Eva Wei [Oban csillagfutam]

„Nagy büdös semmi!”


Történet:

Mielőtt rátérnénk erre a rajzfilmre, érdemes egy kis kitérőt tenni, méghozzá a három híres ”csillagos sci-fi” egyikébe (Stargate, Star Trek, Star Wars). Az ABC-ben harmadikként következő Star Wars valóban egy külön univerzum, de magját a filmek adják (e cikk születésekor a 3. trilógia készül).

Az eredeti, 1977-es (utóbb 4-esnak titulált) művet még kettő követte (A Birodalom visszavág, A jedi visszatér), majd a hosszú szünet után 1999-ben a Baljós árnyakkal egy második széria indult.

A legendás elődhöz képest harmatgyenge új triumvirátus minden tagja próbált újítani (a 2. a klónokkal és a nyafogó főhőssel, a 3-ik a sötétségével), az első, sokak szerint leggyengébb film pedig a fogatversennyel. Akiknek az elképesztő iramot diktáló, nem épp veszélytelen verseny tetszett, azok eme rajzfilmet imádni fogják!

De mi is ez a rajzfilm? Az jó kérdés. Magyarul az Oban csillagfutam kifejezés terjedt el (néhol simán Oban), de egyesek Oban csillagfutam-aként emlegetik (a rajzfilm eredeti címe Oban Star Racers, azaz Oban - csillag - versenyzői).

A Savin Yeatman-Eiffel által írt és részben rendezett Oban csillagfutam (maradjunk ennél a névnél) egy francia-japán koprodukció: egyesül benne a francia dallam az anime-szerű japán rajzolási móddal.

Piros pont jár a készítőknek azért, mert sikerült úgy összeboronálniuk a 2D-s és 3D-s részeket (pl.: az embereket és a versenyjárműveket), hogy az egyáltalán nem zavaró, sőt! A meseszerű bolygó, a csodálatos tájak tökéletesen összeillenek a kidolgozott és változatos siklókkal.

Maga a mese két szálon fut ebben a jövőbeni történetben. Előbbi nem is csak egy csoport, hanem az egész emberiség története. Az alaptörténet szerint 2050-körül az emberiség* képessé vált a fénysebesség feletti űrutazásra, ezáltal gyors ütemű fejlesztésbe kezdett. A kíváncsi emberek keresztül-kasul járták az univerzumot és több idegen fajjal ismerkedtek meg.

Ennek a békés felfedezésnek azonban hamar vége szakadt, amikor 2057-ben egy emberi űrhajó egy kietlen bolygón össze nem találkoztak a Crog fajjal. Ezek a magas és robosztus lények rendkívül agresszívak és több más fajhoz hasonlóan az emberek ellen is azonnal háborút indítottak. A Földet védő emberi Véderő elkeseredetten védekezett, de a fejlettebb idegen technológiával szemben nem volt sok esélyük, valahogy mégis sikerült elűzniük a Crog-okat. Az Oban e háború vége után 25 évvel, 2082-ben kezdődik:

Kiderül, hogy a Crog-ok nem maguktól távoztak, hanem egy Avatar nevű nagyhatalmú lény miatt (akinek sem az Aang legendájához, sem a kék macskás változathoz nincs köze). Az Avatar most visszatért, hogy bejelentse - most rendezi meg Oban-on csillagközi futamát.

A 10000 évente lejátszott eseményen az univerzum különböző pontjairól érkezett pilóták versenyeznek egy mindennél értékesebb díjért. Az elnök a Föld legjobb futamszervezőjét, Don Wei-t bízza meg azzal, hogy képviselje a bolygót és magát az emberiséget, a tét pedig maga az emberiség sorsa: a férfinak egy napja van rá, hogy összegyűjtse a világ legjobb csapatát, majd győzelemre vigye azt.

De emellett a drámai szál mellett van egy, korábban már emlegetett másik szál is. Ez Eva Wei-ről szól, aki a leendő csapat szigorú kapitányának, Don Wei-nek a lánya, de öt éves kora óta egy árvaházban élt, ám a történet kezdetén megszökik, hogy újra találkozhasson apjával.


Jellemzés:

A történetben Molly álnevet felvevő Eva Wei alacsony, arányos testalkatú fiatal (15 éves) lány, aki nem mellesleg a főszereplő. Arca ötszög alakú, álla hegyes, szeme vörös színű, szemöldöke vékony, középhosszú haja kéttónusú (fekete és bíbor).

A lány különös ismertető jele az arca bal oldalán végigfutó sáv, illetve a jobb szeme alatti csillag, mely lehet tetoválás, de akár örökletes is (anyján is látható volt hasonló), bár ez utóbbinak ellentmond, hogy ötéves korában még nem látszott.

