Pinokkió

„Légy mindig bátor, őszinte és önzetlen”


A világ:

A Disney máig egyike a nagy rajzfilm-készítő cégeknek, a vállalat elsősorban hatalmas összegeket felemésztő filmjeiről és a részben ebből adódó gyönyörű mozgóképes meséiről ismert. A monolitikus Disney-t, teljes nevén a The Walt Disney Company-t 1923-ban alapították és az óriáscég ma már közel 200000 főt foglalkoztat.

Nem volt azonban ez mindig így. A kezdet kezdetén a cég fekete-fehér rövidfilmeket készített - többek között ekkor született a még Mickey egeret is megelőző Oswald, a nyúl. A cég 1928-ban kis híján ellenséges felvásárlás áldozatává vált, majd - hogy túlélje egy híján összes animátorának és az Oswald-rövidfilmek jogának elvesztését, még abban az évben előrukkolt első - a képpel szinkronizált - hanggal rendelkező kisfilmjükkel, a Steamboat Willie-vel (ebben jelent meg először Mickey egér és innen származik az új Disney filmek elején látható hajós, fütyörésző Mickey-egér).

A Mickey-egeres rövidfilmek sikerét kihasználva a céget áttervezték és 1934-ben belekezdtek a világ első egész estés rajzfilmjének, a Hófehérke és a hét törpe-nek a készítésébe. A Disney vállalat ekkor a világ vezető rajzfilm-készítője volt, ám még nekik is 3 évig tartott, mire elkészült a mesefilm, de megérte: a film hihetetlenül sikeressé vált (már csak azért is, mert megjelenésekor ez volt a világ egyetlen egész estés rajzfilmje).

Az ekkor még az alapító, Walt Disney irányítása alatt álló Disney folytatta a kisfilmek gyártását, de a Hófehérke és a hét törpe sikerén felbuzdulva újabb egész estés rajzfilm-projectekbe is bekezdett. Ezek közé tartozott az 1940-es Fantázia, az 1941-es Dumbo és az 1942-es Bambi, ám mindezek előtt, a második rajzfilm a Pinocchio, magyarul Pinokkió volt, amelyet már 1938-ban elkezdtek megvalósítani, da csak 1940-ben mutatták be.

Pinokkió Carlo Collodi 1881-es mesekönyvén, a Pinokkió kalandjain alapul, amely a maga idejében óriási sikert aratott és amelyet aztán a Disney színes-hangos Technicolor rajzfilmbe öntött.

A mese-feldolgozás a jelenben (mármint az 1800-as évek végén) játszódik és egy idős fafaragó, Geppetto otthonába kalauzolja a nézőt. Geppetto számos gyönyörűen megmunkált fatárgyat készít, legújabb munkája pedig nem más, mint egy életnagyságú fa marionett-bábú: összekapcsolt, de mozgatható darabokból álló fabábú, amelyet zsinórokon mozgatnak.

Munkája végén Geppetto aludni ér, de előtte még felnéz az égre és meglátja a vágyak csillagát, ezért kíván valamit: azt kívánja, bárcsak az általa Pinokkiónak elnevezett fabábú életre kelne, igazi kisfiúvá válna. Amíg Geppetto alszik, a Kék tündér megjelenik és teljesíti az öregember álmát: a fabábú életre kel! A felébredő férfi a kezdeti ijedtség után repes az örömtől és vele örül Pinokkió is, azonban másnap a fából lett kisfiúnak iskolába kell mennie, ami nem is olyan egyszerű, mint gondolja.


Szereplők:

Pinokkió kvázi apukája, Geppetto kedves, idős mesterember, azonban ez a film túlnyomórészt nem róla szól, sokkal inkább teremtményéről, a címszereplő Pinokkióról. Pinokkió-t a vágyak csillagának gyönyörű hölgye, a Kék Tündér változtatta át: egy nagyhatalmú, titokzatos lény.

Pinokkió azonban csak félig alakult át: lelke ugyan egy emberé, de a teste továbbra is fából van, viszont képes magától mozogni. A megelevenedett Pinokkió alapvetően rendes alak, viszont végtelenül naiv, hiszen gyakorlatilag egy újszülött, eddig nem élt.

Emiatt Pinokkió azt sem tudja, mi a rossz és mi a jó, ezért a Kék Tündér feltételt szab: ha Pinokkió képes megtanulni az emberi erényeket, akkor testileg is (hús-vér) emberré teszi, amit Pinokkió és Geppetto is mindennél jobban szeretne.

Mivel azonban Pinokkió nem tudja, hogy mi a jó és mi a rossz, a Tündér ad neki egy kis segítséget: ha a fa-kisfiú hazudik, orra megnőz, ha pedig igazat mond, visszaváltozik. Emellett egy apró segítővel is felvértezi: a feladatot Tücsök Tihamér kapja; egy aprócska, ám jól öltözött, beszélő tücsök, aki szemtanúja volt a Kék Tündér érkezésének (Tihamér mellékesen narrátorként is funkcionál).

Az erények utáni kutatás azonban nem lesz egyszerű, mert a világ nem csak jó emberekből áll: ott van például egy sunyi, emberforma róka és társa, a kelekótya macska.


Történet:

Pinokkió-nak három erényt kell elsajátítania: a bátorságot, az igazmondást és az önfeláldozást, emellett pedig sok észt is kellene tölteni a kis fakobakba, ezért Geppetto iskolába küldi Pinokkió-t, akit az útra Tücsök Tihamér is elkísér.

