kalandra fel! egyik pozitívuma a negatív szereplők széles spektruma: ott van a jóformán veszélytelen, szerencsétlen Jégkirály, az Éjszférát uraló Hunson Abadeer, de a minden élő halálán dolgozó Zombikirály (Lich) és a vámpírok is. A választás azért esett a Varázsló-ra, mert bár negatív karakter, igazából nem akar rosszat, de jót se: a Varázsló groteszk, véletlenszerű, izgalmas és kétség kívül teljesen egyedi figura.


Jelmagyarázat:

*: a Zombi király (Lich) a Nagy Gomba háborúban keletkezett, Marceline apja az éjszférából származik (ld. lejjebb), míg a Varázsló-t a Marsról száműzték.


**: angol neve Magic Man, azaz kb. mágikus ember, utalva arra, hogy nem azonos a történetbeli varázslókkal (wizards).


***: több utalás van Margles halálára: a Mars ura elmondja, hogy mikor az Olympus-hegyen (a Mars és egyben a Naprendszer legnagyobb hegyén) jártak, amikor - az epizód promóciós képe alapján - Margles valószínűleg lezuhant.

Később erre úgy hivatkoznak, hogy egy istenség GOLB megtámadta a Marsot és „elvette” a nőt: lehet, hogy halálát közvetlenül okozta, de az is elképzelhető, hogy a nő ”csak” meghalt, ugyanis a halál után GOLB képes teljesen megsemmisíteni a lelket. Ez lehetett az oka, hogy a Varázsló kérésének (hozza vissza halott feleségét), még az isteni erejű kívánságmester, Prismo sem tudott eleget tenni (tehát GOLB hatalma nála is nagyobb).


****: újabb félrefordítás - valójában nem szfinx, hanem mantikór. Bár mindkettő szerepel az ókori görög mitológiában és mindkettő oroszlántestű, előbbi egyiptomi eredetű, női fejjel (és madárszerű, tollas szárnnyal) rendelkezik, míg utóbbi perzsa eredetű, (hím-) oroszlán fejű, denevér szárnyakkal és skorpió farokkal.


***** Finn közbeavatkozása miatt Jake véletlen hozzáér a jogarhoz, azaz meghal (tehát Jake halála nem a Varázsló hibája, hanem Finn-né.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.