Hermes Conrad [Futurama]

„Hermes Conrad, 36-os szintű bürokrata"


Történet:

Az amerikai rajzfilm-sorozatok első nagy korszakát a Disney uralta némafilmjeivel, amelyek minimális történetük helyett az akcióra helyezték a hangsúlyt. A Disney évtizedeken át gyártotta hasonló sorozatait, amelyek a hangosfilmek megjelenését követően is a látványvilágra koncentráltak. Ezzel éles ellentétben állt a Hanna-Barbera vállalat, amely az 1960-as Foxi Maxi-tól kezdődően évtizedeken át vezető szerepet töltött be az amerikai (TV) rajzfilm-gyártásban. A Hanna-Barbera sorozatai a Disney-nél lényegesen kisebb költségvetést kaptak, ezért minimalizálták az akciót és ahol lehetett, a mozgást is néhány képkockával illusztrálták (ilyen volt a jellegzetes körbeforgó lábas futás), amit összetettebb történettel, humorral és elmés dialógusokkal ellensúlyoztak.

A Hanna-Barbera működése alatt számos sikeres sorozatot gyártott* (pl.: Frédi és Béni, Scooby-Doo, Flúgos Futam, Maci Laci, Jetson család), de az 1980-as, 90-es évek új címei fokozatosan elhomályosították a céget (a Hanna-Barbera 2001-ben szűnt meg, utolsó sorozatait már a Caroon Network-kel közösen készítette).

A trónkövetelők közé tartozott a Fox TV-társaság új üdvöskéje, A Simpson család is, amely friss vért pumpált az iparágba. A Simpson család az akkor sikeres élőszereplős sorozatok mintájára egy átlagos alsó-középosztálybeli amerikai család hétköznapjait mutatta be. A csavar a sorozat társadalomkritikai éle volt: a címszereplő Simpson család teljesen diszfunkcionális és különösen a főszereplő, Homer Simpson éles ellentétben állt a megszokott nevelésben és munka terén is kiemelkedően sikeres családfőtől.

A Simpson család továbblépett a Honna-Barbera minimalista látványvilágán, de a lényeg továbbra is a szereplők közötti interakciókon volt. A sorozat magját a többi kortárs rajzfilmmel való szembenállás és a szatirikus él alkotta: a karikaturisztikusan idióta, dagadt gyerekverő alkoholista apuka a különböző kalamajkák végén felismerte a korábban elkövetett hibáját és (jó esetben a nézővel együtt) megtanulta a leckét. A Simpson család idővel a világ egyik legsikeresebb (és mára leghosszabb ideje folyamatosan futó) rajzfilm-sorozatává vált, de paradox módon éppen népszerűsége okozta a hanyatlását is. A több száz epizódon keresztül bemutatott kisváros és lakosai idővel egyre kidolgozottakká, majd túlgondoltakká váltak, de az igazi csapást az jelentette, hohy néhány évad után eltűnt a sorozat szatirikus, tanító jellege.

Ezt részben társadalmi változás (az ingerküszöb emelkedése), részben az agyatlan rajongás, a kialakuló Simpson-kultusz okozta: az első részekben például azzal illusztrálták, hogy Homer borzasztó szülő, hogy fojtogatta a saját fiát. Ez természetesen rettenetes bűncselekmény, de éppen a sokkhatás segített a mondanivaló átadásába. Több mint két tucat évad azonban megváltoztatta a nézőket, akik közül sokan a sorozattal együtt nőttek fel, majd lett gyerekük: mivel Homer-t gyerekkoruk meghatározó rajzfilm-figurái közé sorolják, normalizálták a férfi cselekedeteit, amely (köztük a fojtogatás vagy a nők lealacsonyítása) később már nem megbotránkoztató fordulatként, csupán visszatérő olcsó poénként szerepelt.

