Pirosszka - A jó, a rossz, MEGAnagyi

„Nos, kijelenthetjük hogy a ripacs izompacsirta tud a legkevesebbet bárkiről is”


A világ:

Nem épp a legszerencsésebb, ha valami magyarázkodással kezdődik, de ezúttal muszáj néhány dolgot előre tisztázni. A Pirosszka az egyetlen az általunk eddig bemutatott filmek közül, amely (2005-ö megjelenésekor) nem kapott egyértelműen pozitív kritikát.

Egyesek szerint ez a film nevetséges, a „szegény ember Shrek”-je, amiben van valami, hiszen mindkét alkotás klasszikus meséket parodizál ki, a Pirosszka bevételben mégsem tudta megközelíteni a 2001-es klasszikust.

Az is tény, hogy a Pirosszka a világ egyik legszánalmasabb (és sajnos magyar) rajzfilmjénél, a Kis Vuk-nál csak árnyalatnyival szebb grafikával rendelkezik. Akit viszont nem csak a látvány érdekel, annak bátran ajánlhatjuk ezt a humor mellett némi gondolkodást is igénylő animált történetet, úgyhogy vágjunk is bele!

Gyakorlatilag nincs olyan gyermek vagy felnőtt, aki ne ismerné a Piroska és a farkas című tanmesét. Maga a történet rettenetesen egyszerű: egy kislány, Piroska a nagymamájának visz ételt, de útközben találkozik a farkassal, aki mutat egy rövidebb utat.

A lány megfogadja a tanácsot, de közben a farka előrerohan, lenyeli a nagymamát és amikor a lány befut, a magát nagyinak álcázó ordas fogadja (hogy őt is megegye). A kislány szerencséjére épp arra jár a vadász, aki felvágja a farkas hasát, kiszabadítja a nagymamát, majd köveket rak a farkas bendőjébe.

E történet tehát „happy end”-el zárul: mindenki boldog (csak a farkas nem) és két dolgot is megtanultunk - ne beszélgessünk idegenekkel és ne térjünk le a helyes útról. A Piroska és a farkas rendkívül elterjedt, a világ számos pontján ismerik, ezért több változata jelent meg - Európában a Grimm testvérek által átdolgozott, kevésbé brutális verzió a legkedveltebb.

Nos, a Pirosszka kezdetben egy újabb Piroska és a farkasnak tűnik: a főszereplő Piroska ételt visz a nagymamához, találkozik a farkassal, satöbbi: ártatlan kislány, csúnya, gonosz farkas, kedves öreg mamóka, betoppanó favágó, mind ismerjük. A történet végére befut a rendőrség és Grizzly rendőrfőnök levonja a konklúziót, csakhogy erdő-szerte tünedeznek el a receptek és a rendőr-medvén nagy a nyomás a nasi-bandita lefülelésére, ezért az egyszerűség kedvéért mindenkit be akar kasznizni.

Ekkor toppan be Rongyláb Nicky, a pipaszár-lábú detektív (béka), aki hamarosan átveszi a nyomozást, noha eredetileg csak egy csipketeára ugrott be. Mivel négy gyanúsított van (Piroska, farkas, favágó, nagyi), az 4 történetet jelentet - ekkor megváltozik a mese szerkezete, mivel a Pirosszka innentől egy valódi bűnügyi mese, ahol mindenki gyanús.

A rajzfilm a független Kanbar Entertainment stúdió munkája (bár a társalapító Sue Bea Montgomery korábban a Disney-nél dolgozott, részt vett pl.: az Atlantisz készítésében). A kis stúdió, kevés pénz kombinációnak egyértelműen a megjelenítés látta kárát - ahogy az élőszereplős filmeknél kevés pénzből nem lehet látványos robbanásokat varázsolni, úgy itt sem futotta túl sokra.

