Pókember - Irány a Pókverzum

„Mondjak valamit? Jobban jársz, ha nem pókembereskedsz”


A világ:

Ahogy idővel változik a társadalom és technológia, úgy változik a nézőközönség befogadó-készsége is. Kevesebb, mint 100 évvel ezelőtt a rajzfilmeket az akkori felnőttek a gyerekeket megrontó sátáni erőnek tartották, amelyet megpróbáltak betiltani, majd amikor ez nem sikerült, cenzúrázták őket (véget vetve a képregények aranykorának), míg ma jónéhány nagy költségvetésű szuperhős-film készül a gyerekek mellett már a fiatal felnőtteknek is.

Az elmúlt években már futószalagon készültek az élőszereplős mozifilmek, gyakran több résszel, a TV-ben és az ezt egyre inkább kiváltó streaming-szolgáltatások oldalain élőszereplős és rajzolt sorozatok tömkelege mutatkozott be és immár egész estés rajzfilmes formában is élvezhetjük őket. A fiatal közönség persze már a kezdetek óra fogékony a szuperhősök animált történeteire, de hiába készült számos másfél órás változat a legsikeresebb rajzfilm-sorozatokból, ezek szinte kizárólag VHS (videokazetta), később DVD majd Blu-Ray formátumban találtak gazdára, mozikban csupán töredéküket vetítették (ide tartoznak az Elfnet.hu-n olvasható rajzfilm-karakterek egyes sorozatai is - pl.: Tini Titánok, Totally Spies - született kémek). Időről-időre egy-két egész estés rajzfilm sikeresen áttöri ezt a határt: A Hihetetlen család és a Hős6os mellett immár közéjük tartozik a kissé bugyuta nevű Pókember - Irány a Pókverzum című mesefilm is, amely azonban igényel némi háttérismeretet.

A világ három leghíresebb (amerikai) szuperhőse Szuperember, Denevérember és Pókember, akik három különböző koncepciót testesítenek meg. Amíg Superman a világ szinte összes erejével rendelkező, legyőzhetetlen szuperhős, aki fél kézzel legyőz minden ellenfelet, addig Batman éppen az ellenkezője: egy nyomozó, aki eszével és különféle eszközeivel, valamint járgányaival győz, mivel nincsen semmilyen szuperképessége.

Pókember mindkettőjüktől különbözik, ő a hétköznapi szuperhős, ahol a hangsúly a világ megmentése mellett a tinédzser-léten van - mert amíg Superman-nek egész börtön-dimenziója van, Batman pedig valójában egy gazdag milliárdos, Peter Parker, alias Pókember egy normális fiatal, akit bár megcsípett egy radioaktív pók, de továbbra is órákra kell járnia és össze kell szednie minden bátorságát, hogy randira hívjon egy lányt. A Pókember - Irány a Pókverzum nevéhez híven Pókemberről szól, ezúttal azonban csavartak egyet-kettőt a már unalomig ismert alaptörténeten, izgalmassá téve azt a rajongók számára is.

E történet nem Peter Parker-ről, a Pókemberről szól, bár ugyanabban a dimenzióban járunk: ehelyett egy Miles Morales nevű fiatal fiú áll a középpontban, aki ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint kezdetben Peter Parker: tetszik neki egy lány, Gwanda, de nem tudja, hogyan nyűgözhetné le (és más, ehhez hasonló dolgok) - Miles azonban nem szuperhős, ő tényleg csak egy egyszerű tinédzser. Egy napon azonban, amikor nagybátyjával készítenek egy graffitit, Miles-t is megharapja egy világító pók, ráadásul hamarosan ez lesz a legkisebb problémája.

A Pókember - Irány a Pókverzum film érdekessége, hogy a készítő Sony és a Columbia Pictures igyekeztek visszaadni a képregények hangulatát. Ez ugyan önmagában nem újdonság (mások mellett a 2008-as - élőszereplős - Speed Racer - Totál turbó is hasonlóval próbálkozott), a Pókember - Irány a Pókverzum esetében ezt a kitartott beállítások, kiírt effektek és a vibráló neon-színorgia mellett rendkívül darabos mozgással imitálták, ami az első percekben elég zavaró, de az ember gyorsan megszokja.


