Shrek

„Ittmaradhatok? - Nanáá. / Tényleg? - Nem.”


A világ:

Minden korszaknak megvoltak és megvannak ma is a maguk meséi. Egyesek modernek (pl: Verdák, A Hihetetlen család), másik ősi történeteket vesznek elő. Mindenki ismer például tündérmeséket és távolról nézve ebbe a kategóriába tartozik a Shrek is.

Az ilyen művek többnyire a jól bevált „Hol volt, hol nem volt”-al kezdődnek . A középkori körítésben mindenféle elvarázsolt lénnyel találkozhatunk: vannak itt fertelmes óriások, tűzokádó sárkányok és egyéb rémségek, de hős lovagok és gyönyörű királykisasszonyok is.

Ezt a történetet már ezerszer láttuk, ahogy a karakterek többségét is: van egy szépséges királylány, akin szörnyű átok ül, melyet csak az első szerelmetes csók törhet meg. A lány ráadásul be van zárva egy kastélyba, melyet a szörnyűséges sárkány véd. De egyszer majd jön egy hős lovag, aki átverekedi magát a tengernyi lépcsőfokon, ha már ott van legyőzi a sárkányt és megszökteti a királykisasszonyt - itt a vége, fuss el véle.

Nos, aki egy tipikus, unalmas mesét vagy a még rosszabb Barbie-stílusú adaptációt vár, annak csalódnia kell, mert a Shrek inkább a négy évvel későbbi Pirosszka-hoz hasonló. A számtalanszor megrágott történetet kapjuk meg ismét, de ezúttal egy ogre szemszögéből.

Hogy kik azok az ogrék? A skandináv mitológiában felbukkanó, később egész Európában elterjedő ogrék az óriásokhoz és a trollokhoz hasonló félelmetes teremtmények. Nagyobbak az embereknél, általában zöldes árnyalatú a bőrük és híresek félelmetes erejükről, valamint csekély értelmi képességeikről (több hasonlóság fedezhető fel az ogre, a szintén skandináv troll és a japán oni között). Ezek az emberevő szörnyetegek néha maguk is elrabolnak királykisasszonyokat, de a megmentésükre siető hercegek többnyire legyőzik őket.

A történet tehát a rettenetes szörnyeteg, Shrek, az ogre életét mutatja be. Annak ellenére, hogy a Shrek-ben csavartak egy nagyot az eredeti felálláson, a rajzfilm egyszerű jelképrendszerét mindenki meg fogja érteni: senkinek nem lehet kétsége, hogy ki a rossz és ki a jó.

E rajzfilm már az új évezredben (2001-ben) jelent meg és (ellentétben például az Atlantisz-szal vagy a Mulan-nal) 3D-s karaktereket tartalmaz. Persze több mint egy évtized után ne várjunk tű-éles képet és a szereplők kidolgozottságán is lenne mit javítani, de összességében az animáció jónak mondható (igaz, normálisabb mimikája megint csak a címszereplőnek van, a hercegnő arca szinte csak egy sárga folt).

A háttér többnyire szintén térbeli, de azért az alkotók cselesek voltak: néhány helyen (például az erőben) időnként visszaváltottak a hagyományos állóképekre (ez az idő- és pénzspóroló megoldás első pár megnézésre fel sem tűnik).

Végezetül érdemes megjegyezni, hogy az eredeti angol nyelvű kiadáshoz igazi nagyágyúk adták a hangjukat: Shrek-et például Mike Myers szólaltatja meg, Szamár angolhangja Eddie Murphy, Fióna hercegnőé pedig Cameron Diaz.


Szereplők:

A történet névadója és központi figurája tehát Shrek, az ogre, aki tipikus szörny: nagy, büdös, hatalmas testi erővel és kis aggyal. Már mindent elért, amire csak egy ogre vágyik: van egy kis mocsara, benne egy háza és bőséges élelem áll a rendelkezésére. Élete egyetlen célja, hogy fenntartsa ezt a paradicsomot, ezért minden arra tévedő lényt igyekszik elüldözni a közeléből.

Egy nap azonban szeretett mocsarát különféle mesebeli lények lepik el. Közülük a legbosszantóbb Szamár, aki egy beszélő...szamár. Ő egy gyenge, gyáva öszvér aki mindenkit halálra idegesít, mivel be nem áll a szája (tehát a főszereplő tökéletes ellentéte). Mivel egy véletlen folytán Shrek megmenti az életét, megkedveli az ogrét és innentől kezdve le sem lehet vakarni, amit Shrek kezdetben igen rossz néven vesz.

