Cornelia Hale [W.I.T.C.H.]

„Mi történt? És jó a hajam?”


Történet:

A lányoknak készülő, szupererővel rendelkező főszereplőket felvonultató rajzfilmeket nem ma találták ki (japánban ezek külön műfajt alkotnak), de sajnos a legtöbb ilyen alkotás átlag alatti színvonallal rendelkezik (természetesen ez igaz az elsősorban fiúknak készülő rajzfilmekre is, csak ott nagyobb a merítés).

A 2001 és 2012 között futó W.I.T.C.H. képregény (illetve a rajzfilm is) szerencsére a ritka kivételek közé tartozik. MIndkettő a modern világban (mármint a készítésekoriban, a 2000-es évek közepén) játszódik, ám itt a Föld nem az egyetlen lakott világ: mellett ott van Meridian, egy középkori fejlettségi szinten álló dimenzió, amelyben számos varázslatos (és szörnyű) lény lakik.

Egykor a Föld és Meridian között szabad volt az átjárás, ám a királyi házaspár halálát követően a trónörökös hercegnő eltűnt, így a gonosz Phobos vezér került hatalomra, aki hatékony elnyomó rendszert épített ki.

Azért, hogy Phobos herceg ne tudja kiterjeszteni hatalmát a Földre is, Meridian-t egy Fátyolnak nevezett pajzzsal választották el*. A Fátylon időről időre kapuk nyílnak a dimenziók között: egykor a Fátyol őrzői felügyelték ezeket, hogy illetéktelenek ne juthassanak át rajtuk, ám ez már a múlt.

Egy nap azonban Hay Lin, egy energikus 12 éves lány egy tüsszentésével kis híján romba dönti a szobáját, események egész láncolatát indítva el. Hay Lin nagyanyja, Yan Lin összehívja unokája barátait: Irma Lair-t, Taranee Cook-ot, Cornelia Hale-t és az iskolájukba frissen érkezett tanulót, Will Vandom-ot, majd feltárja előttük a titkát. Yan Lin egykor maga is a Fátyol őrzőinek egyike volt, majd éveken át őrizte a misztikus ékszert, Kandrakar szívét, amely most új gazdát talált: Will lesz a szív gazdája, Irma, Taranee, Cornelia és Hay Lin pedig a víz, tűz, föld és levegő elem ura - ötüket választották ki arra, hogy védelmezzék mindkét világot.

Áldásos tevékenységükre szükség is lesz, mert Phobos hatalma megszilárdításán dolgozik: a fátylon nyílt kapukon bármikor szörnyek kerülhetnek a Földre, ráadásul Meridian népe fellázadt, ám vezetőjük, a fiatal Caleb élete veszélyben van.

A lányok először persze nem hisznek a nagyinak, de képessé válnak átalakulni, ráadásul Caleb átkerül a Földre, nyomában Phobos jobbkezével, az óriáskígyó Cedric-kel: a frissen őrzővé vált lányok megpróbálnak segíteni, de Cedric magával viszi Caleb-öt Meridian-ra...

A W.I.T.C.H. egy megtévesztő rajzfilm: a felszínen egy tipikus, kislányoknak gyártott maszlag, ahol a szupererőkkel rendelkező** jók minden rész végén győzedelmeskednek, de ez tényleg csak a felszín. E rajzfilm főszereplői igazi lányok (nőiesek, nem nőnemű férfiak, mint általában), ezért bár a sorozatban számos összecsapás található, az őrzők ritkán használnak fizikai erőszakot viszont a Fátyol-őrzősdi mellett iskolába járnak, élik a mindennapi életüket.

Maguk a lányok nem tökéletes szentek: gyakran veszekednek és ami ebben a műfajban ritka, tévednek, hibáznak, erejüket kezdetben nem képesek tökéletesen használni. Egyáltalán, a sorozat alatt végig kicsit le vannak maradva, ami teljesen természetes: ők egyfajta rendőrök, akik a bűnt követik, nem eleve ott jelennek meg, ahol majd a gonosz is lecsap.

Persze ez a sorozat sem tökéletes: néha elég béna a rajzolás (pontosabban nem béna, csak ingerszegény, gyakori a festett, statikus háttér, Phobos katonái egymás másolatai, stb.), ráadásul egyes szereplők időről-időre más hangján szólalnak meg egy-két mondat erejéig (a koronázási ceremónián például Elyon szólal meg Will hangján), ami elég zavaró tud lenni).

