Scaredy Bat [Ruby Gloom]

„Ó jaj!”


Történet:

A rajzfilm-ipar mára óriásira duzzadt, ám az alkotások többsége a maximum egyszer nézhető kategóriába tartozik (vagy még abba se). Ebből a maszlagból csupán néhány alkotás sorozat ki, ám ezeket nem mind ugyanazért szeretjük.

A pozitív értelemben kirívó rajzfilmek között vannak közel tökéletesek (pl.: Avatar - Aang legendája), ahol a történet, az egyes epizódok cselekménye, a karakterek és minden más stimmel (természetesen jó, ha évtizedenként egy ilyen műalkotás készül).

Egy fokkal ez alatt helyezkednek el az egy vagy több téren kiemelkedő sorozatok, például a W.I.T.C.H. - ez egy 5, szupererővel rendelkező lány mindennapjait bemutató olasz sorozat, amelyben egy remek történetnek lehetünk szem- és fültanúi.

Vannak azonban olyan remekművek is, ahol semmi ”értelmes” (legalábbis a cselekményt előrevivő) esemény nem történik és bár az epizód végére megoldódik az adott banális (vagy óriási) probléma, a szereplők interakcióért és magukért a karakterekért mégis érdemes követni őket.

Ez utóbbi kategóriába tartozik többek között a Totally Spies, de a 2006 és 2008 között vetített kanadai Ruby Gloom is - utóbbi egy érdekes kis világba kalauzolja a nézőket (tényleg nagyon-nagyon kicsibe).

Gloomsville városkájában, egy kastélyszerű házban lakik négy jó barát és más ismerőseik: a hiperaktív egyszemű Iris, Misery, aki maga a két lábon járó szerencsétlenség, Skull Boy; a feltaláló-kalandor-álmodozó és Ruby Gloom: egy kedves, vörös hajú lány, aki mindenben a pozitívumot látja.

E rajzfilm karakterei elsőre szörnyűséges szörnyetegeknek tűnnek: Skullboy egy csontváz, a sziámi-ikerpár, Frank és Len mintha Frankeinstein szörnyetege lenne (kétfejű kiadásban), de a szereplők között találni hollót, denevért és egy fekete macskát is.

Ez azonban csak a látszat: mind veszélytelenek (egyedül a Misery-t kísérő balszerencse okoz néha problémákat) és Ruby (sőt, a sorozat) mottója: „Bright side of the dark side”, azaz kb. a sötét oldal világos oldala - minden rosszban van valami jó, csak meg kell látni.

A Ruby Gloom-ban gyakorlatilag nem történik semmi, az egész sorozat inkább egyfajta szkeccs-show, egymás után pakolt jelenetek, vicces gyűjteménye (ezt támasztja alá, hogy az epizódok nem függnek össze és az elején, valamint a végén egy-egy különálló, 1-2 perces szkeccset tekinthet meg a néző.

Mindezek ellenére a Ruby Gloom egy remek (igaz, alig ismert) sorozat*, amelyben a vicces, jópofa karakterek mellett fülbemászó dallamok csendülnek fel és lépten-nyomon utalásokba ütközik a vájt fülű néző (a Cluedo-tól és James Bond-tól a Hamupipőkén és Star Trek-en át egészen a Rubik kockáig). A hazai nézők számára mindössze az jelenthet problémát, hogy a Ruby Gloom-hoz (legalábbis e cikk írásakor) még nem létezett magyar felirat, így ez elkészült 40 rész csak angolul tekinthető meg.


Jellemzés:

A Ruby Gloom sorozat egyik mellékszereplője Scaredy Bat, a félős denevér (magyarra fordítva már a neve is félős, ijedős denevért jelent).

Scaredy egy alacsony, fekete színű denevér - igaz, denevér mércével nem biztos, hogy alacsony (magasságban Ruby macskájához, Doom Kitty-hez mérhető).

Scaredy kör alakú feje meglepően nagyméretű a testéhez képest, szemei feketék és a bal felső metszőfoga kiáll a szájából. Denevérként nem visel ruhát, csupán egy lila színű sálat, ugyanakkor fülei nyugalmi állapotban lekonyulnak, mintha oldalra fésült haja lenne, a szárnyakként funkcionáló bőrredők pedig gyakran kabátszerűnek tűnnek (különösen, ha maga előtt tartja a karjait).

Scaredy éles metszőfoga ellenére teljesen veszélytelen, félénk teremtés (erős akcentussal), aki a többiekkel együtt lakik a méretes villában: ismeri minden fontosabb karaktert és van saját szobája (gyakran vesz részt a közös étkezéseken is, de ilyenkor számos könyvet kell a székére tenni, hogy kellően magasan üljön).

Scaredy gyakorlatilag minden létező dologtól fél; többek között a magasságtól, a lépcsőktől, a sötétségtől és a szellemektől is. Még olyan banális dolgoktól is fél, mind a mosás, a bújócska, az ici-picit is ijesztő történetek vagy akár a saját árnyéka (a Ruby Gloom-musicalben még egy számot is énekel arról, hogy mindentől fél).

A denevért rendkívüli módon megviseli az állandó félelem, gyakran elájul, ezért elsősorban a picit sem ijesztő dolgokat kedveli, például ha puha párnákról olvashat vagy pihenhet a nyugágyában. Scaredy általában moszkitókat eszik, de kedvenc étele nem ez, hanem a crumpets**, amelyet egyfajta kabalaként, szerencse-talizmánként is hord***.

Denevérként Scaredy képes repülni, táncolni és kiválód dobos, csak az a baj, hogy a repüléstől is fél és közönség előtt nem tud dobolni, mert teljesen zavarba jön, ha nézik.