A Simpson család ennek ellenére továbbra is adásban maradt, sőt, Seth MacFarlane és mások lemásolták az ekkor már érdemi mondanivaló nélküli sorozatot, közben viszont az eredeti alkotó Matt Groening (David Samuel Cohen-nel kiegészülve) megalkotott egy másik** népszerűvé váló sorozatot is, amelynél megtartották a jellegzetes rajzolásmódot, azonban a társadalmi szatíra helyett az akcióra, a humorra és az utalásokra került át a hangsúly. Ez már önmagában felfrissítette az unalomig ismert dinamikát, ráadásul a Futurama még egyet csavart az alapfelálláson: a történet a távoli jövőben játszódik, felismerve, hogy egy rajzfilmben ugyanannyi ideig tart megrajzolni egy hétköznapi lakásbelsőt, mint egy űrlényekkel teli intergalaktikus űrhajót.

A Futurama kerettörténete szerint egy szerencsétlen, ütődött, de alapvetően kedves kifutófiú, Philip J. Fry (afféle fiatal Homer Simpson) 1999-ben véletlenül (több időutazással később kiderül, hogy direkt) lefagyasztja magát egy kriogenikai laborban, hogy aztán ezer évvel később a 3-ik évezredben ébredjen. Fry hamar megtalálja a helyét a robotokkal és űrlényekkel teli jövőben; egy kis szállítmányozási cégnél, a Bolygó Expressznél talál munkát (továbbra is kifutófiúként), ahol barátaival, köztük Leela-val, az egyszemű mutánssal, Bender-rel, a kleptomániás robottal és a többiekkel együtt valóban fantasztikus, lehetetlen kalandokat él át. A sorozat messze túlmutat Matt Groening korábbi munkáin, de a megrendelő Fox tévétársaság mindig is mostohán kezelte a Futurama-t, amely 1999-2003 között, majd 2008-2013 között összesen 7 évadot (140 epizódot) élt meg.

A Futurama ma is épp olyan humoros és szórakoztató, mint az ezredfordulón, amihez az is hozzájárul, hogy amikor a készítőknek elfogytak az ötletei, képesek voltak befejezni a sorozatot, amely a mai napig mindenkinek ajánlható, bár az összképen némiképp ront a magyar szinkron. A sorozat az utolsó évadot leszámítva szinkronizált és a hangokat adó szinkronszínészek több esetben lényegesen jobbak az eredetinél, a fordítás viszont kritikán alul: a poénok több mint felét tönkretették, a szereplők neveit csak részben***, a rövid dal-betéteket pedig egyáltalán nem fordították le - ennek ellenére a Futurama nem csak a tudományos-fantasztikus sorozatok kedvelőinek ajánlható.


Jellemzés:

Hermes Conrad a főszereplő Fry-t is alkalmazó Bolygó Expressz futárszolgálat alkalmazottja. Hermes egy középkorú, pocakos**** Földi férfi (bár Fry állítása szerit sokáig azt hitte, hogy Hermes egy űrbe kilőtt véglény). Hermes jamaikai származású, ennek megfelelő vonásokkal: bőre sötét, arca ugyanúgy széles, mint az orra és a szája. Hermes munkában visszafogott, elegáns ruhákat hord: általában szögletes szemüveget, sárgás inget, zöld öltönyt és öltönynadrágot, valamint vörös cipőt, esetenként zöld nyakkendővel.

Hermes csendes, nyugodt ember, de mellékszereplő létére meglepően kidolgozott. Nincsenek szuperképességei (még bobozni sem tud), bár kiválóan limbozik és tud zongorázni) azonban a professzor röntgenje kimutatja, hogy abnormálisan kicsi a csontváza, ráadásul jól vág az esze - a Furcsaságok antológiája 1 című részben (2. évad 20. rész) például elsőként jön rá, hogy Leela megölte a professzort.

Hermes Conrad munkáját tekintve bürokrata; egyfajta jövőbeli könyvelő, HR-es és titkár egy személyben, valamint ő tartja a kapcsolatot a rokonokkal (bürokrata minőségében először a 2. részben szerepel), emellett szövetségi nyomozó. Hermes 36. szintű bürokrataként dolgozik (a kisebb szám magasabb beosztást jelöl), később 38. szintre fokozzák le, de érdemeiért szinte azonnal 37. szintre léptetik elő, majd újra felküzdi magát a 36-is szintre. Hermes nagyon komolyan veszi a munkáját: még saját magának sem ad szabadnapot Valentin napra, sőt, gyűlöli magát, amiért csak 68,36%****-os a teljesítménye.