Szereplők:

Meglepő, de a Pókember - Irány a Pókverzum-nak sok szereplője van, ám közülük az egyik legkevesebbet a címben szereplő Pókember, Peter Parker szerepel. Peter ebben a világban befutott szuperhős, aki évek óta harcol a legkülönfélébb gonosztevők ellen. Közéjük tartozik az óriási bandavezér, Wilson Fisk is, aki egyszerre erős és okos (ezért kapta a Vezér becenevet), Doktor Oktopusz, az őrült tudós, de a Zöld Manó és a kitartó bérgyilkos, a Ragadozó is.

Hozzájuk képest Miles Morales csupán egy arctalan fiatal a tömegből. Miles az átlagosnál kissé nehezebben találja meg a helyét a gimnáziumban, ezért felnéz Pókemberre, az elesettek menő védelmezőjére és szeretne olyan lenni, mint ő. Miles imádatával szemben apja, Jefferson Davis cseppet sem örül a magát a törvény felett állónak gondoló Pókembernek, mivel foglalkozását tekintve rendőr és igen szigorú a fiához, ezért a Miles időnként találkozik nagybátyjával, Aaron Davis-szel, aki sokkal lazább és megértőbb. Miles nem is sejti, hogy ismerősei és a szuperek világa hamarosan kereszteződni fog.


Történet:

A graffiti jól sikerül, de hamarosan kiderül, hogy a Miles-t megharapó nyolclábú nem lehetett hétköznapi pók, ugyanis a fiúnak Pókember-szerű képességei fejlődnek ki. Miles ijedtében elmenekül a csatornába, ahol belecsöppen az igazi Pókember harcába, aki éppen egy pendriveot próbál meg egy hatalmas gépezetbe csatlakoztatni.

Ez végül nem sikerül, sőt, a Vezér nemcsak beindítja masináját, amely öt dimenziót kapcsol össze, de Peter Parker halálos sebet kap. Nem sokkal korábban Peter Parker, a Pókember megmentette Miles-t, akiről megérezte, hogy olyan, mint ő, ezért rábízza a feladatot: a pendriveot csatlakoztatva pusztítsa el az ördögi szerkezetet.

Miután Miles sikeresen elmenekül a Vezér bérgyilkosa, a lilaruhás Ragadozó elől, a világgal együtt gyászolja Pókember halálát, nemsokára viszont váratlan látogatók bukkannak fel.

Elsőként Miles Peter B. Parker-rel találkozik - ő nem más, mint Pókember. Ő egy másik univerzumból származik, ahol lényegesen hosszabb ideje, 22 éve pókemberkedett: összeházasodott fiatalkori szerelmével, Mary Jane-nel és élte a jól megérdemelt életét, de aztán az élete tönkrement, újraházasodott, majd másodszor is elvált, elhagyta magát és még a vagyonát is elvesztette.

Miles a szerencsétlen körülmények ellenére borzasztóan örül az új jövevénynek, mert ígéretet tett arra, hogy megállítja Fisk-et, de gőze sincsen, hogy ezt hogyan csinálhatná, ráadásul a pendrive is megsérült, ezért az idősebb Pókember kiváló tanár-jelöltneki tűnik, aki kiképezheti, mielőtt elvégezné a feladatot.

Peter Parker-nek azonban esze ágában sincsen segíteni: ő már régen felhagyott a pókemberkedéssel és csak egy dolgot szeretne - hazajutni (ehhez azonban szüksége lesz egy új leállító pendrivera). Miles végül meggyőzi, hogy segítsen neki, de a férfi nem valami jó tanár. A Vezér kutatóközpontjában tett látogatásnál majdnem otthagyják a fogukat, mert bár Peter sikeresen megtanítja Miles-nak a hálóhintázás rejtelmeit, ez nem az ő dimenziója és hamarosan muszáj lesz hazatérnie, mert a teste már így is tiltakozik az ellen, hogy ebben a világban tartózkodik. Szerencséjükre kiderül, hogy a lány, aki tetszett a fiúnak, Gwanda, valójában Gwen Stacy, a Póknő, egy másik (mármint harmadik) dimenzióból és egyött sikeresen meglépnek Doktor Oktopusz elől.

