Tigris színre lép

„Elugrálhatjuk együtt a dupla duppler hoppla hopper haldi huppde zsupszot”


A világ:

Majdnem minden gyerek életében fontos szerepet játszik egy vagy több kedves mesekönyv, amely még sok-sok év után, felnőttként is mosolyt csalhat az arcára, boldogan gondolva vissza a gyakran esti meseként olvasott történetekre. Minden országnak megvannak a maguk széles körben szeretett mesekönyvei - Magyarországon mások mellett Varga Katalin Mosó Masa mosodája, Janikovszky Éva vagy éppen Benedek Elek máig komoly népszerűségnek örvendenek (nem is beszélve a Vuk-ot is író Fekete Istvánról) és a szeretett magyar gyerekemese-szerzők köre máig bővül (elég csak Varró Dánielt említeni).

A kisgyerekeknek szóló hazai mesekönyvek mellett azonban néhány külföldi iromány sokak szívébe lopta be magát: ebbe a körbe tartozik az angol Alan Alexander Milne által közel egy évszázada megalkotott Micimackó (eredetileg Winnie-the-Pooh) és barátainak kalandjait elmesélő Micimackó-könyvek is.

A Milne gyerekkori emlékeire épülő történetek jogát a szerző később eladta, majd 1961-ben az amerikai Disney nagyvállalat vásárolta meg. Az ekkorra már számos országban kedvelt történetek alapján a Disney saját stílusára formálta át a szereplőket és megalkotott velük egy rajzfilmsorozatot, az áttörést azonban az 1977-es Micimackó kalandjai című egész estés film jelentette.

A Micimackó Kalandjai után további rajzfilmek születtek, 2000-ben pedig egy újabb egész estés (Disney-féle) Micimackó rajzfilm jelent meg, amely a Tigris színre lép nevet kapta (neve ellenére Tigris már az első filmben is szerepelt). A Micimackó történetek, köztük a Tigris színre lép is egy kisfiú, Róbert Gida élő játék-állatairól szól, akik a Százholdas Pagony nevű erdőben élnek, ahol az alig tucatnyi szereplővel mindig történik valami.

Nincs ez másképpen a Tigris színre lép esetében sem, csakhogy hiába Micimackó Róbert Gida legkedvesebb állata (egyben az eredeti mese címszereplője), a Tigris színre lép ahogy elkezdődik, megjelenik (mondhatni színre lép) az említett Tigris, Róbert Gida egy másik játéka és azonnal helyesbít: ez a film most róla fog szólni (persze valójában mindannyiukról szól).

Az előző film óta eltelt 23 év ellenére a 2000-es Tigris színre lép ugyanúgy hagyományos, 2D-s rajzolású, mint a többi Disney Micimackó-mesefilm: az említett két alkotás mellett a 2003-as Malacka, a hős, a 2005-ös Micimackó és a Zelefánt, valamint a 2011-es Micimackó is.


Szereplők:

A Tigris színre lép főszereplője kétség kívül maga Tigris, a címszereplő. Tigris nem meglepően egy (játék) tigris, külsejét leszámítva azonban nem sokban hasonlít a dél- és délkelet-Ázsiában élő nagytestű, vad ragadozókhoz. E mese tigrise szelíd és furcsa beszéde ellenére rendkívül barátságos állat. Tigris maga a megtestesült energia: folyton pörög, ugrál, bukfencezik, egy pillanatra sem áll meg (ehhez gyakran igénybe veszi farkát, amely rugóként képes kilőni őt).

Persze a magát szellemes-jellemes-kellemes állatnak tartó Tigris mellett felbukkan a Százholdas Pagony összes többi ismert figurája is. Ott van rögtön a kissé lassú, de szintén barátságos Micimackó, aki imádja a mézet, valamint jó barátja, az apró, fázós Malacka, aki mindig megijed.

Szintén itt lakik Kanga, a kedves kenguru-anya, valamint fia, Zsebibaba, aki imádja Tigris-t. Mellettük a pagony lakója a még Micimackónál is lassabb Füles, egy szürke szamár, aki folyton búslakodik, illetve Nyuszi, a számítások és tervezgetés mogorva mestere, Bagoly és persze Micimackó szerető gazdája, az emberfiú Róbert Gida gyakori látogató.


Történet:

Tigris boldog, gondtalan életet él, azt teszi, amihez csak kedve van. Egy nap úgy dönt, ismét meglátogatja a Százholdas pagony lakóit (Micimackótól Malackán át egészen Kangá-ig), nem kevés galibát okozva. Tigris-nek csupán egyetlen szívfájdalma van: senki nem akar ugrálni vele, hiszen mindenki készül a télre, elfoglalt a saját dolgával. Egy kisebb balesetet követően az állatok közlik Tigris-sel a nyilvánvalót: egyikük sem fog vele ugrálni, hiszen ők nem tigrisek.