Hermes a történet során a Bolygó Expressz futárszolgálatnál dolgozik (ahol a főszereplők is): mindannyiukkal jó kapcsolatban van, kivéve Dr. Zoidberg-et, a cég orvosát, akit gyűlöl. A csapat szintén kedveli a férfit, amit az is mutat, hogy a cégtulajdonos, Botcsinálta professzor a céges nyaraláson saját maga és Dr. Zoidberg mellett egyedül Hermes számára fizeti ki az első osztályú luxus-kabint****.

Hermes a sorozat kezdetén 41 éves, felesége a magas, vékony LaBarbara, akitől egy szereke született (Dwight). Hermes jó férj és gondos apa, fia felnéz rá (állítása szerint Hermes „uncsi, fokozottan tehetséges”), ugyanakkor folyamatosan rivalizál Barbados Slim-mel, LaBarbara ex-férjével.


Áttekintés:

p>Hermes Conrad a Bolygó Expressz alkalmazottja, de könyvelőként általában nem veszt részt a küldetéseken, ennek ellenére - közvetlenül vagy közvetett módon - számos eseményben kulcsszerepet játszik. Hermes fiatal koráról keveset tudni: a sorozathoz kapcsolódó képregény alapján 2959-ben született (egy ronda, kövér nőtől), fiatalkorában versenyszerűen limbozott és atlétaként részt vett a 2980-as olimpián (limbozásban), de miután egy rajongója őt utánozva eltörte a gerincét, Hermes feladta a limbo-karrierjét, feleségül ment LaBarbara-hoz és a bürokráciának szentelte az életét.

A férfi ezután Mami Barátságos Robotgyárában helyezkedett el; 5-ös ellenőrként kezdett dolgozni a cég tijuanai (mexikói) gyárában. Egy hibás robot-bébin megesett a szíve, ezért a rendszert felülbírálva továbbengedte a robotot, aki nem más, mint a sorozat egyik főszereplője, Bender. Az esetet követően felmondott és egy kis futárszolgálatnál, a Bolygó Expressznél kezdett dolgozni, ahol Fry előtt több csapatot is túlélt.

Hermes könyvelőként szinte soha nem vesz részt a szállításokon, de miután észreveszi, hogy Bender csak felveszi a fizetését, de nem tesz semmit, a robot miatta lesz a csapat hajószakácsa. Amikor Botcsinálta professzor az egész csapatot elviszi egy céges nyaralásra és a Titanic űrhajó belezuhan egy fekete lyukba, Hermes az egész csapatot megmenti a limbozásával (az olimpiai tragédia után önként feladja a sportot, de ezután esetenként ismét limbozik).

Hermes később is meghúzódik a háttérben: Bender robotharcos karrierje alatt meglátogatja a csigaagyúak bolygóját, ahol véletlen egy agyleszívó kerül a fejére, de a többiek megmentik. Általában csak a munkával foglalkozik: a Szlopacs-gyárlátogatás során a gyanús túravezetővel beszélgetve felmerül, hogy a hatékonyság növelése érdekében kirúgja a Bolygó Expressz összes alkalmazottját és helyette apró szlopacsnyikokat alkalmazzon, de erre nem kerül sor.

Hermes munkatársai nem viszonozzák a gesztust, sőt, egy éjszakai kártyapartit követően szétdúlják a jamaikai irodáját, ráadásul másnap a futárszolgálatnál állami ellenőrzést tartanak (2. évad 15. rész: Hogy szerezte vissza Hermes agglegény mivoltát?). A kiküldött bürokrata, Morgan Proctor (19-es szint) a pusztítást látva felfüggeszti Hermes-t, aki összeomlik és majdnem öngyilkos lesz.