A karakterek nem annyira rondák, de azért érezhetően a rosszabbfajta 3D-vel van dolgunk. A háttér többnyire statikus, gyakran csak egy kép, de elmosással, a kamera rángatásával ezt megpróbálják elfedni. Összességében azért a képi világ egyben van, egy erdőbe amúgy sem illik a látvány-orgia. A megjelenés erősíti bennünk az érzést, hogy ez ”csak” egy mese, nem pedig egy krimi (ráadásul a felhők egész jól mutatnak). A Pirosszká-nak ráadásul van egyfajta ”low-budget” (~ olcsó) bája, ezért számos hibáját (például hogy csak Piroskának van értékelhető mimikája, a többieknek gumiból van az arcuk) megbocsátjuk.

A karaktereket megformáló emberek közül egyedül a Piroskát megszólaltató Anne Hathaway ismertebb, de neki ez az első rajzfilm-szereplése (bár 1998-ban szerepelt a Szezám utca rajzfilm-sorozat karácsonyi különkiadásában és a Studio Ghibli 2002-es The Cat Returns című animéjének is ő az egyik ”angolhangja”).


Szereplők:

A Pirosszka ugyan egy kisebb csapat története (hasonlóan az Atlantisz-hoz), de a középpontban a címben is (félig-meddig) szereplő Piroska áll, aki a meséből már ismert piros köpenyes kislány kicsit idősebb változata.

Akárcsak a többiekről, kezdetben róla sem tudunk meg túl sokat: szeret énekelni, biciklizni és valamilyen szinten tud karatézni. Már rég nem az a gyámoltalan apróság, aki egykor volt és szeretne elmenni az erdőből, de ezt kötelességtudata nem engedi (mivel a nagyi háza a falutól távol, a hegyoldalon van).

Piroskát szinte mindenki szereti, kivéve a gonosz farkas, aki szabadidejében ártatlan leánykákra vadászik és szereti eljátszani a nagymamát. Ebben a történetben van egy segítője is, az igencsak hiperaktív, Csincsi nevű mókus képében.

Ott van aztán az óriási (fogyó hold-fejű) favágó, aki baltáját lóbálva, üvöltve ugrott be a nagyi házának ablakán. Őróla a rajzfilm elején szinte semmit sem tudunk meg, hiszen (artikuláltan) nem szólal meg és amúgy is csak a történet legvégén jelenik meg.

És persze nem szabad elfeledkezni a kedves, irracionálisan tupírozott hajú nagyiról, akinek sütijei messze földön híresek. Ő apró házában, egyedül él és alig mozdul ki otthonról. A lassú, öreg nénike szinte egyetlen öröme unokája, aki időnként meglátogatja.

A Pirosszkában rajtuk kívül még jó néhány mellékszereplő bukkan fel: Japeth, a kecske, aki egy átok miatt csak dalolva tud kommunikálni, Boingo, az idegesítő nyuszi, Jimmy Lizard, a producer-gyík, Jerry, a rendőr-mosómedve, és még számos további lény, akiknek még a nevét sem tudjuk meg.

Az eredeti történetben nem szerepelt a nasi-bandita, aki egy mindenre elszánt bűnöző. A titokzatos lény sorban rabolja ki a süteményes boltokat és ellopja a recepteket, miatta egymás után mennek tönkre a környékbeli boltok és félő, hogy a nagymama is erre a sorsra jut.


Történet:

Piroska történetét már ismerjük, hiszen az eredeti mese az ő szemszögéből mutatja be a történteket. De mi a helyzet például a farkassal? Amikor Rongyláb Nicky kihallgatja az ordast, a korábbiak más megvilágításba kerülnek. Wolf W. Wolf (angol; ~ Farkas F. Farkas) ugyanis nem az a galád állat, akinek a lány beállította.

A farkas-koma valójában oknyomozó újságíró, még külön rovata is van a helyi lapban (Tények és tündérmesék) és az elmúlt 6 hónapban egy ügyön dolgozott - a környék édesség árusait kifosztó nasi-bandita után nyomozott. Kiváló álcázó-képességét kihasználva számos csoportba beépült és ellenőrizte a környékbeli árusokat is. Informátora révén Piroska is felkerült a gyanúsítottak névsorára: ő nem szeret az erdőben élni és gyakran érintkezik a nagymamával, aki az egész erdő legnagyobb süti-készítője, ezért érdekében állhat eltüntetni a konkurenciát.

