Bill Cipher [Rejtélyek városkája]

„Én az elme ura vagyok. Azt is tudom, mire gondolsz most!”


Történet:

A rajzfilm-piac jelentős részét néhány TV-csatorna ellenőrzi: ilyen a Cartoon Network, a korábbi Jetix vagy a Nickelodeon. Ez a szegmens ugyan nem hoz akkora bevételeket, mint egy-egy animációs film, de a sorozatok nevükből adódóan részeken, évadokon át hozzák a bevételt és masszív rajongótáboruk remek bevételforrást jelenthet (erre remek példa az elképesztően sikeres Ben10-univerzum és a hozzá tartozó termékek népes tábora).

De ahol a szórakoztatóipar és a pénz összefonódik, ott előbb-utóbb fel fog bukkanni az ipar nagyágyúja, a Disney is. Walt Disney társasága óriás, szuszogó szörnyetegként kebelez be bármit, legyen szó animációs-film gyártóról (Pixar), filmes jogokról (Csillagok háborúja) vagy éppen TV-csatornáról (Jetix). A Jetix helyét átvevő Disney Channel-en a korábbi (Jetix-es) sorozatok mellett hamarosan feltűntek a Disney saját készítésű, élőszereplős förmedvényei (pl.: Zack és Kody élete, a Jonas vagy a Hannah Montana), amelyek amellett, hogy kimerítették a gagyi fogalmát, egy egész csokornyi hullócsillagot adtak a világnak (elég csak a Hannah Montana ”sztárjára”, Miley Cirus-ra gondolni).

Ebben a minőségtelen dágványban debütáltak a gigavállalat rajzfilmjei, ezek viszont ugyanattól a problémától szenvedtek, mind a Disney filmjei: a gazdaságilag biztosan sikeres mesében (a Disney szerint) gyönyörű, de cselekvőképtelen királylány, bárgyú dalok és apró termetű humorforrások szerepelnek, csodálatos látványba csomagolva, amelyre a kisgyerekes családok bátran beülhetnek, a meghökkentő fordulatokat viszont messziről kerülni kell.

Szerencsére ahogy az animációs filmek esetében (ld. Mulan), nagyritkán a Disney a rajzfilm-sorozatok esetében is képes volt kilépni a saját magát gúzsba kötő keretek közül: ezen kevés kivételek egyik a Gravity Falls, magyarul Rejtélyek városkája.

E sorozat látszólag semmi különöset nem tartogat: egy 12 éves ikerpár, Mabel és Dipper a nyári szünetre leutaznak Stan nagybácsijákukhoz, egy Graivity Falls nevű kisvárosba. Stan egy nagy csaló: boltjában, a Rejtély kalyibában mindenféle áltudományos, kitalált lényt és állítólag mágikus képességekkel bíró tárgyakat mutogat.

A nagybácsi munkába állítja az ikreket is: Dipper-t például kiküldi az erdőbe, ahol a fiú talál egy furcsa, naplószerű könyvet, amelyben számos kitalált lény szerepel. Dipper és Mabel hamarosan rájönnek, hogy a könyvben szereplő szörnyetegek, koboldok és zombik valódiak és Gravity Falls számos titkot tartogat.

A Rejtélyek városkája gyakorlatilag arról szól, ahogy Dipper (és bátor, ám nem túl okos húga, Mabel) újabb és újabb kalandokba keverednek ezekkel a veszélyes lényekkel, miközben a háttérben megválaszolatlan kérdések merülnek fel: Miért nem tudnak a lakosok a szörnyekről? Ki írta a titokzatos naplót? Mi a démon, Bill célja?

Alexander Robert Hirsc, a sorozat alkotója hatalmas pirospontot érdemel azért, mert fel merte vállalni: a mese tart egy irányba, cserébe a történetet nem lehet a végtelenségig húzni (Hirsch ki is jelentette, hogy ő, nem pedig a Disney zárta le a történetet és nem is lesz folytatása. Aztán majd meglátjuk).

