Végre otthon!

„Az én nevem Oh, Smek kapitány jó, aki nem hiszi, az meg pump 1”


A világ:

Az anyék és barátok mellett majdnem minden ember számára óriási jelentőséggel bír az otthon: egy szép hely, ahol lepihenhetünk, ahol biztonságban vagyunk. Sajnos azonban nem mindenkinek adatott meg a lakás melege, a saját hely előnyei.

Az otthon hiányával küzd a Boov (búv) faj is. Ők kicsit furcsán beszélnek, meg a színük is furcsa, de alapvetően kedves, békés lények, akik éppen új otthonba (egy új bolygóra) költöznek.

A nemzet vezetője a legendás Smek kapitány, aki a rettenetes Gorg faj elől menekíti népét és azért méltó a nagy feladatra, mert anno egy, a gorg-okkal folytatott tárgyalás során ellopta a Csitítót (egy bot végére tűzött, tojásszerű követ).

Smek kapitály és általában a boov faj az iszkolás, búvás és a csík elhúzásának mestere, de ma nagy nap virradt rájuk: a szörnyű gorg-ok végre a nyomukat vesztették, míg ők találtak egy gyönyörű, tökéletes új bolygót. Mindössze egyetlen probléma adódott: a bolygó már lakott.

A boov-ok szerencséjére a bolygó lakosai elmaradottak és ostobák, ezért ők egy barátságos invázió keretében óriási porszívószerű szerkezetekkel felszippantják, majd gömbökben áttelepítik az őslakosokat a bolygó másik kis szegletébe, ahol aztán boldogan élhetnek (ez azért is jó, mert így a bolygó nagy része a boov-oké lehet).

Az egyik boov, Oh annyira örül új otthonának, hogy beköltekező bulit tart, csak az a baj, hogy a többiek nem igazán kedvelik és egy ártatlan barát-bevonzó próbálkozás hamarosan az egész áttelepítésre, sőt, magára a boov fajra is óriási bajt hoz.

A Dreamworks 2015-ös alkotása, a Végre otthon! (nem túl szerencsés eredeti címén Home, azaz otthon) egy kicsit furcsa alkotás: mind látványában, mind történetében, mint úgy általában. Az animációs filmben a gömbölyű idomok dominálnak, színek terén a kékes, lilás árnyalatok és a pasztellszínek túlsúlya érződik, ami kissé idegenné teszi a környezetet: nem túl ijesztő, de azért kicsit fura (ez igazából nem negatívum: jól átjön az idegenek által átalakított Föld érzése).

A filmben ráadásul számos rövid (amerikai) dal csendül fel, melyeket nagyrészt a szereplőket is megszólaltató két énekesnő, Rihanna és Jennifer Lopez ad elő, de hála istennek spontán éneklésre egyik karakter sem vetemedik (ez mégsem egy Disney-film).


Szereplők:

A Végre otthon! egy főszereplő párossal, azaz két emberrel operál - még pontosabban egy emberrel és egy boov-val. Utóbbi faj képviselője Oh, aki népe többi tagjához hasonlóan alacsony, két karja mellett 6 tömpe lába van, plusz két szarvszerű nyúlványa.

Utóbbiak egyfajta érzelmi indikátorok: alapesetben ezeket felcsavarva hordják a fejük két oldalán, mint két lányos konty (vagy csavart szarv), de izgalom esetén kiegyenesedik, sőt, akár a hajukat is téphetik vele.

Oh (és a boov-ok) bőrszíne többé-kevésbé lila, de ez is az érzelmeik tükre: ha idegesek, vörössé válnak, ha félnek, sárgává, ha hazudnak, zölddé, idegeskedés (bánat) közben pedig kékké.

Oh mellett további boov szereplők is feltűnnek: ilyen Oh barátja, Kyle, a közlekedési rendér (sic), aki csak azért beszél Oh-val, mert ő lebzsel folyton a környéken. Kyle-nál fontosabb Smek kapitány, akit minden boov istenít: a parancsnok imádja új bolygója egzotikus csecsebecséit és büszke arra, hogy mindent maga talál ki (de azért tart egy nagy csoport szuper-okos boov-ot, vészhelyzetre).

Csakhogy Oh mellett a másik legfontosabb szereplő nem Kyle rendér, még csak nem is Smek kapitány, hanem Tip, az embergyerek. Igen, az inváziónak számunkra van egy apró negatívuma: a boov-ok a Földet szállják meg, az embereket telepítik át.

Ebben a helyzetben a fiatal afroamerikai lánynak, a Tip becenevű Gratuity Tucci-nak egyedül (később párban) kell helytállnia egy világban, ami nem egészen olyan, mint amilyennek megismerte.


Történet:

Oh nagyon örül, hogy beköltözhet új lakásába, de hamarosan nagyon magányossá válik, mert túláradó lelkesedése ellenre senki sem hajlandó elmenni a lakásavató partijára. Még a ház előtti utcán dolgozó Kyle, a forgalomirányító is le akarja rázni (mert éppen dolgozik), ezért Oh azt találja ki, hogy elküld8 lakása helyét és útvonalát, így Kyle ráér a szünetében átugrani Oh-hoz.

Csakhogy a számításba hiba csúszik: Oh nem csak Kyle-nak küldi el a levelet (afféle űrlény e-mailt), hanem mindenkinek.: a meghívót konkrétan az egész galaxis megkapja - benne minden faj. Még a gorg-ok is.