A farkas először követi Piroskát, de ő egy csapat kolibrivel lerázza, ám később, az erdőben bóklászva látja, ahogy a feje fölötti függővasúttal utazó lány kizuhan a kabinból és nem sokkal arrébb landol. Gyorsan odafut és kérdőre vonja Piroskát, aki azonban (lévén regionális kung-fu bajnok) válasz helyett jól helybenhagyja.

Ezzel azonban nem tudja elvenni Wolf kedvét. Ő még a lány előtt akar a nagyihoz érni, hogy kérdőre vonja őket - ez sikerül is, de a nagyi nincs otthon, ezért beöltözik mamókának és eljátssza a lánnyal az ismert kérdezz-feleleket. Piroska rájön, hogy ő nem Pocket nagyi, ezért egymásnak esnek, ekkor azonban nyílik a szekrényajtó és kitámolyog belőle a megkötözött nagymama és hogy teljes legyen a káosz, beugrik a baltájával hadonászó favágó is.

Ez a farkas által előadott történet azonban eléggé sántít: például ki kötözte össze a nagyit és hogyan került a szekrénybe? Nicky viszont megőrzi a hidegvérét és áttér a baltás manusz történetére.

Az első benyomás ezúttal is csalóka: a csekély értelmű, de veszélytelen Kirk valójában reklámszínész, aki a Pali tyúkszemkenőcs (nyugtató hatóanyagaitól a fájdalom világgá megy) reklámozására készült. Kirk amúgy egy rablóhúsos (pálcikára tűzött hús) autót vezet (amely hasonlít a Family Frostos jégkrémes autókra), de valaki őt is kirabolja (még a jármű kerekeit is ellopja). A szelíd német óriás teljesen kétségbe esik, hiszen így már nem teljesülhet az álma: sohasem járhatja be a világot egy kórussal, a Vidám jódlisokkal.

De ezen a napon felragyog a férfi szerencsecsillaga: életében először visszahívják. A reklámban egy favágót kell alakítania, ezért Jimmy Lizard, a producer megkéri - gyakoroljon, hogy a felvételnél majd hitelesen alakítsa a favágót.

Kirk tehát elindul, hogy megtalálja magában a favágó énjét, de ez nem egyszerű, hiszen színészként még sohasem vágott fát. Szerencséjére a Favágás színészeknek című könyvet olvasva ráérez a dologra és hamarosan tucatjával, dalolászva vágja ki az útjába kerülő fákat (hatalmas kárt és káoszt okozva az erdőben).

Végül rátalál az egész erdő talán legnagyobb fájára és elhatározza, hogy azt is kivágja (nem tudjuk milyen megfontolásból, de ez a rajzfilm legdrámaibb jelenete). Hosszú, fárasztó munka után végül majdnem ki is vágja, de ekkor sikoly hall a valamivel alatta fekvő kunyhóból (a nagyi háza). Közben a hatalmas fa ledől, ezért Kirk kiabálva rohanni kezd, nyomában a guruló rönkkel (emiatt repül be üvöltve, fejszéjét lóbálva a házba). Az ő élete tehát nem túlságosan bonyolult és veszélyes, ráadásul nincsenek titkai - ellentétben a nagymamával.

Pocket nagyi ugyanis nem az a tipikus öregasszony, akinek mutatja magát. Annak ellenére, hogy a családtagok folyton aggódnak érte, a nagymama titkon extrém-sportoló, aki kötél nélkül hegyet mászik, snowboardozik vagy ejtőernyőzik, ha úgy tartja kedve.

Nem mellesleg a helyi extrém síelő csoport tagja és éppen egy versenyre készülnek a rivális csapat ellen. A havas hegyoldalon ádáz csata bontakozik ki, amit a nagyi végül (többek között egy lavina kirobbantásával) megnyer (a robbantás szó nem elírás - az idős hölgy robbanóanyagot használ).