Az iskolába vezető úton azonban lesben áll Derék Rókus, egy aljas róka és társa, a kissé kelekótya Durbelle Béla (eredetileg Gideon), a macska. A páros meggyőzi Pinokkió-t, hogy hagyja az iskolát, tartson inkább velük, és lépjen be a gazdag Stromboli bábszínházába, mint sztár-fellépő. Tücsök Tihamér hiába ellenkezik, Pinokkió fellép az előadáson, mint a kötelek nélkül is táncoló és énekelő csoda-bábú.

A nap eltelik, amikor azonban Pinokkió hazamenne, Stromboli bedobja egy kalickába, ahonnan nem tud kiszabadulni. Ekkor megjelenik a Kék Tündér és megkérdezi, hogy a kis fabábú miért nem ment iskolába ahelyett, hogy a bábszínházban múlatta az időt.

Tücsök Tihamér azt ajánlja, hogy Pinokkió mondja el az igazat, ám a bábú-fiú ehelyett hazudni kezd, amitől az orra elkezd megnyúlni, sőt, még egy kis fészek is kialakul a sorozatos hazugságoktól. Végül persze kiderül az igazság, a Kék Tündér pedig visszaváltoztatja az orrát, sőt, még ki is szabadítja, ám figyelmezteti: ez volt az utolsó alkalom, hogy segített Pinokkió-nak.

A probléma így látszólag megoldotta önmagát (pontosabban: a Kék Tündér oldotta meg), Derék Rókus és Durbelle Béla azonban már megint rosszaságon törik a fejüket. Egy kocsissal találkoznak, aki rosszcsont gyerekeket gyűjt, hogy elvigye őket a Vidám Szigetre. Rókus összefut Pinokkió-val és meggyőzi, hogy ő is menjen Vidám Szigetre, mert tucatnyi betegsége van a krónikus hiperkókusztól az allergiáig.

A Vidám Sziget egy óriási vidámpark, ahol nincsenek felnőttek, a gyerekeknek pedig mindent szabad. Pinokkió egy másik gyerekkel, Vásott Vili-vel mindenféle őrültséget csinál: este esznek fagylaltot, gyerek létükre dohányt szívnak, mindent elpusztítanak, amit csak érnek, még sört is isznak és egyre csak rosszalkodnak. Pinokkió Vili hatására még beszélő lelkiismeretét, Tücsök Tihamért is ellöki magától.

a kis tücsök először mérges a fafejű fiúra, de aztán szörnyű felfedezést tesz: a szigeten ragadt gyereket egy átok átváltoztatja szamárrá, a szamarakat pedig összefogdossák és rabszolgaként dolgoztatják a sóbányában.

Tihamér visszarohan a fiúcskához és végül mind a tücsök, mind pedig Pinokkió kiszabadul és hazatérnek, ráadásul Pinokkió csak félig változott szamárrá, ám otthon újabb szörnyű felfedezést tesznek: amíg elvoltak, Geppetto keresni kezdte fiát, de útközben egy Monstro nevű hatalmas bálna lenyelte! Pinokkió elhatározza, hogy dacolva minden veszéllyel megmenti apját, de csak annyit ér el, hogy Monstro őt is lenyeli...


Apróságok:

A Pinokkió-n meglátszik, hogy az egész estés rajzfilmek hőskorából való: története végtelenül egyszerű, (lefordított), melodramatikus, öncélú dalok törik meg a filmet és a címszereplőn kívül senki nem mutatja a jellemfejlődés legcsekélyebb jelét sem (persze az is igaz, hogy a kézzel készült hátterek és az animáció is gyönyörű).

Amikor először megjelent, a Pinokkió anyagi bukás volt és a kritikák sem voltak túl hízelgőek, amin még az sem segített, hogy 1941-ben két Oscar-díjat is nyert (igaz, ”csak” legjobb eredeti filmzene és legjobb eredeti filmdal kategóriákban, hiszen ekkor még nem létezett animációs film kategória). Aztán persze a többször vetített film sikeressé vált és mára a klasszikusok körébe emelkedett, amelyre számos más film (köztük a Shrek is) utal.

Mert való igaz, a Pinokkió története olyan egyszerű, mint egy pont, de pont ez a lényeg. E rajzfilm egy tanmese, bemutatja a csöppségeknek, hogy csak egy csacsi dohányzik és tör-zúz, az idegen, rossz emberekkel pedig nem szabad szóba állni, nemhogy iskola helyett elmenni velük és fontos, hogy az embernek már kiskorában is legyen bátorsága elmondani az igazat. Ahhoz, hogy mindezt átadhassa az ifjú nézőközönségnek, a filmnek le kellett egyszerűsíteni a jelrendszerét, hogy a gyermekek is értsék, levonják a megfelelő tanulságokat (bár egyes jelenetek szinte sokkolóak lehetnek a csöpp nézőknek).

Hála istennek a 2000-es években terveztek ugyan egy 2. részt, de a Pinokkió kettő projectet a Disney-t megreformáló John Lasseter azonnal leállította, miután 2006-ban a cég élére került, így akit érdekel, máig ”kénytelen” az eredeti remekművel beérni. Érdekes, hogy az 1940-es film Magyarországra csak 1962-ben jutott el. 1987-ben elkészült egy felújított magyar változat, 2000-ben pedig újra szinkronizálták, ezért máig elérhető az alkotás.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Productions

Rendező: Ben Sharpsteen és Hamilton Luske

Megjelenés éve: 1940

Hossz: 88 perc

Költségvetés: 2 millió $ (~ 0,4 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban a legkisebbeknek, nevelő szándékkal, valamint a nosztalgiázó felnőtteknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.