Medusa Gorgon [Soul Eater]

„Gyó-kígyó-kobra-kobura”


Történet:

A Soul Eater mangát Óbuki Acusi írta és illusztrálta (az anime magyar címe: Soul Eater - Lélekfalók). A manga és az anime története a Halálisten Fegyvermester Akadémia (továbbiakban: Akadémia vagy HFMA) és az Arachnophobia közti első összecsapásáig megegyezik, onnantól viszont teljesen szétválik. Az alábbiakban az anime ismertetője olvasható. Hogy mi az Akadémia? Mi az Arachnophobia? Egyáltalán mi ez az egész? Akkor kezdjük az elejétől.

A világban számos gonosz lény él, közülük az egyik legveszélyesebb, legvérszomjasabb csoport a boszorkányoké. Ezek az akár több száz éves nők képesek varázsolni és mindenféle etikátlan kísérletet folytatnak, fő céljuk pedig a világ káoszba döntése.

Vannak azonban a világban emberek, akik képesek fegyverré változni (fegyverek), míg mások képesek ezen fegyverek használatára (mesterek), így szembe tudnak szállni a boszorkányokkal. Ahhoz, hogy egy mester és egy fegyver igazán hatékony lehessen, sok-sok tanulásra és gyakorlás van szükség, ezért Halálisten-mester, a legerősebb ismert mester megalapította az Akadémiát.

A HFMA azonban nem csupán tanulásra szolgál: a tanítványokat és a végzett párosokat (a halálkaszákat és mestereiket) harcba küldik a boszorkányok levadászására.

A boszorkányok ilyetén megregulázása életbevágóan fontos, egyes boszorkányok célja ugyanis egy Démonisten megteremtése - egy szinte legyőzhetetlen lényé, aki káoszba és pusztulásba taszítja a világot (egyszer már született egy Démonisten, Asura, akit csak Halálisten mester tudott legyőzni – ezt követően alapította az Akadémiát).

A történet középpontjában két fegyver-mester páros (és egy trió) áll: nyomon követhetjük ahogy fejlődnek, megtanulják a barátság, összetartás és egyéb fennkölt szavak jelentését (vagy, mint Black Star, addig mennek újra és újra a falnak, amíg át nem törik).

Hogy ez kicsit komplikáltan és őrülten hangzik? Igen, ez így van, a Soul Eater egy őrült anime. Képi világa hasonló Tim Burton sötét, végletekben gondolkozó, panelekből építkező, mégis vicces stílusához, így nem való mindenkinek, de a nézők többsége pozitívan viszonyul hozzá (ha más nem is, az biztos, hogy egyedi).

A látvány, főleg a jól koreografált harcok, különféle képességek és csavart történet mellett a középpontban egyértelműen a rendkívül változatos karakterek állnak (főleg az egyik főszereplő páros, Makar Albarn és fegyvere, a címadó Saul Eater, azaz lélekfaló). Ha mindez nem lenne elég csábító, a Soul Eater mind az 51 részét szinkronizálták, ami igen jól sikerült.

Az univerzum egyetlen hibája a Soul Eater NOT című spin-off* (egy azonos világban játszódó történet más szereplőkkel), de erről most nem lesz szó.


Jellemzés:

Medusa Gorgon** egy rebellis boszorkány, aki külsőre egy vékony, felnőtt, szőke hajú nőnek látszik (látszólag a 30-as évek elején járhat, de valószínűleg már több mint 800 éves). Szemei sárgák, haja rövid, de két vékony kiálló tincset az arca alatt egybefon, ami egyedi megjelenést kölcsönöz neki.

Hosszú, fekete, ujjatlan egyberuhát visel (amely a bokája fölött kiszélesedik) - emiatt látható, hogy mindkét karján egy-egy kígyó tetoválás fut végig, továbbá csuklóin egy-egy spirál alakú karkötőt is hord).

Többnyire mezítláb jár és viseletét mindössze egy fekete kámzsával egészíti ki, melyen mindkét oldalt egy-egy nagyméretű, fehér színű, (kígyó)szem-szerű minta látható.

Az Akadémiai kémkedése alatt Medusa ugyanezt a ruhát hordja (a csukja nélkül), de mivel orvosnak álcázza magát, a fekete ruha fölött fehér köpenyt és klumpát visel.

Medusa egy erős és kegyetlen boszorkány, aki mindenáron el akarja érni a céljait (a baloldali képen óriási lelke látszik, ami a Soul Eater-ben az erő fokmérője). Képes mindent feláldozni - még lányát, Croná-t is csak eszközként használja (emiatt a lány egy érzelmi idegroncs lesz). Nővéréhez***, a nagyhatalmú Arachné-hoz hasonlóan fő célja a világ káoszba taszítása, a Gorgon testvérek között mégis ellenséges a viszony, igaz, a kölcsönös előnyökért hajlandóak összefogni.

