Hime [Kaibutsu Oujo]

„Hiro, szerinted ok nélkül lengettem mindenfelé a láncfűrészt?”


Történet:

A Kaibutsu Oujo, azaz Szörny Hercegnő (az anime angol nyelvterületen a többféleképpen értelmezhető Princess Resurrection, ~ hercegnő feltámadás néven fut), ugyan nem örvend akkora hírnévnek, mint a Naruto vagy a Bleach, viszont műfajokat vegyítő stílusa nem is követi a tucat-történetek vonalát.

A sztori egy akció-horror shónen manga adaptációja, így találhatóak benne komikus és dramatikus részek, fanservice és sok-sok horror (vagy legalábbis annak látszó) elem (az anime története nem követi a mangáét).

E ”mese” főhőse Hiyorimi Hiro, a kissé esetlen, ám jó szándékú fiú, aki egy lezuhanó gerenda útjából félrelök egy lányt. Bár a hercegnő-szerű fiatal hölgy sérülés nélkül túléli a kalandot, Hiro már kevésbé szerencsés - konkrétan otthagyja a fogát (animéknél nem túl gyakori, hogy a főszereplő az első rész 5. percére már meg is hal).

Persze ez még csak a kezdet: a furcsa, fiatal lány meglátogatja a halott fiút a hullaházban és életre kelti, hogy a félig halhatatlanná vált Hiro örökké védelmezze (Hiro nem örülhet felhőtlenül visszakapott életének, mesterét ugyanis naponta többször is megpróbálják eltenni láb alól).

A történet nagyon lassan indul: az események nem válnak unalmassá, de kezdetben (látszólag) a részeknek nincs közük egymáshoz (idővel aztán minden összeáll).

Bár a Kaibutsu Oujo-ban vannak harcok is, a sorozat össze sem hasonlítható egy átlagos shónen-animével: a hangsúly itt az elmélkedésen, a dolgok megértésén van. Bár 2007-es animéhez képest elég gyengék a csatajelenetek, ezen nem kell bánkódni, kapunk ugyanis helyette egy rakás ötletet, melyek alatt egy negatív szereplő általában megpróbál megölni egy nálánál is romlottabb lényt (vér mindössze kétszer látható, amikor a 25. részben Riza arcát megsebzi egy anyacsavar, illetve amikor a 26. részben Hiro letörli az arcáról).

Ez az anime bátran ajánlható a fiatalabb korosztálynak is, mert a véres borító ellenére kevés a tényleg ijesztő jelenet, kiontott belső szervek nincsenek, viszont számos poént és egyedi karaktert építettek a történetbe (elég csak a stílusos vámpírokra vagy a harcos panda-testvérekre gondolni).

Az opening és ending (a nyitó és zárószámok) ízlésesek, ám a 26 részes sorozat magyarul nem elérhető (de szerencsére felirat készült hozzá). Az alkotás sikerét kihasználva (hasonlóan például a Soul Eater és Soul Eater NOT pároshoz) született egy OVA is, ez azonban semmibe vette az eredeti történet szofisztikáltságát, így a rajongók meg ezt vették semmibe, ezért három rész után leálltak a gyártásával*.


Jellemzés:

A Kaibutsu Oujo főszereplője Hiro, a fiatal srác, ám a hebehurgya fiú ellentéte, Hime, azaz a hercegnő is legalább ekkora súlyt kap. A lány eredeti neve Lillian (az angolban Lillianne), ám ő ezt utálja, ezért soha nem használja.

Életkora nehezen meghatározható, valahol a 10-es évei legvégén járhat (valószínűleg 19-20 éves). Vékony testalkatú, bőre fehér, szeme a királyi család többi tagjához (ld. lejjebb) hasonlóan vörös, pupillája függőleges. Hosszú szálú, egyenes szőke haját mindig kibontva hordja.

Minden alkalommal ugyanolyan ruhát visel: egy rakott, fekete szoknyából és fekete ujjatlan felsőből álló, gótikus hatású (amolyan autentikus gothic lolita) egyberuhát, a szélein fehér fodrokkal. Lábán a ruhához illő fekete, magas szárú csizmát, karjain a ruhához szintén passzoló báli kesztyűt visel. Csak egyetlen látható ékszert hord, a hajába tűzött ezüst tiarát, a közepén egy rubinnal.