A Rejtélyek városkája nem törekszik az élethűségre, látványvilága mégis átlagon felüli (még úgy is, hogy az akciójelenetek nem bővelkednek emberfeletti akrobatikus mutatványokban, hiszen pont ezért hihetőbbek), a humor és a minimális dráma is ott van, a karaktereket* pedig könnyű megkedvelni.

Mindezt a készítők megfűszerezték a rejtélyekkel: a néző szinte folyamatosan azt érezheti, hogy a játékos felszín alatt valami mélyebb titok húzódik (ezt az olyan visszatérő apróságok is erősítik, mint a felvillanó titkos kódok**).

A Rejtélyek városkája mindössze két évados, az Amerikai Egyesült Államokban 2012-től 2016-ig sugározták az új részeket, e sorok írásakor Magyarországon néhány részt még nem vetítettek.


Jellemzés:

A főszereplők legnagyobb ellensége Bill Cipher (a magyarban Zéró Bill) egy több milliárd éves álomdémon. Bill az emberi világban csak kivetülésként jelenik meg: egy kicsi, kétdimenziós sárga háromszögnek (piramisnak) tűnik, közepén egy szemmel***.

A piramisszerű testből két kis fekete kéz és két láb áll ki, szeme alatt egy csokornyakkendő látható, a háromszög fölött pedig egy kisméretű (szintén kétdimenziós) cilinder lebeg. Minimális ”ruházata” mellett a lény rendelkezik egy fekete sétapálcával is, amely képes sárgán felizzani.

Bill nem egy klasszikus értelemben vett élőlény és a legtöbb biológiai törvényszerűség rá nem érvényes. Végtagjai (és szeme is) szabadon mozognak a testén belül. Bill kezeit és lábait szinte sosem használja, mivel egyszerűen lebeg a föld fölött, ráadásul ahogy fentebb is olvasható, cilindere sem nem kapcsolódik a testéhez. Hasonló okból bár Bill-nek nincsen se látható szája, sem pedig orra, tud beszélni és megért másokat.

Bill-t sokan az egyik leggonoszabb entitásként írják le, akinek egyetlen célja az emberi világ megsemmisítése, de ez nem igaz. Az álomdémon legfeljebb őrültnek titulálható, de semmiképpen nem érdeke a galaxis elpusztítása, hiszen akkor továbbra sem tudná elhagyni saját világát (cselekedeteinek ez a fő mozgatórugója).

Igaz, hogy sajátos elképzelései vannak a világról, viszont vannak barátai**** és gyakran mutat emberi érzelmeket: könnyen méregbe gurul (ilyenkor szeme és teste is vörösen izzani kezd), ám ha elér valamit, ő is örül. Amikor - ha csak egy rövid időre is, de - beköltözik egy emberi testbe, izgatottá válik és egy kisgyerekhez hasonlóan fedezi fel új gazdatestének képességeit.

Bill Cipher egy másik dimenzió lakója: képes emberekkel kapcsolatba lépni, de álomdémon-képességeit csak akkor használhatja, ha valaki megidézi és alkut köt vele, teljes erejét pedig csak akkor tudná megmutatni, ha fizikai formában megjelenhetne (ehhez össze kellene kapcsolni Bill és az emberek világát).

Amikor Bill-t megidézik, a világ lelassul és elszürkül, az idéző szeme kéken felragyog, a levegőben pedig háromszög alakban sárga lángok gyúlnak, lehetővé téve Bill megjelenését.

Álomdémonhoz méltó módon Bill képes beférkőzni az emberek agyába és ilyenkor már megvillantja hatalmát. Az álmokban Bill képes megváltoztatni nemcsak saját alakját, de a környezetét is: új lényeket teremteni, módosítani valaki kinézetét vagy akár lézersugarat lőni (továbbá képes beszélni az álmon kívül tartózkodó megidézőjével).

Ha szerződést kötnek vele, Bill más képességekkel is rendelkezik, például képes különválasztani egy ember testét a lelkétől, majd beköltözni az üres testbe. Ennél is fontosabb, hogy számos titok ismerője, sőt, egyes jövőbeni eseményekről is tud.

