Eruka Frog [Soul Eater]

„Béka veled!”


Történet:

A Soul Eater mangát Óbuki Acusi írta és illusztrálta (az anime magyar címe: Soul Eater - Lélekfalók). A manga és az anime története a Halálisten Fegyvermester Akadémia (továbbiakban: Akadémia vagy HFMA) és az Arachnophobia közti első összecsapásáig megegyezik, onnantól viszont teljesen szétválik. Az alábbiakban az anime ismertetője olvasható. Hogy mi az Akadémia? Mi az Arachnophobia? Egyáltalán mi ez az egész? Akkor kezdjük az elejétől.

A világban számos gonosz lény él, közülük az egyik legveszélyesebb, legvérszomjasabb csoport a boszorkányoké. Ezek az akár több száz éves nők képesek varázsolni és mindenféle etikátlan kísérletet folytatnak, fő céljuk pedig a világ káoszba döntése.

Vannak azonban a világban emberek, akik képesek fegyverré változni (fegyverek), míg mások képesek ezen fegyverek használatára (mesterek), így szembe tudnak szállni a boszorkányokkal. Ahhoz, hogy egy mester és egy fegyver igazán hatékony lehessen, sok-sok tanulásra és gyakorlás van szükség, ezért Halálisten-mester, a legerősebb ismert mester megalapította az Akadémiát.

A HFMA azonban nem csupán tanulásra szolgál: a tanítványokat és a végzett párosokat (a halálkaszákat és mestereiket) harcba küldik a boszorkányok levadászására.

A boszorkányok ilyetén megregulázása életbevágóan fontos, egyes boszorkányok célja ugyanis egy Démonisten megteremtése - egy szinte legyőzhetetlen lényé, aki káoszba és pusztulásba taszítja a világot (egyszer már született egy Démonisten, Asura, akit csak Halálisten mester tudott legyőzni – ezt követően alapította az Akadémiát).

A történet középpontjában két fegyver-mester páros (és egy trió) áll: nyomon követhetjük ahogy fejlődnek, megtanulják a barátság, összetartás és egyéb fennkölt szavak jelentését (vagy, mint Black Star, addig mennek újra és újra a falnak, amíg át nem törik).

Hogy ez kicsit komplikáltan és őrülten hangzik? Igen, ez így van, a Soul Eater egy őrült anime. Képi világa hasonló Tim Burton sötét, végletekben gondolkozó, panelekből építkező, mégis vicces stílusához, így nem való mindenkinek, de a nézők többsége pozitívan viszonyul hozzá (ha más nem is, az biztos, hogy egyedi).

A látvány, főleg a jól koreografált harcok, különféle képességek és csavart történet mellett a középpontban egyértelműen a rendkívül változatos karakterek állnak (főleg az egyik főszereplő páros, Makar Albarn és fegyvere, a címadó Saul Eater, azaz lélekfaló). Ha mindez nem lenne elég csábító, a Soul Eater mind az 51 részét szinkronizálták, ami igen jól sikerült.

Az univerzum egyetlen hibája a Soul Eater NOT című spin-off* (egy azonos világban játszódó történet más szereplőkkel), de erről most nem lesz szó.


Jellemzés:

Eurka Frog egy ismeretlen korú, fiatal boszorkánylány. Az átlagosnál alacsonyabb, haja középhosszú és ezüstszínű, szemöldöke vékony, szemei feketék (egyes jelenetekben fakó-zöldek), arca szögletes, békához hasonló: orra keskeny és lapos, szája viszont meglepően széles, az ajkak szélein egy-egy fekete folt látható.

Fekete alapon fehér pöttyös, vállpántos egybe-ruhát visel, melynek alsó része trapézszerűen kiszélesedik. A ruha alatt hosszú ujjú szürke pólót és fekete harisnyát hord hosszú szárú, fehér csizmával.

Elmaradhatatlan kelléke narancssárga ”mágus”-kalapja, amely szintén békaszerű arcot formál (már Eurka vezetékneve is békét jelent).