De az is igaz, hogy ötletes, ahogy a néző a cselekmény mindkét oldalát egyszerre látja: a lányok mellett Phobos lépéseit is, mégis sok a meglepetés. Az első évad főgonosza, Phobos herceg kiváló ellenfél: persze erős, nagyhatalmú mágus, ugyanakkor nem akar mindig mindent ő csinálni, sőt, jó vezetőként a katonáival végezteti a piszkos munkát. Ami mégis legmeglepőbb, az a végkifejlet: Phobos az őrzők legyőzésére irányuló tervei sorra buknak el, de végső terve pont úgy alakul, ahogy eltervezte (legalábbis egy ideig).

A W.I.T.C.H. rajzfilmként két évadot élt meg (a harmadikat még a készítés alatt elkaszálták), ami meglepő, ugyanis megjelenésekor (talán nem véletlenül) a W.I.T.C.H. hihetetlenül népszerű volt, létrehozva egy sokszereplős, bonyolultabb történetet (de legalább az elkészült két évadnyi rajzfilm magyar szinkronnal érhető el).

Ezen írás a rajzfilm-sorozat első két évadára épít, mivel egyrészt a regényekben számos egyéb dologra is fény derül (és a történet is sokkal tovább folytatódik), másrészt egyes részletekben eltérnek egymástól (pl.: a nagyi, Yan Lin az eredeti történetben miután átadja Kandrakar szívét, meghal és a távolból, visszafogottan segíti az őrzőket, míg a sorozatban ”életszerűbb”).

Azt is meg kell jegyezzük, hogy a nevek ebben a cikkben (is) az eredeti olasz (illetve az ebből eredő angol)-nak megfelelő írásmóddal szerepelnek, amitől a magyar kiejtés gyakran eltér: így lesz Blunk-ból például a magyarban Blánk, Cedric-ből Szidrik, Elyon-ból pedig Illion.


Jellemzés:

A Fátyol őrzőinek egyike Cornelia Hale, egy magas, fehér bőrű, 14 éves lány. Cornelia egyenesszálú, szőke haja a feneke alá ér, szemei pedig kéke - ő afféle tökéletes lány, akinek mindig a divaton és a pasikon jár az esze (emiatt kissé hasonlít Clover-re a Totally Spies-ból).

Cornelia teljes nevét sosem használja, barátai a Corneliá-nak nevezik, vagy a becenevén Corni-nak szólítják, bár ő maga utálja ezt a nevet (igaz, még mindig jobb, mint Irma gyerekkori beceneve).

Cornelia rendszeresen hosszú szoknyáka hord és követi a divatot - átváltozva valamivel magasabbá válik és két kis szárnya nő (amivel képes repülni). Ilyenkor ruházata is megváltozik: hosszú ujjú zöldes toppot kap (amelyből kilátszik a hasa), hosszú, rózsaszín szoknyát (ennek egy kiálló nyúlványa köldöke köré csavarodik). A szoknya kétoldalt nyitott, ezáltal gyakran láthatóvá válnak a hosszú combjaira húzott vízszintes kék-zöld csíkos harisnyái és hosszúszárú lila csizmái.

Cornelia a legidősebb őrző és felnőttesebben is viselkedik a többieknél, ugyanakkor gyakrabban is panaszkodik náluk. Ő fogadja el legnehezebben Will-t vezetőnek és gyakran száll szembe barátaival. Haragtartó és őrülten féltékeny tud lenni, ám alapvetően jószívű és mind Will-nek, mind pedig Caleb-nek megbocsát (ld. lentebb).

Cornelia kiválóan tud korcsolyázni (1 ezüst és 9 aranyérmet nyert), emellett ez a hobbija, viszont nem tud úszni, utál varrni és boncolni (fél a férgektől, ami elég meglepő a föld őrzőjétől).

Apja és anyja mellett van egy kistestvére, a nyolcéves Lillien, akivel nem jön ki túl jól, ellenben kisgyerekkori barátja Elyon Brown és Irmá-t, Taranee-t és Hay Lin-t is korábbról ismeri (első találkozásukkor megtetszik neki a lázadók 15 éves vezetője, Caleb is - e vonzalom kölcsönös).

Cornelia a föld elem őrzője és átváltozva számos különleges képességre tesz szert: elsősorban nem is a földet tudja manipulálni (mint Toph Bei Fong az Avatar-ban), hanem a növényeket, melyek az akaratától hihetetlenül gyorsan óriásira meg tudnak nőni és még egy élettelen asztalt is képes mozgásra bírni.

A lányok közül Corneliá-é a legnagyobb erő, ami már kezdetben is brutális (az első évad 15-ik részében a levegőbe emel egy több mint 10 méteres szörnyeteget, többtonnányi földdel együtt). A második évadban képessé válik a szív nélküli átalakulásra (ilyenkor magasabb lesz, viszont nincs se szárnya, se a ruhája, sem pedig ereje), képes viszont a telekinézisre (tárgyakat mozgathat az elméjével).

