Toy Story - Játékháború

„A végtelenbe és tovább!”


A világ:

Minden ember gyerekkorának meghatározó része a játékok, köztük a babák és egyéb figurák. Az, hogy egy rongybabáról van szó, balett-táncosról vagy szuperül felszerelt kommandósról, édes mindegy, ugyanis mindegyikük ugyanazt a feladatot tölti be.

Általa egy új vagy nem elérhető helyre juthatunk el és olyan dolgokat tehetünk, amelyre mindig is vágytunk. Ókori római légionárius? Megoldható. Versenyautó-pilóta? Semmi akadálya! Vadakat terelő juhász? Még szép!

A felnőttek viselkedését utánzó, játszva tanító játékokat több korosztálynak gyártanak. A betűket és számokat bemutató nagyméretű kockák az egészen kicsiknek készülnek, a nagyobbaknak már ott vannak a játékfigurák, az igazán nagyfiúk pedig már játék-katonákkal vívhatnak csatát az előszoba-szőnyegen, miközben indiánok támadják a játékvasút-vonalat.

Mivel a legtöbb játék ilyen vagy olyan okból a szívünkhöz nő, nem szívesen válunk meg a régebbi szerzeményeinktől, ezért azok több különböző korból származnak. A képzeletünkben megelevenedő hétköznapi élet vagy épp csatározásokkal teli hétvégék helyszíneinek még jót is tesz, ha többféle játékunk van, mivel az egyszarvú alkalomadtán a gonosz bandita hátas-állata is lehet, a tengeri üldözéshez pedig jól jön egy matchbox-tengeralattjáró vagy helikopter.

Ezen játékok gyártását és kiszolgálását egy külön iparág végzi, amely gyakorlatilag a gyerekek szórakoztatásból él. Így van ez a rajzfilm-gyártó piacán is, igaz, itt jóval kevesebb a szereplő.

Közülük egyértelműen a Disney a legnagyobb: a szórakoztató-óriás The Walt Disney Company 1923-ban alakult és az 1937-es Hófehérke és a hét törpe óta szinte minden évente bemutatnak egy (vagy több) rajzfilmet.

A kissé csöpögős, mindig ugyanazokat a sémákat felvonultató alkotások mellett nem sokan rúghattak labdába, mert egy teljesen kézzel rajzolt film elkészítése évekig tartott, amelyet csak egy nagy és erős vállalat tudott megfizetni.

1979-ben azonban megalapították a Pixar Animation Studios-t (röviden Pixar-t), amely először számítógépes animációs számítógépekkel foglalkozott, de 1995-ben olyat tett, amit előtte még senki: létrehozott egy számítógépes programmal készített egész estés rajzfilmet.

Ez volt a Toy Story - Játékháború, egy mese a játékokról, akik egy Andy nevű kisfiúnál élnek, ám ők többek egyszerű rongybabáknál és fröccsöntött műanyag-halmoknál: ők is élnek, sőt, beszélni is tudnak és megvan saját kis társadalmuk. Ez a kis kommuna sokáig jól működik, ám egy új jövevény érkezése fenekestül felforgat mindent...

A Toy Story, mint az első CGI, azaz számítógéppel generált, immár nem rajzfilm, hanem animációs film látványa még elég kiforratlan, a szereplők mintha nem emberek lennének, sokkal inkább egyfajta bábúk, de ezzel nincs semmi baj, elvégre tényleg babák.

A baltával faragottság inkább csak a mai alkotásokkal összehasonlítva tűnik fel, ez semmit nem von le a Toy Story értékéből, amely elsősorban humorával és izgalmas jeleneteivel ragadja magával a nézőt és könnyen lehet, hogy a filmet látva a szülők is visszarévednek gyerekkorukba.


Szereplők:

A játékok tulajdonosa ugyan Andy, az (ember) kisfiú, de akárcsak a Vuk-ban, az emberek itt is csak statiszták, a film nem róluk szól, hanem a játékokról. Mindössze egyetlen fontosabb embert ismerünk meg Andy-n kívül: ő Sid Philip, a szomszédban lakó szörnyűséges fiú, aki örömét leli a játékok kínzásában, akik ezért igyekeznek őt messze elkerülni (ő látható jobbra, az általa beszerzett játékok társaságában).

Andy játékait Sid-től és egyéb problémáktól Woody, a cowboy-baba védelmezi - ő a csoport vezetője, aki igyekszik minden apró-cseprő problémát megoldani. Woody nemcsak okosabb a többieknél, de ő Andy kedvenc játéka óvodás kora óta, ám nem az egyetlen játék.

Ott van Krumplifej úr, a kételkedő krumpli, akinek levehetőek a szemei, fülei, orra, karja és még a kalapja is. Rex egy játék-dinoszaurusz, egy Tyrannosaurus Rex, ám félelmetes külseje ellenére képtelen az ijesztgetésre.

Andy számos más játékkal is rendelkezik: ilyen Bo Peep, a juhászlány, mellesleg Woody barátnője, Guba, a malacpersely, továbbá Cerka, Hokibrikett, Slinky, Sziszeg, a kígyó és még sokan mások.

Fontos szerepet tölt be még az Őrmester, a zöld, fröccsöntött játékkatonák vezére, akik minden veszélyes akcióra kaphatóak (később számos további játék is felbukkan a filmben).


Történet:

Woody irányítása alatt Andy játékai jól megélnek egymás mellett - az év talán két kellemetlen időpontja a kisfiú születésnapja és a karácsony, mivel ilyenkor mindenki attól retteg, hogy egy új játék felváltja őt (emiatt a játék-katonákkal előre megtudakolztatják, mit is fog kapni a srác).

