Zootropolis - Állati nagy balhé

„Okos róka, buta nyuszi”


A világ:

A gyerekeket célzó szórakoztató-ipar egyik régi motorosa a Disney, amelyet sokan a mai napig egész estés rajzfilmjeiről ismernek. A Pixar-ral szemben a Disney nem az eredeti ötleteiről ismert, sokkal inkább pénzéhségéről - ez nem feltétlenül negatívum: a bevétele maximalizálásáért minden áron megpróbálja kiszolgálja a közízlést.

Ritkán tud újat mutatni, de hatalmas vagyonából futja a gyönyörű látványra és képes változni: ha a közönség nem elégszik meg az évtizedekkel korábbi agyatlan tündérmesékkel, akkor egy csavarosabb történetet dolgoz fel.

Ez történt a 2016-os Zootropolis esetében is, ahol az amerikai cégóriás kigyomlálta az unalomig ismert motívumait, hogy valami újat mutathasson. Ez a film kivételesen nem egy egyszerű fantázia-világba kalauzolja el a nézőt: nincsenek benne varázslók, sárkányok és más fantasztikus elemek, sőt, még csak nem is a középkorban, hanem a modern korban játszódik.

Zootropolis és a mi világunk mindössze egyetlen dologban különbözik: előbbiben az emberek soha nem fejlődtek ki. A ”hiányzó” emberek helyét idővel az állatok vették át, kialakítva egy, a miénkhez hasonló kultúrát.

De ahelyett, hogy háborúk egész sorával rombolnák társadalmukat, a két lábon járó állatok békében élnek, létrehozva egy szinte tökéletes, utópisztikus világot, ahol húsevő és növényevő jól megfér egymás mellett. Ezen civilizáció egyik alapköve a tökéletes társadalmat megtestesítő hatalmas város, Zootropolis.

A várostól távol, Nyúlüreg faluban él a Hoppsz család: nyúl-apuka, nyúl-anyuka és számos ki nyúl-poronty. A kis nyuszigyerekek egyike, Judy nagy álmokat dédelget: ő nem akar répatermesztő lenni (mint a család összes többi tagja) - ehelyett eldöntötte, hogy minden áron rendőr lesz, így védheti azokat a kis állatokat, akik nem tudják megvédeni magukat.

Judy-t mindenki kineveti vagy megpróbálja lebeszélni, de a nyuszit semmi sem állíthatja meg: részt vesz a kőkemény kiképzésen, noha azt nála tízszer nagyobb állatokra tervezték. Kitartásának meg lesz a gyümölcse: a kis nyusziból - fajából elsőként - rendőr válik és Judy nagy álma végül megvalósul: felveszik Zootropolis rendőrségébe, de hamar rá kell jönnie, hogy nem minden olya tökéletes, mint gondolta.

A Zootropolis alapötletét a Disney szokás szerint nem maga szülte (ez egy sima nyomozós film animált változata), de a történet (éppen ezért) meglepően csavaros, a poénok jól el lettek találva és a mesében sok kis jópofa ötlet kapott helyet (pl.: remekül oldották meg az apró és óriási állatok együttélését).

Mindezt tetézi, hogy végre nincsenek nevetséges dalok, sem pedig magatehetetlen királykisasszonyok, sőt: a Zootropolis két főszereplőjének egyike, Judy nőnemű és megmutatja, hogy a lányok legalább annyit tudnak, mint a fiúk (akárcsak anno Mulan).


Szereplők:

Zootropolis főhőse a nyuszi-rendőr, Judy Hopps. Judy látszólag naiv és apró termete miatt törékeny növényevő, ugyanakkor okos, bátor, ráadásul a kiképzésnek hála gyors és erős is. Élete fő céljának tekinti, hogy megvédje a gyengéket és elesetteket, hogy igazságot szolgáltasson - egy pici, de szilárd fogaskereke legyen az igazságszolgáltatás gépezetének.