Amikor csapdába esnek a saját álmukban, az őrzők közül egyedüliként ő nem változik az általa képviselt elemmé, ehelyett a haja nő meg és ezt képes csápokként irányítani.


Áttekintés:

Nem sokkal a furcsa találkozást követően a lányok úgy döntenek, hogy a fiatal srác után indulnak és némi bénázást követően sikeresen meg is mentik. A baj csak az, hogy a kis zöld szörny, Blunk segített ugyan a szökésben, de a ellopja a kulcsot, emiatt Caleb barátja, a jókora kék Vathek bajba kerül.

Caleb ezért visszaszökik Meridian-ra, hogy segítsen a barátjának: a lányok félúton utolérik és együtt ismét sikerül észrevétlenül bejutniuk a kastélyba, de Cornelia annyira belemerül a panaszkodásban, hogy nem veszi észre; egyenesen besétál a szörnyszerű katonákkal teli kantinba.

Az újabb sikeres mentőakciót követően Cornelia bulit szervez Will 13-ik születésnapjára, de a Phobos herceg sem tétlenkedik: a lányok csapdába ejtésére irányuló tervei sorra dugába dőlnek, ám egy nagy erejű mágikus tárggyal, a Threbe csillagával megtalálja húgát, aki nem más, mint Elyon - Cornelia legjobb barátja.

Elyon-t kétségek kezdik gyötörni - akkor telik be nála a pohár, amikor családfát készítenek az iskolában, de ő az apján és anyján kívül senkit sem tud beírni***. Phobos jobbkeze, Cedric a lány bizalmába férkőzik, majd ármánykodásának következtében Elyon egyre inkább szembefordul a lányokkal (gyanakvása nem teljesen alaptalan: az őrzők folyton eltűnnek és minden kalandjukból kihagyják).

Cedric kitartó munkája végül beérik és Elyon vele együtt visszatér Meridian-ba, mint a trón jogos birtokosa (azt hiszi, az őrzők gonoszak és meg akarták akadályozni hazatértét). Cornelia ettől teljesen kiakad: számára Elyon nem csak egy mód volt a Phobos elleni harcra, de egyben legjobb barátja is. Cornelia Will-t hibáztatja, aki megtiltotta, hogy figyelmeztessék Elyon-t (az őrzők vezetője attól félt - hogy a lány nem hinne nekik vagy nem lenne képes felfogni Meridian-t).

A két őrző közötti konfliktus hatására Cornelia-nál betelik a pohár és végül kiszáll: felhagy az őrzőséggel, ám a többiek nélküle legyengülnek (némi duzzogást követően Will-nek sikerül elérni Cornelia-t, aki megbocsát és legyőz egy óriási csigaszörnyet, megmentve a napot).

A kis csapat így újra összeáll, de egyre nehezebb a dolguk, mert Elyon (kezdetben a tudtán kívül) harcol ellenük, ám Cornelia továbbra is úgy gondolja, hogy még van remény gyerekkori barátja visszaszerzésére. Cornelia csak beszélni akar Elyon-nal, akinek szintén hiányzik a lány, ezért a föld őrzője ellopja a Kandrakar szívét, magát egy klónszerű asztrálcseppel helyettesíti, majd elmegy Meridian-ba.

A lány különakciója balul sül el: csak beszélni akar Elyon-nal, ő viszont azt hiszi, Cornelia az életére tör, ezért bezárja egy buborékszerű börtönbe (a betörés a kastélyba veszélyes és kis híján minden őrző elbukok, de végül is nem teljesen eredmény nélküli. Egyrészt Cornalia rájön, hogy barátja legbelül nem változott, ráadásul a mentőakciója során Caleb ellopja a Rejtélyek könyvét, amelyben megtalálható Phobos minden terve.

Amikor a lázadók nem sokkal később elkeseredettségükben megostromolják a palotát, Elyon ismét kis híján végez Corneliá-val, de a lány továbbra sem adja fel Elyon megmentésének tervét. Időközben a hercegnő (akinek erejét Phobos el akarja szívni, de ő mindvégig semmit sem sejt) egyre erősebbé válik és óriási mágikus hatalma miatt az őrzők lehetőségei leszűkülnek. A lányok a koronázásra akarják időzíteni a támadásukat a kastély ellen, de Cornelia megérzi, hogy Elyon bajban van, ami igaz is: a hercegnőt elkapják és Phobos végre felfedi előtte a kilétét (és nem mellesleg a varázserejét is elszívja).

