Marie Mjölnir [Soul Eater]

„Hozzámegyek ehhez a vécéhez”


Történet:

A Soul Eater mangát Óbuki Acusi írta és illusztrálta (az anime magyar címe: Soul Eater - Lélekfalók). A manga és az anime története a Halálisten Fegyvermester Akadémia (továbbiakban: Akadémia vagy HFMA) és az Arachnophobia közti első összecsapásáig megegyezik, onnantól viszont teljesen szétválik. Az alábbiakban az anime ismertetője olvasható. Hogy mi az Akadémia? Mi az Arachnophobia? Egyáltalán mi ez az egész? Akkor kezdjük az elejétől.

A világban számos gonosz lény él, közülük az egyik legveszélyesebb, legvérszomjasabb csoport a boszorkányoké. Ezek az akár több száz éves nők képesek varázsolni és mindenféle etikátlan kísérletet folytatnak, fő céljuk pedig a világ káoszba döntése.

Vannak azonban a világban emberek, akik képesek fegyverré változni (fegyverek), míg mások képesek ezen fegyverek használatára (mesterek), így szembe tudnak szállni a boszorkányokkal. Ahhoz, hogy egy mester és egy fegyver igazán hatékony lehessen, sok-sok tanulásra és gyakorlás van szükség, ezért Halálisten-mester, a legerősebb ismert mester megalapította az Akadémiát.

A HFMA azonban nem csupán tanulásra szolgál: a tanítványokat és a végzett párosokat (a halálkaszákat és mestereiket) harcba küldik a boszorkányok levadászására.

A boszorkányok ilyetén megregulázása életbevágóan fontos, egyes boszorkányok célja ugyanis egy Démonisten megteremtése - egy szinte legyőzhetetlen lényé, aki káoszba és pusztulásba taszítja a világot (egyszer már született egy Démonisten, Asura, akit csak Halálisten mester tudott legyőzni – ezt követően alapította az Akadémiát).

A történet középpontjában két fegyver-mester páros (és egy trió) áll: nyomon követhetjük ahogy fejlődnek, megtanulják a barátság, összetartás és egyéb fennkölt szavak jelentését (vagy, mint Black Star, addig mennek újra és újra a falnak, amíg át nem törik).

Hogy ez kicsit komplikáltan és őrülten hangzik? Igen, ez így van, a Soul Eater egy őrült anime. Képi világa hasonló Tim Burton sötét, végletekben gondolkozó, panelekből építkező, mégis vicces stílusához, így nem való mindenkinek, de a nézők többsége pozitívan viszonyul hozzá (ha más nem is, az biztos, hogy egyedi).

A látvány, főleg a jól koreografált harcok, különféle képességek és csavart történet mellett a középpontban egyértelműen a rendkívül változatos karakterek állnak (főleg az egyik főszereplő páros, Makar Albarn és fegyvere, a címadó Saul Eater, azaz lélekfaló). Ha mindez nem lenne elég csábító, a Soul Eater mind az 51 részét szinkronizálták, ami igen jól sikerült.

Az univerzum egyetlen hibája a Soul Eater NOT című spin-off* (egy azonos világban játszódó történet más szereplőkkel), de erről most nem lesz szó.


Jellemzés:

Marie Mjölnir (= Marie Mjolnir) egy alacsony, vékony, nő. Középhosszú, dús szőke haját kibontva hordja, bal szemén kötést visel, jobb szeme sárga. Magas nyakú fekete blúzt és hosszú, sárga-fekete mintás szűk szoknyát hord (fehér magassarkú csizmával). Marie természetét, egész lényét áthatja egyfajta kettősség. Egyrészt egy a halálkaszák közül, azaz a világ legerősebb fegyverei közé tartozik, mégis gyakran gyerekesen viselkedik.

Kissé naiv, borzasztóan rosszul tájékozódik, viszont nagyon kedves és megértő. Igyekszik felkarolni a gyengébbeket és imádja a gyerekeket. A főszereplők közül többnek is jó barátja. Korábbról ismeri Franken Steint és Halálkaszát (Spirit-et, Maka Albarn apját), emellett legjobb barátnője is halálkasza (a távolsági harcos Yumi Azusa). Van azonban egy másik énje is - halálkaszaként óriási erő birtokosa, ráadásul zúzófegyverként** különösen nagy pusztításra képes (a bal alsó képen fegyver alakban látható).

A halálkaszák egy nyolc elit fegyverből (harcosból) álló alakulat, akik feladata a világ rendjének biztosítása (vezetőjük Halálisten-mester). A tagok között fel van osztva a világ - Marie az óceániai térségért felel.

Saját bevallása szerint azért választotta ezt a nyugodt, szigetvilágok alkotta térséget, hogy legyen ideje megfelelő férjet keríteni magának. A párválasztást kötelességének érzi, fontosabbnak tartja még a démonisten legyőzésénél is (bárki, akik közé és jövendőbelije közé áll, elpusztítja).


A harcokban nem csupán nyers erejét használja - a gonosz lények elleni legerősebb fegyvere a lélektisztítás. Ezzel a technikával (és Maka segítségével) képes megtörni Medusa bűbáját is, melyet Steinre szórt. Kedves, megértő természete mellett már jelenléte is jótékony hatással van a férfire, lélekhullámai gátolják a démonisten őrületének terjedését.


Áttekintés:

Marie múltjáról csupán annyi derül ki, hogy ő is az Akadémiára járt (ott diplomázott, innen ismeri Azusa-t és Spirit-et is) és hogy Stein volt az első szerelme, ám a történet kezdetén már (bolondos természete ellenére) a halálkaszák tagja.