De az extrém nagymami nem ér rá ünnepelni, ugyanis még unokája érkezése előtt vissza kell jutnia a házába. Ejtőernyőjével sikeresen landol otthonában, de az ejtőernyő zsinórjai beleakadnak a ventillátorba, ami pillanatok alatt összekötözi, ráadásul bezuhan a szekrénybe és az ajtó is bezárul, kerekké téve a történetet.

Hogy mi az igazság? Ki a bűnös? Ez fogós kérdés. Mind a négy gyanúsítottnak ellentmondásos az előélete és egyikük sem ártatlan. De lehet, hogy a tettes, a nasi-bandita nem közülük került ki és még mindig szabadlábon van? Lehet hogy olyasvalaki, aki minden történetben szerepelt, de sosem hívta fel magára a figyelmet?


Apróságok:

Mielőtt bárki bírálni kezdené a filmet visszafogott (béna) animációja miatt, egy dolgot vegyen figyelembe - hogy mennyi pénzbe került az adott produkció. Valóban, a Shrek-hez képest a Pirosszka elég haloványan teljesít, de utóbbi kevesebb mint 8 millió dollárból készült, míg az egy évvel korábbi (2004-es) Shrek 2 közel 19-szer ennyiből (bár a 2006-os Verdák árából ”csak” 15 Pirosszka készülhetett volna el).

Ennek ellenére a párhuzam nem teljesen alaptalan, bár a két mű között van még egy nagy különbség. Míg a Shrek-ben a legtöbb poént a három főszereplő (Shrek, Fiona, szamár) termeli ki (főként a szamár), a Pirosszkában ezek jobban megoszlanak. Talán kicsit túlzottan jól is.

A film egyik hibája a szétaprózottság - rengeteg szereplőt ismerünk meg, de többségüknek nincs semmi hatása az eseményekre. Emlékszik valaki a film eleji kis harkályra? A mosómedve-ruhás morcos férfira? A fedélnélkülivé vált kacsa-családra? A halászra? Mi lett velük és kit érdekel ez egyáltalán?

A készítők más fronton is túlzásokba estek: Piroska egy alkalommal úgy menekül meg az őt üldöző farkas elől, hogy köpenyét kolibrik reptetik (ahogy korábban őt magát). Itt nem is csak az a baj, hogy hogyan bír el néhány kolibri egy lányt meg a bringáját, de hát komolyan, kolibrik?

A készítők talán nem voltak tisztában vele, de a kolibri a legkisebb madár és csak trópusi, szubtrópusi környezetben él meg. Nem is lett volna szükség rá, mivel - mint láthatjuk, az erődben élnek hasonló harkályok is. A kecske viszont idegesítő jódlizása ellenére szerethető karakter és szarv-bemutatója mintha a Kecskefogó társasjátékra hajazna…

Még egy dolog - persze a film Amerikában készült, de a Pirosszka kissé negatív színben állítja be az európaiakat. Nem hisszük? Nézzük meg az ügyefogyott német színészt, de főleg az európai extrém-sportolókat: még ki is hangsúlyozzák, hogy gonoszok. Pedig mi nem is vagyunk gonoszak...vagy legalábbis nem annyira.

Mindezek ellenére érdemes megnézni a Pirosszká-t - minősége még moziban sem szembántóan rossz és elsőre valószínűleg fel sem fognak tűnni a hibái. Pedig van néhány és egy bűnét mi sem tudjuk megbocsátani. A bevétel a film készítésének több mint 13-szorosára rúgott, ez pedig ismét egy rossz döntést eredményezett - egy folytatást. A magyarul Megint Pirosszka! Ellenrossz a rossz ellen című harmatgyenge produkció már profibb csapattal és nagyobb költségvetéssel készült, végül mégis jóval elmaradt az előd színvonalától.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Kanbar Entertainment

Rendező: Cory Edwards, Todd Edwards és Tony Leech

Megjelenés éve: 2005

Hossz: 80 perc

Költségvetés: ~ 8 millió $ (~ 1,75 milliárd forint)

Ajánlott: az idősebb korosztálynak, azoknak, akik szeretik a Scooby-Doo vagy Miss Malard nyomoz-szerű detektíves történeteket


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.