Eruka egy relatív ritkább karaktertípus, a szimpatikus negatív szereplő. A Soul Eater világában szinte** minden boszorkány velejéig gonosz, Eruka azonban jobban hasonlít egy varázserővel megáldott tinilányra.

Csak sodródik az eseményekkel, ha van is, nem derül ki, mi az ő álma - fő célja rendszerint kimerül az események túlélésében. Az is megkülönbözteti a többi boszorkánytól, hogy vannak érzései: szégyelli magát, amikor hazudnia kell a Mizune családnak (ld. lejebb), gyakran fél, az életéért könyörög. Aktuális érzelmei az arcára is kiülnek, így könnyedén leolvasható pillanatnyi lelki állapota (ez a karakter egyik fő komikum-forrása).

Eruka a többi boszorkányhoz hasonlóan képes varázsolni - ereje ugyan nem ér fel nemhogy Arachné-hoz, de még Medusá-éhoz sem, viszont több technikát ismer és képes erejét uralni (nem úgy, mint a főszereplők többsége).

Képességei mind békákhoz kapcsolódnak: például képes átváltozni békává (ld. jobba) - ebben a formában nem tud varázsolni, viszont üldözői könnyen szem elől téveszthetik vagy megidézhet egy hatalmas ebihal-szerű lényt***.

Fő fegyverei a petebombák: ezek önvezérelt robbanóeszközök, melyek képesek akár egy egész épület felrobbantására. Ezen kívül további varázslatokat is ismer, ráadásul képes a Lélekvédelem-re, így, ha nem varázsol, észrevétlen tud maradni, mivel ekkor a fegyvermesterek nem észlelik a lélekhullámait.


Áttekintés:

A lány hátteréről az animében semmi nem derül ki (ami mellékszereplőként nem túl meglepő), csupán annyi biztos, hogy tagja a boszorkánytanácsnak, melyet tisztel és véd(eni próbál). Jóban van a Mizune-családdal (akik szintén boszorkányok), viszont fél a hatalmas erejű boszorkányoktól és halálkaszáktól, akárcsak az Akadémia tagjaitól.

Az animében először a 12. részben jelenik meg (a rész címe: a kígyó, az egér és a béka). Egy boszorkánygyűlés után barátnőjével, Mizunéval együtt megállít és kérdőre von egy másik boszorkányt, Medusá-t. Nem elég, hogy a nő ellopott valamit Malb úrnőnek (a boszorkányok vezetőjének) szobájából, egy fegyverből (az ellenégből) akar démonistent csinálni, ráadásul az ellenségnél kémkedik, veszélyeztetve minden boszorkányt.

Medusa viszont fel van készülve: megpróbál ráijeszteni a két fiatal boszorkányra, ám azok nem adják fel. Mivel nem látnak más lehetőséget, Eruka és Mizune felkeresi a kígyóboszorkányt Halálvárosban (ahol az Akadémiától nem messze) és egy mellékutcában rátámadnak.

Tervük (ld. balra) nem hülyeség - számításaik szerint mindenképpen győznek. Amíg Medusa lélekvédelem varázslata aktív, nem tud varázsolni, tehát a két lány könnyen elbánhat vele. Ha viszont megtöri a bűbájt, hogy felvegye velük a harcot, Mizune egérré, Eruka pedig békává válik, majd elszelelnek és mivel lélekvédelem nélkül a mesterek behatárolhatják a boszorkány helyzetét, így ők kapják el.

Ám nem számolnak Medusa erejével - előző találkozásukkor ugyanis kígyókat ültetett a két lány testébe, majd megparancsolja, hogy törjenek ki (Mizune-t szét is tépik a kígyók). Medusa kész lenne Eruka-t is megölni, ám más sorsot szán neki - a rabszolgájává teszi - innenől veszélyes küldetéseket kell teljesítenie.

A boszorkánylány első feladata, hogy kiszabadítsa a boszorkányok börtönéből a 13-as elítéltet (a démonszemű férfit, aki ellopta Malb úrnő bal szemét, cserébe pedig Medusa megígéri, hogy kiveszi a kígyókat a lányból.

