Bruce Wayne [Batman: A rajzfilmsorozat]

„Én vagyok Batman!”


Történet:

A legismertebb amerikai képregényhősök kivétel nélkül egy (vagy több) ideál megtestesítői. Pókember például a tipikus tinédzser (-fantázia): egy szerencsétlen szemüveges senki, akivel könnyű azonosulni, de titokban azért szuperhős és a suli bombázójával kavar. Vele szemben Superman (szuperember) maga a megtestesült amerikai álom. Superman értelmi szintje ugyan elég korlátozott (kívül hordja az alsógatyáját és azt hiszi, ha felvesz egy szemüveget, senki sem ismeri fel), viszont egyben a világ legerősebb embere is, képes (fénysebességgel) repülni (plusz tucatnyi más képessége is van) és gyakorlatilag nincs méltó ellenfele.

A harmadik meghatározó képregényhős, az előbbiekhez hasonlóan nevetséges nevű Denevérember (továbbiakban: Batman), Gotham városának védelmezője. Első pillantásra a sötét lovag is a szuperemberhez hasonló felületes fantázia, de hamar kiderül, hogy a két hős között nincs sok különbség (leszámítva a teljesen felesleges köpenyt).

A legismertebb szuperhősök közül Batman például egyedülálló módon nem ”szuper”: nincsen semmilyen különleges képessége: se teleportálás, se telekinézis, még lézerszem vagy adamantium páncélzat sem. Batman-nek folyamatosan edzenie kell, ha fenn akarja tartani amúgy kiemelkedő erőnlétét és mivel nem használ lőfegyvert, folyamatosan különféle kütyükre - és ami még fontosabb: az eszére - támaszkodik.

A sötét alak ugyanis nem csupán önbíráskodó verőlegény, de egyben nyomozó is, aki hisz az igazságszolgáltatásban és elsősorban nem szuper-gonosztevőket, hanem valódi bűnözőket üldöz (a Batman-univerzum legtöbb gonosza a képregényekben megszokotthoz képest racionálisabb, befolyást és pénzt akarnak, nem átvenni a hatalmat a Földön. Még Batman ikonikus ruházata is logikus célokat szolgál: a fekete, denevért mintázó ruha alatt rejtőző Bruce Wayne félelmetes külsejével igyekszik félelmet kelteni a gonosztevők szívében (szürke-fekete ruházata pedig ténylegesen segít beleolvadni az éjszakába).

Az imént felsorolt összehasonlítás természetesen nem azt akarja sugallni, hogy Batman jobb lenne Superman-nél*, egyszerűen más a stílusuk, ráadásul az imént felsorolt ismertetőjegyek nem is jelennek meg minden Batman-rajzfilmben és feldolgozásban. Az 1950-es évekig tartó képregény-aranykornak részben a Batman-éhez hasonló történetek körül kirobban társadalmi hisztéria vetett véget, amely (hasonlóan a későbbi, számítógépes játékokkal szembeni boszorkányüldözéshez) a képregényeket okolta mindenért.

Ez bármennyire nevetségesnek tűnik mai szemmel, a képregény-gyártók kénytelenek voltak szinte minden erőszakot és komolyságot kiírni kiadványaikból: emiatt a szuperhősök főként űrlényekkel és óriási szörnyekkel harcoltak, a komolyságot és erőszakot pedig majdnem teljesen száműzték (ennek az érának ikonikus alakja az Adam West főszereplésével készül bárgyú (könnyed) élőszereplős Batman-komédia.

Az 1980-as évek közepére a szabályozás összeomlott és a képregények életében beköszöntött a modern kor: a rajzolt kalandok közül sok minden korábbinál sötétebb tónusúvá vált, felnőtt témákat, mentális és társadalmi problémákat feszegetve. Ezt az irányvonalat követve robbant be a rajzfilmsorozatok világába az 1992-es új Batman sorozat, amit egyszerűen Batman: The Animated Series (Batman: A rajzfilmsorozat) névre kereszteltek.

Az azóta eltelt évtizedekben százszámra készültek a rajzolt sorozatok, mégis alig néhány volt képes egyáltalán megközelíteni e titánt. Több mint 20 éves kora ellenére a sorozat elképesztő a Batman: A rajzfilmsorozat egyedi, sötét, régi** neonoir látványvilágán nem fogott az idő, ikonikus főcímdala pedig ma is borzongással tölti el a nézőt.

