Tia Halibel [Bleach]

„Vagy a társaid, vagy te leszel az áldozat...”


Történet:

Az európai mondavilágban az emberek lelke haláluk után felszabadul, hogy ki-ki az örök vadászmezőkre, vagy épp a Walhallába térjen meg őseihez, ám Japánban kissé más a helyzet. Több ázsiai vallásban feltűnik például a sinigami, azaz halálisten, aki segít átjutni a túlvilágra (a buddhizmusban ezt öngyilkosságra késztető halálvágy keltésével éri el).

Durva közelítéssel a halálisten a fekete ruhás csontváz, a kaszás keleti megfelelője, aki egyben ítélkezik is: az elé kerülő ember lelke mérlegre kerül, az élete során elkövetett bűnei és minden tette, ezért ez egyben egy utazás a lélek sötét rejtelmeibe, ahol...

Na, a halálistenek munkájáról szóló Bleach-ben ilyenek pont nem lesznek. Hogy miért nem? Ennek egyetlen roppant egyszerű oka van: a Bleach egy sónen-manga, tehát eleve nincsenek benne világmegváltó gondolatok vagy elmélkedés a lélek mélységeiről és hasonlók.

Ehelyett kapunk egy csomó változatos (igaz, elég egysíkú) karaktert, hihetetlen, brutális erőket, a gigászi összecsapások szüneteiben pedig szívfacsaró melodrámák és kacagtató helyzet- és jellemkomikum...okat? Hát ezen a mondatszerkesztésen kicsit még csiszolni kellene, de ehelyett most nézzünk inkább a tényeket.

Maga a Bleach Kubo Tite alkotása és Kuroszaki Icsigo helyettes halálisten kalandjaival foglalkozik. A több száz részes anime (ami a szintén több száz fejezetes, 2001 óta futó mangára épül) több nagyobb, összefüggő részre bontható.

A történet központjában egy narancssárga hajú fiú, Kuroszaki Icsigóról áll, aki rendelkezik egy különleges képességgel: látja a szellemeket és lehetőségeihez mérten segíteni próbál rajtuk.

Egy nap megjelenik nála Kucsuki Rukia, egy alacsony halálisten, aki ismerkedés helyett speciális fegyverével, „lélekölő kardjával” felveszi a harcot egy óriási szörnyeteggel (lidérccel), amely megtámadta Icsigo családját. Mivel Rukia képtelen legyőzni a szörnyet, kényszerűségből átadja erejét Icsigónak, aki sikeresen meg is semmisíti a lidércet és a fiú úgy gondolja, ennyivel vége is a történetnek.

A lány viszont ezt nem hagyja - mivel erejét most Icsigo birtokolja, ráveszi a fiút, hogy átmenetileg ő vadássza le a lidérceket (így válik Icsigo helyettes halálistenné), de amikor már épp kezdenek összeszokni, Rukiát felettesei bűnösnek kiáltják ki (mivel elvesztette halálisteni erejét) és elhurcolják otthonukba, a lelkek világa nevű dimenzióba.

Ezt persze Icsigo nem hagyhatja, ezért néhány új keletű barátjával megtámogatva elindul, hogy ezernyi veszéllyel dacolva kiszabadítsa a lányt, aki önzetlenül segített neki. Természetesen ez mindössze az első blokk történetének kivonata: a második egységben megtámadják a lelkek világát a (szinte) halhatatlan emberek, a bountok, a harmadikban egy korábbi halálisten, Aizen Szószuke továbbfejlődött lidércek hadával támad, a negyedikben pedig Icsigo elveszett ereje visszaszerzésén fáradozik.

A legtöbb hosszú animéhez hasonlóan kezdetben a Bleach látványvilága is átlagos vagy az alatti volt, de idővel egészen összeszedték magukat és a történet a túlzott dramatizálás ellenére is élvezhető (ezen anime különlegessége, hogy minden fontosabb karakter legalább egy saját részt kapott).

A Bleach (különösen a főszereplő) sok tekintetben hasonlít a Naruto című alkotáshoz és mindkét történet középpontjában a harc áll (igaz, előbbiben ennek kimenetele kizárólag a felek erejétől függ), de a Bleach-ben elképesztően nagyszámú egyedi karakter mutatkozik be, akik mind rendelkeznek valamilyen egyéni képességgel, ezért ez nem annyira zavaró).


Jellemzés:

Tia Halibel* a halálistenek ősi ellenségeinek, a lidérceknek legerősebb fajába tartozik - már menos szintű lidércként (lásd lejjebb) is antropomorf (emberszerű) volt, enyhe cápás beütéssel.

Ebben a korai stádiumában is látható volt egyik megkülönbözető jegyének számító szőke haja és a szája előtti cápafogak, de jobb karja még pengében végződött és csápszerű farok nyúlt hátra a fejéből.

