Robinson Crusoe

„Én nem akarok elszökni...”


A világ:

A mai, modern világ embere szinte már fel sem foghatja, hogy néhány száz évvel ezelőtt milyen lehetett a felfedezők élete, akik akár hónapokon, éveken át hánykolódtak a tengeren, hogy felfedezhessék az utolsó lakatlan földeket; szigeteket, amelyre még egyetlen ember sem tette a lábát. Ezek az utak igen veszélyesek voltak: a korabeli fahajókat megsemmisíteni képes viharok, a skorbut és még kitudja hány veszély leselkedett a vakmerő felfedezőkre, akik gyakran semmit sem találtak, néhány esetben viszont a hajótörést szenvedett felfedezők éppen azon a szigeten ragadtak, amelyet eredetileg fel akartak fedezni.

A 2016-os Robinson Crusoe című mese éppen ebbe a korba kalauzolja nézőit; a címadó-főszereplő, Robinson Crusoe éppen a tengeren hánykolódik, hogy új szigeteket fedezzen fel, a mese azonban emellett egy második szálon is fut, amelyben éppen egy felfedezésre váró sziget állatairól szól. E névtelen szigetet különféle állatok népesítik be, amelyen több állat él, akik imádják a paradicsomi állapotokat. A sziget fái roskadoznak a növényektől és a bogaraktól, az ég vakítóan kék és az idő is kellemet, ezért boldogan élik mindennapjaikat.

Ez alól egyedül egy papagáj, Mak jelent kivételt. Mak meg van győződve arról, hogy a szigetet körülvevő óceán nem végtelen, sőt, valahol egy egész másik világ található, ezért egyetlen vágya, hogy elutazzon a szigetről és igyekszik a társait is meggyőzni. Mak egy nap talál egy fém gyűrűt, amely szerinte egyértelmű bizonyíték egy másik, általuk felderítetlen világra, de a többiek ahogy korábban, ezúttal sem hisznek neki.

Pedig Mak-nak igaza van, sőt, a tengeribeteg Robinson Crusoe-t szállító háromárbocos hajó egyenesen feléjük tart, amikor hatalmas viharba kerülnek. Crusoe a matrózok tanácsára bemenekül a hajó gyomrába, a fedélzetközbe, de a vihar széttöri az egyik árbocot, a hatalmas fadarabok pedig eltorlaszolják az utat. A szigeten az állatok is küzdenek a túlélésért és egy elszabaduló ananász kis híján katasztrófát okoz, de a csapat összefogásának és egy jókora adag szerencsének köszönhetően végül mindannyian túlélik a galibát (egyedül az ananászt lapítja ki egy aláhulló kőtömb).

Crusoe nem ilyen szerencsés. A hajó a viharban súlyosan megsérül, ezért a matrózok elhagyják, a fiatal férfi azonban nem jut fel a mentőcsónakra, mert ő a kutyájával és a két macskával együtt a fedélzetközben ragadt, ráadásul az aláhulló raktárkészlettől elájul, nem is sejtve, hogy hamarosan a két történetszál keresztezi egymást.

A szigeti állatok éjjel egy hatalmas reccsenést hallanak, de a vihar miatt nem tudják megközelíteni a hang forrását, másnap azonban szembe találják magukat a partra sodródott hajóval. Mak rendkívül lelkes: végre bizonyítékot talált arra, hogy létezik a másik világ és azonnal felfedezi a roncsot, az öröme azonban hamarosan pánikba csap át, amikor kiderül, hogy a hajótörésnek van túlélője....

A 2016-os Robinson Crusoe a brit Daniel Defore 1719-es kalandregényének, a Robinson Cruoe-nak újragondolt változata, mások mellett beszélő állatokkal feldúsítva.


Szereplők:

A 2016-os Robinson Crusoe című rajzfilm névleg ugyan az azonos nevű XVIII. századi regényen alapul, de valójában a főszereplőn és a hajótörésen kívül nincs sok kapcsolat közöttük. E mese Robinson Crusoe-ja egy fiatal, félénk férfi, aki egy szerencsétlen baleset során egy kicsi, feltérképezetlen szigetre vetődik.

A térkép-készítő egyetlen társa Aynsley, hűséges kutyája. Az ember és a schnauzer új jövevények a szigeten, amelynek azonban már vannak lakosai: emberek ugyan nem élnek a kis földdarabon, állatok viszont igen, akik komplett kis közösséget alkotnak.

Közéjük tartozik Epi, a hangyászsün, Rosie, a jókora tapír, Kiki, a jégmadár, Pangó, a tobzoska, valamint az öreg, kissé szenilis kecske; Bajszi, Kamelo, a kaméleon, illetve a már említett Mak, a papagáj, aki mindenáron szeretné elhagyni a szigetet.

Az állatok szigete Crusoe megérkezéséig egy kis édenkert volt, mellettük azonban felbukkan két éhes macska, May és Mal, sőt, idővel kalózok is.