A nemesi származású Hime hercegnőkre jellemző vonássokkal rendelkezik és soha nem gondolkozik átlagos emberként. Szinte mindig nyugodt, soha nem mutatja ki, hogy félne, nem beszél feleslegesen és mindig megfontolja, hogy mit mondjon. A királyi ház többi tagjával szemben viszont nem vágyik a trónra és senkit sem akar ezért megölni.

Hime-nek van humorérzéke, szeret teázni és olvasni (bár vélhetően csak regényeket, mivel robotjának műszaki leírását túl hosszúnak találta), kedveli a sakkot és az Earl Grey teát. Nem érdekli viszont a szépségápolás és nem érti a sportokat (de azért megpróbálja őket utánozni).

Rendkívül gazdag: el kellett menelkülni, de így is van a kastélya mellett egy hétvégi tengerparti nyaralója, ezen kívül birtokában több más, nagy értékű ingóság is szerepel: egy jacht, többféle luxusautó és legalább két Isuzu márkájú kisteherautó.

Mivel a királyságtól távol, az emberek világába menekült, hogy elrejtőzzön üldözői elől, nem tart fenn komoly udvartartást, de vele tart androidja, az apró, ám bivalyerős Flandre (aki - hasonlóan a legtöbb androidhoz - mindössze egy szót, a „Fuga”-t tudja kiejteni, ezt ismételgetve kommunikál - ”beszédét” csak a királyi család tagjai és más androidok értik).

Első (és egyben utolsó) hagyományos (nem harcos) alkalmazottja Hiro nővére, a teltkarcsú Hiroyimi Sawawa, aki kiválóan főz, ám soha nem veszi észre, hogy munkaadója gyakran földöntúli lényekkel harcol. A felélesztett Hiro lesz Hime első új katonája (mivel Flandre ugyan hihetetlen erejű, de például Francesca-val ellentétben nem tud harcolni).

A fiú teljesen hasznavehetetlen, harcolni nem tud és gyenge is, ráadásul folyton bajba kerül, ennek ellenére Hime nem válik meg tőle, sőt, igyekszik megoldani a problémáit. A lány a rárontó Riza Wildman-t is a szövetségesévé teszi. Bár a vörös hajú félvér vérfarkas jelenléte sok feszültséget indukál, a nem különösebben okos, ám igen erős lány Hime vezetésével hasznos segítségnek bizonyul.

A hercegnő birtokán gyakori vendég a helyi vámpírlány, Kamura Reiri is (aki a Kalandra fel! Marceline Abadeer-jéhez hasonlít). Kettejük kapcsolata igen bonyolult: alapvetően a hercegnő meg akarna szabadulni a vámpírtól, akinek nem titkolt célja, hogy igyon a lány véréből. Hime azonban kedveli a stílusos vámpírt és gyakran sakkozik vagy teázik vele. Cserébe Reiri számos alakalommal menti meg az életüket azzal, hogy információval szolgál. Bár a vámpír nem feledi célját, egyre szorosabb szálak fűzik Hime-hez (lakhelye pusztulása után ő is beköltözik a kastélyba).

A hercegnő idővel szövetséget köt húgával, Sherwood hercegnővel is: az egymás közelében élő testvérek gyakran segítik ki egymást: ez az együttműködés Hime számára nem túl gyümölcsöző, ám Sherwood személyében kissé butácska, ám annál hűségesebb társra lel.

De Hime nem csak másokra támaszkodik. A királyi család tagjakként képes használni az élet lángját, így akár holtakat is feltámaszthat (ld. Hiro). Gyakran ő maga is harcol - szereti a csapdákat és a fegyverek igen széles palettáját képes hatékonyan forgatni**. Az alábbi képen Sherwood hercegnő Hiro-val ugrálókötelezik.

Kiváló a taktikai érzéke: még ellenfeleivel (Sherwood-dal, Reiri-vel, Riza-val) is hajlandó összefogni, ráadásul nagyon jól informált a királyság dolgaiban (a hétköznapi élet viszont idegen a számára).

