Raven [Tini titánok]

„Azarath, Metrion, ZINTHOS!”


Történet:

A tengerentúlon rendkívül sikeres szuperhős-történetek többsége a világ más részein nem is kissé nevetségesen hat. Már a denevérember és vagy a pókember elnevezés is gáz (hogy a fantasztikus négyes szereplőinek fantasztikus kreativitású neveit ne is említsük), de hogy lehet valaki szuperember attól, hogy kívül hordja az alsónadrágját és azt hiszi, egy szemüveggel és a Clark Kent álnévvel elrejtőzhet?

Ez persze nem azt jelenti, hogy a szuperhősök történetei ne lennének érdekesek, távolról sem, de azért a tipikus kigyúrt, nem túl okos, nemcsak legyőzhetetlen, ám gyakorlatilag halhatatlan képviselővel sokaknak vannak fenntartásai.

Ezekkel nem az a baj, hogy irreálisak, hiszen a számos különleges képesség és eszköz éppen azért érdekes, mert az életben nem találkozunk velük - sokkal inkább a hősök az oka: e papírvékony, fejlődésre képtelen karaktereknek nincsenek igazi problémáik, sem gyengeségeik vagy álmaik - ellenfelük csak addig tevékenykedhet, amíg fel nem hívja magára a figyelmet (jó példa erre a szuper-gazdag, szuper-csapattal megtámogatott szuperruhás Vasember).

A Teen Titans, azaz a Tini Titánok elsőre éppen egy ilyen, tipikus bugyuta szuperhős-mesének tűnik: másodvonalbeli hősök, akiket egy reciklált tinédzser vezet: Robin, a Batman széria segédje.

Az öt főhős (Robin-t kivéve) persze természetfeletti képességekkel rendelkezik, de van emberi oldaluk is: Robin mindent egymaga akar megoldani, míg a tamaráni hercegnő, Csillagfény tud repülni és lézert lőni, de egy kisgyerek szellemi szintjén áll. A vegetáriánus, zöld Gézengúz bármilyen állattá képes átváltozni, de jelleme szintén nem túl összetett, a megfontolt, sötét erőknek parancsoló Raven magába forduló, a robot Kiborg pedig...néger - hiába, neki ennyi jutott (legalábbis első ránézésre).

Ez így elmondva tényleg nem nagy szám, de a szuperhősök emberi oldala mindig érdekes, a harcok és az ellenfelek változatosak, ráadásul időnként egy-egy zenés betétet is beiktattak (főleg ha Őrült Mod az ellenfél). Néha befigyel egy-egy történelmi utalás vagy a jó öreg amerikai patriotizmus is, de még a vírus-írtó kikapcsolásának káros hatásairól is képet kaphatunk.

A Tini Titánok egy amerikai sorozat, több japán vonással: gyakoriak az erősen eltúlzott reakciók, a titánok időnkénti csibi (chibi, kis testű, nagy fejű) ábrázolása, a dalokat pedig a Puffy AmiYumi lányduó tolmácsolásában hallhatjuk* (róluk mintázták többek között a Hi Hi Puffy AmiYumi című rajzfilm főszereplőit).

Ez az animés körítés a harcokkal és a szuperhősök problémáival furcsa, érdekes egyveleget alkot, ami egyértelműen a sorozat előnyére válik.

A Tini Titánok története 1964-ig nyúlik vissza, ezen rajzfilm alapját ugyanis a New Teen Titans képregény adta, bár az alkotók sokat változattak. Az alábbiakban kizárólag a rajzfilmsorozatról lesz szó, e cikk nem veszi figyelembe a szereplők több évtizedes múltját (mivel sok adat ellentmond egymásnak), sem pedig a Tini titánok, harcra fel! című minisorozatot (ami egy nagy nulla).

A 2003-2005 között vetített Tini Titánok rajzfilm öt évada 65 részt ölel fel, továbbá született egy film is (a 2007-es Tini Titánok - Gubanc Tokióban): e sorozat rövidsége ellenére hazánkban ugyanúgy járt, mint a Naruto: csak a történet egy részét fordították le és néhány hiba is becsúszott, így megnézése inkább angol nyelven ajánlott (bár a magyar szinkronszínészekre nem lehet panasz).


