Anarchy Stocking [Panty & Stocking with Garterbelt]

„Engem jobban érdekel a cukor”


Történet:

Sokan úgy gondolják, hogy egy jó cím sok mindent elárul az adott műről - nos, ennek az animének a magyar címe: bugyi és harisnya, harisnyakötővel. Ha más nem is, egy dolog bizonyosan leszűrhető: a Panty and Stocking with Garterbelt (továbbiakban PSG) nem hétköznapi sorozat - őrült, meglepő, perverz, de semmiképpen nem átlagos.

A manga és az anime közel egyszerre debütált 2010 végén, de sokak számára itt nem is a készítő Omara lehet ismerős, sokkal inkább a rendező. A direktor nem más, mint Imaishi Hiroyuki, aki korábban a Tengen Toppa Gurren Lagann anime-sorozatot, előtte pedig a szűk egyórányi őrült akciót jelentő Dead Leaves-t is rendezte (utóbbi több hasonlóságot mutat a PSG-vel).

Első látásra e sorozat nem is igazán tűnik animének, sokkal inkább a Genndy Tartakovsky által készített művekhez (pl.: Dexter laboratóriuma, Samurai Jack, Star Wars minisorozat, stb.) áll közelebb. Vannak, akik egyenesen a Pindúr Pandúrok (Power Puff Girls) perverzebb, idősebb korosztálynak szánt változatának kiáltották ki.

A képi világ valóban a kilencvenes évek amerikai rajzfilmjeire hasonlít, de nem csak a színek élénkebbek és a mindenhol felbukkanó rózsaszín a különbség - a néha avittnak tűnő külcsín mögött gyakran 3D-s effektek bújnak meg.

Retinapusztító mivolta mellett a PSG agysejt-pusztító is, de ezt nem a mély mögöttes tartalommal éri. Aki a történetre kíváncsi, az inkább bele se kezdje a sorozatba, mivel a PSG ilyennel nem igazán szolgálhat. A ”kerettörténet” szerint az Anarchy angyal-testvérpárt (Panty-t és Stocking-ot) rossz szokásaik miatt száműzik a mennyből, a visszajutáshoz pedig jó néhány menny-érmére lesz szükségük. A fizetőeszköz megszerzéséhez teljesíteniük kell a menny parancsát, amely többnyire egy-egy kísértet* levadászását jelenti.

Mivel a mennyben minden jobb, a nem teljesen normális páros nekiáll, hogy megszabadítsa Daten várost** néhány szörnytől (bár az általuk okozott járulékos veszteség többnyire jóval a szörny tombolása miatti kár felett van). A munkában segítségükre van még a homoszexuális, nem is enyhén pedofil sötétbőrű (ex-maffiavezér) szerzetes, Garterbelt.

A PSG világát nem csak azért érdemes felfedezni, mert itt minden a feje tetejére áll: az obszcén angyalok visszaélnek a hatalmukkal, a démonok között viszont akad tisztelettudó és főleg a törvényeket tisztelő alak.

Ha ugyanis ráérünk figyelni a szín- és erőszak-orgia mellett, számos árulkodó és néhány rejtett utalással találkozhatunk (a Mátrixtól a Holtak hajnalán át a Transformers-ig széles a paletta). Egy dolgot még érdemes megjegyezni: e sorozat egyértelműen nem gyerekeknek készült: nem csak a cukormázas köntösbe burkolt aberrációk és káromkodások miatt: a számos áthallás és utalás túlnyomó része szexuális perverziókról szól.

A sikerre való tekintettel két (főleg Teddyloid számokat tartalmazó) albumot és egy Panty & Stocking in Sanitarybox névre hallgató különálló részt is kiadtak, ám Hiroyuki több munkájához hasonlóan a PSG-nek sincsen magyar fordítása, ezért érdemes japánul, magyar felirattal megtekinteni (az angol szinkron nem a legjobb).


Jellemzés:

Anarchy Stocking (a főszereplők egyike) alacsony, fiatal fehér bőrű angyallány zöld szemekkel és bokáig érő kétszínű (kívül fekete - az átalakulásnál kék - belül rózsaszín) hajjal. Stocking a lolita stílus megrögzött követője, gótikus angyalnak vagy gothlolinak is nevezik, mivel a ”dolgos” hétköznapokon többnyire ilyen stílusú ruhákat visel: csipkés fekete-fehér egyberuhát, fehér blúzt, gömbölyű orrú fekete cipőt és egy nagy kék masnit.

Hajába egy szintén kék masnit tűz, lábára a fegyverként is használható jellegzetes kék-fekete harisnyáját húzza (amely alakját tekintve közelebb áll egy lábmelegítőhöz), továbbá szinte állandó kiegészítőként viseli Honekoneko (~ csontcicus) nevű állatkáját, mely kinézete ellenére valószínűleg élőlény*** (ő többnyire meztelen, de egy-egy rész erejéig látható fürdőruhában és tengerész-egyenruhában is).

