Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény

„Vigyázz, mert a fenevad belül van!”


A világ:

Az amerikai Disney, Pixar, DreamWorks és más mogulok árnyékában kevés rivaldafény vetül a kisebb kaliberű rajzfilm-stúdiókra, pedig vannak közöttük hosszú ideje működő, patinás cégek is több sikeres filmmel a tarsolyukban. Ezen társaságok közé tartozik az angol Aardman Animations, amelyet 1972-ben alapítottak. A cég az ezredfordulóig nem készített nagyfilmeket, de a rövidfilmek terén már ekkor is brillíroztak, például 1989-es kisfilm-sorozatukkal (Állatállapot) Oscar díjat is nyertek.

Első nagyfilmjük a 2000-es Csibefutam volt, amely koncentrációs-táboros párhuzamával a felnőtteknek is nyújtott valamit, kissé talán túlságosan is sötét tónust adva a gyerekeket célzó mesefilmnek. Az Aardman Animations a Csibefutam-ot a DreamWorks-szel karöltve készítette, és 2005-ben egy második közös nagyfilmet is bemutattak; Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény címen (a továbbiakban Wallace és Gromit).

Ez az alkotás az Aardman kisfilmjeire vezethető vissza. Egy fiatal rendező, Nicholas Wulstan, becenevén ”Nick” Park 1989-ben az Aardman-nál fejezte be vizsgafilmjét, amely A nagy sajttúra címet kapta. E rövidfilm komoly közönségsikernek örvendett, az Aardman pedig újabb kisfilmekkel bővítette a kínálatot (A bolond nadrág, A birka akció, valamint Vekni és hunyni címmel). A sorozat mind a négy tagja Wallace-ról és Gromit-ról szólt, akik olyan sikeressé váltak, hogy további kisfilmek készültek, majd az Aardman megalkotta az imént említett Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény címen.

Utóbbi egy 85 perces, egész estés rajzfilm, de az alapötleten ezúttal sem változtattak: ismét Wallace és kutyája, Gromit bohókás kalandjait kísérhetjük végig: a páros ezúttal Ugriasztó elit osztag (eredetileg Anti-Pesto SWAT Team) néven rágcsáló-írtó céget működtet.

Ez nem tűnik rossz munkának, ugyanis a kis faluban, ahol élnek, rendkívül elszaporodtak a nyulak, ezért Wallace és Gromit mindig talál munkát - talán már túl sokat is: a nyulak sosem akarnak elfogyni. Márpedig a nyúl-mentesítésre szükség van, ugyanis nemsokára megrendezésre kerül a Zöldségóriások versenye, amelyben az egyszerű polgártól a plébánosig mindenki részt vesz, márpedig a hatalmas zöldségek vonzzák a kártevőket.

Szerencsére nyuszi-mészárlásról szó sincs, ahogy autójukon is jelzik, a Wallace-Gromit duó biztonságos, humánus rágcsálóvédelmet biztosít: a befogott nyusziknak egytől-egyig gondját viselik, még akkor is, ha a jókora nyúlsereg etetése és ketrecben tartása egyre nehezebb feladat. Egy nap azonban Wallace-nak nagy ötlete támad, ami a terveknek megfelelően tényleg mindent megváltoztat, csak nem egészen úgy, ahogy azt gondolták.

A Wallace és Gromit rajzfilm (a kisfilmekhez hasonlóan) stop-motion gyurma-animációval készült, akárcsak az Aardman Animations többi filmje, de az egyedi stílus jól áll a kiskaliberű brit komédiának.


Szereplők:

A Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény két főszereplője a címben is felbukkanó Wallace. És persze Gromit. Wallace, az ember egy kissé hebehurgya feltaláló. Egy igazi zseni, aki egymás után készíti hihetetlen találmányait, például egy végtelenül túlbonyolított reggeli-készítő, felöltöztető és etető-masinát, bár szerkezeteinek nem egy gyenge pontja van.