Ellenségeivel könyörtelen - megöl egy-egy vérfarkast és tiszta vámpírt, ráadásul számtalanszor újra meg újra lelövi a ráküldött három halhatatlan vérfarkast. Kiváló a helyzetfelismerő-képessége és soha nem esik kétségbe. Tudja motiválni az embereit, pl.: a fáraó elleni harc után kitünteti Hirto-t, pedig a fiú szinte semmit sem tett, ez mégis önbizalmat ad neki.

Remek emberismerő is - egyedül ő ismeri fel a Hiro bőrébe bújt alakváltót (érdekes módon se a kiváló érzékelőkkel felszerelt Flandre és Francesca, sem a jó orrú Riza nem veszi észre a cserét). Emellett képes megérezni mások jelenlétét (ennek hatóköre akár egy egész falu is lehet).


Áttekintés:

A történet elején még nem derül ki, mi történt Hime-vel, bár láthatóan elmenekült valahonnan - valójában a királyság területéről kellett sietve távoznia, mert egyik testvére mindenáron el akarja tenni láb alól. A birodalomban ugyanis kitör a káosz: a király meghalt, fiai és lányai között pedig megkezdődik a halálos versenyfutás a trónért.

A történet kezdetén az okok még nem tisztázottak, ám annyi bizonyos, hogy az utolsóként életben maradó királyi családtag lesz az új király. Bár Hime-t nem érdekli a trón, a legtöbb királyfi és királylány megkezdi írtó-hadjáratát és Hime is a célpontok között szerepel.

A túléléshez a lehető leggyorsabban katonákra van szüksége: új otthonában, Sasanagi városban szinte azonnal meg is támadja egy farkashorda, élén egykori katonájával, a vérfarkas Lobo Wildman-nel. Hime nagy nehezen végez a támadóval, ám pár nappal később feltűnik a vérfarkas húga, a félvér Riza. Végül első ”katonájának”, Hiro szerencsétlenkedésének, de főleg Hime nyugalmának és helyzetfelismerő-képességének hála a saját oldalára állítja a lányt, majd egyezséget köt testvérével, Sherwood hercegnővel is.

Innentől kezdve együtt harcolnak a felbukkanó ellenségek ellen. A 12. részben, a rátámadó fáraó serege közben megfázik és élete nagy veszélybe kerül: bár a Sherwood-tól kapott orvosság felgyógyítja, ám mellékhatásként elalszik, élete így a kétbalkezes, harmatgyenge Hiro kezében van.

A lány megbízik szolgájában és nem kis szerencsével végül túl is élik a harcot, de ezzel még korántsem ér véget szenvedése. A boszorkányok órája alatt Hiro-val csapdába esnek Akasabi faluban, ráadásul Hime eltöri a lábát. Miközben megpróbálnak kijutni egy újraélt emlékből, rájuk támad egy 40 évvel korábbi sorozatgyilkos (a lány őt is megöli).

A hercegnő azonban nem mindig maga akar elintézni mindent: hagyja, hogy a feltűnő bérgyilkossal, a vércápa Aron-nal a teljesítmény-lázban égő Riza végezzen. Könyörületet is gyakran mutat: a fekete erdőben élő, kissé tökkelütött boszorkány a testüket akarja (mivel a ráncok ellen küzd), de miután legyőzték, elengedi, sőt, megkegyelmez a rátámadó vámpírvadász mosómedvének is.

A szellemhajós incidens után (melyben legyőznek egy elátkozott sellőlányt és a Szellemek urát), Dracul, a vámpír (egy herceg bíztatására) elfogja és megkínozza Hiro-t, aki miatt Hime kis híján megszegi a hercegekre és hercegnőkre vonatkozó egyik legkomolyabb szabályt***).

Idővel az is kiderül, hogy miért ölik egymást a király gyermekei: amikor a királyi család tagjai elérik a felnőttkort, főnix alakot öltenek, amely hosszú élettel és örök fiatalsággal jár együtt. Ebben az állapotban már lehetetlen megölni őket, ezért nem lehet egyszerre több főnix (mivel ekkor egy esetleges viszálytól örök káoszba süllyedhetne a birodalom).

Hime-t koholt vádak alapján letartóztatják, mert azt hiszik, ő teremtette a várost elárasztó zombi-sereget. Az ítélőszéken megjelenik Severin herceg is, a vádló (valójában ő teremtette a zombikat).

