Dr. Julius Barbár [Nyomi szerencsétlen utazásai]

„Ne feledje, hogy a következő műtétből 50% kedvezményt kap!”


Történet:

Az Elfnet.hu-n szereplő rajzfilmekről írt áttekintő írások hosszabb-rövidebb bevezetőt szoktak kapni. Szoktak...de ez nem egy olyan rajzfilm, ezért ez most elmarad. E történet mához képest néhány száz évvel korábban játszódik, abban a korban, amikor kalózok és más haramiák uralták a tengereket, valamint a kikötőket. Itt, a tenger közepén áll Szélvész kikötő: egy cölöpökre épült kis város, kalózok és kalandorok (e legfőképpen léhűtők) otthona.

A városban mindig történik valami (a szokásos apróságok), a fókusz azonban két különleges (magukat kalandornak gondoló) emberen; Bütyök kapitányon és Nyomin van, akik egy Lufi nevű bálnában élnek.

Lufi egy hatalmas, anyáskodó emlősállat, aki mindenben a legjobbat szeretné a nyolc éves Nyomi-nak, egy apró, szőke hajú kisfiúnak, ám ez nem egyszerű, ugyanis Szélvész kikötő nem a tisztaságáról és erkölcsi magaslatairól ismert.

Nyomi nevelésének legnagyobb gátja Bütyök: egy fakezű, falábú, fafenekű és nem utolsó sorban fafejű öreg matróz, aki ismeri a városka minden mocskát és egyetlen célja van: eljutni Curkoszigetre (a rajzfilmben a cukor az alkoholt és részben a pénzt is helyettesíti).

A naiv kis Nyomi szeretné betartani a szabályokat, de Bütyök hatása alá kerül és együtt számos kisebb-nagyobb kalandot (kalamajkát) élnek át.

A Nyomi szerencsétlen utazása-nak legnagyobb hátránya (és egyben fő vonzereje) a furcsán belőtt célközönsége. Az nem ritka, hogy egy rajzfilmben a dolgok mögé nézve a vártnál több sejlik fel (pl.: a Kalandra fel!-ben), de amíg az imént említett rajzfilmet egy kisgyerek is élvezheti (ott vannak a kedves lények és a tanító jellegű tanulságok), a Nyomi szerencsétlen utazásai kissé két szék között a pad alá esett.

Maga az alkotás elsőre gyerekesnek tűnik, de mind a történe, mind pedig a rajzolása gyakran messze túlságosan ijesztővé válik, ami nem lenne gond, ha nem gyerekből állna a célközönség (és persze ezek a részek adják meg az alkotás sava-borsát). A hableány könnyei című rész végén hangzik el a következő párbeszéd: „Soha ne hagyj fel a kívánságokkal és minden álmod valóra válik/Még a rémálmok is?/Igen, azok is.”

A valóban horrorisztikus részek közé tartozik (főleg egy kisgyereknek) az „Az a vicces nyugat” című epizód, ahol a tengervizet ivott, ezért átmenetileg hallucináló főszereplők félelmei egyetlen álommá állnak össze.

A sorozat persze nem csak az ijesztgetésre épít, a Szóvicc csata nyelvezetével tűnik ki és vannak különösen ötletes, vártalan fordulattal operáló részek is, ilyen a „A gépi dzsinn szigete” (Nyomi-t és Bütyök kapitány-t egy itt a piros hol a pirost játszó robot ejti fogságba ám valójában nem ő mozgatja a szálakat), vagy az őrületet a középpontba állító „A halhatatlan”.

A Nyomi szerencsétlen utazásai kétségkívül egy párját ritkító sorozat, de megtekintése csak 14 éven felülieknek javasolt. Magáról a rajzfilmről még annyit, hogy 2008 és 2010 között vetítették: a sorozat összesen 3 évadot (46 részt) élt meg (plusz a pilot történetek), ezeket a Cartoon Network-nek hála magyar szinkronnal élvezhetik a nézők.

A Nyomi szerencsétlen utazásai látványában is kitűnik, mivel hibrid technikával készült: alapvetően egy ”sima” 2D-s rajzfilm, de a háttér szinte mindig vízfesték szerű felületekkel operál, emellett időnként stop-motion-os gyurmafigurák, sőt, néha élő szereplős betétek is akadnak.


Jellemzés:

Szélvész kikötő egyik állandó lakója Dr. Julius Barbár* a város orvosa és egyben borbélya. Dr. Barbár egy középkorú, alacsony, kopasz férfi gömbölyded alsó- és hosszúkás felsőtesttel. Arcszőrzete (ritkás bajsza és pajesza) a szeméhez hasonlóan fekete, állkapcsa előre álló és bár nem túl dagadt, beszéd közben szája többsornyi tokába redőződik.