Jellemzés:

Raven a Tini titánok egyik tagja, aki megjelenésre egy átlagos magasságú, szürkés bőrű fiatal lánynak tűnik rövid, lila hajjal, szív alakú arccal, fekete szemekkel és vékony szájjal (szülei nem a Földről származnak). A lány homloka közepén egy rombusz alakú jelet visel, közepén ékkővel.

A többi szuperhőshöz hasonlóan Raven ruhája is állandó, ezt hordja akció alatt és a szabadidejében is. A lány testre feszülő fekete dresszt visel (egy olyan hosszú ujjú ruhát, amelynek nincs lábrésze), efölött viszont egy lila köpenyt, a lábain pedig rövidszárú kék csizmát.

Nincs klasszikus szuperhős-maszkja, de többnyire hordja köpenyének kámzsáját, ami hollószerű megjelenést kölcsönöz neki, mert a csukja árnyékot vet a szemére (Raven neve angolul hollót jelent).

Többnyire három ékszert visel: a homlokán található apró drágakő mellett a köpenyét összefogó, kör alakú csatot és egy hasonló stílusú övet (ez olyan, mint Robin öve - amely hasonlít Batman-éhez - de azokkal szemben a lányénak nincs gyakorlati funkciója).

Raven jelleme sötét, magába forduló. Ritkán szólal meg, akkor is többnyire negatív, szarkasztikus kijelentéseket tesz (igaz, néha azért tud kevésbé komoly lenni**). Társainál érettebben viselkedik, igyekszik minden helyzetben érzelemmentes maradni, de részben emiatt magának való és vannak titkai.

A legtöbb helyzetben sikerül is megőriznie sztoikus nyugalmát, ám egyes ellenfelek (de főleg társa, Gézengúz) könnyen kihozzák a béketűrésből. Az, hogy Raven megpróbálja elfojtani érzelmeit, nem véletlen - dühe jelentősen megnöveli, de egyben irányíthatatlanná teszi az erejét, ezért az önkontrollra a civilek és a titánok érdekében szükség van.

Kétkedő, mogorva attitűdje is inkább csak e kényszer eredménye - Raven valójában kedves, önfeláldozó lány, akinek azért nehéz elnyerni a bizalmát, mert több ismerőse becsapta (pl.: Feketetűz, Terra, Malchior). Nehezen ismeri be, ha fél és többször álmok, látomások gyötrik***.

Raven hobbija a régi varázskönyvek olvasása, kedveli a gyógyteát, de utálja a giccset, nem szeret kimozdulni a szobájából. Nem érdekli sem a főzés, sem a sportok, sem pedig az autók, ugyanakkor empatikus (amikor Cyborg elveszti hőn szeretett autót, ő ”vigasztalja” meg, majd segít visszaszerezni).

A lány a Tini Titánok szuperhős-csapat tagja, akikkel jól együtt tud működni, de Gézengúz stílusát gyakran idegesítőnek tartja (ez kissé hasonlít az X-Men: Evolution-ben Vadóc és Árnyék kapcsolatára).

Raven rendkívül erős mágiáját képes pusztán az akaraterejével előhívni, viszont a megfelelő összpontosításhoz, ereje koncentrálásához gyakran egy mantraszerű háromszavas mondatot használ: Azarath, Metrion Zinthos!

A varázslat csak az utolsó szó kimondásakor materializálódik - ez ereje hátulütője is: ahogy Vörös-X (Robin álruhában) rámutat: hiába hatalmas az ereje, ha nem tudja kimondani (vagy nem elég gyorsan) a mantrát, varázslata nem tud alakot ölteni.

A Tini Titánok közül Raven ereje így is messze a legnagyobb és leg-sokoldalúbb: harcban általában telekinézist használ (mentális erejével tárgyakat mozgat), de képes pajzsot vonni, egyfajta teleportációra, mások lelkébe látni, erejét használhatja érzékei kiterjesztésére, stb.. Erejének egyetlen hátulütője van: folyamatosan féken kell tartania mágiáját, nehogy elszabaduljon, ez pedig sok energiát emészt fel.