Nem mutat semmiféle szeretet vagy megbánást, gyakran megjátssza magát. Általában béketűrő, egyedül Halálisten és Halálkasza képes felidegesíteni azzal, hogy teljesen hülyének tettetik magukat (ld. „Áttekintés” bekezdés).

A boszorkány nem csak okos, de mágikus hatalma is jelentős - Medusa a kígyókhoz és nyilakhoz kötődik - mindkettő megjelenik öltözködésében is. A kígyó tetoválás és a kámzsa mellett fekete ruhájáról egy farok-szerű, nyílban végződő csík lóg le és sárga nyilak díszítik a kéz-, valamint lábkörmeit (beépülése alatt körmeit tiszta feketére festi).

Számos támadó és védekező varázslatra képes (ld. lent), emellett a lélekvédelem bűbájjal elrejtőzhet a fegyvermesterek lélekérzékelése elől.

A karján látható kígyó-tetoválás képes egy valódi óriáskígyóvá változni és különféle feladatú kígyókat idézhet meg, melyek az emberben élősködnek, ráadásul erre aktív lélekvédelemmel is képes, ami még erősebbé teszi.

Hatalmas ereje mellet (jobb szó híján) beosztottakat, szolgákat is használ: kezdetben lányát, Croná-t, majd boszorkányokat (Eruka Frog-ot és a Mizune család-ot), illetve Free-t, a halhatatlan vérfarkast).


Áttekintés:

Medusa a Soul Eater-ben felbukkanó első és egyik legfontosabb boszorkány, egyben a legnagyobb veszély a főszereplőkre. A történet kezdetén beépülve dolgozik az Akadémián, de közben részt vesz a boszorkánygyűléseken is. Lányából, Croná-ból akar létrehozni egy démonistent, hogy káoszba taszítsa a világot, ezért egy démonfegyvert, Ragnarok-ot beülteti Crona testébe, majd a Maka és Soul alkotta csapat ellen küldi.

Crona és Ragnarok Olaszországban ugyan legyőzi az akadémia két diákját, de a helyszínre érkező profi fegyvermester Stein és Spirit, a halálkasza ellen semmi esélye. Medusa ezt látva közbelép és megmenti a lányt, ráadásul nyomtalanul eltűnik az Akadémia látóteréből, ám egyes boszorkányoknak feltűnik, hogy valamit ellopott a boszorkányok vezetőjétől, Malb úrnőtől, ráadásul az Akadémián kémkedik, veszélyeztetve minden társát.

A kígyóboszorkány mindkét eseményből győztesen kerül ki: megfertőzi Soul Eater-t Ragnarok fekete vérével, így lassan elhatalmasodik rajta az őrület, míg a másik oldalon a két rátámadó boszorkány közül az egyiket megöli, a másikat pedig a rabszolgájává teszi és kiszabadíttatja vele a Démonszemű férfit (Free-t).

Croná-t elküldi lelkekre vadászni, ahol összecsap Kid-el, Halálisten mester fiával. A lány sikeresen begyűjt számos lelket és lerázza üldözőjét, Medusa mégis úgy dönt, hogy inkább Asura-t, az eredeti démonistent fogja feléleszteni, ezért kis csapatával egy rendkívül veszélyes tervet próbál végrehajtani.

Az Akadémia megalakulásának ünnepén az iskola tanulói, tanárai és Halálisten-mester egy teremben gyűlnek össze - ekkor Medusa parancsára Free társaival egy erőteret von a terem köré, a kijutókat pedig Medusa és Crona próbálja feltartóztatni, amíg csapata másik fele, Eruka és Free Ragnarok fekete vérével felélesztik a démonistent.

Az összecsapásokban végül a Stein által vezetett akadémia diákjai győznek, a tanár pedig kivégzi a boszorkányt, de ezért hatalmas árat kell fizetniük: felébred álmából a démonisten Asura, Medusa pedig megmérgezi őrületével Stein-t.

A nő azonban nem hal meg - kígyó képében elmenekül, majd megszállja egy kislány (Rachel) testét, hogy meglátogathassa nővérét, Arachné-t és szervezetét, az Arachnophobiá-t (Eruká-t, Free-t és a Mizune családot már korábban odaküldte kémkedni).