Az orvos-borbély szürke inget visel kék nadrággal, barna nadrágtartóval és csokornyakkendővel. Lábain barna csizmát hord, fején pedig egy gégetükröt vagy girardi kalapot (attól függően, hogy az adott pillanatban orvosként vagy borbélyként dolgozik).

Dr. Barbár érdekes, ugyanakkor furcsa jellemű: első látásra gyakran egy szörnyetegnek tűnik, aki áldozatsi húsából lakmározik, szörnyetegeken kísérletezik és mindenkit meg akar műteni, de kiderül, hogy csak a lekváros szendvicsektől vörös a szája, a szörnyeivel jót akar és...igaz, a folytonos műtétekre általában nincs szükség. Ijesztőnek látszó természete mellett mondatait gyakran a hmmm, igen-nel fejezi be.

Dr. Barbár Szélvész kikötő egyetlen ismert orvosa, így mindenki ismeri, azonban a kalózok és naplopók többsége nem jár hozzá, mert nem bíznak benne (bár többször látható műtét előtt vagy után és Lady Pénzzeszsák, Szélvész kikötő leggazdagabb asszonya hozzá jár a szépségpöttyével).

A férfiről kevés tény ismert (például hogy nem szereti a mérgeket, illetve nagy értékű, antik cukrokat gyűjt** és megszerezte a cukorológus-diplomát is), elsősorban orvosi képzettsége kerül előtérbe.

Dr. Barbár 12 évig tanult az egyetemen: két főszakon végzett - orvos-borbélyként, valamint borbély-orvosként. Igen széleskörű ismeretekkel rendelkezik: felismeri a szívszerű vérszívókat és azt is tudja, hogy a termeszek ellen a sötétbőrű hajósok termeszolaját érdemes használni.

Tudása szinte hihetetlen és egyben meglepő, mert Szélvész legtöbb lakójához hasonlóan ő sem tud olvasni és úgy gondolja, az emberi szervezetben súlyok és csigák bonyolult rendszere működik (ugyanakkor tisztában van a bálna-anatómiával és az 1. évad 13-ik részben elmagyarázza, mi az az ámbra). Dr. Barbár emellett borbély is, aki akár egy bálna méretű vendéggel is elboldogul.


Áttekintés:

Dr. Barbár nem tartozik a főszereplő-trióhoz, ennek ellenére gyakran felbukkan, igaz, egyes esetekben csak mint a tömeg része (pl.: a Mentacukor Larry és Vicces McKale közti szóvicc-csatában az első sorban ül, a csomófesztiválon az elsősegély-sátrat üzemelteti, stb.).

Első ténylegesen szereplésére az 1. évad 4. részének 2. történetében kerül sor (A borbély). Ekkor Bütyök talál egy térképet, amiről azt hiszi, a Cukorszigetre vezet, de nem tudja elolvasni - csakhogy Nyomi sem tudja elolvasni, mivel nem lát.

Gyorsan meglátogatják Dr. Barbár-t, aki megnyugtatja őket: nincs semmi baj, egyszerűen csak le kell vágni Nyomi haját. Ehhez átmennek a szomszéd borbélyhoz (ahol szintén Dr. Barbár dolgozik), ám Nyomi kikotyogja, hogy találtak egy Cukorszigetre vezető térképet.

Az orvos-borbély tervet eszel ki: Nyomi és Bütyök is kap egy-egy ingyenes forró törölközős kezelést és amíg kényelmesen fekszenek a székben, Dr. Barbár eltűnik a térképpel. A két kalandor a férfi után ered, aki háromfős legénységgel kiegészülve (régi gőzhajóján) elindul a térképen jelölt cél felé, ám végül kiderül a félreértés (a térképet Nyomi rajzolta és a kincs a szeretete).

Ezalatt a kaland alatt Dr. Barbár legalább kimozdul Szélvész kikötőből, ott ugyanis egyáltalán nem értékelik a tudását (se műtétre, se hajvágásra nem vágyik senki).

Pedig Dr. Barbár képzett orvos: amikor Nyomi összeszed egy pestissel fertőzött patkányt és sorban mindenkit megfertőz, a tömeges megbetegedéseket és a gennyes keléseket látva azonnal megállapítja, hogy pestisben szenvednek.

Más kérdés, hogy ez őt egyáltalán nem zavarja, sőt, egyenesen örül, hogy végezhet orvosi kísérleteket: „Megnézhetem a kis barátodat?...szeretném felvágni...persze nem fog fájni...olyan lesz, mint...mint egy hajvágás” (később Nyomi véréből akar ellenszert készíteni - erről később nem esik szó, de valószínűleg sikerült, mert a következő epizódban már mindenki jól van).

