Vigyázz, kész, szörf!

„Egy a fontos: soha ne add fel”


A világ:

Az állatokról szóló, de antropomorf (emberalakú, például két lábon járó és emberként viselkedő) rajzfilmek között külön kategóriába sorolhatók az emberi társadalom állati megfelelői: olyan mesék, amelyekben az állatok hozzánk hasonló társadalomban élnek és a szereplőket a történet megváltoztatása nélkül ki lehetne cserélni emberekre.

Ilyen például a Disney óriásvállalat Zootropolis című alkotása, amelyben Judy, a fiatal, naiv falusi lány minden álma, hogy rendőr lehessen, ezért a nagyvárosba látogat, ahol kiderül, hogy az élet még egy utópisztikus metropoliszban sem tökéletes: a csavar annyi, hogy az összes szereplő állat (Judy például egy nyuszi, ellenfele egy róka, a polgármester pedig egy oroszlán).

Természetesen nincsen semmi probléma az ilyen filmekkel, de a jelentős konkurencia miatt ha valaki ki akarnak tűnni, annak muszáj valami pluszt nyújtania a nézőknek. Az Elvitte a víz rágcsálói például egy hulladékokból épített, ötletes szerkezetekkel teli csatornarendszerben küzdenek a béka-maffia ellen, a Kung Fu Panda misztikus keleti meséjében Pó, a mackós panda történetét láthatjuk, ahogy pufók levesárusból a sárkányharcossá válik, míg a régebbi Goofy egy tinédzser és apja közötti kapcsolat állomásaiba nyerhetünk betekintést.

A Sony vállalat 2007-es Vigyázz, kész, szörf! (szó szerinti fordításban: Szörfre fel!) című meséje a pingvinekkel próbálkozik, amibe egy évvel korábban a Village Roadshow Pictures-nek már beletört a foga, míg a 2014-es Madagaszkár pingvinjei kedvezőbb fogadtatásra találtak, pénzügyileg azonban a film hatalmas bukás volt, a filmkészítők ennek ellenére belevágtak. Érdekességként megemlíthető, hogy amikor e film elején Cody-t megkérdezik, hogy mit tud a szörfön kívül, a következőt válaszolja: „Miért, mit kéne; ének, tánc, ilyesmi?”, ami utalás a Táncoló talpak-ra.

Vigyázz, kész, szörf! ötletes kerettel indul: rajzfilm létére a mese dokumentum-filmnek tűnik, ahol a kamera nem egy láthatatlan, test nélküli entitás (mint szinte minden filmben), hanem a szereplőket (látszólag) egy valódi forgatócsoport követi mindenhová: a forgatás irányítója kérdéseket tesz fel a szereplőknek, a látványt nem tökéletes helyből, páholyról élvezhetjük, hanem csak azt látjuk, amit a csapat felvett. Ez azt is jelenti, hogy a legrosszabb vagy felesleges jeleneteket kivágták, esetenként a mikrofon botja belelóg a képbe, sőt, egy alkalommal az operatőrt megtámadják (hiszen ő is ott van a kannibál-pingvinek támadásakor).

Maga a történet a helyiek által Dérvidéknek nevezett déli sarkon, az Antarktisz, egy pingvin-kolóniáján indul. A jeges környezetben nincs sok szórakozás: mindenki egész nap halat válogat, a mese főszereplője, Cody azonban elvágyódik Dérvidékről. Cody maga is pingvin, aki egész életében Nagy Z-t bálványozta; a pingvin-szörfözés mesterét, aki új szintre emelte a sportágat. Nagy Zé egyszer meglátogatta Cody faluját és az ekkor még kis-pingvinnek adta saját ”Z”-mintás nyakláncát, aki életcéljának tekinti, hogy elmenjen a sarkvidéki jégtáblákról és máshol is szörfözzön, sőt, ő legyen a legjobb szörfös.