Ez egyszer azonban épp az fázik rá, aki a legkevésbé számít rá: maga Woody, ugyanis Andy legújabb játéka nem más, mint Buzz Lightyear, a csillagharcos akciófigura. Buzz halálra idegesíti Woody-t, ugyanis a menő ”csillagharcos” mellett ő már elavultnak tűnik, ezért a játékok már nem őt, hanem az új jövevényt rajongják körbe.

A legjobban az idegesíti a cowboy-t, hogy Buzz tényleg azt hiszi, hogy egy űrhajós, aki a négyes számú űrszektor Gamma negyedéből érkezett, az univerzum elit védelmi osztagának tagja, aki a gonosz Zurg császár invázióját hivatott megakadályozni (ez áll a játék dobozán is).

A két dudás nem nagyon fér meg egy csárdában és Buzz teljesen átveszi Woody helyét: Andy immár az űrhajóssal alszik, Woody pedig bekerül a többi játékkal együtt a dobozba. Woody bosszúra készült: be akarja lökni Buzz-t az asztal mögé, hogy Andy őt vigye magával a Pizza Planétá-ba.

Terve nem egészen úgy sül el, ahogy tervezte, Buzz pedig kizuhan az ablakon, ám kiderül a dolog és a feldühödött játékokkal kell szembenéznie, vagyis csak kellene, mert szerencséjére ekkor belép a szobába Andy és az űrhajós híján valóban Woody-t viszi magával.

Amikor útközben megállnak tankolni, Woody egyedül marad, de összetalálkozik Buzz-al, aki felmászott az autóra. Az immáron halálos ellenségek összeverekednek, aminek sokkal komolyabb hatása van néhány kék-zöld foltnál: kiesnek az autóból, így az nélkülük megy tovább.

Gyorsan haza kell jutniuk, már csak azért is, mert Andy-ék elköltöznek és ha nem kerülnek vissza időben, soha többé nem fogják megtalálni szeretett tulajdonosukat. Sikerül ugyan eljutniuk a Pizza Planétába, ahol Andy is tartózkodik, de sajnos nem hozzá, hanem a rettegett Sid-hez kerülnek, aki valami retteneteset tervez.

Woody-t ráadásul megtámadják Sid furcsa, ijesztő játékai, akik elkapnak és eltüntetnek egy rongybabát, Buzz és a cowboy pedig nagyon nem szeretné, ha a kannibálok őket is megennék.

A válogatott kínzások ellenére nem reménytelen a helyzet, mivel mutatkozik egy kiút: Sid-ék háza Andy-ék mellett van, ezért csak át kellene repülniük, mielőtt Andy és családja elköltözik.

Sid szobájának ajtaján ki is jutnak, ám Buzz borzasztó felfedezést tesz: menekülés közben lát egy reklámot, amely a Buzz Lightyear akciófigurát mutatja be. Rájön, hogy ő nemhogy nem csillagharcos, de még csak nem is űrhajós, ezrével gyártották a hozzá hasonló bábukat, ráadásul repülni sem tud.

Ez összeroppantja Buzz-t, aki mégis megpróbál elrepülni, de lezuhan és kiesik a bal karja. Emiatt Woody-ra vár a feladat, hogy a lehető leggyorsabban megoldja a visszajutásukat Andy szobájába, ám ez szinte lehetetlennek látszik, mert Buzz teljesen maga alatt van, régi barátai pedig nem segítenek, mert azt hiszik, megölte Buzz-t, de semmi nem tántorítja el a rettenthetetlen cowboy-t.


Apróságok:

A Toy Story egy remek animációs film, senkit ne tévesszen meg a kezdés, a Disney-kastély csak azért került a film elejére, mert ők a forgalmazók. Ezen alkotás volt az első hosszú rajzfilm, amely a Pixar égisze alatt jött létre, de a cég által képviselt magas minőség már itt is jelen volt.

A rendkívüli sikernek köszönhetően mára a Pixar több tucat filmet gyártott és magából a Toy Story-ból is készült 2-ik, illetve 3-ik rész, de most koncentráljunk csak az első epizódra.

Itt van rögtön a mára szállóigévé vált „a végtelenbe és tovább!” mondat, amely eredetileg a csillagharcosok mondása volt, de a játékok egy beszélgetéséből az is kiderül, kit melyik játékgyártó készített.

A filmben több utalás is található a korábban történtekre, pl.: Buzz ”repülésére” Woody megjegyzi, hogy valójában csak elegánsan zuhan, amikor viszont a végén a csillagharcos kihajtható szárnyaival vitorláznak, a szerepek megcserélődnek.

Egyedül a dalok rontanak némileg az összképen, mivel ezek elég gyengére sikerültek, de itt csak hangulatfestő szerepük van, nem pedig a szereplők éneklik őket (ez a Disney specialitása).

Azért a filmben akad egy-két felnőttesebb rész is: ilyen a szabadelvű és nem túl szégyenlős porcelán pásztorlányka vagy Sid játékai, amelyek először rendkívül félelmetesnek tűnnek (később persze kiderül, hogy ártalmatlanok, sőt, segítenek a két főhősnek).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Pixar Animation Studios

Rendező: John Lasseter

Megjelenés éve:1995

Hossz: 78 perc

Költségvetés: 30 millió $ (6,6 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban kisebbeknek, óvodásoknak és iskolásoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.