Cumugija Ururu [Bleach]

„Cso-cso-csókolom”


Történet:

Az európai mondavilágban az emberek lelke haláluk után felszabadul, hogy ki-ki az örök vadászmezőkre, vagy épp a Walhallába térjen meg őseihez, ám Japánban kissé más a helyzet. Több ázsiai vallásban feltűnik például a sinigami, azaz halálisten, aki segít átjutni a túlvilágra (a buddhizmusban ezt öngyilkosságra késztető halálvágy keltésével éri el).

Durva közelítéssel a halálisten a fekete ruhás csontváz, a kaszás keleti megfelelője, aki egyben ítélkezik is: az elé kerülő ember lelke mérlegre kerül, az élete során elkövetett bűnei és minden tette, ezért ez egyben egy utazás a lélek sötét rejtelmeibe, ahol...

Na, a halálistenek munkájáról szóló Bleach-ben ilyenek pont nem lesznek. Hogy miért nem? Ennek egyetlen roppant egyszerű oka van: a Bleach egy sónen-manga, tehát eleve nincsenek benne világmegváltó gondolatok vagy elmélkedés a lélek mélységeiről és hasonlók.

Ehelyett kapunk egy csomó változatos (igaz, elég egysíkú) karaktert, hihetetlen, brutális erőket, a gigászi összecsapások szüneteiben pedig szívfacsaró melodrámák és kacagtató helyzet- és jellemkomikum...okat? Hát ezen a mondatszerkesztésen kicsit még csiszolni kellene, de ehelyett most nézzünk inkább a tényeket.

Maga a Bleach Kubo Tite alkotása és Kuroszaki Icsigo helyettes halálisten kalandjaival foglalkozik. A több száz részes anime (ami a szintén több száz fejezetes, 2001 óta futó mangára épül) több nagyobb, összefüggő részre bontható.

A történet központjában egy narancssárga hajú fiú, Kuroszaki Icsigóról áll, aki rendelkezik egy különleges képességgel: látja a szellemeket és lehetőségeihez mérten segíteni próbál rajtuk.

Egy nap megjelenik nála Kucsuki Rukia, egy alacsony halálisten, aki ismerkedés helyett speciális fegyverével, „lélekölő kardjával” felveszi a harcot egy óriási szörnyeteggel (lidérccel), amely megtámadta Icsigo családját. Mivel Rukia képtelen legyőzni a szörnyet, kényszerűségből átadja erejét Icsigónak, aki sikeresen meg is semmisíti a lidércet és a fiú úgy gondolja, ennyivel vége is a történetnek.

A lány viszont ezt nem hagyja - mivel erejét most Icsigo birtokolja, ráveszi a fiút, hogy átmenetileg ő vadássza le a lidérceket (így válik Icsigo helyettes halálistenné), de amikor már épp kezdenek összeszokni, Rukiát felettesei bűnösnek kiáltják ki (mivel elvesztette halálisteni erejét) és elhurcolják otthonukba, a lelkek világa nevű dimenzióba.

Ezt persze Icsigo nem hagyhatja, ezért néhány új keletű barátjával megtámogatva elindul, hogy ezernyi veszéllyel dacolva kiszabadítsa a lányt, aki önzetlenül segített neki. Természetesen ez mindössze az első blokk történetének kivonata: a második egységben megtámadják a lelkek világát a (szinte) halhatatlan emberek, a bountok, a harmadikban egy korábbi halálisten, Aizen Szószuke továbbfejlődött lidércek hadával támad, a negyedikben pedig Icsigo elveszett ereje visszaszerzésén fáradozik.

A legtöbb hosszú animéhez hasonlóan kezdetben a Bleach látványvilága is átlagos vagy az alatti volt, de idővel egészen összeszedték magukat és a történet a túlzott dramatizálás ellenére is élvezhető (ezen anime különlegessége, hogy minden fontosabb karakter legalább egy saját részt kapott).

A Bleach (különösen a főszereplő) sok tekintetben hasonlít a Naruto című alkotáshoz és mindkét történet középpontjában a harc áll (igaz, előbbiben ennek kimenetele kizárólag a felek erejétől függ), de a Bleach-ben elképesztően nagyszámú egyedi karakter mutatkozik be, akik mind rendelkeznek valamilyen egyéni képességgel, ezért ez nem annyira zavaró).


Jellemzés:

Miután Rukia visszatér a lelkek világába, Kuroszaki Icsigo edzését a titokzatos Urahara Kiszuke veszi kezébe, aki álcaként egy vegyesboltot üzemeltet: itt dolgozik többek között egy fiatal* lány, Cumugija Ururu is.

Ururu arca kerek, szemei nagyok, melyeket hosszú, fekete szemöldökök és egy-egy állandóan látható pírfolt keretez. A lány középhosszú, fekete haját a feje két oldalán egy-egy copfban hordja, de a fufrujából egy tincs pontosan a homloka közepén lelóg az orra elé - ennek végei fordított ”Y”-t formáznak (hasonlót hordott Kiszuke, még halálisten korában).

Ez egyedi megjelenést kölcsönöz a számára, ellenben ruházata igen visszafogott: a lány egy térd alá érő, fehér pöttyös, rózsaszín szoknyát, fehér pólót** és egy piros pántos fehér papucsot hord.

Ururu rendkívül félénk és visszahúzódó (többször sírva fakad), ugyanakkor mindig próbál segítőkész lenni. Többnyire ”munkatársa”, a 3 évvel fiatalabb Hanakari Dzsinta társaságában látható (mindketten az Urahara vegyesboltban ”dolgoznak”) - harcban jól együtt tudnak működni, de a hétköznapokban Dzsinta folyamatosan (verbálisan és fizikailag is) zaklatja a lányt.

