Polar expressz

„Na, velünk jössz?”


A világ:

Télen minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy jön a télapó, a varázslatos Mikulás, aki repülő szánjával egyetlen éjszaka alatt eljut minden gyerekhez és mindenkinek ad ajándékot, amit manói a téli sarkon készítenek.

Sajnos azonban minden gyerek életében eljön az az időszak, amikor elkezd kételkedni a Mikulásban, akit sose látott és talán az egész csak kitaláció. Ez persze nem mai jelenség, így volt ez fél évszázaddal ezelőtt is.

Chris Van Allsburg gyerekkönyve (valamint az ebből készült animációs film), a Polar expressz éppen ebbe a korba kalauzol. Ezen animációs film ugyanis az 1950-es években játszódik, egy teljesen átlagos kisvárosban, ahol egy tízéves fiúcska él húgával, anyukájával és apukájával.

Családja szereti, látszólag minden rendben, ám a fiú komoly dilemmába esik: attól fél, hogy többé nem hallja a Mikulás száncsengőinek csilingelését. Szeretne hinni a Mikulásban, de húgával ellentétben már tud olvasni és így a könyvekből megtudhatja, hogy a Mikulás puszta kitaláció, állítólagos lakhelye, az Északi Sark pedig az enciklopédia szerint kihalt, nincs rajta élet.

A fiú szomorúan veszi tudomásul, hogy vége a varázslatnak és elalszik, ám az éjszaka közepén valami felriasztja álmából. A házak között valami hatalmas robajjal zakatol, majd a házuk előtt egy óriási gőzmozdony fékez le.

Nem csalás, nem ámítás, a gőzfelhőből egy igazi gőzmozdony fékez le, pedig a fiú utcájában nincsenek is sínek. Ez az apróság azonban nem zavarja a kalauzt, aki éppen a kisfiút keresi, lévén ő is szerepel az utas listán.

A kalauz azt ajánlja, hogy a fiú szálljon fel a vonatra: ő először nem akar, de aztán mégis győz a kíváncsisága és felül a Polar Expresszre, az északi sarkra tartó varázslatos gőzmozdonyra. A rövidke szerelvény utasai mind kisgyerekek, akik közül egy furcsa, sötétbőrű kislány leplezetlenül bámulja a főhőst.

A vonat eközben sorra járja a település házait, afféle sínen haladó, varázslatos iskolabuszként begyűjtve a környékbeli gyerekeket. Utoljára egy rozzant kis háznál állnak meg, ahonnan egy alacsony, riadt kisfiúnak van jegye a vonatra, de ő nem akar velük tartani, ezért a mozdony nélküle indul el a nagy utazásra.

A Castle Rock Entertainment 2004-es alkotása, a Polar Expressz egy kifejezetten karácsonyra szánt film (hasonlóan a Karácsony Arthur-hoz), ennek ellenére készítésébe szokatlanul sok energiát öltek. Magát a cselekmény élőszereplős filmként forgatták le, majd ezt digitalizálták be, ezért (néhány akciót kivéve) a karakterek kinézete és mozgása is rendkívül élethetű.

A túlnyomórészt kék és fehér színvilágú alkotáshoz ráadásul mások mellett Tom Hanks nem csak mozgását, de több (hat) szereplő hangját is adta.


Szereplők:

Egyeseknek feltűnhet, hogy a bevezető szövegben egyik szereplő neve sincs feltüntetve és ez a mese nem könnyíti meg a dolgunkat, ugyanis a legtöbb szereplőnek egyáltalán nincs is neve - a mese főhőse például a Kisfiú, aki egy...kisfiú. Ő szeretné, ha minden úgy menne, mint régen, ha húgához hasonlóan kétkedés nélkül hihetne a mikulásban, de a varázslat mellett ő már látja az élet másik oldalát is, hogy ez az egész talán nem több egy furcsa álomnál.

Mellett ott van még a Kislány, egy hasonló korú afroamerikai kislány, akinek sajnos nem igazán találták el az arcát, de a jellemét igen: ő a kedves, megértő karakter, aki szeretne másokon segíteni és mindig is hitt a Mikulásban.

A trió harmadik tagja Billy, az aprócska, hallgatag fiúcska, aki nem is akar jönni. Billy nem valami beszédes, ellentétben a Kalauzzal, aki félhold-alakú szemüveget, valamint kifogástalan egyenruhát visel és be nem áll a szája, igaz, a jegyek kezelése mellett ő tart rendet a kocsikban, vezényli az italosztást és ő felel azért, hogy időben célba érjenek.

A Polar expressz-ben nincs túl sok további szereplő: megismerhetjük a kövér mozdonyvezetőt, a nyúlánk, vörös hajú masinisztát és az okoskodó gyereket is, de ez alapvetően egy kiskaliberű alkotás, ahol szinte minden helyzetben csakis a főszereplő kisfiúra koncentrálnak.


Történet:

A fiú, miután felszállt a vonatra, a többiekkel együtt várja, hogy elérjék az Északi-sarkot, de ő az áruházi Mikulás láttán nem a karácsonyra gondol, hanem arra, hogy ez csupán egy gépesített integető-szerkezet.

