Hjúga Hinata [Naruto/Naruto Shippuuden]

„Nem engedem, hogy még egy újjal hozzáérj Narutohoz!”


Történet:

Naruto. Kisimoto Maszasi karaktere, a tökkelütött, minden lében kanál nindzsa egyike a világ leghíresebb modernkori meséinek. A több mint egy évtized alatt hatalmasra duzzadt (rajongó táború) sónen-mangából készültek filmek, videojátékok és számtalan egyéb apróság, de e kitalált univerzum továbbra is jól felépített szabályok szerint működik - a középkori és a modern elemek keveredése mellett a legtöbb képesség a (kéz)jelekből összeálló technikákra, azaz a dzsucukra épül (amolyan varázslatok).

A történet középpontjában a keményfejű címszereplő, Naruto áll - ő és barátai felnőtté válását követhetjük figyelemmel az európaiak számára különösen titokzatos nindzsák világában, ahol ármány és cselszövés lapul minden bokorban.

Bár a főszereplő sokak számára borzasztóan idegesítő (később pedig ehhez képest már messze túl erős), mindenki találhat magának szerethető karaktert, igaz, a ”Narutológiában” járatlanoknak először érdemes tanulmányozni a számtalan szereplő életrajzát, mert mindenkinek megvan a maga meséje és a szereplők okkal cselekednek. E történet arra tanít, hogy mindent lehet, csak akarni kell - a bajtársiasság és a fafejűség (de főleg ez utóbbi) átsegít minden nehézségen.

A 220 részes Naruto folytatása a 2,5 évvel később játszódó Naruto Shippuuden, mely már az eggyel nagyobb korosztálynak készült - a szereplők azonosak, de itt már több a halál és még brutálisabbak az ellenfelek (akiket sajnos reciklálnak. Újra meg újra).

A nindzsának tanuló Naruto célja sokáig az, hogy visszacsábítsa (vagy erővel vigye vissza) falujukba korábbi barátját, Sasuke-t. A főellenség kezdetben Sasuke új mestere, a leginkább őrült tudósként jellemezhető Orochimaru, majd a vele azonos kvalitású bűnözők csapata, a Naruto-ra is vadászó Akacuki, végül pedig minden valaha élt (vagy meghalt) korábbi ellenfél, de gyakoriak a kisebb ellenfelek elleni harcok is.

A Naruto rajzolása nem kiemelkedő, de az akciók rendkívül látványosak és jól koreografáltak, igaz, a mintegy 500 rész miatt egy idő után egyes támadások már repetitívnek hatnak. Ennek ellenére mindenképpen érdemes megnézni az alkotást, melyet részben két társaság is leforított: a Jetix és az Animax, de ez csak a történet egy kis részét fedi le, a többit anyanyelven, magyar felirattal lehet megtekinteni (az alábbi információk az animéből származnak).


Jellemzés:

Hjúga Hinata (az angol forításban Hinata Hyuuga) Naruto-hoz hasonlóan a levelek közt rejtőző falu, Avarrejtek (japánul Konohagakure) egy nindzsája (bár nem főszereplő, számos epizódban feltűnik). Hinata vékony, az átlagnál kicsit alacsonyabb lány.

Sötét, rövid haját gombaszerű frizurában hordja, melyből két tincs lóg le a füle előtt. A Hjúga klán többi tagjához hasonlóan neki is fehér a szembogara. Visszahúzódó természete ellenére (Mitarashi Anko-hoz hasonlóan) fekete hálós pólót hord, fölötte pedig világot kabátot, alján passzé-szerű szőrmés díszítőcsíkkal.

A suriken (dobócsillag)-tartóját a jobb lábára, egy kötés fölé csatolja fel. Konohai sinobi fejpántját mindig a nyakában hordja (amely így a nyakát is védi). Mivel jártas családja speciális, pusztakezes harci stílusában, nincs szüksége túl sok fegyverre. A bevetések alatt általában kunai-okat (dobótőrt) használ.

A Naruto Shippuuden-ben alakja sokat változik: majdnem egy fejjel magasabb lesz és igencsak kigömbölyödik, stílusa viszont megmarad - a változás kimerül a hosszabb hajban és egy nagyobb kabátban.

Hinata személyiségének meghatározó eleme az önbizalomhiány és a konfrontáció-kerülés. Fél bármi olyat mondani vagy tenni, amely miatt összeütközésbe kerülhet másokkal (ez a visszahúzódó hajlam nehezen fér meg sinobi voltával). Bár több komoly kudarc is éri, amelyek súlyos lelki sérüléseket okoznak neki, később Naruto hatására kemény edzésbe kezd, hogy erősebbé és magabiztosabbá váljon.