Bár ”egyszerű” ember (nem halálisten és nem is lidérc), Ururu látja a szellemeket és képes felvenni velük a harcot. Fegyvere egy befáslizott rakéta-sorozatvető, amely a gyengébb lidérceket egyetlen lövéssel képes elpusztítani (a rakétavetőjének van egy másodlagos tüzelési funkciója - ilyenkor egyetlen erősebb lövésre képes).

Fegyverével Ururu elsősorban közepes távolságról hatásos, de rendelkezik egy speciális képességgel: ha megsérül vagy lidérc tűnik fel, pupillái összeszűkülnek és megváltozik a viselkedése.

Ilyenkor hatalmas testi erőre tesz szert***: ebben az állapotban puszta öklével támad, de rúgásai is hihetetlen erejűek - ezen képessége nem csak az egyszerű emberekét, de a halálistenekét és a lidércekét is felülmúlja. E megváltozott tudatállapot a gondolkodására is kihatással van - felméri, hogy ki van vele és ki ellene, majd az ellenségeit mindenáron megpróbálja elpusztítani.

Ururu ideje túlnyomó részét az Urahara vegyesboltban tölti, ahol - vásárló híján - főleg takarít. Hűséges a bolt tulajdonosához, Urahara Kiszuké-hoz, de egyben tart is tőle, annak ellenére, hogy Kiszuke elnézi a hibáit (a bolt harmadik alkalmazottja, az izmos Cukabisi Tesszai többször is megvédi Dzsintá-tól).


Áttekintés:

Ururu egy mellékszereplő, a fő történetszálra nincs ráhatása, ennek ellenére időről időre felbukkan - elsőként a 6-ik részben, amikor Kucsiki Rukia meglátogatja az Urahara vegyesboltot.

Ekkor véletlenül a raktárból nem az „új árú”, hanem a „selejt árú” feliratú doboz tartalmát hozza ki - az így kiszabaduló mesterséges lélek okoz némi bonyodalmat, ugyanakkor végső soron Kon (a plüssoroszlán) neki köszönheti az életét.

Nem sokkal később Ururu is Kiszuké-val tart és a bolt többi alkalmazottjával együtt megmentik Icsigo-t és újdonsült barátját egy csapatnyi lidérctől (ekkor hangzik el az alcímbeli ominózus köszönés).

Icsigo edzésénél egyik feladatként a helyettes halálistennek Ururu ellen kell küzdenie (aki egy rúgásával majdnem megöli Icsigo-t), de a következő feladathoz szükséges irdatlan méretű gödröt is a lány ásta ki.

Ezek után egy időre háttérbe szorul (mivel ő nem utazik a lelkek világába), bár az anime egy omake epizódjában ő is tagja Karakura szuperhőseinek, akik a várost védik a lidércektől, amíg Icsigo vissza nem tér (Ururu a rózsaszín hős).

A bountok felbukkanását követően többször is szerepel, pl.: Macumoto Rangiku halálistennel, Csaddal és a mesterséges lélekkel, Novával együtt ő is jelen van egy bount, Szavatari feltűnésénél.

A harc alatt önfeláldozó módon ellöki Csad-ot a bount bábjának, Baurá-nak (halszerű lény, képes a dimenziók közötti utazásra) az útjából, így viszont a báb őt nyeli le (később kiszabadul). Ezután egy időre megint eltűnik, mivel ismét nem utazik el a lelkek világába.

Az arrancarok támadása alatt Grimmjow Jaegerjaquez csapatával az emberek világába érkezik: Karakura városban szétválnak és megpróbálnak megölni mindenkit, aki a jelentős lélekenergiával rendelkezik. A csapat egyik tagja, Yylfordt Granz az Urahara vegyesboltot támadja meg, ahol Icsigo egy halálisten barátja, Renji pihen.

Ururu alvajárva megtámadja az arrancar-t, akit meg is sebesít, amikor viszont Granz kiengedi lélekölő kardját (átváltozik), szarvával felnyársalja a lányt. A súlyosan sérült, lezuhanó Ururu-t Dzsinta kapja, később felgyógyul a sérülésből.

A Karakura-város lelkeiért folyó gigászi küzdelemben ismét felbukkan, de nem játszik érdemi szerepet, ahogy az Ichigo elveszett erejének pótlásáról szóló fejezetben sem - az időugrást követően a 17 hónappal idősebb Ururu is megjelenik (iskolai egyenruhában látható, de továbbra is viseli az orra elé nyúló jellegzetes hajtincset).


Az alábbi három kép közül a baloldali Haruna Dosuji ceruzarajza, az animéből kiragadott jelenetet Mari Loves Wendler készítette, a cosplayes számunkra ismeretlen.Megjegyzés:

Ururu karaktere sokban hasonlít a Soul Eater Marie Mjölnir-jéhez: egy kedves lány brutális erőkkel. Rendkívüli testi erejét és irracionális félénkségét leszámítva Ururu-t az orra elé lógó tincse teszi egzotikussá, földöntúlivá.


Jelmagyarázat:

*: korát nem említik, de vélhetőleg fiatalabb Ichigó-nál (aki 15 éves) és 3 évvel idősebb Dzsintá-nál, tehát logikusan 12 és 15 év között lehet.


**: a pólón rózsaszínnel az Urahara vegyesbolt logója látható.


***: Urahara meg is jegyzi, hogy Ururu ereje „anti-halálisten” szintű és az arrancarok acélkemény bőre (Hierro) ellen is hatásos (a kiváló harcos, Sihóin Joruicsi egyetlen hasonló erejű ütéstől lesérült).


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.