Amíg a lányok Phobos-szal harcolnak, Cornelia kiszabadítja Elyon-t és végül győzelmet aratnak: Elyon a trónra kerül, Phobos-t, Cedrik-et és csatlósait börtönbe zárják és látszólag mindenki boldog****.

Cornelia ugyanakkor dühös, mert Caleb Meridian-on marad, hogy segítsen az ifjú királynőnek, ám a háttérben egy új ellenség jelenik meg: a titokzatos öregasszony, Nerissa, aki Phobos legerősebb követőiből létrehozza a Bosszú lovagjait.

Mivel Phobos rémuralma véget ért, az Oracle és a Kandrakar tanácsa leeresztik a Fátylat, ezáltal a lányok hamarosan még nagyobb erőre tehetnek szert. Elsőként Cornelia erejében áll be változás, de - talán Caleb-bel való kapcsolatának romlása miatt - ereje elszabadul és növényeivel foglyul ejti az őrzőket.

Cornelia ezután mindenre képes, hogy bosszút álljon volt fiúján: Lillien álnéven randizni kezd Taranee bátyjával, hogy féltékennyé tegye. Idővel (miután a srác dobja Cornelia-t), ez a probléma megoldódik és Cornelia ereje tovább nő (valójában végig szereti Caleb-öt és sírva omlik össze, amikor a fiú eltűnik).

A nyári szünetben Cornelia párzsiba megy, de ezalatt Elyon ismét bedől, ezúttal Nerissa-nak, aki elrabolja a lányt (mivel ő Meridian szíve, akinek ereje felé Kandrakar szívével). Nerissa sorban összegyűjti az előző generációs őrzőket, majd lecsap Kandrakar-ra: az őrzők elvesztik erejüket, kivéve Corneliá-t, aki egyedül száll szembe a támadókkal (Irma meg is jegyzi róla: „Húú, még amikor önfeláldozó, akkor is egoista”).

Idővel az is kiderül, hogy Corneliá-t nem véletlenül választották őrzőnek: húga, Lillien a Föld szíve, amit mindenáron meg kell védenie - ez sikerül is: a végső harcban gyakorlatilag egy élő fává változik, amely megbéklyózza Cedrik-ek, de a többiekhez hasonlóan ő is elveszik önmagában, elfelejtkezve emberi mivoltáról (végül a többiek segítségével vissza tudnak változni).


A három alábbi műalkotás közül a baloldalit mitakashika, a középsőt Shricka készítette, jobboldalt egy slivovayaSva nevű cosplayes pózol.Megjegyzés:

A W.I.T.C.H. egy remek kis mese, ami meglepően csavaros, és tökéletesen vegyíti a varázslatos elemeket a mindennapi problémákkal. Az egyetlen gondot a karakterek elmélyítésének hiánya jelenti: megismerjük Phobos-t, Will-t és kicsit Elyon-t is, ám a többiekről, főleg a motivációjukról nem sokat tudunk meg.

Részben azért is esett a választás Corneliá-ra, mert ő amellett, hogy őrző és rendszeresen szembehelyezkedik a többiekkel, a legjobb barátja Meridian-, a húga pedig a Föld szíve, ellenben az aranyos Hay Lin-ről vagy az okos Taranee-ról nem sok minden derül ki (pedig a rózsaszín hajú, vadócként viselkedő Taranee megvillantja, hogy ő az erő mellett ésszel is rendelkezik (2. évad 11. rész).


Jelmagyarázat:

*: erre nem igazán van szükség, mivel Meridian lakossága valószínűleg töredéke a Földinek és mintegy 1000 éves technikai hátrányuk miatt amúgy sincs semmi esélyük a bolygó lerohanására.


**: pontosabban az ötből négy lány rendelkezik szupererővel: Irma a vizet, Taranee a tüzet, Cornelia a földet, Hay Lin pedig a levegőt képes manipulálni - szegény Will az első évadban viseli a Kandrakar szívét, de ennyi (ez a sorozat alatt nem tűnik fel).


*** az Elyon-t nevelő két Meridian-i elég ostoba: nem jut eszükbe, hogy mondhatnák, örökbe fogadták a lányt vagy más emberek portréival tölthetnék fel a családfát (hazudni nem szép dolog, de ha már kitaláltak neveket a sosem látott rokonoknak, igazán csinálhattak volna fotókat is).


****: Elyon megjegyzi: „...tudom mennyi szenvedést okozott a bátyám”, pedig ezek egy részét - ha csak közvetve is - de ő maga okozta, tehát vagy továbbra is olyan ostoba, mint volt, vagy épp ellenkezőleg, kiváló stratéga, aki elhiteti a néppel, hogy minden baj okozója Phobos volt.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.