Stocking sminkje is harmonizál kinézetével: szeme alá fekete fűrészsort pingál, körmeit kékre festi. Az angyallány a lolita irányzat megszállottja, de nem kizárólag a gothic stílusé: átalakulva például ruházata hasonlít a Sailor Moon animében gyakran viselt sailor-fuku-hoz (sweet lolita vagy amaloli), de talpig feketében (kuro lolita) és viktoriánus (classic lolita) ruhában is látható, emellett kék fürdőruhában, tengerész-egyenruhában és sötét melegítőben is felbukkan.

Stocking többnyire nyugodt és sokkal intelligensebb, mint egyetlen ismert rokona, nővére, a faragatlan Panty. Kedveli testvérét, de gyakran veszekednek, aminek nem egyszer életre-halálra vívott párbaj a vége (Panty gyakran idegesíti Stocking-ot).

A fiatalabb lánytestvér sokat olvas: többnyire magazinokat (pl.: Sweets, Gothic style, stb.), de ha felbosszantják, ő is alpárivá és erőszakossá válik, viszont nem örökölte testvére, Panty nimfomániáját: a szeretkezésnél többre tartja az érzelmeket, bár elég egyedi elképzelései vannak az ideális férfiról.

Stocking-ot a hét főbűn egyikéért, a torkosságért száműzték a mennyből (Panty-t szintén hasonlóan komoly vétségért, a bujaságért). Akárhogy igyekszik visszatérni, a lány továbbra is imád jóformán mindent, ami nagyobb koncentrációban tartalmaz cukrot: Stocking igazi édesség-megszállott.

Egyik képessége, hogy minden felszedett gramm a mellére megy (ez igen vicces megjegyzés, de sajnos Inoue Orihime-re már elsütötték a Bleach-ben). Vigyáz a súlyára (amely a mérlege szerint egy nyúl), de szinte csak édességeken él. Mérhetetlen sütemény-imádata ellenére egyben ínyenc is: él-hal a különleges édességekért (kedvence a Jean Paul Heaven márkanevű, kétszínű puding, melyet külön rendeléssel lehet beszerezni a mennyből).

A sütemények szeretete mellett szintén gyakran felbukkanó jellemvonása a mazochizmus: élvezi a megkötözést, fojtogatást, elektrosokkot (Corset és a démon nővérek - ld. lentebb - meg is jegyzik róla, hogy egy szado-mazo imádó őrült).

Stocking elsődleges feladata a kísértetek irtása, amelyhez egyedi fegyvereket használ: ellenfeleit „a szent szűz öltözéke által” képes elpusztítani: ő a harisnyáját képes két katanává (~ japán kard) átváltoztatni (Panty a bugyiját).

Katanái gyakorlatilag minden létező dolgot képesek átvágni és egy gyors suhintással kékes-fehér színű energiahullámot is ki tudnak lőni, amely szintén pengeként viselkedik. Stocking képzett kardforgató, a hagyományos mozdulatok mellett nagy sebességgel pörögve is tud harcolni és villámgyorsan képes vágni. Ugyanakkor a katanák, név szerint Stripes (csíkos) I és II elméletileg nem tesznek kárt ártatlan emberekben, ahogy Panty pisztolya sem (bár Stocking szét tudta vágni állatkájukat, a zöld Chuck-ot).

Kiválóan együtt tud működni Panty-val: nővére távolsági támadásokkal lelassítja vagy mozgásképtelenné teszi az ellenfelet (esetleg elvonja a figyelmét), a közelharcos Stocking pedig végez vele. Emellett jóformán csak annyi derül ki róla, hogy tud autót vezetni, többször látható járművük**** volánjánál.


Áttekintés:

Az in medias res (dolgok közepébe vágva) stílusú indítás miatt az első rész rögtön az angyal-páros, Panty és Stocking egy ”átlagos” hétköznapját mutatja be lustálkodással és egy ismeretlen szörnyeteg levadászásával.

Stocking testvérével egy titokzatos lény után ered, aki számtalan dolgát végző embert támad meg, de hiába kutatnak, nem akadnak össze vele. Este, vacsora után Panty elmegy vécére és ő is áldozatul esik a támadónak, ám rövid párbaj után a hatalmas ürülék-kupac a felszínre tör, az angyalok pedig villámgyorsan végeznek vele.

A rész második felében ismét bizonyságot nyer, hogy testvérével ellentétben Stocking-ban van felelősségtudat, amikor egymaga ered egy sebességőrült kísértet nyomába (a történelem egyik legtöbb rendőrautóját és legelhivatottabb rendőreit bemutató hosszú üldözést, azaz az első rész 16. percét mindenképpen érdemes legalább egyszer megnézni).