A királylány belemegy a számára előnytelen párbajba, így egyetlen karddal kell kiállnia a herceg ellen. Mivel Severin kezén szárad az összes embere halála, Hime kivételesen nem tudja megőrizni a hidegvérét, ettől támadásai durvává válnak ugyan, viszont védelme összeomlik (a tanúnak a párbajhoz hívott Sherwood hercegnő meg is jegyzi, hogy Hime valódi ereje a hidegvérében van, hogy minden helyzetben képes logikusan cselekedni).

Bár Severin lefegyverzi, a hercegnő nem adja fel - fegyver nélkül is tovább harcol, megpróbál kitérni a csapások elől. Amikor már végképp csapdába szorul és szinte feladja, Hiro kiáltásai újra erőt adnak neki és egy könnyed mozdulatsorral átveszi a kezdeményezést, majd kardját eldobva, fegyvertelenül indul az álnok Severin ellen.

Csupán szellemi, nemesi erejével meghátrálásra kényszeríti a kétszínű Severin-t, aki végül elveszti az eszét: a szabályokat megszegve pisztolyt ránt. Bár meghúzza a ravaszt, Hime kitéríti a karba ágyazott lőfegyvert és egyszersmind Severin-t saját kardjával leszúrja.

Az alap-anime utolsó, 26. részében egyedül Hime ismeri fel, hogy egy álomban vannak. Miután megmenti Hiro-t és Rizá-t, arra is ő jön rá, hogy a Reiri-vel együtt négyen ugyanazt az álmot látó csapat egyik tagjának álmában vannak. Amikor a boszorkányok órájának sorozatgyilkos előtűnik a semmiből, már azt is tudja, hogy vagy az ő, vagy Hiro álmában vannak (mivel a lényt csak ők ketten látták).

Elrohan a hálószobájába, amely helyén viszont csak egy nagy üres tér van - ebből jön rá, hogy csakis Hiro álmában lehetnek (mivel Hiro sosem látta a hálószobáját, így nem is tudja elképzelni). Végül sikerül kijutniuk a veszélyes álomból és Hime végez a támadó szörnyeteggel.


Az alábbi hármas közül az első, ceruzával készült mű Banwood munkája, míg a középső killaflip-é, az alsó, cosplayes lány pedig a Viveeh nevet használja
(az alsó képet Geminis készítette):Megjegyzés:

Hime egy valódi hercegnő a szörnyek között, nem holmi kényeskedő, életképtelen Disney-királykisasszony. Minden helyzetben sugárzik belőle az elegancia és nem mellesleg eszével lazán kenterbe veri ellenfeleit. Külön plusz pontot érdemel a nyálas végkifejlet kihagyása: amikor Severin legyőzése után Hiro meg akarja csókolni, Hime egy jól irányzott pofonnal jelzi a hercegnő és harcosa közti távolságtartás fenntartásának szükségességét.


Jelmagyarázat:

*: az ”új” sorozat egyáltalán nem hasonlít az eredetire: bár a szereplők változatlanok, mások a hangokat adó szeijúk (~ szinkronszínészek) és a két anime alapjaiban különbözik egymástól. Az alaptörténettel szemben a (talán horrornak szánt) OVA-ban a jól felépített hangulat helyett a sötétből előugró, szörnyű lényeket preferálták, a humor pedig teljesen eltűnt, ahogy a karakterek mélysége is.

Még olyan - az eredeti műnek teljesen ellentmondó - apróságok is borzolják a rajongók idegeit, mint pl.: a szégyenlős Reiri hagyja, hogy fellibbenjen a szoknyája, Hime nem elegáns, stb., ráadásul a részek nem logikusak és nincs nyitó-, valamint zárószám sem (a mű végén egyszerűen fekete alapon fut a stáblista).


**:az általa használt fegyverek a következők: egy láncfűrész, spádé, kétfejű csatabárd, óriási kalapács, egy dákóból átalakított karó, hosszú nyelű körfűrész, egy pár felturbózott defibrillátor, balta, óriási fejű láncos buzogány és hagyományos buzogány, baseball ütő, háromágú szigony, katana, gyertyatartó, egy furcsa lőfegyver, vasvilla, kard, sőt, még egy óriási csillár is.


***: a királyi család tagjainak kifejezetten tilos hadsereget toborozniuk egymás ellen.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.