Dr. Zoidberg Hermes-t a feleségével, LaBarbara-val együtt a Szauna 5 bolygóra küldi gyógykezelésre (Zoidberg csak azért küldi a bolygóra, mert minden elküldött páciens után egy vödör krillt kap). Az üdülőhelyről kiderül, hogy valójában egy kényszermunka-tábor, ahol a pácienseket bányákban dolgoztatják. Munka közben Hermes-nek feltűnik, hogy 4%-kal fokozhatnák a termelékenységet, ezért kiemelik a rabszolgák közül és ismét bürokrataként kezdik alkalmazni.

Hermes távollétében Morgan Proctor leszívja Bender agyát és a Központi Bürokratatárba küldi, ahol a lemez elveszik egy gigantikus kupac felgyűlt iratban, de a csapat szerencséje Hermes is pont itt köt ki és kevesebb*****, mint 4 perc alatt szétválogatja a kupacot, visszaadva Bender memóriáját (tettéért a professzor visszaveszi a futárszolgálathoz, Hermes pedig visszaveszi a többi kirúgott alkalmazottat).

Hermes számos további esetben is feltűnik: jár a Marson, ő vezeti a Bolygó Expressz éves közgyűlését, de egyik kérvénye elcserélése miatt fedezik fel az elsüllyedt várost, Atlantá-t (2. évad 16. rész) és majdnem megsemmisíti az alternatív univerzumot. Később (a TV filmben) elveszti a testét, de pusztán a fejével irányítja (és vezeti győzelemre) a teljes emberi ellenállást a színarany halálcsillagok alkotta védelmi rendszer ellen, míg a 7. évad 7. részében elégtelen teljesítménye miatt kirúgja saját magát a Bolygó Expressztől, majd a szerveit fokozatosan gépekre cseréli, amíg majdnem teljesen robottá nem válik (de sikerül visszacsinálni).


Az alábbi képek közül a baloldali, Hermes-ről készült vonalrajz látható a Bender játéka c. film stáblistájából (mint Hermaphrodite), a középső Matt Thornton alkotása, míg a jobboldali fotón Marshall Porter látható, aki ebben a jelmezben alakította Hermes-t a 2016-os Fan-O-Rama rajongói rövidfilmben:Megjegyzés:

A Futurama tele van emlékezetes karakterekkel: a főszereplők mellett Botcsinálta professzor, Mami, a Robotördög, az őrült robot; Roberto, Lrrr; az Omicron Persei 8 uralkodója és még hosszan lehetne sorolni, ezért aztán nem meglepő, ha Hermes-re szinte soha nem irányult rivaldafény. Hermes ugyan több esetben olyan átlagosnak tűnik a Bolygó Expressz többi munkatársa mellett, hogy beolvad a fal színébe (a 6. évad 6. részében szó szerint), ennek ellenére (Dr. Julius Barbár-hoz vagy Hatos ügynökhöz hasonlóan) sok rajzfilm főszereplőjénél jobban megírt, szerethetőbb figura.


Jelmagyarázat:

*: a Futurama készítői számos esetben utaltak a Hanna-Barbera sorozataira, a Harlemi Bolygónyűvők (Harlem Globetrotters) például az azonos nevű kosárlabda előadóművész-csapat másolata, amelyből a Hanna-Barbera 1970-72 között készített rajzfilmet (szintén Harlem Globetrotters néven).


**: 2018-tól sugároztak egy hasonló, harmadik sorozatot is, Disenchantment néven.


***: Dr. Farnsworth-t például Botcsinálta professzornak fordították, ami alapvetően megfelelő (bár így elveszett az utalás a TV feltalálójára), máskor viszont Farnsworth professzornak, míg Leela apró állatát egyszer Egyszemű-re, máskor Rágcsá-ra fordították, megint más epizódokban viszont megmaradtak a magyarul értelmetlen Nibbler-nél.


****: újabb félrefordítás, az eredeti angolban 78,36%-os.


****: Később kiderül, hogy a professzor Dr. Zoidberg-et egy különleges feladat miatt tarja közel magához, Hermes-t viszont csak a cégben végzett pótolhatatlan munkájáért.


*****: 4 perc alatt szét kell válogatnia a hatalmas felgyűlt iratot a Központi Bürokratatárban - a magyarban 2 perccel korábban végez, eredetileg viszont csupán 2 másodperccel korábban.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2019 | Minden jog fenntartva.