Trollok

„Trollból többet nem lesz kaja”


A világ:

A rajzfilm-gyártás a kezdetektől összefonódott a babákkal, akciófigurákkal és egyéb tengernyi kiegészítővel, jókora pluszbevételt hozva kiötlőiknek. Ez máig a rajzolt és animációs filmek velejárója, elég csak végignézni a szupermarketek polcain, hiszen minden kicsit is népszerű karaktert kifizetődő dolog ”babásítani”.

Ennek azonban az ellenkezője is előfordul: egyes filmeket kifejezetten azért készítenek, hogy játék-figurákat adjanak el, amire talán a legjobb példa az 1980-as években született Transformers filmek, de a lányokat célzó Barbie filmek garmadája is mind ezt a célt szolgálja. Látszólag ugyancsak ide tartozik jelen írás tárgya, a 2016-os Trollok is, csak az a probléma, hogy ez esetben a nézők 99,9%-a nem tud arról, hogy volt egyszer egy játékfigura, amire alapozták ezt a mesét.

Pedig volt: a dán Thomas Dam, favágó és halász 1959-ben alkotta meg lányának karácsonyi ajándékként az első troll-babát, ami aztán olyan népszerűvé vált a gyerkőcök körében, hogy Dam gyártani kezdte őket és néhány év alatt a fél világot elárasztották a színes hajú kis műanyag trollok. A Troll-márkanév évtizedeken át tartolt, de az 1990-es évekre a lendület lassan kifulladt és úgy tűnt, a nem túl sikeres 2005-ös Trollz rajzfilm-sorozat után a trollok hosszú álomba merülnek. 2013-ban viszont a márkával kapcsolatos jogokat megszerezte a DreamWorks Animation és 2016-ban megjelent egy új animációs film, a trollok következő generációját hozva el a mai kisgyerekeknek.

Egyszer volt, hol nem volt egy boldog fa az erdő közepén, amelyen a világ legboldogabb lényei laktak: a trollok. A trollok naphosszat csak daloltak, táncoltak és öleltek, daloltak és öleltek, táncoltak és öleltek és természetesen dalolva öleltek. A boldog életnek azonban vége szakadt, amikor a trollokra rátalált egy bergeni. A bergeniek nem tudtak se dalolni, se táncolni, se ölelni, sőt, ők voltak a világ legboldogtalanabb lényei. Ekkor borzalmas dolog történt: a bergeniek felfedezték, hogy ha megesznek egy trollt, rövid időre ők válnak a világ legboldogabbjává.

Idővel ez komoly hagyománnyá vált a bergeniek körében: minden évben egy nap a trollfánál gyülekeztek, amely köré egyébként városuk is épült és a trollala ünnepén megkóstolták a tömény boldogságot, azaz a trollokat. Számtalan troll lelte halálát a bergeniek hasában, de nem tudtak mit tenni, hiszen ők apró, békeszerető lények voltak, míg a bergeniek hatalmas, szomorú szörnyetegek.

A trollfalás hagyománya hosszú időn át fennmaradt, apáról fiúra szállva. Éppen Porcos hercegen volt a sor, a jövőbeli trónörökösön, aki élete első trollalájára, első boldogságára készült, amikor olyan történt, amire egy bergeni sem számított.

A 2016-os Trollok sötét alaptörténete ellenére egy végtelenül optimista animációs film tiri-tarka látványvilággal és sok-sok csillámporral, elsősorban a fiatalabb korosztálynak célozva, úgyhogy a depressziós premmissza senkit ne riasszon el.


Szereplők:

A Trollok nem meglepő módon a trollokat állítja a középpontba, de ezek a trollok nem a megszokott hatalmas, buta szörnyetegek: épp ellenkezőleg, aprók és vidámak, trollonként változó hajjal, amelyet képesek óriásira nyújtani és majomfarok módjára használni.

A trollok társadalma számos kis trollból áll: ott van például Csermely, a bölcs, lámaszerű troll, Szatén és Szalag, akik a hajuknál fogva ősszenőttek és Picúr és még sokan mások. A trollok már kisgyermekként, mármint kis trollként szinte istenítik Pipacs hercegnőt, a trón várományosát, akinek apja maga Pepi király, a trollok megmentője.

Pepi király egy nap elhatározta, hogy trollból bergeni többet nem eszik, ezért a tollala napján egy titkos alagúton át megszöktette népének minden egyes tagját, hogy aztán az erdő egy távoli, biztonságos zugában verjenek tanyát, ahol a bergeniek soha nem találhatnak rájuk.

Aznap minden egyes troll megmenekült, mert Pepi király egyetlen trollt sem hagyott hátra, ám ezt I. Porcos király, a trollok uralkodója, de még inkább fia, a későbbi II. Porcos király igencsak zokon vette, hiszen így nem ehetett trollt és nem ízlelhette meg a boldogságot.

A trollfaló népünnepélyt, a trollalát minden évben a királyi séf, a trollok őre, a legfőbb boldogság-osztó vezette, de miután megszöktek, a bergeniek királya száműzte őt Bergenvárból, a bergeniek otthonából. A ronda főszakács azonban bosszút forralt: egyedül maradt, de életét a trollok felkutatásának szentelte.


Történet:

A történet 20 évvel később folytatódik. Peppi király megöregedett, már lánya, a népszerű Pipacs hercegnő segíti a kis trollokat. A bergeniek azóta sem találtak rájuk, a trollfát, a trollalát és főleg a bergenieket az új generáció tagjai már csak a mesekönyvek lapjairól ismerték. A trollok békében, boldogságban éltek, óránként tartottak ölelő-perceket, folyton zenéltek és táncoltak, egyik bulit tartották a másik után.