Nicholas P. Wilde, röviden Nick látszólag Judy tökéletes ellentéte. E róka egész életében a városban élt, mégsem volt soha egyetlen rendes állása. A nyuszi természetes ellensége egy kisstílű gonosztevő, aki mindig mindent csak magáért és a nyereségért csinált, nem érdeklik mások problémái.

A főszereplő-páros mellett az állatok színes palettája bukkan fel: hatalmas elefántok, zsiráfok és orrszarvúk, villámgyors antilopok és belassult lajhárok, sőt, aprócska törpecickányok is. Állati mivoltukat leszámítva ezek az állatok is élik dolgos hétköznapjaikat: Egy tatu asszonyság szobát ad ki, az egerek építkeznek, a malac pedig kisboltot vezet.

Többségük csak a háttérben asszisztál, mások, például az oroszlán-polgármester; Oroszlánszívű Leodore, helyettese, a bárány Nyájasbari vagy a hatalmas bivaly, Bogo hadnagy fontosabb szerepet játszanak.


Történet:

Judy tehát végre eljut Zootropolis-ba, de hamar rá kell jönnie, hogy a valóság nem olyan rózsás, mint amilyennek a szülőfalujából látszott. A többi rendőr nem sokra tartja és csak parkolóőrnek osztják be, nyársas antilop-szomszédai veszekedése áthallatszik lepukkant szobájába és még vacsorája, egy mikrózható répa sem valami gusztusos.

A munkájába egyetlen nap alatt belefásult nyuszilány így is megpróbál mindent megtenni: többek között segít Nick-nek, a szegény rókának és elefántnak öltözött kisfiának - csakhogy kiderül, mindez része Nick és társa, Finnick Tom újabb piti üzletének, amelyben Judy csak egy az áldozatok közül.

A nyuszi-rendőr előtt azonban hamarosan megcsillan a lehetőség, amikor Duke Nyestelton menyét, egy másik piti bűnöző kirabol egy üzletet.

A nyuszi azonnal otthagyja a parkoló autókat és a bűnöző után ered, majd egy hosszabb üldözést követően el is kapja Duke-ot. A rendőrkapitányságon mégsem az az elismerés várja, amire számít: Bogo hadnagy, a felettese lehordja - Judy elhagyta a helyét, egy csomó kis állatot veszélyeztetett és nem hagyta, hogy az ”igazi” rendőrök dolgozzanak; mindezt egy sporttáskányi kis gumóért.

Ez azonban semmi ahhoz képest, amibe Judy belekeveredik: egyre-másra tűnnek el az állatok Zootropolis-ból és amikor az elveszett férjét kereső Vidrovszki asszony már sokadszor bukkan fel a rendőrségen, segítséget kérve, a rendőrlány elvállalja az esetet.

Bogo hadnagy visszakozni akar, de már késő, ezért ultimátumot ad a nyúlnak: megkapja az ügyet és az aktát, de csupán 48 órája van arra, hogy megoldja az esetet és ha nem sikerül, kirúgják a rendőrségről.

Judy így is belevág, hiszen mindenkin segíteni szeretne, de szinte semmi nyom nincs, a rendőrségen belülről pedig nem számíthat segítségre. Az ifjú rendőr ezért kénytelen nem teljesen legális módszerekhez folyamodni. Jól felépített mondókájával most ő veri át a rókát, Nick-et: bizonyítékot szerez a cseles róka csalárd ügyleteiről, de hajlandó odaadni a bizonyítékot tartalmazó répa-diktafont, ha Nick segít felkutatni az elveszett nyestet és felgöngyölíteni az ügyet.

Szerencsére Nick majdnem mindenkit ismer a városban, ezért megkezdődik a vesszőfutás: járnak egy nudista-klubban, összeakadnak egy maffiavezérrel, Mr. Nagy-gyal, aki először szó szerint jegelné őket, de egy szerencsés véletlennek köszönhetően megússzák a fagyhalált, sőt, egy befolyásos segítőre lelnek.