A tömeg érthető módon a tömeg meg akarja lincselni Oh-t, aki épp hogy csak el tud menekülni a feldühödött boov-ok elől, ám üldözötté válik. Célja a bolygó egyetlen boov-mentes területe, az Antarktisz, ám körözött boov-ként még a buborék-repülőt sem tudja használni, ezért egyenlőre bemenekül egy kis közértbe.

A rajokban haladó kutató-hajók elől az emberlány Tip is ide menekül: Tip Tucci azon kevesek egyike, aki képes volt elkerülni az áttelepítést, de most az anyukáját keresi (akit viszont elraboltak).

A boltban meg is történik a kapcsolatfelvétel a lány és az apró űrlény, Tip és Oh között: a lány bezárja a hűtőbe Oh-t, hiszen a boov-ok rabolták el az anyját.

Amíg ők egymással vitáznak, a boov-ok legmagasabb szintjén is pánikolnak: Smek kapitány nem szeretné itt hagyni ezt a csodálatos új bolygót, ezért beveti a nagyagyú búvokat: a faj legokosabb, vagy legalábbis legnagyobb fejű képviselőit.

Elő is állnak egy ötlettel: fel kell törni Oh e-mail fiókját és még azelőtt törölni az üzenetet, hogy az eljutna a gorg-okhoz. Mivel azonban Oh-nak (a boov-ok közül egyedül) saját jelszava van, amit nem is tudnak feltörni, ezért elküldenek valakit a renegát lény után.

A feladatot Kyle kapja és látszólag közel a cél, mert őrjáratok keresik a szökött boov-ot, de Tip és Oh végül sikeresen elmenekülnek (az űrlény jócskán feljavítja a lány autóját, amely így többek között röpképessé válik).

Tip ideiglenesen kénytelen megbízni Oh-ban, de ahogy haladnak, egy megálló során kiderül, hogy Oh hazudott, ráadásul amíg huzakodnak, Kyle utoléri őket. Kyle azonban nem letartóztatni akarja őket, csupán a jelszóra kíváncsi, de végül hoppon marad.

A két üldözött egyre tovább menekül és a korábbi afférok ellenére fokozatosan összebarátkoznak: Tip megtanítja Oh-t a zene, a tánc és az anyák fontosságára. Végül eljutnak Párizsba, a boov-ok új főhadiszállására és kettős bravúrral nemcsak sikerül megállítaniuk Oh galibát okozó e-mailjét, de megtalálják, hol van Tip anyja, Lucy is.

A baj csak az, hogy Oh ettől még bűnöző, ezért kénytelenek tovább szökni és ha mindez nem lenne elég, a gorg-ok végül mégis eljönnek a Földre...


Apróságok:

A Végre otthon! nem egy remekmű, de azért nem rossz film: előnye például a főszereplő, Tip Tucci. Nem túl gyakori, hogy egy rajzfilm főszereplője lány legyen (ellenpélda: Mulan), az meg, hogy afroamerikai (barbadoszi), még ritkább.

Dicséretes próbálkozás szembemenni az árral azért, hogy valami újat mutassanak és Tip kidolgozása is realisztikus: nem Barbie-alkata van, hanem olyan, mint egy igazi lány: pl.: széles a csípője és gömbölyű az arca, lapos orrnyereggel (azért nagyon aranyosan néz ki, de legalább nem egy kaukázusi lányt próbálnak meg barnára festve eladni).

Először még azért is majdnem dicséretet kapott, amiért végre nem egy tizenegy-két éves lány a főszereplő: az űrlények támadása után elbújik és bonyolult csapdarendszert tervez, autót vezet, előre gondolkozik - egy majdnem felnőtt (vagy felnőtt) hősnő! Aha, nem: Tip Tucci hetedikes (kb. 13 éves) - na nem már! Ez persze nem sokat von le az alkotásból, ahogy az sem, hogy a sok kis betétdal miatt a film olyan, mintha egy hosszú videoklippet látnánk.

Az egyetlen probléma az invázió hiteltelensége: minden embert áttelepítenek? Mindenki boldog vagy legalábbis semlegesen áll hozzá a dolgokhoz? Ne már!

A különböző országok vezetőit nem zavarja, hogy megfosztják őket a hatalmuktól? Rengeteg különböző kultúrájú, nyelvű embert összezárnak? Ha már itt tartunk, hogyan telepítenek egy kis területre, egyemeletes házakba több mint 7 milliárd embert?

A valóságban az emberek nagy része foggal körömmel harcolna és az is kérdések, hogy a boov-ok hogyan vennék fel a harcot mondjuk egy gépágyúval.

De legalább a tanulság elfogadható: szeresd az anyukád, legyél jó matekból és akkor is vállalj be valamit, ha a siker esélye kevesebb, mint 50% (de azért csak óvatosan).

Zárásként egy emlékeztető: ha a jelszavad nem az, hogy „jelszó”, akkor nem tudja minden okostojás boov feltörni. Más kérdés, hogy a bonyolult jelszóra aztán emlékezni is kell.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Tim Johnson

Megjelenés éve: 2015

Hossz: 92 perc

Költségvetés: 132 millió $ (~ 29 milliárd forint)

Ajánlott: általános iskolásoknak és fiatalabbaknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.