De nem csak a csúf ogrét és ügyefogyott segítőjét vagyunk kénytelenek nézni - itt van például Fióna, a hercegkisasszony. A törékeny kis hölgy régóta várja megmentőjét, de az őt őrző sárkány eddig minden próbálkozót elhamvasztott, ezért még mindig várakozik.

Az egyik lehetséges ”megmentő-jelölt” Duloc városának teljhatalmú ura, Farquaad nagyúr. Ő a varázstükör segítségével megismeri a környék legszebb hajadonjait és közülük Fiónára esik a választása. Mivel már számos lovag esett áldozatul a sárkány haragjának, Farquaad úgy dönt, egy lovagi tornát rendez hogy eldöntse, ki a legalkalmasabb a hölgy megmentésére (ezért a városban a szokásosnál nagyobb a nyüzsgés).

De rajtuk kívül is még több tucat közismert meseszereplő felbukkan egy-egy humoros(nak szánt) jelenet erejéig). Láthatjuk Dzsepetto-t és Pinokkió-t, a három kismalacot, a nagyinak öltözött farkast, boszorkányokat, vak egereket vagy éppen Robin Hoodot.


Történet:

A történet elején az elűzött csodalények Shrek mocsarában kötnek ki. Mivel az ogre szeretné ha eltűnnének, el akar jutni Duloc-ba, hogy jobb belátásra bírja a dologért felelős Farquaad nagyurat (Szamár is vele tart, mert ő az egyetlen, aki ismeri az utat).

A városban az ogrét először meg akarják ölni, de miután legyőzi az összes ottani lovagot, Farquaad üzletet ajánl: ha elhozza neki a királykisasszonyt, mind egy szálig eltünteti a lényeket Shrek otthonából. Shrek belemegy a dologba és Szamárral együtt elindulnak a vár felé. Hosszú gyaloglás után el is érik a várat, ott azonban szembe találják magukat a várat őrző hatalmas sárkánnyal (és a szerencsétlenül járt korábbi lovagok maradványaikkal).

A tűzokádó fenevad valóban szörnyűséges, ezért a csapat két részre oszlik. Amíg Szamár lyukat beszél a sárkányhölgy hasába, Shrek a legmagasabb torony felé indul. Sikerül bejutnia Fióna szobájába, de mivel a sárkány még nagyon is él, kénytelenek gyorsan távozni (szerencséjükre a bestia beleakad a csillárból készült nyakörvbe, ezért épphogy megússzák).

A háromfősre bővült csapat elindul hazafelé, de hamarosan az álmodozó lány számára is kiderül az igazság: Shrek nemhogy nem lovag, de még csak nem is ember és Szamár sem az a kimondott hófehér táltos. Fióna kiakad és nem hajlandó tovább menni, de nélküle Shrek nem kapná vissza a mocsarát, ezért az ogre felkapja a lányt és továbbindul.

Shrek ugyan nem kedveli meg Szamarat, de az együtt töltött idő közelebb hozza őket egymáshoz - ilyen például amikor éjszakára megállnak, mert Fióna csak zárt helyen hajlandó aludni. Másnap reggelre a lány lehiggad (mivel rájön, hogy Shrek valójában a maga módján kedves) és mivel a fiúk még alszanak, kisurran az erdőbe (ekkor lehetünk szem és fültanúi a híres éneklős jelenetnek).

Miután Fióna laposra veri Robin Hoodot és kompániáját, hármuk kapcsolata egyre szorosabb lesz és Shrek-nek rá kell ébrednie, hogy beleszeretett a hercegkisasszonyba, aki szintén megkedveli. A következő éjjelen Fióna ismét behúzódik egy malomba, de Szamár utánamegy és így megtudja a lány titkát: Fióna minden éjjel tenyeres-talpas ogrelánnyá változik, amit csak az első csók tudna megtörni.

Eközben Shrek végre elszánja magát, hogy szerelmet valljon a lánynak, de félreérti a bent beszélgető párost, ezért azt hiszi, a lány gyűlöli őt. Másnap összefutnak Farquaad-al és a dühös Shrek átadja Fiónát, cserébe pedig visszakapja a mocsarát. Bár végre hazatérhet, Shrek már nem érzi jól magát és Fiónát is letörik a történtek.