Wallace végtelenül naiv, kedves figura, aki a légynek sem ártana, és aki fejét rögtön elcsavarja a helyi nemesasszony. Wallace emellett imádja a sajtot, legyen szó pálpusztairól vagy eidamiról és bár kissé túlsúlyos, rendre elcsábul - már csak azért is, mert Gromit ducisága okán nyúl-diétán tartja, de a répa és a többi zöldség mégsem versenyezhet a sajtok ínycsiklandozó ízeivel.

Wallace legjobb barátja a kutyája, Gromit. Gromit két lábon jár és emberként viselkedik, de soha egyetlen szót sem szól, igaz, nem is ugat. A beagle kutyus kissé morcosnak tűnik, de ez megérthető, ugyanis Wallace csak tervez: ha munkáról van szó, az valahogy mind Gromit-ra marad. Az ember-kutya pároson kívül tucatnyi további szereplővel ismerkedhetünk meg a filmben: az ifjú nemessel, Lady Tottington-nal és erőszakos udvarlójával, Lord Victor-ral, Boronáné-val, Borona úr-ral, Palánta úrral és a többiekkel.

Ők azonban csak a töltelék szerepét töltik be, lényegesen fontosabb szerepet játszanak a filmben a különféle nyulak. Őket a legtöbb városi csak apró, cuki háziállatnak tartja, pedig valójában veszélyes rágcsálók, akik tönkreteszik a töktermést és igazából minden más zöldséget. Mint kiderül, Wallace és Gromit tucatjával fogja be a rágcsálókat, de nem csinálnak velük semmit, sőt, gondjukat viselik: nem kell aggódni, a filmben egy nyuszinak sem esik bántódása.


Történet:

Vissza a történethez: mindenki készül a zöldségóriások versenyére - még Wallace és Gromit is indulni akar egy gigantikus tökkel, de a nyuszi-áradatnak csak nem akar vége szakadni. Közben Wallace feltalálja az elme elmeszelő készülék, ami eltávolítja a nemkívánatos vágyakat (jelen esetben a sajt iránti vágyakozást). Még nem próbálta ki, de állítása szerint teljesen biztonságos (csak egy kis ártalmatlan agymosás az egész). Wallace bármiféle meggondolás vagy teszt nélkül alkalmazná magán a szerkezetet, de ekkor hívást kap: Lady Tottington az, a Tottington kastélyból.

A hölgynek hatalmas nyúl-problémája van: a kis tapsifülesek feltúrják a kastély előtti füvet, Lord Viktor pedig egyszerűen levadászná az ugri-bugri állatkákat. A nyuszik szerencséjére Wallace még időben felbukkan és egy másik találmányával, a nyuszippantó 6000-essel az összes kis állatkát begyűjti, akárcsak a méltóságos asszony elismerését, aki imádja a nyulakat.

A lady-nek nincsen baja azzal, hogy a nyulak feltúrják a kertet és igazából tőle a tapsifülesek szabadon kinyújtóztathatnák a végtagjaikat, de az óriás-veteményes verseny miatt nem járkálhatnak szabadon.

E beszélgetés viszont új ötletet ad Wallace-nak, aki már nem nagyon tudja hová tenni a végtelen nyuszi-áradatot. A nyúlszippantó készüléket összeköti az elmeszelővel és beköti magát a gépbe. A nyuszippantót szívó üzemmódra állítja, ő pedig anti-répa gondolatokat kezd sugározni a nyulak agyába. A terv nem tűnik butaságnak: Wallace agymosást hajt végre a nyuszikon, akik megutálják a zöldségeket - ez azért jó, mert így már szabadon ereszthetők, hiszen nem kell attól félni, hogy kárt tennének a zöldség-verseny túlméretezett résztvevőiben.

Az elmélet jónak tűnik, de a végrehajtása során egy apró baleset történik: Wallace a lábával átkapcsolja a nyuszívó 6000-es kapcsolóját, szívóról fújóra állítva a gépet, ami beszippant egy ugrifülest és összekapcsolja a férfi agyával. Szerencsére Gromit képes elpusztítani a gépet, mielőtt komolyabb probléma történne, és először úgy tűnik, minden jól ment: a nyuszi megutálja a répát!

Az első bolyhos farkú sikeres megtérítése után Wallace és Gromit nyugovóra térnek, de éjszaka szörnyű mészárlás történik: olyan nyúl-vész alakul ki, amit még senki nem látott, tönkretett veteményesek egész sorát hagyva maga után.