Később a doktor a két kalandortól halfejeket vesz (fejenként 5 centért), ezért Bütyök azt találja ki, hogy mindenkire halfejeket fognak rásózni. Ez persze nem sikerül, mert senkinek sem kellenek a használhatatlan halfejek, ezért a kapitány és Nyomi nem értik, Dr. Barbárnak miért kell. Éjjel belopóznak az orvoshoz és kilesik: Dr. Barbár a levágott hajakat és halfejeket kupacba gyűjti.

Mint kiderül, az orvos-borbély utálja a rossz frizurát és egész eddigi életében azon kísérletezett, hogy megalkossa a halfej-borbélyok elit seregét (hajból és halfejből álló borbély-szörnyeket).

A doktort jó cél vezérelte: hogy a lerobban Szélvész kikötőt a legtisztább és leg-jólfésültebb környékké tegye, a baj csak az, hogy a lények gonosszá válnak és szörnyű frizurákat kreálnak (Dr. Barbár megpróbál szembeszállni velük, de a városka többi lakójához hasonlóan őt is magukba olvasztják és csak a kikötői boszi határozott fellépése menti meg a helyzetet).

Amikor Bütyök kapitányt már halálra idegesíti Nyomi túláradó gondoskodása (a fiú azt hiszi, ő a kapitány őrangyala, ezért mindentől védenie kell), kitalálja, hogy Bütyök játssza el a halálát (állítása szerint gyakran csinál ilyent). Ehhez álomba hipnotizálja Bütyköt, aki tetszhalott állapotba kerül, amelyből csak egy speciális szerrel*** lehet felkelteni (más kérdés, hogy ennek beadásáról elfeledkezik és elmegy nyaralni).

Feledékenysége mellett a doki kicsit naiv: amikor el kell mennie, rábízza Bütyök-re és Nyomi-ra a boltot és egy-egy antik cukorkát ígér nekik, ha tartják a frontot. Mindössze két dolgot kér: vezessék az üzletet és ne nézzenek be a szekrény legfelső fiókjába, bármilyen nagy is a kísértés.

Ezzel persze sikerül felkeltenie a két kalandor kíváncsiságát: először Bütyök akar minden áron bekukkantani a fiókba, később pedig már Nyomi is - ez meg is történik és kiderül, a fiók tartalma nem más, mint Dr. Barbár anyja***.

Nem csak Nyomi szegi meg a neki tett ígéretét, orvosként később sem értékelik (mindenki azt hiszi, egészségügyi gondjukat megoldhatják, ha a problémás részre ráütnek egy bottal). Ettől a férfi teljesen elkeseredik, de amikor Nyomi csinál neki egy cukor-kollégát, visszatér az önbizalma (amúgy orvosi képességeit jól példázza, hogy képes Bütyök kapitány arcát Tom Selleck-szerűvé átszabni, tehát jártas a plasztikai műtétekben).


A lenti műalkotások közül a baloldalit jiggly (Tina Pratt), a középsőt mr-book-faced (Nick Hoffman) készítette, a jobboldali karakter-táblát maga a sorozat megalkotója, Mark Van Orman tette közzé:


Megjegyzés:

Dr. Barbár egy érdekes figura, olyan, mint maga a sorozat: ijesztő, félreértett, érdekes és alapjában véve jót akar, viszont kifejezetten nem gyerekeknek való (bár ez részben igaz a Kalandra fel! varázslójára is).


Jelmagyarázat:

*: eredetileg Dr. Barber, azaz doktor borbély, ezzel is utalva kettős munkájára (ami logikus, évszázadokkal ezelőtt gyakori volt, hogy a borbély orvosi és fogorvosi feladatokat is ellátott).


**: a legtöbb gyűjtőhöz hasonlóan ő sem eszi meg ritka cukrait, de a vendégeknek (áldozatoknak) tart cukorkákat, ráadásul az ehhez használt üvegek egyenesen a legendás Cukorszigetről származnak.


***.: így derül ki, hogy Nyomi tényleg egy angyal, mivel a sírásával megszünteti a bénulást, azaz a könnye ugyanolyan erejű, mint a gyógyszeré (ami 100% angyalkönny).


****.: Dr. Barbár anyjáról többször esik szó; amikor beszél hozzá, a nő válaszol, de sohasem látható, ezért elképzelhető, hogy csak az orvos fejében létezik, ugyanakkor Nyomi is ”látta”, tehát valószínű, hogy mégis létezik (arról sosem esik szó, hogy miért és hogyan képes egy fiókban élni).


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.