Csak egyetlen egy troll nem vett részt a trollasztikus buliban: ő volt Ágas, a morcos troll, akinek soha semmi nem volt jó, aki mindig a bergeniekkel riogatott, hogy egy nap majd megtalálja őket, ezért fel kellene készülni, és ami még fontosabb: nem kellene olyan bulit tartani, amit egy kilométerről lehet hallani, nehogy magára vonják az esetleg az erdőben kószáló bergeniek figyelmét.

Persze senki nem hallgatott rá és este a trollok olyan bulit csaptak, amit még nem látott a világ. Az esemény csúcspontja egy gigantikus csillám-robbanás volt, majd a szivárványszín parádé végén Pipacs köszöntötte apját, a királyt, aki 20 éve megmentette az összes trollt, ám akadt egy nem várt látogatójuk: nem más, mint a királyi séf.

A trollok között azonnal kitör a pánik: a többség elmenekül, de jó néhány trollt a séf elkap és magával visz. A támadás után Pipacs bejut Ágas titkos bunkerébe, amelyet a szürke troll bergeni-biztosra épített és amelyben egy troll akár 10 évig is elélhet, ha meghúzza magát.

Csak az a gond, hogy Pipacs az összes megmaradt trollt is beengedi, akik egy hét alatt feleszik Ágas évek alatt összehordott készleteit. Pipacs nem bosszúból vagy rosszindulatból eresztette rá a trollokat Ágas-ra: így biztonságban tudhatja kis pajtásait, ő pedig elindul, hogy visszaszerezte az elrabolt trollokat.

A troll-lány dalolva bandukol és egy darabig fent tudja tartani végtelenül pozitív hozzáállását, de az erdő tele van mindenféle sosem látott szörnyűséggel és végül néhány pókszerű lény elkapja. Úgy tűnik, itt a vég, de a semmiből felbukkan Ágas és megmenti a hercegkisasszonyt. Együtt indulnak tovább: a szuper-optimista Pipacs és Ágas, a világ legpesszimistább lénye, a hamuszürke troll. Együtt átverekedik magukat a veszélyeken és elérik Bergenvárat, ahol II. Porcos király uralkodik.

II. Porcos teljesen el van kenődve, mert egész életében boldogtalan volt, de egyszer csak megjelenik a királyi séf. Először ki akarják tenni a szűrét, hiszen ő miatta nem ízlelhet Porcos soha egy trollt sem, ám a séf magával hozta a korábban elrabolt trollokat, így ő visszanyerheti a tekintélyét, sőt, a korábbiaknál is nagyobb halatomra tehet szert.

A két troll megtalálja és kiszabadítja foglyul ejtett társait, de Csermely-t nem sikerül megmenteni. Pipacs és Ágas elmenekülnek, de mindenképpen szeretnék Csermely-t is kivinni, hiszen trollt ők sem hagynak hátra. Útközben belebotlanak a séf új szolgájába, a konyhalány Bridget-be, akivel bergeni létére egyezséget kötnek: segítenek neki meghódítani az ifjú király, II. Porcos szívét, ő pedig cserébe segít Csermely-t is kiszabadítani. Csak azzal nem számolnak, hogy a trollok sorában egy áruló lapul és olyat tesz, amitől minden troll, még az első támadást túléltek is a levesbe kerülnek, de amikor már közel a vég, Ágas akcióba lép...


Apróságok:

A 2016-os Trollok a címén és a troll-babák alapvető jellemzőin (kis lények hatalmas színes hajjal) kívül semmiben nem kapcsolódik a korábbi trollokhoz. Ez nem feltétlenül baj, hiszen az eredetik már több mint 50 évesek és a film ennél nagyobb problémáktól szenved.

Persze van, aki a számos kis zenés-táncos dalbetétet tolerálhatónak tartja, de lássuk be, ezek készítésükkor talán még trendinek tűnhettek, de már a film bemutatásakor is lejárt lemeznek számítottak és többségük rettentően erőltetettnek hat. Emellett érthetetlen, hogy Pipacs csendes dalát, Simon & Garfunkel 1964-es The Sound of Silence-ét, azaz a csend hangját miért nem fordították le magyarra, amikor a többi számot szinkronizálták.

A Trollok nem egy nagy durranás, főleg úgy, hogy elképesztően sok pénzbe került elkészíteni, de alapvetően veszélytelen (kivéve a kannibálos alaptörténetet): a látványvilág és maga a történet is rettentően szirupos és értelmetlen, ugyanakkor látványos és mozgalmas. Az erdő legrettenetesebb szörnyei is cukik a maguk módján és bár a történet tele van sehová sem tartó történetszálakkal (például Felhő srác-ot nyugodtan kihagyhatták volna és a legtöbb trol, köztük a Pamkutya-páros alakította Szép Nyárfa és Dáriusz is felesleges), a kisgyerekeket azért elszórakoztathatja. Aki pedig fellelkesült ezen a másfél órás reklámon, annak jó hír, hogy ismét kaphatóak a Trollok (Trolls) babák és egyéb mütyűrük, ezúttal Pipacs, Ágas és a többiek főszereplésével.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Mike Mitchell

Megjelenés éve: 2016

Hossz: 92 perc

Költségvetés: 125 millió $ (~ 27,5 milliárd forint)

Ajánlott: a legfiatalabb korosztálynak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.