Scared mindezek mellett kedves, illedelmes és rendkívül jólnevelt denevér, aki minden helyzetben megpróbál segíteni barátain: akkor is, ha ehhez le kell győznie saját félelmét.


Áttekintés:

Scaredy Bat az első évad második részében jelenik meg először. Ruby és barátai épp egy filmet forgatnak, amelyben a Scaredy egy horrorisztikus, vérszívó denevért játszik, illetve csak játszana, ugyanis a repkedő rém karakterét inkább egy föld-közelibb szerepre cserélné.

Scaredy ugyanis fél a repüléstől, ezért szinte kizárólag gyalog közlekedik. Poe megpróbálja meggyőzni, hogy korábban együtt repültek, miközben ő végtelen monológjának egyikével szórakoztatta, de a denevér valójában sem ekkor nem repült, sem akkor, amikor egy magas fáról megmentette Doom Kitty-t.

Barátai rádöbbennek, hogy Scaredy gyakorlatilag sosem repült, ezért megpróbálnak segíteni neki fóbiája leküzdésén. Skullboy ötlete alapján először kilövik egy katapultból, majd Iris bungee jumping-kötelet akar a lábára kötni, de egyik sem válik be.

Scaredy végül már el akar költözni a házból, mert úgy érzi, szégyent hoz a többiekre (lévén nélküle nem tudják befejezni a filmet), de Ruby megbocsát neki és a jelenet átírását követően folytatják a filmet.

Csakhogy ismét nem minden úgy megy, ahogy eltervezték és egy balesetet követően Ruby a mélybe zuhan - Scaredy utána ugrik és megmenti: nem veszi észre, hogy közben repül. Egészen addig, amíg Ruby rá nem mutat, hogy éppen repül (ettől persze megijed és lezuhannak, de szerencsére a lány elkap egy ágat, így mindketten megmenekülnek).

Később Scaredy-t is megvádolják, hogy ellopta Ruby kitömött zokni-nyusziját, Mr. Buns-t, de hamar kiderül, hogy ártatlan: Boo Boo végig ijesztgette (amiről számos fotó is készült).

A kis szellem amúgy is folyton ijesztgeti és különböző csínyekkel bosszantja: még egy Rémisztő Klubbot is létrehoznak, aminek egyetlen célja, hogy Boo Boo megijeszthesse (a denevér ki akar szállni, de akkor Boo Boo egyedül maradna).

A 13. epizódban Scaredy ismét félelmét leküzdve próbál segíteni: ezúttal Skullboy-on, aki a Ruby-val lejátszott Rómeó és Júlia színdarabon izgul, ezért felvesz egy mágikus fejfedőt. A kis denevér elolvassa a varázskalap használati utasítását és megpróbálja figyelmezetni barátját: ezért még a párbaj jelenetet is bevállalja, noha a vívástól is nagyon fél.

Boo Boo is állandóan halálra rémíti Scaredy-t, aki már képtelen így tovább élni: Ruby azt javasolja, hogy nevessen a félelmen és mindig maradjon nyugodt, amit meg is próbál****, több-kevesebb sikerrel.

Scaredy Bat rendszeresen felbukkan a rajzfilm elején, illetve végén található szkeccsekben: itt titkos-ügynököt és komédiást is játszik, máskor viszont csak az ártatlan áldozat szerepét osztják rá (például Venus, illetve Poe egyre fokozódó feszültséggel operáló történeteiben).

Később, miután Iris egy balesetben elveszti az egyik fogát, beteszi a párnája alá, azt másnapra elviszi a fogtündér. Scaredy bölcsességfoga nem sokkal később szintén megfájdul, majd kiesik, de a kis denevér egyáltalán nincs kibékülve azzal, hogy egy ismeretlen, sötét alak lopózik be éjjel a hálószobájába, hogy ellopjon tőle valamit.

Iris-szel ezért nyakon csípik a tündért, ám kiderült, hogy a tündér, Millie nem is akar fogtündér lenni. Scaredy ezért segít Millie-nek új életcélt találni, aki cserébe visszahozza a denevér bölcsességét (mivel Scaredy azt hiszi, a kiesett bölcsességfogával együtt a bölcsességét is elvesztette).

A 2. évad 13-ik részében Scaredy Frank és Len bandájában játszik, mint dobos, de amikor rájön, hogy közönség előtt kell szerepelnie, rögtön elfogja a lámpaláz és elkezd rettegni. Ezt végül úgy oldják meg, hogy a denevér egy tükrös dobozban dobol, így nem látja, hogy nézik, igaz, ennek hatására a kis denevér átlendül a másik oldalra és éjjel-nappal dobolni kezd (idővel persze minden megoldódok és később Scaredy még számos kalandot ét át barátaival).


Az alábbi képeket balról jobbra, Veki-san, illetve Vinyl-Stomp készítette, a Scaredy Bat-logó cronot29 alkotása:Megjegyzés:

A Ruby Gloom - a sorozat és a főszereplő is - tipikus kisgyerek-mesének (illetve szereplőnek) tűnik és többé-kevésbé az is, a szerethető karakterek, kellemes hangjuk és a kissé sötét tónus mégis kiemeli őket a bevezetőben említett átlag-masszából és ehhez hozzájárul a félénk, de rendes kis denevér, Scaredy Bat is:


Jelmagyarázat:

*: noha egész kis franchise épült a Ruby Gloom-os papír-írószer és egyéb, a sorozattal összefüggő termékek értékesítésére.


** egyfajta palacsinta-tésztához hasonló, waffel-szerű teasütemény.


***: akárcsak Skullboy bébi mini csikóhal-patkója.


****: nem tudja, hogy Mr. White és Mr. White közben megtiltják Boo Boo-nak az átveréseket.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.