Az egyedi ábrázolásmód mellett a denevérember minden fontosabb jellemvonása megjelenik: a valódi, emberi problémák, a nyomozás, az akció, felnőttes témák, ráadásul lubickol az ikonikus karakterekben. Feltűnik Batman összes valamire való ellenfele (a Joker-től a Pingvin-en át Bane-ig), sőt, a sorozat tele van erős, jól felépített női szereplőkkel is (pl.: a terrorista Vörös Karomtól Renee Montoya nyomozóig, az egyik maffiavezér titkárnőjétől, Candice-től a rendőrfőnök lányáig, Barbara Gordon-ig). Egyedülálló módon ráadásul a sorozat készítői által megalkotott Harley Quinn, Joker kvázi-barátnője olyan sikeressé vált, hogy bekerült az eredeti képregénybe és azóta a Batman-univerzum szerves részévé vált (ő a sorozat 22-ik epizódjában debütál).

90-es évekbeli rajzfilmsorozatként a Batman: A rajzfilmsorozat természetesen nem tartalmaz vért és sosem mutatnak gyilkosságot***, a sorozat mégis tele van félelmetes jelenetekkel, komor, depresszív történetekkel, amelyek nem csak azért sötétek, mert Gotham városában a közvilágítás nem létező fogalom.

Maga a sorozat két évadot élt meg (az első 66, a második 20 részes), hatása azonban messze túlmutat az 1995-ig futott eredetin - azóta gyakorlatilag minden magára valamit adó szuperhős-sorozat belőle merített (ez már közvetlenül a sorozat után elkezdődött a Superman: The Animated Series-zel) és az sem véletlen, hogy a Batman-univerzum rendelkezik a világon a legtöbb rajzfilmsorozattal.

Ugyanez röviden: ha kíváncsi vagy a világ egyik legjobb rajzfilm-sorozatára, akkor nézd meg az Avatar - Aang legendáját. Vagy a Batman: A rajzfilmsorozatot: mindkettőt szinkronizálták.


Jellemzés:

Bruce Wayne egy 30-as, 40-es éveiben járó férfi. Bruce magas és tagbaszakadt, apró fekete szemei és hatalmas, szögletes álla elsőre beazonosíthatóvá teszi****. A rövid, fekete hajú férfi mindig jól öltözött, elegáns, gyakran barna vagy fekete öltönyben jár. Bruce látszólag nem több egy magának való milliárdostól, éjszakánként azonban magára ölti a denevér-jelmezt és Batman-ként járja Gotham városának utcáit.

Batman-ruhája alapvetően egy szürke, testhez álló szövet, amelynek mellkasán sárga keretben fekete denevér-szimbólum látható. A ruha két legfontosabb ismertetőjegye a maszk, amely eltakarja Bruce arcának nagy részét, így elkerülheti, hogy a hétköznapi életben a bűnözők célpontjává váljon. A ruházat másik feladata a félelemkeltés: a ruhát úgy alkották meg, hogy egy hatalmas, éjszaka aktív denevért formázzon, ezzel rettentve el a lehetséges bűnelkövetőket. Emiatt a maszk tetejére apró, denevérfül-szerű elemek kerültek, de hasonló okból kapott a jelmez fekete köpenyt, tüskeszerű kiálló elemekkel felturbózott kesztyűket és hosszú szárú fekete csizmát is (a ruhát a Szürke Szellem című sorozat ihlette).

Bruce Wayne egy magányos milliárdos, aki visszahúzódó életet él: gyakran feltűnik megnyitókon és néhány társadalmi eseményen, de nem kötődik senkihez, nem keresi mások társaságát. Bruce, azaz Batman egyedül az igazságot keresi, hogy megvédje az ártatlanokat és megbüntesse azokat, akik a törvény felett állónak hiszik magukat.

Bruce Wayne megingathatatlan elhivatottságát egy gyerekkori traumának köszönheti: egy este, amikor szüleivel hazafelé tartott, egy mellékutcában rablótámadás áldozataivá váltak. A házaspár átadta az értékeit, a támadó mégis végzett Bruce anyjával és apjával, aki ezért megfogadta, hogy életét a bűnüldözésnek áldozza.

Igyekszik megfelelni ennek a döntésnek, még ha ez rengeteg lemondással is jár: mindössze három karakterhez ragaszkodik. Közülük a legfontosabb idős komornyikja, Alfred Pennyworth, sokáig az egyetlen, aki ismeri Bruce titkát - ő nevelte fel az elárvult fiút és évtizedek multán is alázatosan szolgálja Bruce mestert.

Bruce Wayne egyetlen barátja Harvey Dent, a kerületi ügyész, de a férfi Batman-ként hallgatólagosan együttműködik Gordon felügyelővel is, a rendőrkapitányság egyik vezetőjével is (később szárnysegédként feltűnik a volt cirkuszi artista, Robin is).