Espada-ként sötétebb bőrű nőként jelenik, szeme zöld színű, szőke, rövid, kócos hajából három hosszú tincs nyúlik hátra (ez enyhe ganguro** beütést kölcsönöz neki).

Ruházata hasonlít a többi Espada által használtéra, pontosabban egy abból kivágott topszerű kabátra és nadrágra. Ehhez a rövid, deréktájon teljesen nyitott összeállításhoz hosszú ujjú felső és egy pár fekete-fehér kesztyű tartozik, egyedi megjelenést kölcsönözve neki.

Arcának mintegy 1/3-ád takarja maszk, amely végighúzódik a szája előtt. Valódi alakjában (resurrección) nem visel ruhát - ennek ellenére nem meztelen, mivel testét egy-egy csont ”-szoknya” és ”-melltartó” fedi (ez beborítja az alkarját és a lábait is).

Ilyenkor az arcát részben fedő maszk is eltűnik eltűnik, így láthatóvá válik a szája és az arca két oldalán található kék, villámszerű jelek. Különös, hogy még végső formájában sem látható lidérc lyukának helyzete, pedig ekkor teste nagy része látható.

Tia Halibel ritka értelmes negatív szereplő. Komoly és csendes, sosem beszél feleslegesen, taktikus, nem rohan ész nélkül harcba. A legtöbb Espada-val ellentétben nem vérszomjas és nem is agresszív. Bár szintbeli társait láthatóan nem kedveli, tanácsot ad ellenfelének (pl.: figyelmezteti Hitsugaya kapitányt ingadozó reiatsu-jára, azaz szellemi energiájára).

A többi Espada-hoz hasonlóan Halibel is választott magának Fraccion***-okat: Apache, Mila-Rose és Sun-Sun már jóval korábban ismerte őt. Míg egyes Espadak (pl.: Szayel Aporro Granz) feláldozható tárgyakként tekintenek alárendeltjeikre, addig Halibel valóban törődik velük, szinte társainak tekinti őket (ez később, a hatalmas szintbeli különbség ellenére sem változik). Igyekszik tanítani beosztottjait és haláluk mélyen megérinti (ekkor száll be a harcba).

Tia arrancar-ként a legtöbb lidérc képességben jártas. Bőre acél keménységű (ez a Hierro) - valójában ez csupán szellemi energiájának egy része, mely a testét borítja, így az alacsonyabb szintű ellenfelek még karddal sem képesek megsebezni.

Halibel jártas a Sonido-ban is - ez a halálistenek villámlépésének és a quincyk légsiklásának lidérc megfelelője (ez a képzettség rövidtávon hatalmas sebességet biztosít használójának). Halibel Cero-ja, azaz energiagömbje a megszokott piros helyett sárga színű és azoknál jóval erősebb****.

Bár az animében nem használta őket, valószínűleg elsajátította a többi Arrancar technikát is: a Cero gyorsabb változatát (Bara), a lelkek elnyelését (Gonzui) és a lélekérzékelést (Pesquisa) - az viszont biztos, hogy képes haladni a Gargantana-ban (a Hueco Mundo-t és az emberek világhát összekötő térben).

Fő fegyvere Zanpakutója (kardja), melyet a hátán, vízszintesen hord (hasonlóan a halálistenek 2. osztagának kapitányához, Soi Fong-hoz). Kardja rövid, pengéje szokatlanul széles, viszont a középső része hiányzik. Halibel a legmagasabb, Espada kategóriájú lidérc: 3-as száma azt jelenti, hogy ő a 4. legerősebb lidérc a világon (a 0. Jammy, Stark és Barragan után).

A többiekhez hasonlóan Halibel-t sem arrancar képességei teszik igazán félelmetessé, hanem eredeti lidérc formája, illetve az ekkor használt kardja. Erejének nagy része ugyanis el van zárva, viszont visszaváltozáskor képessé válik korábbi különleges képességeinek használatára (ez a Resurrección).

Zanpakuto-jának neve Tiburon (spanyol, jelentése: cápa, eredetileg Japánban a jóval fellengzősebb „Birodalmi Cápa Császárnő”). Karjának támadási parancsa „támadj Tiburon” - ekkor testét nagy mennyiségű víz veszi körül, mely szív alakot formál. Ezután egy magas, vékony örvénnyé változik, mely teljesen elnyeli (ezalatt alakul át végső formájára).

Fegyverének alapképességei az Ola Azul (sárga-), illetve Proyectil Azul (kék-) lövedék: ezzel összegyűjtött, sűrített lélekenergiáját képes kilőni. Resurrección formában kardja teljesen beborítja jobb alkarját - mérete (és ereje) jelentősen megnő, a hossztengely szimmetria-vonalában megjelenik egy lyuk, valamint három pár kopoltyú.

