Samantha Simpson [Totally Spies - Született kémek]

„Egzisztencialista kérdés, ami még több kérdést vet fel”


Történet:

6-os ügynök, James Bond, K-ügynök és még sorolhatnánk az ismert karaktereket. Hogy mi a közös bennük? Mind kémek - kiválóan képzett, különleges kütyükkel felvértezve, egzotikus járműveken indulnak veszélyes bevetésekre és ami a legfontosabb: az átlagember (saját univerzumukban) még a létezésükről sem tud.

De mi van, ha a kémek nem nagydarab, erős, középkorú férfiak, hanem lányok? Mármint nem képzett, kőkemény katonanők, hanem tényleg lányok - egyszerű, középiskolás tinik? A francia-kanadai Totally Spies - Született kémek rajzfilmnek éppen ez az alapfelállása: Clover, Samantha és Alex egyszerű lányok, akik a Kaliforniai Beverly Hills-en élnek és folyton a divaton és a pasikon jár az eszük.

Egy napon azonban véletlen egy csúszdaszerű alagúton keresztül bejutnak a WHOOP-ba: egy szupertitkos szervezetbe, amely a gonosztevők elfogására* szakosodott, szerte a világon. A WHOOP vezető ügynöke, Jerry Lewis nem tehet mást: a három lányt különleges ügynökökké teszi, akik ezután a lecke és bevásárlás mellett a világ különböző pontjain harcolnak a bűn ellen.

Ha ez a nem túl komoly prekoncepció és a Charlie angyalai áthallás nem lenne elég, egy-két kivételtől eltekintve a született kémek minden epizódja ugyanazt a receptet követi. De tényleg.

Megszökik vagy megjelenik egy gonosztevő, akik gonosz dolgokat gonoszkodik; ezután jön a főcím, majd a lányok láthatóak, amint valami tini-problémán rágódnak, de normális életüket megszítja Jerry, aki a gyakorlatilag mindenhová elérő WHOOP-pantó gépével a WHOOP főhadiszállására viszi őket.

Itt felszerelkeznek a legújabb kütyükkel, majd nyomozni kezdenek és szétnéznek az adott bűnöző tanyáján, ám egy vagy több tag fogságba esik és az azonnali halál vár rájuk (miközben a főgonosz otthagyja meghalni őket). A lányok persze a kütyüikkel kiszabadulnak, elpáholják a gonoszt, akit Jerry és a WHOOP ügynökei begyűjtenek, majd az epizód végén a nem is igazán titkos** ügynökök visszatérnek hétköznapi életükhöz.

Ez így elsőre elég lehangolónak tűnik és mivel a főszereplők lányok, relatív kevés a fizikai erőszak (továbbá nincsenek klasszikus pisztolyok, csak lézer, kicsinyítősugár, stb.), de nem véletlenül élt meg a sorozat több mint 10 év alatt ennyi évadot (+ egy filmet, könyveket, játékot, stb.).

Igaz, hogy a szereplőkért nem kell aggódni, de ettől még sok a látványos akció, a kémek nevetségesen extrém és mégis ötletes ketyerék és járművek egész hadát*** használják és egyáltalán, az egész sorozat rendkívül szórakoztató (csak nem kell rajta túl sokat agyalni).

A Totally Spies - Született kémek első 5 évada magyar szinkronnal élvezhető, a hatodikat nem vásárolták meg, így az csak angolul érhető el (a lányok magyarhangja talán kicsit még jobb is, mint az angol, de a címek lefordításával sokszor meggyűlt a baja a fordítóknak: így lett a Mama kedvencé-ből Anyák napja, a Kém születik-ből pedig egyszerűen Horror).

Emellett a 3-ik évadtól javult a rajzolás, később Jerry kapott egy helyhez kötött robot-asszisztenst, G.L.A.D.I.S.-t, de nem nagyon vált be, ezért idővel megváltak tőle (később, a 6-ik évadban kissé lazábbra vették a figurát, a karakterek szélsőségesebben reagálnak, de általánosságban véve minden maradt a régiben).


Jellemzés:

Samantha Simpson egy fiatal (az első évadok alatt 14 éves) lány, a főszereplő kém-trió egyike (a sorozatban családneve csupán egyszer hangzik el, szinte mindenki Sam-nek szólítja). Bőre fehér, hosszú, vörös haja és zöld szemei vannak.

A magas, vékony lány utcai viseletként gyakran hord különféle szoknyákat virágos blúzzal vagy toppal és magas sarkú cipővel, a bevetések alatt viszont mindig ugyanolyan, élénkzöld színű testre feszülő egyenruhát visel, amihez egy ezüst öv, egy pár zöld kesztyű és zöld magassarkú tartozik (kiegészítőire többnyire virágos mintát nyomtattak).