Bruce igyekszik jótékonykodni, vagyonát nemcsak saját hasznára, de a közjó érdekében is használja, ám elsődleges feladatának a legkomolyabb bűnözők levadászását tekinti. Ehhez folyamatosan edzeni kell, hiszen ahogy fentebb is olvasható, szuperképesség hiányában csak izomerejére és eszére támaszkodhat.

Batman sohasem használ lőfegyvert és nem öli meg a bűnözőket, még akkor sem, ha csoportosan, gépfegyverrel támadnak rá, ráadásul a legtöbb szuperhőssel szemben sohasem lép az önbíráskodás útjára, soha nem áll a törvény felett: amikor elkapja a körözött bűnözőt, hagyja, hogy a rendőrség a törvénynek megfelelően járjon - Bruce hisz az igazságszolgáltatásban*****.

Ahhoz, hogy ezt megtehesse, számos különleges eszközt vet be. közülük a legikonikusabb meglepően hosszú, sugárhajtású autója, de rendelkezik vadászgéppel is, az akciók során viszont általában nem ezekre, hanem apró eszközökre támaszkodik: automatikus csáklyára, füstbombára, nyomkövetőre: ezeket ikonikus sárga övében tartja, így mindig kéznél vannak.


Áttekintés:

Batman már az első részben feltűnik, amikor a Phoenix laborba több alkalommal betörnek és a szemtanúk egy denevérszerű lényt látnak. A túlbuzgó rendőr, Harvey Bullock egy speciális alakulattal ered Batman nyomába, aki viszont kideríti, hogy a tettes valójában egy denevérszerű szörnnyé változott ember. Így tisztázza a nevét, de Batman-nek nincs ideje pihenni, mert Joker megszökik Arkham-ból, így kénytelen karácsony estéjén is legismertebb ellenfele nyomába eredni. A sorozatban sorban feltűnik Batman többi ikonikus ellenfele is: elsőként a különleges ideggázával az emberek legmélyebb félelmeit előhozó Madárijesztő.

Őt is sikerül elkapnia, de Bruce Wayne hamarosan újabb tragédiával szembesül. Minden azzal kezdődik, amikor barátja, az ügyész Harvey Dent egy csókot követően az étteremben összeesik, majd kómába esik. Batman azonnal nyomozni kezd: rájön, hogy barátját megmérgezték - az ellenszer elkészítéséhez szükség lenne arra a rózsára, amelyből a mérget készítették, ám ennek utolsó példányai 5 évvel korábban pusztultak el, amikor élőhelyükre egy börtönt építettek.

A maszkos igazságosztó azt is kideríti, hogy az ártatlannak tűnő Pamela Isley, Harvey barátnője valójában áll a háttérben, arra viszont nem számít, hogy amikor meglátogatja a növénymegszállott Pamela üvegházát, egy óriási, emberevő légycsapóval kerül szembe. Pamela az eltelt évek alatt teljesen becsavarodott: felveszi a Poison Ivy (mérges szömörce, magyarul Méregcsók) nevet és bosszút akar állni Harvey-n, mert annak idején ő is támogatta a börtön építését.

Méregcsók lekapcsolását és az ellenszer elkészítését követően Batman megküzd egy föld alá menekült őrülttel, aki gyerekeket terrorizál és meglopja Gotham lakosait, majd mindent megtesz azért, hogy felgöngyölítse a fedél nélküliek eltűnésének ügyét (1. évad 8-ik rész).

Közben a mérgezést túlélő Harvey-nak látomásai vannak, addig elnyomott erőszakos oldala kezd a felszínre törni, ami dühkitörésekhez vezet. Amikor keresztezi a maffiafőnök, Rupert Thorne útját, Thorne elhatározza, hogy bosszúból tönkreteszi a karrierjét. Végül Harvey fél arca egy robbanásban szétroncsolódik és csak Batman gyors közbelépése menti meg az életét.

Harvey orvosa megnyugtatja, hogy plasztikai műtéttel rendbe lehet hozni a férfi arcát, Bruce viszont aggódik az utóbbi időben labilissá vált lelkiállapotú barátja miatt. Félelme nem alaptalan: a felszínre tör Big Bad Harv (nagy gonosz Harv), Harvey Dent agresszív személyisége és Kétarcnak nevezi magát (utalva arra, hogy arcának fele szétroncsolódott, amit nem is áll szándákában megműteni).

Bruce szörnyen érzi magát és rémálmai vannak, amiért nem tudta megmenteni Harvey-t, de nem tehet különbséget: ugyanúgy el kell kapnia bűnözővé vált barátját, mint a nevetséges, naiv Pingvin-t, a kívül-belül jéghideg Mr. Fagy-ot, aki felesége halálát akarja megbosszulni vagy Selina Kyle-t a Macskanő nevű tolvajt.