Miután elhagyják a várost, a gyerekek forró csokit is kapnak, de a kislány megpróbál kicsempészni egy adagot az utolsó kocsi legvégében gubbasztó Billy-nek, ám a kalauz elkapja és magával viszi. A gond csak az, hogy közben elveszti a jegyét, amit a főszereplő fiú megpróbál visszajuttatni hozzá. Felmászik a vasúti kocsi tetejére, ám ott nem a kalauzt találja, hanem egy kissé őrült hobót.

A középkorú, szakadt férfi nyugodtan sütöget és amikor a fiú megmutatja neki a jegyet, csak nevet: neki nem kell jegy az utazáshoz, sőt, magát a vonat királyának tartja: akkor ugrik fel és le, amikor csak akar. De nemcsak kineveti a Mikulást, segíti is a főhőst: megtudja, hogy a kislányt előrevitték és hajlandó elkísérni a fiút.

Ez viszont nem egy egyszerű séta lesz a tetőkön, sőt, versenyfutás kezdődik az idővel - a vonat őrült sebességgel zakatol és hamarosan elérik a szűk alagutat, ahol a mennyezet és a vasúti kocsik között mindössze 3 cm-nyi hely van, ami édeskevés egy embernek.

A kritikus pillanatban a fiú ugrik, a férfi viszont eltűnik. A fiatalember egyenesen a szeneskocsikba zuhan, ahol végre újra találkozik a lánnyal, akinek kutya baja, sőt, ideiglenesen megtették a mozdony vezetőjének. De a lány nem sokáig élvezheti a vezetést, ugyanis hamarosan meg kell állniuk - az ok pedig nem más, mint rénszarvasok.

Az előttük elterülő völgyben ugyanis éppen rénszarvasok vonulnak át, de vagy 100000-en. Egy kis szakáll-húzogatással ezen a gondon is átlendülnek és immár szabad az út, de a megpróbáltatásaik még nem értek véget.

Fel tudnak gyorsítani, az igaz, csakhogy a teljesítményt szabályozó kart tartó aprócska sasszeg kiesik, ezért teljes sebességgel kezdenek száguldani, amit az is súlyosbít, hogy előttük található a világ legnagyobb lejtője. Az izgalmak jelenetek után a mozdony 5 perccel a menetidő előtt, rendben megérkezik az északi sarkra.

Úgy tűnik minden rendben, ám a fiú nem hallja a Mikulás csengettyűit és rá kell jönnie, hogy ő talán nem ide tartozik...vagy talán mégis?


Apróságok:

A Polar expressz elég vegyes érzelmeket kiváltó film. Szép, de már a nyitójelenet üzenete sem a legjobb: középkorú bácsi pizsamás gyerekeket gyűjt az éjszaka közepén azzal a mesével, hogy elviszi őket az Északi-sarkra? Gyerekek, az életben ennek ne dőljetek be!

Az alkotás másik problémája az uncanny valley-jelenség. Ennek lényege, hogy egy pár vonalból álló pálcikafigurát emberként ismerhetünk fel, egy rajzolt film szereplőjével jobban szimpatizálhatunk, egy animációs film 3D-s karakterével pedig még jobban. Ez nem meglepő: ahogy egy szerelő egyre inkább emberre hasonlít, egyre inkább kedveljük. A felmérések alapján viszont van egy pont, ahol már nagyon nagy a hasonlóság, mégis taszítónak tartjuk a karaktert: a Polar expressz-ben ilyen például Billy, aki aprócska kisfiú létére sokakban furcsa érzést kelt.

Teljesen más: egy apró, ám a mechanikus szerkezetekhez kicsit is értők számára annál nagyobb arculcsapás: a sasszeg. A galibák okozója egy aprócska, csavarszerűre hajlított fémhuzal, a végén gyűrű alakú fejjel, ami meglazul és kiesik, kis híján katasztrófát idézve elő.

Hogy mit itt a gond? A sasszeget éppen azért találták ki, hogy az oldható (csavar-) kötések ne lazuljanak meg és essenek szét csak úgy. Azért nem, mert miután átdugták a furaton, a sasszeg két szárát szétfeszítik, így az NEM LAZULHAT KI! És miután kiesett, mit csinálnak a masiniszták?! Beraknak egy újat, ahol MEGINT NEM NYITJÁK SZÉT A SZÁRAKAT!

Jó, persze, ez csak egy ici-pici része a filmnek, és a vonattal amúgy minden rendben van - sőt, aki szereti a vonatot (a földön élő majdnem összes hímnemű ember és számos hölgy), annak itt aztán csoroghat a nyála (a tavas jelenet a világ egyik legjobb vonatos akciójelenete). Végül azt is el kell ismerni, hogy a rendkívül látványos jármű mellett a film üzenete is kedves és a vissza-visszatérő dallamok is hozzáadnak a karácsonyi hangulathoz, ezért télen érdemes adni a Polar expressz-nek egy esélyt.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Castle Rock Entertainment

Rendező: Robert Zemeckis

Megjelenés éve: 2004

Hossz: 99 perc

Költségvetés: 165 millió $ (~ 36,3 milliárd forint)

Ajánlott: a karácsony szellemét megidézni vágyóknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.