ParaNorman

„Ha nagyobb lennél és hülyébb, biztos te is zrikálnál másokat”


A világ:

Ha valaki nem teljesen olyan, mint a többiek, azt az emberek mindig is kinézték maguk közül - hát még ha valami olyan is tudott, amit a többiek nem - a furcsának, különcnek titulálták: így van ezzel a Laika stúdió alkotásának a főszereplője is.

E történet egy horrorfilmmel kezdődi, amelyben agyevő élőholtak támadnak meg visítozó nőket. A filmbeli filmet egy kissrác, Norman nézi nagyanyjával, aki békésen kötöget a kanapén, ám a fiú apja szól, hogy ki kéne vinni a szemetet, a nagyi pedig kéri, hogy szóljon az apjának, hogy fel kellene tekerni a termosztátot, mert fázik a lába.

Norman el is indul a szeméttel, közben összetalálkozik apjával, aki egy villanykörtét csavar be és jobban örülne, ha Norman olyan lenne, mint a többi srác.

Amikor Norman visszatér a kertből, előadja a nagyi kérését, mire az apja teljesen kiakad, a nagyi (az apuka anyja) ugyanis már meghalt. Pedig a fiú nem hazudott: Norman látja a halottakat - köztük nagymamáját is és képes beszélni velük.

Reggelenként, iskolába menet mindig odaköszön az útba eső halottaknak: az elütött mosómedvének, a fára zuhant ejtőernyősnek, még a vízbe fojtott gengszternek is. Norman kedvessége azonban visszafelé sül el: a többi ember nem látja a holtak szellemeit, ezért azt hiszik, a fiú nem komplett.

A városka, Blight Hollow összes lakója és az iskola összes tanulója kinézi Norman-t, még a hozzá hasonlók is - mind közül a legrosszabb Alvin, a nagydarab, ostoba tuskó, aki rendszeresen beleköt a fiúba.

Az egyetlen, aki kedveli Norman-t Neil, egy duci srác az iskolából, aki megpróbál lelket önteni a fiúba, miután rájuk ijesztett egy furcsa, koszos öregember, Mr. Prenderghast és végül egész jól eljátszanak Neil halott kutyájával (pontosabban annak szellemével). Prenderghast azt állította, hogy a falut sújtó mesebeli átok valóságos (annak idején, a falu alapítását követően egy boszorkányt halálra ítéltek, ő viszont megátkozta a falut, hogy szellemként visszatér és megbünteti gyilkosait).

A fiúk erről a meséről tanultak az iskolában, de egyikük sem hisz az öregembernek, aki ezért hazatér, hogy valami nagy dolgot tegyen, ám szélütést kap és meghal - csakhogy ezzel nem ér véget a dolog, ugyanis szelleme addig nem távozhat el, amíg be nem teljesíti a feladatát - amiben Norman főszerepet játszik.

A ParaNorman a Laika stúdió újabb stop-motion technikával készült filmje, azaz az összes szereplő báb, melyet lépésről lépésre mozgatnak, ami furcsa, kissé túlvilági hangulatot kölcsönöz a filmnek, akárcsak a túlnyomórészt zöldes háttér, de a témára tekintettel ez inkább előny.


Szereplők:

A ParaNorman névadó-főszereplője, Norman Babcock egy egyszerű, vékony, tüsi hajú kisfiú, aki - ahogy az fentebb is olvasható - látja az elhunytak szellemeit és képes beszélni velük. Norman-t mindenki furának tartja, egyetlen barátja Neil Downe, egy túlsúlyos kisfiú, aki szintén nem túl népszerű a többiek körében, mivel kövér, az allergiától könnyezik, izzad, ha túl gyorsan megy és kiscica van az uzsonnás dobozán (sőt, még irritábilis bél szindrómája is van).

Norman-nel szemben családja sem túl megértő. Apjának egyetlen vágya, hogy fia normális, átlagos legyen és bár Norman anyja megpróbálja elsimítani az apa-fia ellentétet, ő sem képes megérteni gyerekét.

A Babcock család negyedik tagja Courtney, egy 17 éves tinédzser, aki nem is próbál jól kijönni öccsével, őt ugyanis csak a pasik és a pletykák érdeklik. Neil-nek is van egy nagyobb testvére: Mitch, egy nem túl okos, viszont annál erősebb focista (aki szintén nem szimpatizál Norman-nel).