Történet:

A szigetlakó állatok megrémülnek a partra vetett férfitól, mert még soha nem láttak embert, ezért megpróbálják zajt csapva elijeszteni, ami először működik, mert Crusoe azt hiszi, hogy a szigetet kannibálok lakják, a terv végül mégsem válik be. Egyrészt az erős áramlat miatt Crusoe hiába evez, képtelen eltávolodni a szigettől, ráadásul Mak, a papagáj nem biztos benne, hogy a két jövevény valóban olyan veszélyes szörnyeteg lenne, amilyennek az állatok először hiszik őket, ezért meggyőzi a többieket, hogy inkább figyeljék meg az embert és kutyáját, amíg kiderül, hogy tényleg egy szörnnyel van-e dolguk.

Az állatok többsége éjszaka alszik, Crusoe azonban észreveszi a papagájt és a kecskét, amiből rájön, hogy mégsem kannibálok lakják a szigetet, ezért másnap nekiáll és amit lehet, a hajóroncsról kihord a szárazföldre, mert tudja, hogy a hullámok hamarosan el fogják nyelni a roncsot. Miután részben kipakolt, a férfi felderítő útra indul a puskájával és majdnem lelövi Rosie-t, a tapírt, de a férfi még soha nem ölt meg senkit és erre nem is képes, ezét csak elkergeti az állatot és úgy dönt, ezentúl inkább halat fognak enni.

Crusoe és kutyája azonban nem az egyetlen új jövevények: a hajótörést a két macska, May és Mal is túlélte, akik számára a sziget igazi terített asztalnak tűnik, mivel húsevőként mindenkit megennének. Mak, a papagáj kis híján áldozatul esik a párosnak és csak Crusoe kutyájának, Aynsley-nak a közbelépésével menekül meg. Crusoe megtalálja a sérült, félájult Mak-ot, akit magával visz, hogy meggyógyítsa, de a többiek teljesen félreértik a helyzetet, ráadásul a két macska úgy tesz, mintha Crusoe és a kutyája valóban szörnyetegek lennének, mert mindenáron bosszút akarnak állni, de tudják, hogy egyedül nem lenne esélyük.

Crusoe helyreteszi Mak, a papagáj szárnyát, de mivel az néhány napig még nem tud repülni, a gondját viseli és elnevezi Kedd-nek, csak a két gonosz macska vezetésével az összes állat megrohanja a roncsot. A harc során tűz üt ki és a hajóroncs leég, ráadászul Aysley, Crusoe sokat látott kutyája elpusztul: életét adta az immár Kedd-ként is ismert Mak-ért, a papagájért.

A szörnyűségnek egyetlen pozitív hozadéka van: az állatok rájönnek, hogy a két macska becsapta őket, ezért a papagájjal együtt segítenek neki az újjáépítésben, aki cserébe megosztja velük a készleteit. Az ember és az állatok idővel egyre közelebb kerültek egymáshoz: Crusoe a segítségükkel egész kis kastélyt épített és egyetlen problémájuk, hogy Kiki, a kismadár egyáltalán nem örül annak, hogy a többiek hozzászoktak Crusoe-hoz és az emberi világ kényelmeihez.

Azt azonban egyikük sem sejti, hogy a két macska, Mai és May nemcsak túlélte a korábbi összecsapást, de időközben számok kölykük is született és a hajóroncs pallóin keresztül visszajutnak a szigetre, ráadásul ha mindez nem lenne elég, egy kalózhajó is feltűnik és foglyul ejtik Crusoe-t, aki viszont éppen rádöbben, hogy talán mégis jobb lenne, ha visszatérne a szigetre...


Apróságok:

Az Amerikai Egyesült Államokban A vadvilág néven forgalmazott 2016-os Robinson Crusoe hasonló a Disney óriásvállalat 1996-os Notre Dame-i toronyőr című meséjéhez: a rajzfilm csak címében és a főbb szereplők nevében kapcsolódik a több száz éves, felnőtteknek írt klasszikus regényhez, noha papíron éppen a név ismerete vonzza be a nézőket.

A Robinson Crusoe mese egy meglepően kis kaliberű történet, amelyben a hangsúly nem a világ megmentésén van, hanem azon, ahogy Crusoe és a sziget állatai lassan egymáshoz szoknak (hasonlóan a 2010-es Így neveld a sárkányodat című DreamWorks alkotáshoz).

A független, belga-francia koprodukció minősége nem ér fel a nagy amerikai filmstúdiókhoz (bár a tized akkora költségvetés ellenére a látványra nem lehet panasz) és a film helyenként meglepően sötét (Aysley, Crusoe kutyája például nem tér vissza), ráadásul a filmnek a címe és egy-két utalás kivételével nincsen köze a könyvhöz, de a kisebbek azért tehetnek vele egy próbát.


Adatok:

Származási ország: Belgium-Franciaország

Stúdió: Illuminata Pictures, nWave Pictures

Rendező: Vincent Kesteloot és Ben Stassen

Megjelenés éve: 2016

Hossz: 90 perc

Költségvetés: 13 millió $ (~ 2,9 milliárd forint)

Ajánlott: a fiatalabbaknak, azoknak, akik nem ismerik Robinson Crusoe történetét


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.