A nyúlbefogók akcióba lendülnek és kiderül, hogy az agymosás mégsem volt tökéletes: létrehoztak egy túlstimulált nyuszit, aki - ha feljön a hold - átváltozik egy hatalmas, szörnyű szőrös rémséggé. A túltöltött nyuszit sikerül lekapcsolniuk, de rájönnek, hogy az agyszívás Wallace esetében sem maradt hatás nélkül: ha feljön a hold, az igazi terror-nyúl nem Ketrec-ből, a kis nyúlból alakul át; az igazi veszély nem más, mint a vérnyúl Wallace!

Viktor a szörnyek könyvéből megtudja, hogy Wallace a Veteménylény és egyedül arany-golyóval lehet végezni vele. Miközben az őrült Viktor megindul, hogy elpusztítsa az átváltozott Wallace-t, a munka ismét Gromit-ra marad, akinek egyszerre kell megmentenie a veteményest, és persze legjobb barátját, ráadásul közben még Viktor kutyájával, Philip-pel is megyűlik a baja...


Apróságok:

A Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény az Aardman-ra jellemző kiskaliberű történek: már ezerszer láttuk a világot megmentő hőst, Wallace és hű kutyájának története viszont sokkal közelebbi áll, még ha a veszély nem is túl valódi. A film egyes részei (például Viktor és a plébános beszélgetése) horrorfilmeket parodizál (hogy a King Kong-utalásról már ne is beszéljünk) és a készítők előszeretettel nevezték a mesét az első vegetáriánus horror-sztorinak, valójában viszont nem ilyen komoly a helyzet, sőt, a kisebbeknek is bátran ajánlható a mese.

Az izgalom kicsit már túlzottan is alacsony: többször is leül a történet. A készítőket dicséret illeti, megtették, amit lehetett, de azért érezni, hogy eredetileg a Wallace és Gromit-filmek 30 percesek voltak - A bolond nadrág rövidfilmben felbukkanó gonosz pingvinről például nem derül ki szinte semmi, mégis élvezetes nézni, ahogy kibontakozik a terve, Viktor viszont szörnyen lapos figura.

A rövidfilmekben szintén még elfogadható volt, de 85 percben már elég zavaró, hogy Wallace soha nem tesz semmit, a munka majdnem 100%-át Gromit végzi, egyetlen zokszó nélkül. Sőt, bármiféle egyéb szó nélkül. Gromit ugyanis néma és a gyurmafigurák miatt érdemi arcjátékról sem beszélhetünk, az Aardman Animations munkatársai mégis kiválóan áthidalták a problémát, így egy gyerek számára is világos, hogy mit is akar a csak testbeszéddel kommunikáló kutya.

A film poénjai is változatosak. Szóviccekről vagy kreatív dialógusokról nem igazán beszélhetünk (már csak azért sem, mert a párbeszédek a filmben igen ritkák), ám ezt apró vizuális poénok végtelen sorával váltják ki, megmutatva, hogy az Aardman a gyurma-animáció nagymestere. Nem a készítők hibája, de magyarul közel sem minden poén talál célba: egyes poénok lefordíthatatlan szóviccek vagy utalások, sokat viszont a szinkronizálás során tettek tönkre.

Szerencsére ez az összképen nem ront túlzottan nagy mértékben. A Wallace és Gromit (sőt, ha itt tartunk, a többi Aardman-film, például a Csibefutam, az Elvitte a víz vagy a Shaun a bárány) is eltér a nagy hollywoodi hármas alkotásaitól, de a más nem azt jelenti, hogy ezek rosszabbak lennének, sőt, a maguk egyszerű módján remek szórakozást nyújthatnak az egész családnak.


Adatok:

Származási ország: Egyesült Királyság

Stúdió: Aardman Animations és DreamWorks Animation

Rendező: Steve Box és Nick Park

Megjelenés éve: 2005

Hossz: 85 perc

Költségvetés: 30 millió $ (~ 6,6 milliárd forint)

Ajánlott: az egész családnak, de főleg általános iskolásoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.