Chikushodo [Naruto Shippuuden]

„Kuchiyose no Jutsu”


Történet:

Naruto. Kisimoto Maszasi karaktere, a tökkelütött, minden lében kanál nindzsa egyike a világ leghíresebb modernkori meséiének. A több mint egy évtized alatt hatalmasra duzzadt (rajongó táború) sónen-mangából készültek filmek, videojátékok és számtalan egyéb apróság, de e kitalált univerzum továbbra is jól felépített szabályok szerint működik - a középkori és a modern elemek keveredése mellett a legtöbb képesség a (kéz)jelekből összeálló technikákra, azaz a dzsucukra épül (amolyan varázslatok).

A történet középpontjában a keményfejű címszereplő, Naruto áll. Ő és barátai felnőtté válását követhetjük figyelemmel az európaiak számára különösen titokzatos nindzsák világában, ahol ármány és cselszövés lapul minden bokorban.

Bár a főszereplő sokak számára borzasztóan idegesítő (később pedig ehhez képest már messze túl erős), mindenki találhat magának szerethető karaktert, igaz, a ”Narutológiában” járatlanoknak először érdemes tanulmányozni a számtalan szereplő életrajzát, mert mindenkinek megvan a maga meséje és a szereplők okkal cselekednek. E történet arra tanít, hogy mindent lehet, csak akarni kell - a bajtársiasság és a fafejűség (de főleg ez utóbbi) átsegít minden nehézségen.

A 220 részes Naruto folytatása a 2,5 évvel később játszódó Naruto Shippuuden, mely már az eggyel nagyobb korosztálynak készült - a szereplők azonosak, de itt már több a halál és még brutálisabbak az ellenfelek.

A nindzsának tanuló Naruto célja sokáig az, hogy visszacsábítsa (vagy erővel vigye vissza) falujukba korábbi barátját, Sasuke-t. A főellenség kezdetben Sasuke új mestere, a leginkább őrült tudósként jellemezhető Orochimaru, majd a vele azonos kvalitású bűnözők csapata, a Naruto-ra is vadászó Akatsuki*, végül pedig minden valaha élt (vagy meghalt) korábbi ellenfél, de gyakoriak a kisebb ellenfelek elleni harcok is.

A Naruto rajzolása nem kiemelkedő, de az akciók rendkívül látványosak és jól koreografáltak, igaz, a mintegy 500 rész miatt egy idő után egyes támadások már repetitívnek hatnak. Ennek ellenére mindenképpen érdemes megnézni az alkotást, melyet részben két társaság is leforított: a Jetix és az Animax, de ez csak a történet egy kis részét fedi le, a többit anyanyelven, magyar felirattal lehet megtekinteni.


Jellemzés:

Chikushodo az Akatsuki tag Pain egyik teste a hatból, melyeket Nagato irányít. Chikushodo egy alacsony, fiatal nő, akiről alig érhető el információ - még a neve is csupán egy utalás a képességeire (Chikushodo - állat ösvény, ő valójában már a második Chikushodo).

A lány arca teljesen átlagos, rövid, narancssárga haját viszont a feje tetején szarvszerű kontyba csavarja és Esőrejtek fejpántját viseli. Egy fekete rúd található az orrnyergében, 3-3 az arca két oldalán, lefelé a nyakán és a vállán további testékszereket visel: valószínűleg több tucat további lelhető fel a teste különböző pontján, ám ezek közül csak a karjaiban lévők látszanak).

Chikushodo minden felbukkanásakor az Akatsuki fekete alapon vörös felhős köpenyét viseli, körmeit vörösre festi (de nem ő viseli Pain gyűrűjét**), ugyanakkor ő is birtokában van a Rinnegan-nak, azaz képes vizuális információ átadásra (magyarul látja, amit a többi Pain lát).

A rudak segítségével Nagato képes átáramoltatni a csakráját a lányon, tehát minden Pain (így Chikushodo is) csupán egyfajta báb.

Emiatt jellemét homály fedi, egyetlen alkalmat (két mondatot) leszámítva meg sem szólal és valószínűleg egyáltalán nincsenek érzelmei: láthatóan nem érez fájdalmat, sem félelmet, minden helyzetben megőrzi hidegvérét.

A Pain-ek „a fájdalom hat útját” szimbolizálják és mindegyikük csak egyféle képességben jártas. Chikushodo az Állat-ösvény mestere - ő kizárólag idéző technikákat képes használni (egyáltalán nem jártas sem a nindzsucuk, sem a gendzsucuk, sem pedig a pusztakezes harcművészet, a taidzsucuk terén).

Ennek ellenére igen veszélyes ellenfél: már idézéseinek puszta sebessége is félelmetes: a kuchiyose no jutsu-hoz (idéző-technikához) szükséges 11 kézpecsétet (ld. lent) mindössze egy másodperc alatt formálja.

Chiskuhodo idézései ráadásul több, biztosnak hitt elemet nélkülöznek (pl.: nincs szüksége véráldozatra, nem csak a földön tud idézni, stb.***), ezáltal még veszélyesebb ellenfélnek számít.