Amennyiben megjelenne az emberi világban, képességeinek jóformán csak a képzelet szabna határt: életre kelthetne tárgyakat, terjeszthetné a káoszt, képes lenne tárgyak és élőlények mozgatására, megváltoztatására (ráadásul egyedülálló módon immunis a tér-idő változtatásra is). Bill a Dipper által birtokolt 3-as számú naplóban is szerepel: mint a létező legveszélyesebb lény, akit semmi esetre sem szabad beengedni az ember agyába.


Áttekintés:

Bill-t ábrázoló jelképek számos helyen felbukkannak*****, de a sorozat első felében maga a démon nem jelenik meg: Mabel és Dipper kevésbé veszélyes szörnyekkel csap össze. Amikor azonban Kis Gideon, a gyermeklátnok egyedül képtelen megszerezni a Rejtély kalyiba tulajdoni lapját, Dipper-éhez hasonló naplójából kikeresi a legerősebb lényt, akit meg is idéz (1. évad 19-ik rész).

Ez az entitás nem más, mint Bill, aki alkut köt Gideon-nal (miután kiderül, hogy a Pines család idősebb tagja a célpont): be fog hatolni Sten agyába és megszerzi a legyőzhetetlennek tűnő páncélszekrény kódját, az egyetlent, amely Gideon és a tulajdoni lap között áll. Mabel és Soos meglátja Gideon-t, ahogy alkut köt a démonnal, Dipper-rel kiegészülve Bill után erednek.

A háromszög-lény nem tűnik ellenségesnek: Stan agyában üdvözli őket és közli, hogy ne próbálják megállítani, mert nincsenek egy súlycsoportban. Ők persze nem hallgatnak rá, de Bill könnyedén becsapja a gyerekeket és megszerzi a kódot. Öröme azonban nem tart sokáig: miközben lediktálja Gideon-nak a páncélszekrény kódját, Mabel és a csapat többi tagja megtámadja és együtt az álomvilágban képesek visszaverni a démon támadását.

Bill ezt követően hosszabb időre eltűnik, Dipper viszont egyre közelebb jut az alkotóhoz - képes megszerezni egy hozzá köthető laptopot is, ám annak jelszavával már nem boldogul. Ekkor az álomdémon felkeresi a fiút és ajánlatot tesz neki: megadja a számítógép titkait rejtő kódot, cserébe pedig csak egy bábot kér. A fiú végül beleegyezik az ajánlatba, nem sejtve, hogy Bill-nek nem egy sima zoknibábra fáj a foga, hanem Dipper teste fölött veszi át a hatalmat.

A lény kijelenti, hogy nagy tervei vannak és nem szeretné, ha Dipper az útjába állna (ezért megsemmisíti a laptopot és elindul, hogy a naplót is elpusztítsa). Ez ismét nem sikerül neki (az utolsó pillanatban Mabel és Dipper megállítja és ezután Bill egy időre ismét eltűnik, a Rejtély kalyiba titkos portálján keresztül viszont visszajut a Földre Stan rég elveszett ikertestvére, Ford Pines.

Ford a naplók szerzője és számos titok tudója, de egyben ő az, aki egyszer már majdnem előidézte a világ (Bill általi) pusztulását is. Ford rémálmaiban megjelenik Bill és figyelmezteti, hogy el fog jönni a Földre, hogy azt a saját képére formálja.

Ennek eredetileg csak egy módja volt: a Ford által épített portál, ám azt a férfi lezárta. Csakhogy amikor Ford ikertestvére, Stan beindította a portált, hogy visszahozza testvérét, létrejött egy gömbbe zárt, dimenziók közötti hasadás, amely ha kiszabadul, lehetővé teszi a démon eljövetelét.

Ezt Ford Pines is tudja, ezért Dipper-rel megragasztják a kavargó inter-dimenzionális anyagot tartalmazó védőgömböt (amely Bill ármánykodása következtében megrepedt), de ezzel sem tudják megállítani: a lény, kihasználva Dipper magára maradt ikertestvérének, Mabel-nek elkeseredettségét, végül összetöri a gömböt, megnyitva az átjárót.