Úgy tűnik, egy nap Cody végre teljesül az álma, amikor Dérvidéket meglátogatja Mikey, a gázlómadár, aki a legnagyobb szörf-versenyre keresi a legjobb képességű pingvin-szörfösöket, de nem nyűgözi le a fiú, akinek még szörfdeszkája sincsen, mivel a sarkvidéken erre egy vékony jéglap is megfelel, Cody azonban nem megfogadja; ha törik, ha szakad, ő is részt fog venni a versenyen.


Szereplők:

A Vigyázz, kész, szörf! filmesei Cody Maverick nagy kalandját követik. Cody egy aranytollú pingvin, falujának legjobb szörföse, e sportot azonban Dérvidéken mindenki lenézi, ezért a pingvin-srác mindenáron szeretne eljutni Pin Gú szigetére, ahol egy óriási szörf-versenyt rendeznek.

Ez a Nagy Zé emlékverseny, a Cody által imádott Nagy Zé, a valaha élt legjobb pingvin-szörfös emlékére, aki 10 évvel korábban éppen egy szörf-versenyen veszett a habokba. Nagy Zé-t mindenki tisztelte: a többi pingvin rajongott érte és szörf-trükkjeiért, ezért azóta minden évben rendeznek egy, az emlékének ajánlott szörf-versenyt, ahová az egész világból érkeznek indulók.

Pin Gú szigetén él Reggie Belafonte; a sztárgyártó - egy természetesellenesen függőleges hajú tengeri vidra. Reggie egy szörf-menedzser, aki kiválasztja a feltörekvő tehetségek közül a legjobbakat, hogy igazi sztárt csináljon belőlük. A vidra karrierje során már tucatnyi szörfös pingvinnel dolgozott, de mind közül Nagy Zére a legbüszkébb, emellett ő rendezi a Nagy Zé emlékversenyt (pontosabban apró segítője, Mikey Abromowitz, a hiperaktív gázlómadár).

A Nagy Zé emlékverseny esélyese Tank Evans, becenevén az Aprító; egy hatalmas termetű, mindenkin átgázoló királypingvin, aki egy évtizeddel korábban összecsapott Nagy Zével, majd megnyerte mind a 9 Nagy Zé emlékversenyt és mindent megtesz, hogy a 10. kupa is az övé legyen.


Történet:

Mikey Abromowitz nem tartja Cody-t elég jónak a Nagy Zé emlékversenyre, ezért bálna-hajóján nélküle indulnak Pin Gú szigetére, de a pingvin-fiú üldözőbe veszi az élő szállítóeszközt. Cody önerőből nem képes felkapaszkodni, de szerencséjére az egyik szörfös, a lökött csirke, Pipi Joe a segítségére siet, így végül Cody is velük tarthat.

Együtt eljutnak a Pin Gú szigetre, ahol Cody és Joe barátságot kötnek és a hely igazi paradicsomnak tűnik: a forró égövi sziget állandó napsütésben él és mindenki imádja a szörföt, ráadásul Cody belefut Lani Aliikai-ba, egy fiatal lányba, aki vízimentőként dolgozik és szinte azonnal egymásba szeretnek. A nap csúcspontjaként Cody összeakasztja a bajszát egy másik pingvinnel, aki nem tiszteli Nagy Zé emlékét (kiderül, hogy ő nem más, mint Tank Evans, a 9-szeres szörfverseny-győztes) és Reggie, a tengeri vidra javaslatára szörf-párbajban mérik össze a tudásukat.

Cody feljut egy óriási hullám tetejére, de nem koncentrál eléggé, ezért a versenyt Tank Evans nyeri, a pingvin-srác pedig belezuhan a habokba. Szerencséjére Lani, a vízimentős pingvinlány kimenti, de a vízben Cody rálépett Iván-ra, egy tengeri sünre, akinek mérge bejutott a fiú szervezetébe, ezért Lani az erdőben élő remetétől, a pocakos Nyomitól kér segítséget, Pipi, Cody újdonsült barátja pedig hosszú útra indul az elveszettnek hitt pingvinfiú kereséséért.