Mivel csak az adatokat lopták el, még szükség lesz egy helyre, ahol elkészíthetik a pendriveot, ezért ellátogatnak May nénihez, ahol nem várt szövetségesekre lelnek. Az öt dimenzió ugyanis öt Pókembert rejt: a megismert kettő mellett ott van a fekete-fehér Noir Pókember, aki egy alternatív 1933-ból érkezett, míg Peni Parker 3145-ből (a kislány egy jókora robottal harcol) és persze nem szabad elfelejtkezni Peter Pacalról, avagy Póksonkáról sem (aki egy antropomorf pók-malac).

Együtt már ütős csapatot alkotnak, csakhogy szükségük lesz Miles-ra, mert egyedül ő származik ebből az univerzumból, márpedig ez nem lesz egyszerű feladat, ugyanis a srác még nem áll készen, miközben őt követve Fisk emberei megtalálják a pókembereket...


Apróságok:

A Pókember - Irány a Pókverzum legnagyobb előnye ugyanaz, mint a legnagyobb hátránya: az, hogy ez egy valódi rajongói film. Szinte minden rajzfilm (ahogy az élőszereplős filmek is) a lehető legszélesebb közönséget próbálja megszólítani, mert a marketing hiába koncentrál egy-egy szuperhős legnagyobb rajongóira, ők minimális számuk miatt képtelenek lennének egymagukban nyereségessé tenni egy Bosszállók vagy Transformers költségvetésű alkotást (a korábbi szuperhős-rajzfilmek filmváltozatait ezért nem játszották mozikban).

A Pókember - Irány a Pókverzum azonban éppen ezzel próbálkozott (még ha az egyik legismertebb szuperhőst is választotta). Ha valaki szereti Pókember történeteit, régi ismerősökként köszöntheti a szereplőket és érteni fogja, miért May nénihez mennek (Pókember nagynénjéhez) és Peter Porker kapcsán nem a Simpson család egy epizódja jut az eszükbe, hanem az, hogy Porker-nek van egy lánya, Swiney girl (Gwen, a női pókember malac-megfelelője). Ha viszont valaki úgy ül le a filmhez, hogy Pókembert csak a kulturális ozmózis révén ismeri (pl.: annyit tud, hogy egy férfi, akit megcsípett egy pók és ettől pók-képességei lesznek), könnyen elveszhet az utalások tengerében.

Miles és Peter B. kapcsolata relatív jól felépített és öröm látni erős, önálló női karaktereket, más kérdés, hogy mindannyian egy-egy férfi karakter női variánsai (ez Doktor Oktopusz-ra is igaz), arról nem is beszélve, hogy Miles egyszerre három sablont egyesít: nem elég, hogy egy létező karakter gyerek változata és néger, de félig még spanyol származású is. Miles és Peter B. Parker kivételével a többieket nem dolgozták ki eléggé, sőt, úgy tűnik, az 5 univerzum túl sok volt: Póksonka és a jövőbeli Póklány elveszi az időt a többiektől (a Noir Pókember is egy kartonfigura, de legalább menő) - elég lett volna a Miles-Peter B.-Gwen vonalra koncentrálni.

Emellett más félresikerült apróságok is akadnak, a magyar változatban Gwen hangját például Mentes Júlia adta, aki bár 27 éves volt a felvételkor, inkább hangzik érett nőnek (vagy a buszon életunt második világháborús veteránnak), mint tinilánynak, a rettenetesen elcsépelt Stan Lee kameóról pedig inkább ne beszéljünk (az alkotó 95 éves korában, egy hónappal a bemutató előtt hunyt el).

Persze azért összességében nem olyan rossz a helyzet: a képi világ és a zene egyedi, a harcok pedig látványosak, ezért a filmet sokan az utóbbi évek legjobb Pókember-filmjének tartják - nem is alaptalanul (még ha a gyenge felhozatal mellett nem is volt nagy konkurenciája), ezért akit érdekelnek a szuperhősök, netalántán Pókember-rajongó, annak feltétlenül ajánlott a Pókember - irány a Pókverzum.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Columbia Pictures, Sony Pictures Animation (Marvel Entertainment)

Rendező: Bob Persichetti, Peter Ramsey és Rodney Rothman

Megjelenés éve: 2018

Hossz: 117 perc

Költségvetés: 90 millió $ (~ 19,8 milliárd forint)

Ajánlott: akár gimnazistáknak is, szuperhős-rajongóknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.