Ekkor három további képességét is használhatja - ezek egyike a La Gota (vízcsepp): ilyenkor nagynyomású vizet áramoltat fegyverének pengéjén, amit ezután ki tud lőni (egymás után többször is), a kilőtt víz cápafog alakú.

Második egyedi képessége a Hirviendo (forráspont), amely elsősorban védekezésre szolgál (képes elpárologtatni nagy mennyiségű vizet és megolvasztani a jeget). Harmadik, egyben talán legerősebb támadása a Cascada (vízesés) - egy hatalmas támadó víztömeg, amely egyszerűen méreténél és mennyiségénél fogva söpri el a célpontot (a jobboldali kép Wen Jr mesterműve).


Áttekintés:

Tia, mielőtt az Espada tagja lett volna, Hueco Mundoban kóborolt (ellentmondásos, hogy arrancar vagy Vasto Lorde szintű lidérc volt (bár elméletileg ez utóbbi, ugyanakkor elhangzik, hogy az Espadat kizárólag arrancar szintű lidércek alkotják)

Vándorlása során megment egy adjuchas-t, Mila-Rose-t, ezért a háromfős csapat elfogadja vezérének és egy ideig együtt bolyonganak, majd Aizen Szószuke talál rájuk.

Erejének elismeréséül a volt halálisten Halibel-t az Espadak közé emelte, ahol a 3-as számot kapta (miután az előző tagot, Nelliel Tu Odelschwanck-ot, röviden Nel Tu-t Nnoitra Gilga elárulta és eltávolította).

Ez rányomja bélyegét a nő kapcsolataira - a zárkózott, gyanakvó Tia alig érintkezik az Espada többi tagjával. Noitra igyekezett harcot provokálni, mivel képtelen volt elviselni, hogy egy nő erősebb nála (pechére Nel Tu helyére egy másik nő került).

Espadaként Halibel-re is vonatkozik a szabály, miszerint a Hueco Mundo-i palotában, Las Noches-ben nem használhatja speciális Cero-ját vagy a Resurrección technikáját (ezt - Grimmjow-val ellentétben - be is tartja).

Maga Halibel is a halál egy aspektusának megtestesítője - ő az áldozat. Furcsa ”véletlen”, de Halibel Hirviendo képessége éppen jól jön a Hitsugaya elleni harcban (mivel így ki tud védekezni a jég alapú támadásokkal szemben).

A fő történetszálban Halibel csak az arrancar-ok támadásakor jelenik meg és sokáig az Espadak harcában sem vesz részt, hagyja, hogy Fracción-jai harcoljanak helyette. Haláluk után bonyolódik harcba Hitsugaja kapitánnyal, akinek még Bankai formában sincs esélye ellene.

A félelmetes ellenfél ellen két Vaizard is a halálisten segítségére siet, de még hárman sem bírnak el a képzett lidérccel. Ezek után megdöbbentő módon amikor Halibel vezetője, Aizen végre kijut tűzbörtönéből, azonnal végez hűséges alattvalójával, de ez csak a látszat - Halibel túléli a háborút és később a lidércek világának, Hueco Mundo-nak a vezetője lesz.

Tia Halibel, bár harca csak a 272-es részben kezdődik kezdődik, rövidebb ideig többször is látható: először Ichigo és Grimmjow harcát figyeli, majd részt vesz az Espadak gyűlésén.


Az alábbi trió baloldali tagja általunk nem ismert alkotótól származik, a középső 6Noodle9 műve, a harmadikon pedig egy Napoleonii becenevű lány látható Halibel jelmezben:Megjegyzés:

Tia Halibel kiemelkedik az anime és egyáltalán a sorozat-/film-gonoszok (vagy legalábbis negatív szereplők) közül, mivel nincsenek világmegváltó céljai, nem akarja az emberiséget káoszba taszítani.

Sajnos ez lesz a veszte is - mivel szinte elpusztíthatatlan, megakasztja a hősök előrehaladását, de a története haladását még ő sem gátolhatja, ezért elég értelmetlen módon Aizen végez vele (azzal az indokkal, hogy túl gyenge, pedig egyedül őt nem tudták legyőzni).


Jelmagyarázat:

*: japánul Tia Hariberu, angolul Tier Harribel, magyarban a Tia Halibel-t használták.


**: egy Japánban honos underground öltözködési stílus, lényege az erősen szoláriumozott, barna bőr és a szőke haj (ez ellentétben áll a hagyomány távol-keleti értékekkel).


***: olyan gilian szintű Menos Grande-k, akiknek feltétel nélkül szolgálniuk kell vezetőjüket (sorszámuk 11-től 99-ig tart).


****: az alap piros Cero mellett több különböző színű, erősebb variáns is felbukkan, pl.: Grimmjowé kék, Ulquiorráé zöldeskék, Sun-Suné pedig lila.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.