Kész, itt a vége. Najó, a rajzfilmből ekkor még van hátra 10 perc, amely alatt két beteljesülő szerelemnek és egy szakításnak lehetünk szemtanúi, de aki erre kíváncsi, az nézze meg a filmet. Ezt már csak azért is érdemes megtenni, mert a végső szerelmetes csók nem egészen úgy sül el, mint ahogy azt mi vagy a szereplők gondolnánk.


Apróságok:

A cikk elején nem volt róla szó, de a Shrek nem egyszerű rajzfilm. Mármint ez is celluloidra készült, ezt is emberek készítették, csak éppen embertelen sikereket ért el. Ezt az elnyert Oscar díj is bizonyította, hiszen ez azt is jelentette, hogy a film még az öreg amerikaiak ízlésének is megfelel (ezzel elsőként szerezte meg a legjobb animációs filmért járó Oscar-díjat a - Szörny Rt-t legyőzve - igaz, a díj értékét jelentősen rombolja, hogy 2007-ben a rendkívül sikeres Verdák helyett a közönség által kevésre tartott, szájbarágós Táncoló talpak győzött).

A siker pedig a rajzfilmeknél mit jelent? Igen, mondjuk együtt: FOLY-TA-TÁS. Ettől az egyetlen szótól nem csak a rajzolt és animált filmek, de a ”hagyományos” (vagy legalábbis élőszereplős) alkotásokat kedvelőknek is feláll a szőr a hátukon.

Ennek oka igen egyszerű: az első film általában korlátozott mennyiségű pénzből készül, de az alkotók apait-anyait beleadnak, ezért az alkotás sikeressé válik. Ezen felbuzdulva a folytatás jóval nagyobb költségvetéssel készül, de új ötletek nélkül a legtöbb ilyen film kudarcba fullad, de legalábbis nem éri el elődje sikerét (ld. Verdák 2, Mulan 2).

A Shrek-el viszont némileg más a helyzet. Annyiban nem, hogy a Shrek sikerén felbuzdulva 2004-ben jött a Shrek 2, három évvel később a Harmadik Shrek, 2010-ben pedig a Shrek a vége, fuss el véle. Csakhogy a Shrek film- tetralógiát úgy is szokták emlegetni, mint jó, jobb, rossz, rosszabb (utalva a négy film minőségére) - a Shrek 2 tehát azon elképesztően ritka rajzfilmek egyik, amely egyes jellemzőiben felülmúlta az eredetit.

Részben emiatt sajnos a készítők idővel átestek a ló túloldalára: a Shrek 4D élményparkok mellett nem csak rövidfilmek születtek, de egy spin-off mozi is; a Csizmás, a kandúr (ez olyan történetet jelent, amely az eredetihez csak lazán kapcsolódik, mint a Verdák-ból származtatott 2013-as Repcsik).

De eddig csak áradoztunk a Shrek-ről, ezért (nehogy elfogultnak tűnjünk,) most néhány hibáját is felhánytorgatjuk. Az egyik ilyen, hogy kicsúfolja az alacsony embereket és azt közvetíti, hogy ha nem rendelkezel legalább egy ogre méretével, akkor a végén nagyon megjárod.

Egy másik apróság a közönséges poénok (Szamár a vizeletével oltja el a tüzet, fülzsír-gyertya, szemgolyó-evés, stb.) ami elsőre humorosnak tűnhet, de ez elég fapados módja a nevettetésnek (a ”szórakoztatásnak” ezt a formáját altesti humornak nevezik).

Azért a Shrek-ben van egy-két mélyebb gondolat is: amikor a Fióna megmentése utáni első éjjelen Shrek megjegyzi az emberek gyűlöletére reagálva: „Megítélnek, pedig nem is ismernek. Ezért jobb nekem egyedül”.

Még egy érdekesség: a nagyobb korosztálynak érdemes megfigyelnie, ahogy a film elején az ismert mesefigurák potom pénzért eladják társukat. Ez az elsőre a háttérben megbúvó momentum többedik nézésre elég szembeötlő: Szamár például a varázsportól emelkedik átmenetileg a levegőbe, mivel Pán Péter el akarja adni Csingiling-et.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Studios

Rendező: Andrew Adamson és Vicky Jenson

Megjelenés éve: 2001

Hossz: 90 perc

Költségvetés: 60 millió $ (~ 13 milliárd forint)

Ajánlott: minden korosztálynak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.