Tigris elszomorodik, mert rájön, hogy végtelenül magányos: kéne neki egy társ, egy másik tigris, aki megérti és akivel együtt ugrálhatnának. Tigris szomorkodásának Zsebibaba, az apró kenguru-gyerek vet véget, aki felhívja a csíkos szélvész figyelmét arra a tényre, hogy nyilvánvalóan nem ő a világ egyetlen tigrise, valahol még biztosan élnek további tigrisek.

Tigris teljesen fellelkesül és Zsebibabával az oldalán ellátogat a bölcs Bagolyhoz, a Százholdas Pagony legnagyobb tudású játék-állatához. Sajnos Bagoly szokás szerint annyira belebonyolódik a mondanivalójába, hogy teljesen megfeledkezik vendégeiről, de közben Tigris-nek támad egy ötlete: ahogy Bagoly-nak hatalmas családfája van, neki is meg kellene keresnie a saját családfáját. A narancssárga ugrancs ezért keresztül-kasul bejárja a Százholdas Pagony-t, a családfáját keresve, csakhogy ő ezt szó szerint érti: egy hatalmas, csíkos fát keres, amelyen a tigris-családja lakik.

A keresésbe bekapcsolódik Micimackó, Malacka és Füles is, de körben Zsebibaba újabb ötlettel áll elő: mivel sem ő, sem Tigris nem találnak tigriseket, ehelyett Tigris ír egy levelet, amely remélhetőleg eljut a többi tigrishez, akik mind eljönnek bolondozni és legfőképpen ugrálni.

Sajnos hiába keresi Micimackó, Malacka és Füles égen-földön a többi tigrist, egyikük sem talál rá és az ősz lassan télbe vált, összetörve a még mindig várakozó Tigris szívét. Ezt azonban a Százholdas Pagony lakói nem nézhetik tétlenül, ezért összegyűlnek és kieszelnek egy tervet: írnak egy levelet Tigris-nek a többi tigris nevében.

A terv látszólag beválik: Tigris borzasztóan megörül és minden nappal egyre boldogabbá válik. Végül Tigris már teljesen megszállottá válik és a levelet úgy értelmezi, hogy a többi tigris hamarosan el fog látogatni hozzá. Tigris rozzant kis kalyibája azonban nyilvánvalóan nem elég tágas és lakályos egy seregnyi ugra-bugra tigris fogadására, ezért Tigris minden erejével kicsinosítja a házat, majd egy óriási partit szervez, hogy a hamarosan megérkező tigriseket fantasztikus ünnepség várja.

Csakhogy nem jönnek más tigrisek, hiszen nincsenek más tigrisek, lévén a pagony többi lakója írta Tigris-nek a levelet, de egyiküknek sem akaródzik elmondani barátjuknak az igazat, mert félnek, hogy ezzel összetörnék Tigris szívét.

Mentő-ötletként azt találják ki, hogy ők maguk fognak beöltözni és tigrisekként viselkedve el fogják játszani Tigris családjának szerepét, ezzel vidítva fel ugrándos barátjukat. Sajnos a vidítás nem sikerül, sőt, éppen ellentétes hatást ér el: Tigris teljesen összeomlik és a hóviharban indul a többi Tigris keresésére, ezért a pagony lakóinak minden erejére szükség lesz, hogy megtalálják és épen visszahozzák szeretett csíkos barátjukat...


Apróságok:

A Tigris színre lép a Disney-től szokatlanul kiskaliberű alkotás: nincsen benne főgonosz, nem kell megmenteni a világot, egy csepp hercegnővel sem találkozunk és gyakorlatilag egyáltalán nincs is a filmben konfliktus. Ettől még sajnos a klasszikus Disney-problémák egy része felbukkan (mindenekelőtt a mesébe erőszakolt, felesleges és más Disney-mesékhez képest meglepően gyenge dalok), mégsem lehet haragudni a filmre.

A Tigris színre lép klasszikus kézzel rajzolt mesefilm, egyedi látványvilággal és gyönyörű, színes hátterekkel (hogy az olyan apróságokról már ne is essen szó, mint a híres festmények és szobrok Tigris-esített változatai). Mindent összevetve a Tigris színre lép egy klasszikus mese, méltó a könyvhöz, ami ma is éppúgy ajánlható a kisgyermekes családoknak, mint amikor 2000-ben mozikba került, vagy amikor 1935-ben megjelent a brit mesekönyv első magyar fordítása.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Jun Falkenstein

Megjelenés éve: 2000

Hossz: 76 perc

Költségvetés: 30 millió $ (~ 6,6 milliárd forint)

Ajánlott: főképpen kisgyerekes családoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2020 | Minden jog fenntartva.