Áttekintés:

Chikushodo emberi múltjáról semmit nem lehet tudni - Pain többi testéhez hasonlóan őt is egy halott feltámasztásával keltették életre, elődjét Dzsiraija ölte meg Amagekuré-ban (Esőrejtekben). Mindössze egy visszaemlékezésben látható annak a nőnek a holtteste, akiből Nagato létrehozta.

Avarrejtek megtámadásakor Chikushodo-nak két feladata van: először észrevétlenül be kell juttatnia társait a Avarrejtek-be, ami lehetetlennek látszó feladat, mivel a kapukat erősen őrzik, a várost pedig rendkívül magas fal védi. Ha bejuttatta a többieket, el kell terelni az avarrejtekiek figyelmét, hogy társai zavartalanul végrehajthassák küldetésüket (Naruto elfogását).

A lányt Pain egy másik teste, Shurando emberfeletti erejét kihasználva egyszerűen áthajítja a falut körülvevő óriási falon, Chikushodo pedig bent megidézi a többi Pain-t és Konan-t. A többiek szétszélednek a faluban, Chikushodo pedig lényeket idéz meg, melyek féktelen pusztításba kezdenek, ezzel magukra vonva az avarrejteki nindzsák figyelmét.

Ibiki Morino és három ANBU tag megpróbálja megállítani: idézett lényeit óriási erejű technikákkal próbálják kiiktatni, Chikushodo-t pedig, aki ezalatt passzív marad, Ibiki Morino ejti fogságba egy dzsucuval.

A legendás, rettegett kihallgató megkínozza, hogy információt szerezzen Pain-ről, a lány azonban rezzenéstelen arccal tűri a fizikai fájdalmat, majd amikor Ibiki rájön, hogy nem is érez kínt és teste hideg, akár a holtaké, Chikushodo akcióba lendül.

Eltépi láncait, majd kínzója hasán idéz meg egy lényt, óriási fájdalmat okozva az avarrejtekinek és egyben megtörve a dzsucut. Állatai is kitörnek és folytatták a pusztítást, amíg Naruto meg nem érkezett.

A Rinnegan miatt a Pain-eknek látszólag nincs vakfoltjuk és hatan vannak egy ellen, a Szendzsucu (bölcs technika) miatt Naruto mégis komoly ellenfél. Ezt az is bizonyítja, hogy az általa idézett lények legyőzik Chikushodo állatait és egy ütéssel leteríti Gakido-t, az egyik Pain-t.

Naruto a harcban a raszengan tökéletesített formájával, a szél elemű raszensuriken-nel támad, ami az eredeti jóval erősebb, elhajítható változata. A támadás elől Pain több teste elugrik, Chiskushodo viszont leblokkol. Mivel tudása igen értékes, ezért Ningendo, Pain egy újabb teste elkapja és biztonságos távolságra dobja (ezért nagy árat fizet: a táguló Raszensuriken szétdarálja a testét).

Chikushodo ezután elköveti azt a hibát, hogy közelharcba bonyolódik Naruto-val, aki három idézett béka egyesített támadásával megöli.

Amíg felesége homokvihart támaszt, elfedve tervüket, Fukasaku, az apró, öreg béka felemeli a „Főnök”-ként is ismert Gamabunta-t, majd elhajítja, így Gamabunta bekaphatja Naruto-t és Chikushodo-t. A lány Rinnegan-ja így haszontalanná válik, mivel a többi Pain nem látja Chikushodo-t, akit Naruto a béka szájában a megtámad, majd a Raszenrengan (két Raszengan) közvetlen találatával végez vele.

Orochimaru halála után Kabuto az Edo Tensei-el újra megidézi a Pain-eket is, akik (így Chikushodo is) ismét bábként az Egyesített Shinobi Haderő ellen harcolnak, de lepecsételik őket.


A következő három kép közül a baloldali ceruzarajz 0rockart0, míg a jobboldali bloajd alkotása, mellettük az ukrán oOoButa-kuNoOo (Buta-kun) pózol:


Megjegyzés:

Chikushodo igen érdekes karakter annak ellenére, hogy csak egy sokadrangú negatív mellékszereplő, aki alig szerepel az animében: a Naruto Shippuuden 157. epizódjában debütál Chikushodo-ként és a 164-ben ”már” meg is hal, ráadásul nincsenek érzelmei és alig beszél.

Megalkotásánál további nehézséget jelentett, hogy az egyetlen női Pain, egy alacsony, fiatal lány, tehát alapesetben a legkevésbé veszélyes ellenfélnek tűnik. Ennek ellenére Kisimotonak sikerült egy rendkívül egyedi karaktert megalkotnia, aki nemcsak ötletesen néz ki (főleg a feje tetején lévő konty miatt), de érzelmeinek hiánya miatt félelmetes ellenfélnek látszik (tényleg az).


Jelmagyarázat:

*: tíz rendkívül veszélyes, „S-osztályú” bűnöző laza szövetsége, céljuk a világuralom, melyet a róka-démonok begyűjtésével kívánnak elérni.


**: a gyűrűt Deva Pain viseli, felirata „Nulla”.


***: a hármas szkolopendra megidézésekor nem ér a földhöz, képes különféle fajú lényeket megidézni, emberek megidézésére is képes, egyszerre többet is (ugyanakkor idézi meg az öt Paint és Konan-t, amit később megismétel, méghozzá a levegőben).


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.