Molly első megjelenésekor iskolai öltönyt visel (ami nadrágból és zakóból áll), majd szerelőruhát ölt, végül ezekhez hasonlóan alakítja ki végleges ruházatát. Ennek központi része egy homokszínű, térdvédős munkaruha, melyet egy övvel fog össze, felül viszont csak egy zöld toppot visel, melyen középen egy sárga csík látszik és van egy-egy vállprotektora is.

Bár ritkán használja, megtartotta régies, rózsaszín üvegű pilóta-szemüvegét is, valamint szert tett egy pár narancsszín kesztyűre. Klasszikus ékszert nem hord, de nem vált meg korábbról való fekete nyakpántjától. Ezen kívül az övére néha egy kisméretű, rózsaszín oldaltáskát és egy egyszemű állatra hasonlító rózsaszín zenelejátszót erősít.

Hihetetlen kalandjai ellenére Eva igazi tinédzser: nem érdeklik a szabályok és mindig a saját feje után megy, mivel az esze helyett többnyire érzelmei vezérlik.

A lány egy kisszámú csapat tagjaként harcol: a többiek a Föld győzelméért, Molly viszont legnagyobb vágyáért - hogy viszontláthassa balesetben elhunyt anyját. Mivel otthonuktól távol, űrlények között küzdenek, a többiekhez hasonlóan kezdetben Eva/Molly is jobbára csak az emberekkel tartja a kapcsolatot.

Apjával (ld. „Áttekintés” bekezdés) rendkívül nehezen jön ki, a csapat sztárpilótája, a kigyúrt Rick Thunderbolt viszont megkedveli és Kisegér-nek szólítja. Bár kezdetben távolságtartó, idővel a csapat lövésze, a fiatal Jordan C. White is összebarátkozik vele, igaz, nézetbeli különbségeik gyakoran konfliktusok forrása (Jordan katonaként a kapott parancs végrehajtására törekszik, amiért Molly lenézően Közlepény-nek nevezi).

A lány a csapat szerelői, Sten és Koi mellett - a többi emberrel ellentétben - más fajok egyedei közül is gyűjt barátokat és ellenségeket. Beleszeret Aikka hercegbe, de másik ellenfelét, a hatalmas bányászt, Rush-t is megkedveli.

Eva elsőre egy ügyes és vakmerő lánynak tűnik, aki ért a szereléshez, de nem erősebb vagy gyorsabb a többieknél és nincsen klasszikus szuper-képessége. Mindazonáltal egy igazi, született tehetség: kiváló a helyzet-felismerő képessége, jól tud összpontosítani, remekek a reflexei és gyorsan tanul.

Sikereit ezen tulajdonságai mellett annak is köszönheti, hogy hajlandó a végsőkig elmenni a sikerért, bár emiatt számos alkalommal rosszul sülnek el a dolgok, amiért ő és társa, Jordan is több alkalommal megsérül.


Áttekintés:

Eva a történet elején semmit nem tud sem az Oban-ról, sem pedig a crog invázióról (hiszen utóbbi 10 évvel a születése előtt véget ért). A bevezető után az első epizódban láthatjuk, ahogy Eva elszökik a bentlakásos intézetből, hogy végre viszontláthassa apját.

Bár tíz éve nem találkoztak, hisz abban, hogy édesapja szereti őt és örömteli lesz az újraegyesülés. Sikeresen be is jut a Wei Race versenyistállóba, ám apja nem ismeri fel és ki akarja dobni. Szerelői képességei miatt Don Wei alkalmazza, de a lány egyenlőre mégsem fedi fel a kilétét, inkább felveszi a Molly álnevet**.

Amikor Don Wei megkapja a feladatot a szuper-csapat összeállítására, Molly nem kerül be, de eltökéli, hogy ezúttal nem tágít mellőle és egy magányos crog felbukkanása okozta zűrzavarban végül ő is a földi csapattal tart.

A kisszámú emberi csapatban van egy pilóta, egy fedélzeti lövész és két szerelő (valamint Don Wei, a vezető), ezért Molly-nak kezdetben nincs sok dolga***. A Földi csapat számára azonban rosszul alakulnak a dolgok - már az első versenyen megsérül Rick, a sztárpilóta és hiába ismétlik meg a futamot, a földi csapatnak nincs második versenyzője.

Molly ezt látva ellopja a magukkal hozott másik siklót, részt vesz a futamon és óriási szerencsével (és a nem tesztelt hipermotornak, valamint Jordan képességeinek hála) megnyeri a versenyt. Don Wei mégsem elégedett mer úgy érzi, megalázták a földi csapatot, mivel ellenfelük, Groor volt a jobb.

A következő futam sem megy simán és amikor a felépült Rick visszatér a csapathoz, Molly-t azonnal elfelejtik. Csakhogy az első számú pilótát olyan súlyos sebesülés érte, amely miatt soha többé nem versenyezhet, ezért a földi csapat tovább bukdácsol Molly-val.