A sikeres küldetés után azonban csak egy kígyót vesz ki és újabb veszélyes feladatot ad. A frissen kiszabadított, önmagát Free-nek nevező halhatatlan, de kissé ügyefogyott vérfarkas és az Akadémia két csapata közti párbajt kell megfigyelnie (közelről). Egy másik bevetés során csapdát kell állítania (petebombáival kis híján fel is robbantja az Akadémia egyik kimagasló harcosát, Sid tanár urat).

Ezután egy időre háttérbe szorul, később viszont egy minden eddiginél veszélyesebb megbízást kell elvégezni. Medusa fő célja káoszba dönteni a világot, amihez szüksége van egy démonistenre. Kezdetben egy új démonisten akart létrehozni a lányából, Crona-ból, de csalódik benne, ezért helyette az Akadémia alatt bebörtönzött Asura-t akarja feltámasztani.

Miután a vérfarkas, Free varázslatával ideiglenesen bebörtönzi a legtöbb fegyvert és mestert, Medusa és Crona feltartja a megmaradt ellenfeleket, míg Eruka feladata az, hogy a fekete vérrel felélessze a démonistent.

A Crona-t és Medusa-t is legyőzik, de Eruka Free-vel lelassíta üldözőit, így elérik a démonisten börtönét. Bent (a démonisten őrülete miatt) hallucinálni kezdenek és Eruka egy karóval kis híján öngyilkosságot követ el. Bár az Akadémia tagjai utolérik és legyőzik őket, a démonisten végül mégis felébred.

Ezután, mivel úgy tudja, Medusa meghalt, a lány Free-vel együtt szabadnak hiszi magát, ám a kígyóboszorkány túléli teste pusztulását és visszatér. Újra begyűjti a vérfarkast és a békaboszorkányt és újabb feladatot ad Erukának.

Be kell épülnie Medusa nővérének, Arachné-nak félelmetes szervezetbe, az Arachnophobiába. A lány csak Medusa végső pusztulása után nyeri vissza a szabadságát, ám nagyon megrémül, mert az Arachnophobia és az Akadémia közti nagyszabású harcba csöppen. Túléli a küzdelmet (főleg azért mert igyekszik nem láb alatt lenni), a végső harcban már nincs szerepe.


Az alábbi három kép közül az első RANDOM-drawer357 rajza, a középső, igen hangulatos alkotás Cheese Demon munkáját dicséri, míg a jobboldali fényképen az orosz AmaneMiss (Darcy-chan) látható:Megjegyzés:

Ügyefogyott, kétbalkezes rosszfiúkból Dunát lehetne rekeszteni, ám Eruka Frog túlmutat rajtuk: egyrészt kissé kétbalkezes és gyenge, másrészt viszont karaktere nem merül ki ennyiben: tervével kis híján megöl két nála erősebb, rendkívül fontos szereplőt (és közben még pöttyös ruháját sem piszkolja össze). Eltúlzott, sarkos mimikája mellett apró, ám annál zseniálisabb ötlet széles szája és az azok szélein látható fekete körök, melyek egyedivé teszik megjelenését.


Jelmagyarázat:

*: a Soul Eater NOT egy pofátlan lehúzás - maga a történet nem kifejezetten szörnyű (a három lány alkotta kvázi szerelmi háromszög meglepő), de a pénzhajhász koncepció rányomja a bélyegét.

Minden részben felmutatnak valamit (a röhögő napot, egy-egy fontosabb szereplőt a főtörténetből), de nyoma sincs annak az örültségnek, a rohanó tempónak, ami a Soul Eater-t naggyá tette (ezzel önmagában nincs gond, de túlzottan érezni, hogy az egész a Soul Eater sikerét lovagolja meg, annak stílusjegyei nélkül).


**: Angela még túl fiatal, de láthatóan nem gonosz.


***: a neve Otama Jackson, képes a repülésre, de csak korlátozott tömeget bír el - Eruka-t minden gond nélkül felemeli, Free hordozásától viszont teljesen kifárad.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.