Áttekintés:

Habár a Tini Titánok elsőre a Totally Spies - Született Kémek-re hasonlít (a részek végén mindig visszaáll a status quo), e rajzfilm valójában szekciókra oszlik: az alkotók az egyes szereplőkre koncentráló részeket vették egy egységnek, de a történet Raven szempontjából is felosztható három fázisra.

Ez alapján az első évadok (köztük a legelső rész) bemutatja a Tini Titánokat, így a titokzatos Raven-t is - ő az ironikus, titokzatos titán, akiről fokozatosan derülnek ki információ-foszlányok, miközben a csapat kisebb rosszfiúkkal (Parázs-zsal, Plazmával) csap össze (de a háttérben már felsejlik egy ”nagy hal”, Slade).

Slade sorra küldi a titánokra a válogatott ellenfeleket (a Parázs/Plazma páros bukása után a Kaptár Akadémia legjobb diákjait, majd a ”természet”-testvéreket). A Doktor Fény elleni harcban**** Raven pár másodpercre elveszti önkontrollját és dühe kis híján végez az ellenfelével. Robin rákiált, mire a lány magához tér, megrémül és visszavonul.

Mivel a többiek úgy vélik, Gézengúz megsértette, ezért a fiú (Cyborg felügyelete mellett) elmegy a szobájához, bocsánatot kérni. Raven nincs ott, de bent találnak egy furcsa tükröt, amely beszippantja őket. Egy furcsa világba jutnak, ahol különböző Raven-ekkel találkoznak: kiderül, hogy a lány fejében vannak és domináns személyiség-jegyeinél valami sokkal borzasztóbb dolgot találnak. Együtt képesek legyőzni az óriási szörnyet, Trigon-t, de Raven érzi, hogy „valami rossz elszabadult”.

A varázslólány nehezen illeszkedik be, bár néha muszáj lépéseket tennie: amikor egy bábmester megtámadja a Titán-tornyot, Raven és Csillagfény el tudnak menekülni, de lelkeik felcserélődnek (Raven lelke Csillagfény testét irányítja és fordítva). Ez kezdetben komoly problémát okoz, mert bár mindkettejük ereje az érzelmeikből fakad, Csillagfény képtelen kordában tartani Raven erejét, ő viszont nem tud repülni, mivel ehhez több érzelemre lenne szüksége.

Később a csapatnak sikerült elpusztítania Slade földalatti bázisát, majd magát a főgonoszt is, de ebbe az egykor titán, Terra is belehal. Raven számára ezután kezdődik a második fázis (a 42-ik résszel, a címe: Születésnap). Miután a titánok egy éjszaka ismét összecsapnak Dr. Fény-nyel (aki Raven-t látva azonnal megadja magát), a hősök sietnek haza, ugyanis másnap van Raven születésnapja.

A lány feltűnően ki akarja vonni magát az ünneplésből, ezért a szobájába vonul vissza, ahol látomása lesz, ám ekkor megszólal a riasztó: egy gonosztevő pusztítja a várost. A titánok elképedve látják, hogy visszatért Slade, aki pedig korábban minden bizonnyal a romok alatt lelte halálát, ráadásul hatalmas erejű varázslatokra képes. Képtelenek legyőzni, de szerencséjükre Slade csak egy üzenetet hozott Raven-nek: elkezdődött.

A lány erre önkéntelenül megfagyasztja az időt, de Slade-et még így sem tudja megállítani, ezért kétségbeesésében elviszi Robin-t egy kihalt templomba és felfedi titkának egy részét: elmondja, hogy apja a démoni Trigon, maga a megtestesült gonosz, őt pedig születésekor arra rendelték, hogy elpusztítsa a világot.

Ezután látszólag minden visszatér a rendes kerékvágásba, csakhogy miközben Robin eltökélten keresi a Slade maszkján látható jel eredetét (erről csak annyit sikerül kideríteniük, hogy nem földi eredetű), Raven újabb álmot lát, melyben Trigon emlékezteti: az a sorsa, hogy mindent elpusztítson a földön.