A lány többször szembekerül csapatával, mivel megegyezik Aikka-val, hogy nem támadnak egymásra, ám Jordan és Don Wei mindenáron győzni akarnak. Don Wei a Föld elnökétől, McMullan-tól megtudja, hogy mindenáron győzniük kell - a crog-ok ugyanis újra a Föld lerohanására készülnek és az emberek most sem fogják tudni megállítani őket.

Egyetlen reményük a Legvégső Díj, mely egy kívánság, amivel bármit meg lehet tenni (többek között megmenteni a Földet). A díjról Molly is tudomást szerez, ő azonban anyja feltámasztására szeretné használni azt. Nagy nehezen bejutnak a középdöntőbe (legyőzve a rivális crog Toros ezredest****), ahol a továbbjutók több mérkőzést játszanak és az első három szerez pontot.

A földi csapat végre megnyer egy versenyt, de Don Wei megtudja, hogy lánya megszökött az árvaházból, később pedig megérti, hogy Molly valójában Eva. Ez komoly dilemmát okoz neki - mindenképpen meg kell nyerniük a versenyt, de közben szeretné biztonságban tudni a lányát. A versenyek viszont egyre durvábbak lesznek és egy ősi gonosz, Canaletto (ld. balra) is mozgásba lendül - megöli az addig minden versenyt megnyerő Sul-t.

Egy komoly balesetet követően Eva és Jordan a föld alatt ragadnak és a sikló nélkül próbálnak visszajutni a hangárjukba. Nagy nehezen túlélik a kietlen terepet, de kiderült, hogy gonosz erő munkálkodik és a Legvégső Díj valódi feladata, hogy kiválasszák a következő Avatar-t.

Ez azonban nem változtat a célon, ráadásul a Földközösség elnöke, McMullan egy megelőző csapással kívánja megnyerni a crogok elleni háborút. A végjáték viszont rosszul alakul - a Föld veszni látszik, az előző Avatar meghal, Canaletto pedig kiszabadul, mert Eva nem vállalja az Avatar-létet.

Végül a lány szembekerül Canaletto-val, aki felfedi: ő hozta létre a lányt és egyengette útját****, mivel tudta, hogy a lány lesz az egyetlen, aki képes győzni, mégis el fogja utasítani az Avatar-létet, így Canaletto kiszabadulhat. Jordan bevallja a lánynak, hogy szereti, majd feláldozza magát: ő lesz az Avatar, így Canaletto eltűnik és minden visszaáll a régi kerékvágásba.


A három alsó kép közül a baloldali Ben Bates, a középső pedig KroshkaElf alkotása, jobb oldalt Tacotits pózol Molly-ként, Grue pedig mint Jordan:Megjegyzés:

Az Oban csillagfutam a Jetix igen bátor döntése volt - mármint az, hogy a mű központjába egy lányt helyeztek. Ez nem csak azt jelenti, hogy a pólója alá egy pár félbevágott narancs került - Eva egy valódi nő, nem csupán egy nőnemű szuperkatona (ld. Allen Ripley, Lara Croft, stb.). A történetben sokkal fontosabbak az érzelmek és a főhős nem mindent brutális erejével old meg (ld. Naruto, Bleach, stb.).

A mellékszereplők is jól sikerültek, bár többségük csak egy-egy jellemvonással rendelkezik, ellentétben a sokarcú Satis-al, aki először idegesítő kis űrlényként, majd bölcs öreg szerzetesként bukkan fel, végül pedig kiderül, hogy ő az Avatar.

A legmeglepőbb azonban, hogy az Aikka-Molly-Jordan szerelmi háromszöggel semmit sem kezdtek - az ember azt hinné, Jordan eltűnése után a szerelem fog dübörögni a vásznon, de Aikka csak hazatér az övéihez és annyi.Jelmagyarázat:

*: a magyar változatban 16 millió fő, de ez egy félrefordítás, valójában 16 milliárd fő.


**: a hangárban egy ládára ragasztott fotón Molly Spring pin-up modell fürdőruhás képéről jön Eva-nak az ötlet.


***: határtalan szabadideje miatt kimegy az első versenyre, ahol összeismerkedik Aikka herceggel.


****: Toros ugyan mindössze egyetlenegyszer veszít, de a crog-oknál ez azt jelenti, hogy túl gyenge, ezért öngyilkos lesz (utóda Kross).


*****: Canaletto ölte meg Molly anyját, Maya-t, hogy a lánynak legyen indítéka a győzelemre, megsebesítette Rick-et, hogy ne ő legyen a földi pilóta (majd amikor kutatott utána, meg is ölte) és ő végzett Sul-lal is.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.