Batman ellenfelei széles skálán mozognak: van itt láthatatlanná tevő ruhát viselő ember, a szörnyű mellékhatású kozmetikum által átváltoztatott Agyagpofa, a krokodilszerű Gyilkos Croc, a talányairól ismert Rébusz és az úriember Órakirály is.

Az elmetrükköt használó Vertigo elleni harc során Batman-t egy titokzatos nő segíti, akiről kiderül, hogy egy még komolyabb bűnöző, Ra’s al Ghul parancsára cselekedett. Ra’s al először barátnak tűnik, de Batman nyomozása során rájön, hogy ő áll segítője, Robin elrablása mögött.

A Ra’s al Ghul közli, hogy az egész csak egy teszt volt: haldoklik, ezért szeretné átadni hatalmas földalatti szervezete vezetését Batman-nak, mivel egyedül őt találta érdemesnek a feladatra. Bruce ezt visszautasítja, ezért Ra’s al Ghul rátámad. A harcban úgy tűnik, Ra’s al meghal, valójában azonban él és bosszút esküszik, sőt, tervet forral az egész világ elpusztítására.

A hosszú küzdelem végén Batman megmenti a világot a pusztulástól, majd visszatér Gotham városába, hogy tovább folytassa véget nem érő küldetését (többek között szembekerült a szánalmat ébresztő, megőrült színésznővel, Mary Dahl-lal, aki egész életét gyerektestben kénytelen leélni).

A második évadban Robin-t többször szerepeltették, sőt, a sorozat címét is megváltoztatták Batman és Robin kalandjaira, de ezek a részek is hűek maradtak a gyökerekhez.


Az alábbi képek közül a baloldali vonalrajz a Batman kosztümről, a középsőn alexbadass interpretációja látható a (rajzfilmben szereplő) első Batman-jelmezről, míg a jobboldali fotón a cosplayes a pittsburgi Comicon rendezvényen pózol:Megjegyzés:

Batman csak egy a szuperhősök közel végtelen sorából, de a Batman: A rajzfilmsorozat tele van olyan történetekkel, amelyek az átlag fölé emelik, amelyeket máskülönben sohasem láthatnánk rajzfilmeken. Bruce-t folyamatosan gyötri a bűntudata, amiért nem tudta megmenteni szüleit, majd magát okolja Harvey elvesztéséért is - amikor egy balul elsült rajtaütésben James Gordon rendőrfelügyelő megsérül és kómába esik, még a szuperhősködést is feladja (1. évad 49-ik rész).

Rajzfilmben szinte sosem szerepelnek olyan történetek, mint a volt milliárdos, Cameron Kaiser esete, aki egy Joker-kaszinót épít, pedig nyilvánvaló, hogy a pszichopata bűnöző el fogja pusztítani (Kaisernek persze a biztosításra fáj a foga). Ugyanilyen Méregcsók és Harley Quinn keserédes, meleg felhangoktól sem mentes két epizódja (amelyben mindenki azért drukkol, hogy a két félreértett és tönkretett fiatal nő végre boldogan élhessen) vagy a 66-ik rész, amelyben a főszereplők egy torzszülöttekből álló család (de tényleg, mondjon valaki egy gyerekeknek szánt, TV-ben vetített sorozatot, amiben ennyi komoly, komor tartalom található).

Még lehetne sorolni az elképesztő részeket (például amelyikben egy unatkozó milliárdos-csemetékről álló, szórakozásból bűnöző banda vezére rájön, hogy a barátnője felfedheti a kilétét, képes hideg vérrel meggyilkolni), de ha eddig nem lett volna nyilnvánvaló az üzenet: nézd meg a Batman: A rajzfilmsorozat-ot!


Jelmagyarázat:

*: pedig jobb. Citálható állítás. A megjegyzés rovatban jelzendő: egy olyan honlapon olvastam, amely nem használ forrásokat.


**: az 1. évad 53-ik részében utalnak egy 40 évvel korábban, 1907-ben történt eseményre.


***: még Karl Rossum professzor sem hal meg, pedig a 39-ik részben eltalálja egy lézer, amitől ráadásul látszólag lángolni kezd a teste.


****: mégsem ismerik fel, pedig az orrától lefelé az arcát nem takarja maszk.


*****: más kérdés, hogy hiába kapja el újra és újra a bűnözőket, a kifejezetten a szuper-gonosztevők tárolására szolgáló Arkham Asylum-ból lépten-nyomon megszöknek. Szintén Batman igazságszolgáltatásba vetett hitét mutatja, hogy szembeszáll a bűnözőket embertelen módszerekkel megfékező fegyőrrel, mivel csak a törvényt megszegőkre súlyt le, nem mérlegeli, hogy ki az áldozat.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.