Sam rendkívül okos, a Beverly Hills-i gimnázium valaha volt legjobb tanulója és Clover-nél valamint Alex-nél jóval érettebben viselkedik (igaz, néha képmutató és főnökösködő), de ugyanannyira tud rajongani a ruhákért és hajba kapni barátnőivel egy fiún.

Bár a három kémlány között nincs hierarchikus sorrend, gyakran Sam fogja össze a csapatot, általában ő találja ki a terveket és ezt rendszerint tőle is várják el, így gyakorlatilag ő az egység nem hivatalos parancsnoka (ez igaz a hétköznapi életükre is).

Sam anyja Gabriella, aki - korát és barna haját leszámítva - lánya szinte tökéletes mása, Samantha apjáról a történetben nem esik szó. Clover és Alex mellett Sam is gyűlöli Mandy-t, fekete hajú, nagyszájú osztálytársukat, aki gyakran keresztbe tesz nekik, de nem tudja, hogy a lányok titokban ügynökök.

A WHOOP-ban Sam (Alex-szel ellentétben) azonnal összebarátkozik egy másik ügynökkel, Britney-vel és Dean-be, a WHOOP egy újabb ügynökébe is beleszeret (akárcsak Clover és Alex).

Samantha kémként jártas számos harcművészeti ágban, pörgő rúgása különösen hatékony, de képes ellenszérumot készíteni és gyakorlatilag bármilyen járművet el tud vezetni (hármuk közül ő az egyetlen, aki még egy űrhajtóval is elboldogul).

A bevetéseken rengeteg álcázott szerkezetet használ, leggyakrabban talán a kompúdert (egyfajta ”őskori” okostelefon és hordozható mini-labor együtt, rózsaszín kivitelben), a szívecske alakú rakéta-hátizsákot és a tornádó-hajszárítót, de egyszer még a szörnyfogó hajcsat is előkerül.

A többi lányhoz hasonlóan Sam is nagyon jól bírja a különböző sérüléseket és egyéb behatásokat: rendszeresen kimossák az agyát, megbénítják, kiszívják a bőréből a nedvességet, de ez láthatóan nem befolyásolja a teljesítményét.


Áttekintés:

A Totally Spies - Született kémek epizódjai alig függnek össze, de időről időre kiderül valami a lányok előéletéről (a bevetések alatt mennek a jövőbe, a múltba, kerülnek időhurokba és gyakran járnak egzotikus országokban).

Az első évad első részében a lányok többek között legyőzik Ricky Mattis rockzenész ördögi menedzserét, a kampókezű Sebastian Saga-t, majd járnak a középkorban, ugyanakkor simán elhiszik egy bűnözőnek, Tim Scam-nek, hogy főnökük, Jerry nyugdíjba ment és ő az utódja.

Jerry később vizsgáztatja őket: Hephaestus, egy ördögi gonosztevő bőrébe bújva harcol ellenük. A lányok a teszten megbuknak (”meghalnak” a chiliszószból készült ál-lávától, csakhogy a gyakorlat helyén, az álvulkán alatt kitör egy igazi vulkán és csak Sam éles eszén múlik, hogy nem égnek mind szénné).

Samantha nagyon ritkán veszti el a fejét: még akkor sem esik kétségbe, amikor néhány űrlénynek kell segíteni (ugyanakkor beleszeret egy gonosztevőbe, James-be és először segít neki ördögi tervében).

Amikor Tim Scam ismét felbukkan (miután ő is megszökik a WHOOP börtönéből) a kémlányokat saját anyukáikkal próbálja eltenni láb alól, de ezúttal is ők lesznek a nap hősei (akárcsak akkor, amikor vigyázniuk kell az elnök akaratos kislányára).

A Totally Spies - Született kémek 47-ik rész szinte kizárólag visszaemlékezésekből áll: a lányok korábbi bevetéseikre gondolnak, viszont érdekes módon visszaemlékeznek arra is, amikor Sam megállítja a vonatot és megtalálnak egy hőérzékelős bombát - ezek viszont csak a második évad utolsó részében (az 52-ikben) történnek****.

Egy rejtéllyes cirkusz után kutatva Sam megfog egy tükröt, amitől jobb keze rákollóvá változik, gépekkel több alkalommal is leszívják az agyát, sőt, az is előfordult, hogy küldetés alatt (átmenetileg) kreténesítik. Ezalatt a kémlány múltjáról ”csak” annyi derül ki, hogy anyai ágon amazonok leszármazottja és már egészen kiskorában felszínre kerültek kém-képességei (mint kiderül, a lányokat hordozzák a kém-gént, kvázi kiválasztották őket a feladatra, pedig az elején még arról volt szó, hogy véletlenül kerülnek a WHOOP-hoz).