Mivel segítőkész és jóindulatú, korosztályában a legtöbben kedvelik. Legjobban csapattársaival, a vad Inuzuka Kibá-val és a komoly Aburame Sino-val jön ki. Csodálja Naruto-t és idővel beleszeret, de ezt nem képes Naruto tudtára hozni. Valahányszor találkoznak, Hinata rögtön elájul (Naruto-n kívül mindenki tudja, hogyan érez iránta).

A folyamatos edzések hatására az első sorozat vége felé kezdenek megtérülni erőfeszítései és családja (még apja is) elismerik. A sorozat második felében növekvő ereje ellenére (a 4. nagy nindzsa háborúban) apja nem őt, hanem fivérét nevezi ki parancsnoknak, ezért tovább folytatja tréningjét.

Félénksége ellenére Hinata több igen erős képességnek is birtokában van. Rendelkezik a Hjúga klán öröklött képességével, a Bjakugan*-nal, ezáltal képes átlátni majdnem mindenen, képes érzékelni mások chakráját és látja az emberekben található chakra-pontokat is.

Ennek látótávolsága növelhető és egy, a hátcsigolyánál található vakfoltot kivéve 360 fokos látómezőt biztosít. Később a Bjakugan-t használva már 10 kilométerig lát el és képes szinte bármin keresztüllátni (még egy bogár méretű célpontot is képes észlelni, akár infravörös tartományban is).

Emellett jártas a dzsúken** technikában, amely a taidzsucu egy változata, de a hangsúly itt nem a külső sérüléseken, hanem a belső szervek támadásán van. Ezáltal még egy enyhe találattal is képes komoly sérüléseket okozni, mivel az áldozat nem tud védekezni és a belső szerveit nem tudja megedzeni.

Hogy Naruto-t lenyűgözze, Hinata kifejleszti a Shugohakke Rokujuyon Sho-t (japán; nyolc háromszög hatvannégy tenyér) védelmét: ez rövidtávon szinte tökéletes védelmet nyújt számára, de gyorsan kifárasztja.

A Naruto Shippuudenben, amikor Pain testei (köztük Chikushodo) szinte teljesen elpusztítja a falut, Naruto védelmére siet. Itt használja a szelíd ököl egy változatát, az Iker Oroszlán Öklöt, mellyel még Pain-t is meghátrálásra kényszeríti.

Bár Hinata igen hajlékony és főleg taidzsucu használ, nem csak erős, de (pl.: Narutoval ellentétben) ura is az erejének: tökéletesre fejlesztette csakra kontrollját. Képes vékony csakra-pengéket létrehozni, mellyel bármit át tud vágni. Nincs egészségügyi képesítése, de olyan jól képes irányítani energiáját, hogy ő is tagja a háromfarkú szörny elfogására használt Négy Sarkú Pecsételő Technika létrehozóinak (a többi tag, Sakura, Ino és Shizune orvosi nindzsák). Az egyik filler epizódban (három akadémia tanulót támogatva) azt is bebizonyítja, hogy figyelmes és előrelátó (ami falujában elég ritka tulajdonság).


Áttekintés:

A Hjúga az egyik (az Ucsihák kiirtása óta a legnagyobb és legerősebb) klán Avarrejtekben. A család két részre oszlik - fő és mellékágra. A klán - fennmaradása érdekében - megbélyegzi a mellékághoz tartozókat, akiknek kötelességük védeni a főág tagjait. Hinata a családfő, Hizasi elsőszülött gyermeke (azaz a főágba tartozik).

A fiatal lányt apja kemény edzésnek veti alá, de mivel úgy érzi, nem elég erős, ezért második lányával, Hanabival kezd edzeni, első gyermekét pedig kitagadja (valószínűleg ebből a traumából ered rendkívüli félénksége).

Miután családja elfordult tőle, egy ifjú kunoicsi (női nindzsa), Júhi Kurenai vette magához (aki az edzések mellett pótanyaként nevelte a lányt) és beosztotta saját, 8-as csapatába. Minden csapat egy terület specialistája - a nyolcas csapat a nyomkövetésre szakosodott***.

Mindhárom geninnek (legalsó szintű nindzsának) különös képessége van az emberfeletti érzékelésnek - Hinata a rövidtávú észlelésben igazán jó. Narutóék csapatával szemben a 8-as már kezdetben is jól működött: a tagok (Hinata, Kiba és Shino) felosztják egymás között a feladatokat és jól együtt tudnak működni.

Együtt vesznek részt a Csúnin választó vizsgán. Az első írásbeli, elsősorban csalásra épülő tesztet Hinata valószínűleg fejből oldja meg, sőt, segíteni próbál a mellette ülő Naruto-nak (végül a lebukástól való félelme és büszkesége miatt ő nem csal).