A két, összekapcsolódó kísértet elleni harc alatt a testvérek halálosan összevesznek, emiatt félholtra verik őket, de némi püfölés után összefognak a közös ellenség érdekében. A 4-ik részben egy kísértet hizlaló süteményeket kezd gyártani, amelynek ezúttal Stocking esik áldozatául: egyre kevesebbet eszik és egyre többet sportol, de így sem képes megállítani a folyamatot, amitől végül hatalmassá válik.

Testvérével részt vesz az éjszakai fehérneműs futáson is, harcol zombik ellen és kétszer rendet tesz a Daten-városi iskolában (először egy magányos szellem, majd a démon-lord testvérpár ellen). Egy hosszú és igen kemény harcot vív a fiatalabb démon-testvérrel, Kneesocks (térdzokni) kisasszonnyal, aki két kaszájával és hasonló harcstílussal támad az angyalra.

Harc közben Stocking ráadásul a civil Brief-et (egy helyi fiút) is védi, a hosszúra nyúlt összecsapás után kardjával félelmetes sebességgel visszaküld néhány golyót, megvédve Panty-t és lefegyverezve ellenségeit.

Számos kalamajkába kerül, melynek egy részét saját maga okozza (pl.: megeszi az űrből érkezett - ”enyhén” Transformers áthallású - Álca magját, majd robottá változva háborút indít Panty ellen). Miután strandröplabdában legyőzik a démon-testvérpárt és Stocking mérsékelt sikert arat reklámjával, szerelembe esik egy, a többiek által undorítónak tartott kísértetbe.

Jó néhány további kalandot él át nővérével, ám egy napon üzenet érkezik a mennyből: az összegyűjtött menny-érmékkel sikerült kiváltaniuk bűneiket, így visszatérhetnek a mennybe. Stocking-ot valóban vissza is fogadják, ám a lusta, faragatlan, nimfomániás Panty-t nem, mivel ő még a küldetések alatt is folyamatosan vétkezett. Az nem derül ki, mit tesz ezalatt Stocking, az elkeseredett Panty viszont a várost járja és húgát hibáztatja saját hibáiért.

Panty egyedül képtelen felvenni a harcot a pokol erőivel, de a hosszas agóniának és a kudarcoknak Stocking vet véget, amikor a kritikus pillanatban visszatér a földre, hogy együtt legyűrjék a Corset (harisnyakötő) névre hallgató főgonoszt (emiatt Stocking-nak is újra kell kezdenie a menny-érmék gyűjtögetését, tehát ugyanott vannak, ahonnan elindultak).


Az alábbi három alkotás közül a baloldali Jeffr kreálmánya, a középső, pasztellszínekben pompázó figurát Akisake készítette, a jobboldali fotón pedig a profi cosplayes mussum pózol:Megjegyzés:

A PSG nem a történetével villant nagyot - távolról sem. A látvány ügyesen imitálja a Cartoon Network több sorozatát, így akik azokat szerették, igencsak meglepődhetnek, amikor az avítt rajzolás látványos robbanásokba, térbeli effektekbe megy át.

De nem csak ez és a hatalmas mennyiségű eszement baromság lehet sokak számára csábító, hanem az elképesztő számú utalás is, amit nem is nagyon kell keresgetni. Sajnos - különösen a +1 részben - (nem) kissé átestek a ló túloldalára: a poénok ordenárék vagy túl brutálisak, ezt hazánkban csak korhatáros besorolással lehetne sugározni (szigorúan 18 éven felülieknek).

Stocking tökéletesen illik ebbe a rikító világba: a csöndes, gótikus angyalka szerepében tetszeleg, aki időnként hatalmas mészárlást visz véghez (még ha ez a fajta karakter nem is egyedi az animék között, ld. Marie Mjölnir a Soul Eater-ben).


Jelmagyarázat:

*: többnyire olyan emberek, akiket életük során valamilyen trauma ért (pl.: egy vízvezeték-szerelő meghalt a bűztől), ezért szeretne bosszút állni az élőkön (az előbbi lény például mindent ürülékkel kíván elárasztani). A fekete, ördögszerű lények többnyire egy-egy bűn allegóriái.


**: a menny és a pokol közti törésvonalon fekvő város. Japán neve egy szóvicc, bukott angyalt jelent


***: legalábbis erre utal, hogy ki tudja dugni a nyelvét és a tengerparton az is kiderül, hogy képes tüzet fújni.


****: autójuk, a jobbkormányos See Through (~ átnéz, átlátszó, általában alsóneműkre használják) egy rózsaszínre festett Hummer H1 Open Top, melyet minden bizonnyal tunningoltak, mivel az eredeti változat végsebességénél kb. 100 km/h-val gyorsabban is tud menni.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.