A démonisten, Asura újjáélesztése után Halálisten-mester összehívja csapatát (25. rész): ekkor bukkan fel először - Halálisten hívására azonnal az Akadémiára siet (Yumi Azusa társaságában). Megérkezését követően azon kesereg, hogy így soha nem fog megfelelő férjet találni. Miután egy félreértést követően behúz egyet barátnőjének, Azusa felveti, hogy egy nő nem csak a házasság útján lehet boldog.

Ezt Marie úgy értelmezi, hogy választottja nem kell, hogy férfi legyen. Így esik szerelembe az első dologba, amit meglát: egy vécébe. Azusa úgy próbálja kivágni magát a kínos helyzetből, hogy megjegyzi, a toalett talán hűtlen lenne hozzá (erre Marie kiakad és egyetlen csapásával a földdel teszi egyenlővé a WC-t).

E kis közjáték után Halálisten-mester és három halálkasza társaságában részt vesz a gyűlésen, ahol átgondolják a stratégiájukat - Marie-nak bizonytalan időre el kell hagynia az óceániai régiót, hogy jelenlétével erősítse az Akadémiát.

Három feladata van: az Akadémián átadja tudását a jövő generáció harcosainak, tartalékosként bármikor bevethető és jelenlétével késlelteti az Akadémia legerősebb fegyvermesterének, Franken Stein tanár úr állapotának további romlását.

Stein a többieknél fogékonyabb az Asura által kibocsátott őrületre, ám ezt Halálisten-mester diszkréten intézi (mivel Marie-nak nincs hol megszállnia, Stein tanár úr megengedi, hogy nála lakjon).

Amellett, hogy a nő jelenléte megnyugtatja és gátolja, hogy a férfin teljesen elhatalmasodjon az őrület, az sem mellékes szempont, hogy a kissé szétszórt és csak a munkájának élő Stein kísérteties házába egy kis életet visz***.

Annak ellenére, hogy kezdetben mennyire ellene volt, Marie teljesen beleszeret új munkájába: imádja a gyereket és hozzájuk hasonlóan kevésbé törődik Arachné és Asura terveivel.

Támogatja az Akadémiára került fiatal árnyfegyver-mestert, Croná-t, ám a lány (Medusa parancsára) egy poloskát rejt a nő kávéjába. Marie Mjölnir így nem is sejti, hogy a testébe jutott egy lehallgató- és őrületfokozó-szerkezet (31. rész).

Az Akadémia és Arachné szervezete, az Arachnophobia közti, a mágikus szelencéért folytatott harcban először a terveknek megfelelően csak Stein és fegyvere, Marie hatolnak be szelence körüli mágneses viharba.

Csak korlátozott ideig maradhatnak bent és mivel nem érik el a céljukat, kéntelenek kijönni. A lassanként (a Marie testében lévő eszköz miatt) eszét vesztő Stein-t ápolva Marie nem tudja megakadályozni, hogy tanulói maguk is behatoljanak a veszélyes területre.

A főszereplők túlélik a kalandok, de a szelence Arachné kezére jut és miután Stein-en úrrá lesz az őrülete, Medusához távozik, Crona pedig bevallja, hogy ő ez részben az ő hibája.

Marie erre lemond az állásáról**** és Cronával együtt a kígyóboszorkány ellen indul, hogy visszaszerezzék Stein-t és a Medusa által megszállt kislány, Rachel testét. Bár fél kézzel szétzúz egy több tonnás sziklatömböt, Meduza ellen hátrányban van: vigyáznia kell Croná-ra és nem tehet kárt sem Medusa (pontosabban Rachel) testében, sem pedig az átállt Stein-ben.

Szerencséjére (a kapott parancs ellenére) Maka Albarn és Soul Eater is csatlakozik a harchoz, így Marie a lélektisztítással megmenti Stein-t és ezután már le tudják győzni Medusa-t (Marie a démonisten, Asura elleni végső csatában nem vesz részt, mert Croná-t ápolja).


Zárásként az alábbi három kép közül a baloldalit DanyTheKid készítette, a középső a Soul Eater mangából származik, míg a cosplayes képen KurisuchieKitty pózol:Megjegyzés:

Marie karakterének legnagyobb előnye egyértelműen a kettőssége: egy kedves, naiv és kicsit butuska nő - ez eddig tipikus karakter, viszont a vécés jelenet is megerősíti, hogy ebben az esetben nem erről van szó. Megjelenésén nagyot dob a szemkötő, ez tovább erősíti a harcos (brutális) énjét, közben mégis aranyos tud maradni.


Jelmagyarázat:

*: a Soul Eater NOT egy pofátlan lehúzás - maga a történet nem kifejezetten szörnyű (a három lány alkotta kvázi szerelmi háromszög meglepő), de a pénzhajhász koncepció rányomja a bélyegét.

Minden részben felmutatnak valamit (a röhögő napot, egy-egy fontosabb szereplőt a főtörténetből), de nyoma sincs annak az örültségnek, a rohanó tempónak, ami a Soul Eater-t naggyá tette (ezzel önmagában nincs gond, de túlzottan érezni, hogy az egész a Soul Eater sikerét lovagolja meg, annak stílusjegyei nélkül).


**: családneve, a Mjölnir a skandináv mitológiában a vihar és villámlás istenének, Thornak a fegyvere - ezzel győzte le többek között a Midgard-kígyót (Jormungand-ot) ragnarökkor (a világ végén, az istenek által vívott harcban).


***: érkezésekor teát akart készteni, de csak lombikokat és bunsen-égőt talált. A porcelán étkészletet is ő veszi, ahogy a kanapékat, a virágot, locsolókannát, stb-t.


****: erre a Halálisten-mester és Medusa Gorgon közötti egyezmény miatt van szükség. A szerződés értelmében az Akadémia egy embere sem érhet Medusához, így viszont ki tudják játszani a szerződést.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.