A harmadik évad egy tripla epizóddal ér véget, amelyben a lányok munkaadójának, Jerry-nek az ikertestvére, Terence próbálja elpusztítani a WHOOP-ot (ez kis híján sikerül is neki, de az évadzáró epizódban minden megoldódik). Persze elfogását követően Terence ismét megszökik és néhány bűnözőtársával megalakítják a Lamos-t, a WHOOP, de főleg a lányok elpusztítására.

A gonosztevők régi és új hulláma sok munkát ad a csajoknak: van olyan hónap, amikor 23 bevetést teljesítenek, ennek ellenére Sam nem hanyagolja el a tanulmányait sem: ő az iskola éltanulója - olyan okos, hogy Egyetemre akarják küldeni (végül úgy dönt, marad és megtervez egy újrahasznosított sminkkel működő repülőgép-modellt).

Samantha így Alex-szel és Clover-rel együtt érettségizik és mindhárman a Malibu-egyetemre felvételiznek (a WHOOP közbenjárásával egy tetőtéri lakásba költöznek). Az immár egyetemista kémtrió tovább dolgozik: az 5-ik évadban Európában, a párizsi központban harcolnak a gonosz ellen (továbbra is Jerry beosztottjaiként).

Sam az 5-ik évad közepén titkolózni kezd, el-eltűnik, még egy bevetésből is kimarad, ami kis híján a társai életébe kerül. Végül lehull a lepel: Sam létrehozott egy alteregót, az epizód címében is szereplő Miss Spirit Fingers-t, hogy beépített ügynökként megfigyelhessen egy pantomimest és volt gonosztevőt, Jezzhands-et (amikor társai azt hiszik, átállt a rossz oldalra, Sam majdnem egymaga legyőzi Clover-t és Alex-et). Természetesen ezután is számos kalandot élnek át.


A következő képek közül a baloldalit usagisailormoon20, a középsőt tsuaii készítette, a jobboldali fotón a divatguru Karl Lagerfeld látható Jerry-ként a Totally Spies film 2009-es bemutatóján.Megjegyzés:

A Totally Spies - Született kémek egy érdekes sorozat: nincs története, nincsenek benne hatalmas robbanások vagy vérre menő összecsapások, mégis, a tét nélküli akciók pörgősek, a ketyerék őrültek, a kémkedés és a karikaturisztikusan felnagyított csajos problémák tökéletes elegyet alkotnak.

Az egyetlen problémát az jelenti, hogy a főszereplők közül csak Sam-nek van említésre méltó jelleme és az egész mesének nincs koherens története. Erre jó példa 98-ik és 99-ik rész, melyben a lányok elveszítik az emlékeiket, ezért Jerry-nek mindent el kell magyaráznia - ez kiváló lett volna első résznek, ám éppen az efféle furcsaságok adják e sorozat báját (akárcsak a BANYA: a „Budapest Agrokult Nyomozó Alap” - a TS-ben ők viselik gondját a világ erdeinek).


Jelmagyarázat:

*: az elfogásukra, igen, de nem a bent tartásukra - a WHOOP börtönéből jóformán minden bűnöző megszökik, van, aki szinte azonnal. Maguk a WHOOP ügynökök is szinte mindentől kifeküdnek: még pár pom-pom lány is simán bedarája őket, ezért a munka dandárja mindig a lányokra marad.


**: az 1. évad 10-ik részében részt vesznek egy TV műsorban, amit - mint kiderül - a világ minden országában vetítenek (emellett a WHOOP központja egy hatalmas, ”W” alakú felhőkarcoló Beverly Hills közepén).


***: a lányok a bevetések alatt a következő járműveket használják:

- Felszíniek: Turbo Titán 3000, szupercikli, ÁTéCS, Bámob, ÁGOS, CsuKiKocsi, Röfi, szupermotor, MPU 3000, WHOOP speedster (utóbbi csak egy rózsaszín segway), a feketelyuk vödörjárművet, óriási buborékokat, légdeszkát, egy háromüléses tandem-kerékpárt és több személyautót (sportautó, mini, terepjáró, stb.), valamint teherautót.

- Vízi járművek: SuKLo, több tengeralattjáró, jetski

- Víz alatti járművek: VARGY, MKA, ViVi kémöv

- Légi járművek: kétféle lebegő robogó, turbó hátizsák, többféle helikopter, egy névtelen sikló, rakétahajtású repülőgép, űrautó, Hold Buggy 5000, egy név nélküli repülő gömb, űrhajó, kétéltű trike és többféle egyéb repülő.


****: ezt a magyar forgalmazó keverte össze, mivel eredetileg ez a rész a 2. évad első epizódja volt, így az eredetiben valóban előbb történt meg a vonat megállítása és csak később emlékeznek rá vissza.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.