Nővérével való találkozása után helyzete ugyan még reménytelenebbé válik, de esze ágában sincs feladni. Önként megadja magát az Akadémiának, de nem szándékozik ott maradni (részben azért sem, mert nem bírja őket - a lenti képen az ominózus buggyos bugyis jelenet látható, amiben Halálisten-mester zaklatja a gyerek testet öltött Medusá-t).

Egyezkedni akar és szavai bizonyságául átadja a mindkét fél által hajszolt sötét elemek egyikét, a szelencét****, sőt, még a démonisten rejtekhelyét is elárulja és cserébe csupán annyit kér, hogy az Akadémia ne támadja őt és szövetségeseit.

Ezzel sikerül zavart és értetlenséget szülnie az Akadémia soraiban, ugyanakkor megerősíti őket, hogy egyenlő esélyekkel harcolhassanak az Arachnophobia ellen, ráadásul ténykedésével magához csábítja az eszét vesztett Stein tanár urat is.

Medusa vesztét érdekes módon mégsem ez okozza, hanem az, hogy túlzottan megbízik Halálisten mester adott szavában. Már túl nagy szálka a szemükben, ezért Marie tanárnő felmondja az Akadémián betöltött állását, majd a szintén az Akadémiával szakító Crona-val elindulnak, hogy visszaszerezzék Stein-t.

Elkeseredett harc alakul ki közöttük, de Medusa áll nyerésre, mivel ellenfelei közvetlenül meg sem támadhatják (ezzel ugyanis a megszállt lány, Rachel testében tennének kárt).

A patthelyzetet a két főszereplő, Maka Albarn és társa, Soul Eater oldja fel, akik megszegik a megállapodást és túlerejüket kihasználva térdre kényszerítik Medusa-t, akit Maka eltalál a démonvadásszal*****.

A Rachel testéből kiűzött Medusa elenyészik a levegőben, de utolsó szavaival még figyelmezteti legyőzőit: őt képesek voltak megölni a démonvadásszal, de ez Asura ellen kevés lesz (mindez az 52 részes anime 45-ik epizódjában történik).


Az alábbiakban (a többi pixelhölgyes cikkhez hasonlóan) két rajz és egy cosplayes látható. A baloldali, fekete-fehér művet gustredcloude készítette, a középső DrawingKuma alkotása, a jobboldali hölgy kiléte viszont számunkra ismeretlen:Megjegyzés:

Medusa a tökéletes gonoszok ideális mintapéldánya: ötletes, erős ellenségekből sincs túl sok (ld.: Chikushodo), e boszorkány viszont ezen képességei mellett nem tör világuralomra, és ami még fontosabb - felismeri ereje korlátait.

Egyszerre elegáns, kőszívű nő és nyers, állati ösztönlény - vonzódik a hüllőkhöz és többször tényleg egy mérges kígyóhoz hasonlít, aki azonban a két oldal között egyensúlyozva királycsinálóként irányítja az eseményeket.


Jelmagyarázat:

*: a Soul Eater NOT egy pofátlan lehúzás - maga a történet nem kifejezetten szörnyű (a három lány alkotta kvázi szerelmi háromszög meglepő), de a pénzhajhász koncepció rányomja a bélyegét.

Minden részben felmutatnak valamit (a röhögő napot, egy-egy fontosabb szereplőt a főtörténetből), de nyoma sincs annak az örültségnek, a rohanó tempónak, ami a Soul Eater-t naggyá tette (ezzel önmagában nincs gond, de túlzottan érezni, hogy az egész a Soul Eater sikerét lovagolja meg, annak stílusjegyei nélkül).


**: a Soul Eater legtöbb karakterének árulkodó neve van (ld.: Marie Mjölnir, Eruka Frog) - Medusa neve az ókori görög mitológiában szereplő Meduszáéból származik, aki a három gorgó egyike (a hit szerint Medusza fején kígyók tanyáztak, kígyónyelve volt és bőrét is pikkelyek borították) - Perszeusz győzte le.


***: a Soul Eater NOT sorozatból kiderül, hogy Medusa a középső testvér, nővére Arachné Gorgon, húga Shaula Gorgon.


****: a sötét elemeket a nagy tudós, Eibon (Halálisten-mester korábbi harcosainak egyike és egyben barátja) építette. A darabok együtt egy egészet alkotnak - egy szerkezetet, mely képes valóra váltani bármilyen kívánságot, így használóját gyakorlatilag korlátlan hatalomhoz juttatja. A Szelence a szerkezet kulcsa, melyhez Eibon védelemként hozzáláncolta a lelkét.


*****: erős támadás, a sötét vadász fejlettebb változata, mely egy tisztító lélekhullámmal megsemmisít minden gonoszt (ez a támadás még a démonistennek is képes ártani, megölni azonban valóban nem képes).


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.