Cody közben felébred és szóba elegyedik Nyomi-val, a nagydarab remetével, akinek elmondja, hogy Nagy Zé volt a bálványa. Nyomi ugyan útba igazítja, de Cody a bukása után nem mer sem hazamenni, sem visszamenni a partra, ezért csak üldögél egy korhadt fatörzsön, amíg Nyomi utol nem éri és felajánlja, hogy csináljanak egy új szörf-deszkát a fiúnak.

A furcsa páros lejut egy rejtett öbölbe és Cody rájön: Nyomi, a remete nem más, mint Nagy Zé, a mindenki által halottnak hitt szörf-bajnok. Cody újra lázba jön: már csak 3 napja van a Nagy Zé emlékversenyig, de addig még sokat kell tanulnia és deszkája sincsen.

Cody megpróbál maga faragni egy szörfdeszkát és Nyomi nélkül gyakorolni, de a nap végére semmivel nem lesz jobb, ezért végül otthagyja az öreget, de útközben ismét összefut Lani-val, aki meggyőzi, hogy maradjon, ezért a fiú visszatért a rejtett partra és kifaragja a saját deszkáját, majd Nyomi elkezdi tanítgatni, de azt hangsúlyozza, hogy a szörfözés célja az élmény, a sport szeretete, nem pedig a győzelem. A 3. nap végén Cody visszatér a többi szörföshöz, de kérdéses, hogy Nagy Zé tanítása elegendő lesz-e Tank Evans ellen...


Apróságok:

A Vigyázz, kész, szörf! igen lassú folyású mese kevés akcióval vagy poénnal, de hibái ellenére a film rendkívül pozitív üzenettel rendelkezik. Az alapfelállás kicsit furcsa: technikailag Tank Evans a ”gonosz”, legyőzendő ellenfél, valójában azonban - függetlenül faragatlan stílusától - Evans kiváló szörföző és bár kicsinyes, nem akarja elfoglalni a világot vagy leigázni az embereket (állatokat); egyetlen célja a legjobbnak lenni. Evan ráadásul az emlékversenyen saját hibájából bukik: azért, mert játssza az eszét, de nem csal a bajnokságon (egyedül a Hullámsírkertben löki fel Cody-t).

A Vigyázz, kész, szörf! üzenete azonban nem emiatt kiemelkedő, hanem az emlékverseny kimeneteléért: Cody a film során görcsösen próbál nyerni, hiába tanítja Nagy Zé arra, hogy a sportot élvezni kell, a fináléban azonban Cody képes elengedni a győzelmet, mert felismeri, hogy nem muszáj mindig mindenben elsőnek lenni.

Természetesen a filmben akad néhány hiba és bár a készítők igyekeztek a lehető legtöbb szörfös utalást belezsúfolni a filmbe, a gyerekeknek valószínűleg nem sokat mond, hogy például a mesében pingvin-riporterekként szerepel a magukat alakító Kelly Slater és Rob Machado; két (a való életben) rendkívül sikeres szörfös. Hasonlóképpen nem feltétlenül gyerekfilmbe való, hogy amikor Cody és Pipi Joe megérkeznek Pin Gú szigetére, egyik első dolguk, hogy szemügyre veszik az őket köszöntő pingvin-lányok popsiját - persze mindez valószínűleg első nézésre fel sem tűnik, ahogy a filmben elrejtett tucatnyi UFÓ-sem. A mesének egy évtized után, 2017-ben második része is született, ez azonban csak halvány utánzata az eredetinek, ráadásul a folytatásban címe ellenére alig szörföznek.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Sony Pictures Animation

Rendező: Ash Brannon és Chris Buck

Megjelenés éve: 2007

Hossz: 82 perc

Költségvetés: 85 millió $ (~ 17,7 milliárd forint)

Ajánlott: a szörf rajongóinak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.