Az ezt követő túlélő-próbán, a Halál erdejében társaival együtt Hinata is igen jól szerepel. Ennek két oka van - egyrészt a nyomkeresésre specializálódtak, másrészt nem ész nélkül haladnak, csapdát használnak és próbálnak rejtve maradni (szemtanúi lesznek, ahogy a sivatagi Gaara megöl három indulót, de ők nem bocsátkoznak harcba).

A harmadik, ember-ember elleni küldetésen Kiba Naruto-val szemben veszít, míg Shino könnyedén győz a Hang faluból érkezett Zaku ellen. Hinata ellenfeleként testvérét, Nedzsit kapja. A fiú mentálisan bántja, sértegeti, de Naruto hatására a lány végül mégis megküzd vele. Bár folyamatosan alulmarad, nem adja fel, így súlyos sérüléseket szenved.

A falu megtámadásakor még nem épült fel, ezért a cselekmény fővonalában (melyben Sasuke elhagyja a falut, volt társai pedig megpróbálják visszahozni) nincs szerepe.

Ezek után különböző küldetéseken találkozhatunk vele. Néhány filler epizódból kiderül, hogy részt vesz egy általa javasolt (sikertelen) küldetésen, melyen egy speciális bogarat kellett volna elkapniuk****, majd egy szintén sikertelen feladatban, melyben egy fejvadászt kellett volna elkapniuk. E két felsülés után (Narutoval és Kiba-val együtt) megtudják, hogy nekik van a leggyengébb teljesítményük és ha a következő feladatot is elbukják, a Hokage, Cunade visszaküldi őket az Akadémiára (magyarul lefokozzák őket).

Ezt sikerül elkerülniük és Hinata további küldetéseken vesz részt, melyekben - félénksége ellenére - rendszerint nála jóval nagyobb és erősebb ellenfeleket győz le.

A Naruto Shippuudenben már csúnin szintű és sokkal komolyabb küldetésekben vesz részt a 8-as csapat utódjában, a Kurenai-csapatban (továbbra is Kiba-val és Shino-val). A falut ért megsemmisítő erejű támadáskor kiáll Naruto mellett és egy rövid ideig képes feltartóztatni Pain-t (aki még Kakasit is legyőzte).

A 4-ik nagy nindzsa háborúban Hinata Nedzsi oldalán küzd a közelharcosokból álló második hadtestben: a csata csúcspontján az élete árán akarja megvédeni Naruto-t a tízfarkútól, de Nedzsi mindkettőjüket megmenti - ténylegesen az élete árán.

Hinatá-t mélyen megrázza Nedzsi halála, de nem engedi, hogy Obito megtörje Naruto hitét, majd amikor Naruto csakrája egy részét átáramoltatja a lányba, visszaveri a Tízfarkú támadását. Később (a világ legtöbb emberéhez hasonlóan) Hinata is áldozatul esik Ucsiha Madara végső gendzsucujának, de miután Naruto legyőzi Sasuké-t, ő is kiszabadul és később részt vesz Nedzsi temetésén.


Az alsó képek közül a baloldali a manga azon oldalának színezett változata, amelyben Hinata bevallja érzelmeit Naurto-nak, a középsőt goldentigers készítette, míg a jobboldali fotó Lolyta-chan cosplayesről készült.Megjegyzés:

Hinata tipikus visszahúzódó, de szerethető karakter, bár félénk természete ellenére komoly erőt birtokol. A Naruto Shippuuden-ben alakja sokkal teltebb lesz, ami igen ritka az animékben, fehér szeme (különösen, ha aktiválja a Bjakugan-t) pedig egyedi külsőt kölcsönöz számára, egyben utalva erejére (hasonlóan a Soul Eater Marie Mjölnir-jéhez).

Érdemes még megemlíteni, hogy a „The Last: Naruto the Movie” filmben sok rajongó álma válik valóra: Hinata és Naruto összeházasodnak, majd születik két gyermekük.


Jelmagyarázat:

*: a magyarul Fehér Szem vagy Mindent Látó Szem egy Kekkei Genkai típusú dodzsucu képesség. Különlegessége, hogy már születéskor aktiválódik és a többi Kekkei Genkai-hoz hasonlóan még Saringan-nal sem másolható.


** szelíd ököl.


***: e trió jól példázza Kisimoto ötletét, melynek lényege, hogy a szereplők tudása szélsőséges - egy terület mesterei, az élet más részein viszont nagyon rosszak.


****: bár a bikocsu bogarat végül - nagyrészt Hinatának köszönhetően - sikerül megszerezniük, Naruto egy szellentéssel tönkreteszi az eredményeiket. Ebben az epizódban látható, ahogy Hinata a vízben táncolva egy vízburkot hoz létre maga körül.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.