Amikor a titánok találnak egy földalatti katakombát, Raven testén vörösesen izzó ősi jelek válnak láthatóvá, ám amikor Robin ismét kérdőre vonja a lányt, ő megint elmenekül, magukra hagyva társait. A Titánok tornyában meditál, meglátogatja anyját, Arellá-t (aki a békés Azarath vallás papnője) abban a reményben, hogy ő talán tud segíteni neki, ám csalódnia kell: anyja közli, hogy a prófécia igaz és nincs mód a megváltoztatására.

Ekkor visszatér barátaihoz és felfedi, hogy ő maga a titokzatos drágakő, aki megnyitja a portált, melyen át Trigon el fog jönni. Megpróbál kedveskedni társainak (ezek általában rosszul sülnek el), hogy megédesítse utolsó napjukat és amikor Slade egy tűzhadsereg élén tér vissza, a titánokkal együtt megpróbálja felvenni vele a harcot. Idővel azonban belátja, hogy ez hasztalan, ezért - hogy megkímélje barátait életét - elfogadja sorsát és Slade-del tart.

Raven önkívületi állapotban maga válik a portállá, amelyen át Trigon eljön és káoszba taszítja a Földet. A titánokat a Trigon által teremtett másolatok legyőzik, de nem várt segítséget kapnak: Slade-del***** felvértezve sikerül megtalálniuk az erejét vesztett Raven-t és együtt végül legyőzik a démont, helyreállítva a világ egyensúlyát.

A véget egy új kezdet követi, de nem sokáig örülhetnek Raven visszatérésnek, mivel a gonoszok egyesítik erejüket, így a világ összes titánjának össze kell fognia, hogy megakadályozzák az Agy és a Sötét testvériség ördögi tervét.

Közben persze hétköznapibb, de hasonlóan nagy energiát igénylő feladatokkal is szembesülnek, Raven-nek például egy csapat szuper-kisgyerekre kell vigyáznia, sőt, a múlt egy szeletébe is bepillantást nyerhetünk, amelyből kiderül, hogyan találkozott az öt merőben eltérő hős és hogyan alakult meg a Tini Titánok.


A három lenti kép közül a baloldalit Lita4Makoto, míg a középsőt alykam (Alykam Burdzaki) készítette, jobboldalt a daiseko nevű cosplayes pózol:Megjegyzés:

Sötét, goth női karakterből Dunát lehetne rekeszteni, de Raven túlmutat rajtuk. Megjelenésén, depresszív és kritikus hozzáállásán kívül ebben nemcsak változatos ereje, hanem ”emberi” oldala, érzései is segítenek, de a készítők az önreflexív utalásokkal tették fel a pontot az ”i”-re (például az „Új, kék Zinthos kapható” reklámmal). A Tini Titánok névleg az öt főszereplő mindennapjairól szól, de a rajongók mellett a készítőknek is Raven lehetett a kedvence, legalábbis egyedül az ő történetszálát bontották ki teljesen és a vele kapcsolatos epizódok többsége (a többiekkel ellentétben) kerek egészet alkot.


Jelmagyarázat:

*: a sorozat minden változata két változatban készült: angol és japán főcímdallal. Ha az adott rész japánul kezdődik, az arra utal, hogy lazábbra veszik a figurát, ha angolul, akkor komolyabb lesz az alaphang. Ez alól két rész kivétel: az 1. évad 6-ik része (Soha többé) és a 2. évad 2. része (Kutyák és gazdik).


**: a 37-ik részben a titánok csapdába esnek egy kifacsart világban (a bűvész Mambo kalapjában), de a nyuszivá változott Raven végül megtréfálja Mambo-t, kiszabadítva magát és társait.


***: amikor Csillagfény előre utazik az időben és találkozik Raven-nel, őt még mindig látomások gyötrik, de már nem tudja megkülönböztetni a valóságot az agyában felbukkanó képektől.


****: 1. évad 6. részében, melynek címe: Soha többé (Nevermore) - ez a Tini titánok sorozat legsikeresebb (egyben az egyik legjobb) epizódja.


*****: Slade valóban meghalt és bár feléledt, csak a csontjai maradtak - azért szolgálta Trigon-t, hogy visszanyerje emberi formáját, de a démon őt is becsapta.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.