Mr. Nagy támogatásával felkeresik az eltűnt nyestet szállító sofőrt, akiről kiderül, hogy egyszer csak minden ok nélkül megvadult és a kérdezgetés közben Mr. Manchas, az addig békés jaguár is érthetetlen módon megőrülve rátámad Judy-ra és Nick-re.

A menekülés közelebb hozza egymáshoz a nyuszit és a rókát: kiderül, hogy Nick csak a körülmények áldozata és valójában rendes fickó. Judy-t lekapcsolják az ügyről, de nem adja fel: a páros rájön, hogy az eltűnt állatok egytől egyig húsevők, akik valamitől begőzöltek és őrjöngő fenevadakká váltak. A szálak felgöngyölítése közben megtalálják Doug-ot, aki elkészítette a megőrjítő szert és megfertőzte az állatokat.

A nyúl-róka duó arzt is felfedezi, hogy a szer, Doug; a kos-vegyész, a vadállatok mind-mind egy nagyobb összeesküvés részesei, a szálakat pedig egy olyan állat mozgatja, akis senkinek nem gyanús...


Apróságok:

A Zootropolis-nak vannak hibái, de a története nagyon is felnőttes: végre egy újabb Disney-film, ahol a cukormázas felszín alatt egy meglepően összetett történet húzódik - most apunak és anyunak is figyelnie kell, ha tartani akarja a lépést. Van itten társadalomkritika (pl.: a hivatali dolgozók sebessége), de találhatunk utalást az egyáltalán nem gyerekeknek készült Totál szívásról is (ld. Doug).

Apropó Zootropolis: miért ez a film címe? Eredetileg ez a mese a Zootopia címet kapta, ami a Zoo (állatkert) és az utópia (elképzelt, tökéletes világ) szavak összevonásából született, míg a Zootropolis a Zoo és Metropolisz, azaz nagyváros vegyítése.

Néha előfordul, hogy egyes filmeket néhány országban kissé más névvel hoznak forgalomba vagy a fordítások értelme tér el némileg egymástól (a Zootropolis-t például Németországban Zoomania-ként forgalmazták), de ezúttal nem erről van szó.

Ez amúgy a legtöbb esetben nem jelent gondot: az egész filmet le kell fordítani (pl.: magyarra), ezért könnyű nevet változtatni, de a Zootropolis esetében majdnem minden európai országban, köztük az Egyesült Királyságban is Zootropolis-ként vetítették a Zootopia-t, emiatt pedig az összes kapcsolódó sort szinkronizálni kellett (angolról angolra). Ez persze csak egy apróság, de furcsa, hogy a Disney nem volt hajlandó megindokolni a döntést.

Ennél érdekesebb a film kezdetén látható, roppant ötletes (és egy kicsit morbid) előadás, ami az egydimenziós, de jópofa állatokkal együtt elfedi a film legtöbb hiányosságát.

Ilyenek például a sztereotípiák állatokra vetítése: pl.: a fánkzabáló, elhízott, lusta és buta rendőr, Benjamin karmanagy vagy Bogo, a dühös rendőrkapitány, aki csak akadályozza lelkes beosztottját.

Az is furcsa, hogy a film végén Nick és Judy hirtelen, a semmiből egymásba szeretnek. Ez különösen azért meglepő, mert valóban erős kötelék, férfi-nő barátság alakult ki közöttük, de ennyi: jó barátok lesznek, szerelemnek nyoma sincs.

Még eshetne szó az ötletes lajháros előzetesről vagy hogy miért kell egy állatnak ruha, de aki kíváncsi, mindenképpen nézze meg a filmet: megéri (persze a Disney-nek is megérte, jelenleg ez minden idők 7. legnagyobb bevételét produkáló rajfilmje).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Byron Howard és Rich Moore

Megjelenés éve: 2016

Hossz: 108 perc

Költségvetés: 150 millió $ (~ 33 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban nagyobbaknak és felnőtteknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.