Bill ezzel eléri a célját: fizikai valójában megjelenik a Földön. Immár nem csupán az álmok világában létezik, hanem saját, három dimenziós testre is szert tesz. Gravity Falls lakosai megpróbálnak védekezni, de esélyük sincs az őrület-buborékokkal, a kővé változtató szemgolyókkal és az óriásivá nagyított kecskével szemben.

Az álomdémon végre nyeregben érezheti magát: a maroknyi túlélőt leszámítva Gravity Falls kővé vált lakosaiból trónszéket csinál magának, elkapja az egyetlen veszélyesnek vélt embert, Ford-ot, sőt, még a mindenhatónak gondolt Időbébit és seregét is könnyedén elintézi.

Öröme mégsem felhőtlen, ugyanis kiderül: Gravity Falls-t egy mágikus burok veszi körül, amely meggátolja, hogy Bill őrülete elterjedjen a világban. A végjátékban Stan és Ford ismét becsapják a démont, aki csapdába esik a ”buta” iker, Stan fejében, ahonnan Ford - Stan emlékeivel együtt - eltörli a démont******.


A lenti képek alkotói közül a baloldali ceruzarajzé számunkra ismeretlen, a középső, vízfestékkel színezet ceruzarajzé MaKayla11, jobb oldalt pedig Monotone Inkwell pózol:


Megjegyzés:

A Gravity Falls több tekintetben hasonlít a Kalandra fel! című sorozatra (az aranyos külső mögött sötét titkok rejtőznek) és egyáltalán, az alkotók nagyon jól sáfárkodtak a feszültséggel és a nem várt fordulatokkal (ilyen például a Be a bunkerbe! c. rész), ugyanakkor nem féltek végletekig elmenni a humorral sem.

Maga a rajzfilm gyakorlatilag az alkotó és Bill köré épül, aki egyértelműen a sorozat fénypontja és távolról sem a Disney-től megszokott egydimenziós negatív karakter.


Jelmagyarázat:

*: ez igaz a mellékszereplőkre is, például a lusta, de menő Wendy-re vagy Soos-ra, a Rejtély kalyiba túlsúlyos, gyermeklelkű ezermesterére is.


**: a sorozatban használt titkosírások között található Atbas helyettesítő rejtjel, Caesar-rejtjel és Vigenere-rejtjel is (ezek feltörése igen egyszerű), de a gyakran csupán néhány képkocka erejéig felbukkanó feliratok mellett könnyű elsiklani.


***: Bill kinézete a „mindent látó szem” kifigurázása, amely eredetileg az emberiség fölött őrködő istent jelképezte és a legtöbb világvallásban szerepel (emellett a francia Emberi és polgári jogok nyilatkozata fölött, valamint az amerikai egydolláros bankjegyen is megjelenik).


****: az interdimenzionális bűnöző-csapat tagjai - 8 Ball, Amorphous Shape, Hectorgon, Keyhole, Kryptos, Pacifier, Pyronica, Teeth, és Xanthar.


*****: Bill jelképe a sorozatban számos helyen felbukkan - a negatív 12 dollároson, a francia kártya hátoldalán, sőt, a Rejtély kalyiba ablakain is. Ezek az alkotások nem véletlenül kerültek a helyükre: az álomdémon képes a róla készült ábrázolásokon keresztül figyelni a világot - ez hihetetlen tudásának egyik forrása.


******: Ez egy hatalmas marhaság. Sokak számára az utolsó dupla-epizód érzelem-dús lezárást biztosít, de Stan emlékei rövid idő alatt helyreállnak. Az egy dolog, hogy ezzel értelmetlenné teszik a férfi áldozatát és az is elfogadható, hogy visszajönnek az emlékei (az emlék-törlő szerkezet korábban sem működött 100% hatékonysággal), de ha ez így van, Bill sem pusztulhatott el, sőt, azonnal vissza kellett volna térnie.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.