Az élők között Norman nem talál barátokra, nagymamája viszont igyekszik vigyázni rá és tanácsaival támogatja (érdekes módon a számos szellemnek később nem lesz szerepe és a városlakók sem túl fontosak).


Történet:

Prenderghast halálát követően Norman egyre gyakrabban lát rossz ómeneket, végül egy WC-ben Prenderghast bácsi szelleme eléri és rábíz egy feladatot. A boszorkány halálának évfordulóján a szelleme felébred és feltámasztja a holtakat, hacsak ezt Norman meg nem gátolja: olvasnia kell egy könyvből ott, ahol a banyát eltemették.

A baj csak az, hogy az évforduló épp aznap van és az olvasást még azelőtt kellene megejteni, hogy lemegy a nap, ám a könyvért először el kell menni Prenderghast bácsi távoli kunyhójába. Norman végül rászánja magát és meg is szerzi a könyvet, de már túl késő: Alvin miatt a nap lemegy, az átok pedig aktiválódik és a boszorkány hét áldozata feléled sírjából.

Norman menekülni kezd Alvin-nal, aki most már nem olyan nagy legény, de szrencsére el tudnak szaladni Prenderghast bácsi házába, ahol Norman rájön, miért nem működött a varázslat: mert a mesekönyvet rossz helyen olvasták fel - nem a banya, hanem az őt elítélők sírjainál.

Közben Courtney, Norman nővére (a fiút keresve) átmegy Neil-ékhez, ahol első látásra beleszeret a duci fiú bátyjába (Mitch-be). Együtt elindulnak megkeresni Norman-t, ami sikerül is, de a zombik tovább üldözik a hősöket.

Az élőholtak pusztítani kezdenek a városban, megtámadva az ártatlan járókelőket, csakhogy a városi népség nem olyan ijedős és fegyverrel meg vasvillával ellentámadásba lendül. A tömegverekedés közepette érkeznek meg Norman-ék, akiknek meg kell találniuk a banya sírját, de mivel az interneten nem találták a helyet, kénytelenek a városi könyvtárban kutakodni.

A kis csoport (Norman, Neil, Courtney, Mich és Alvin) elbarikádozzák magukat a városházán és elkezdik a keresni a kivégzett banya sírját, ám a zombik kimenekülnek a harcból és ők is megcélozzák az épületet. Az archívumban valószínűleg megvan a keresett információ, de annyi minden van ott, hogy még nem fejezik be, amikor a feldühödött felnőttek megrohamozzák a városházát.

Norman végül egy látomásból megérti, mi miért történik. 300 évvel korábban a telepesek boszorkányság vádjával kivégeztek egy kislányt, Agatha-t, aki ezért minden évben kísért és ezért nem nyugodhat a 7 zombi (a lányt elítélő hét ember).

Az egyetlen megoldás, ha valaki a sírjánál minden évben felolvas egy esti mesét: ezt tette Prenderghast bácsi és elődei, de a halálával a feladatat Norman-re szállt. Csakhogy a fiú először nem akar segíteni.

Az élőholtak már régen megbánták tettüket, de már képtelenek visszacsinálni a dolgot, ezért ismét Norman-től kérnek segítséget, aki rájön, hogy ha csak felolvasnak a boszorkány-lánynak, azzal az átok még nem szűnik meg, ezért valami másra van szükség. Elhatározza, hogy elmegy a lány sírjához és ez egyszer nemcsak a családja, de az egész városka támogatja: kérdés, hogy ez elég lesz-e egy feldühödött, halhatatlan boszorkány ellen...


Apróságok:

A ParaNorman egy igazi alternatív történet, ami nagy ívben tesz a Disney-féle nyálas tündérmesék forgatókönyvére. Maga az alkotás kiskaliberű, egy városka lakóiról szól, nem valami világmegváltásról és nincsenek benne se hercegkisasszonyok, se autósüldözések, se látványos robbanások.

Ehelyett viszont kapunk zombikat, akik nem akarják bántani az embereket, a szerelmi szálként funkcionáló Mitch-ről kiderül, hogy a fiúkat szeret, de azért persze a végén minden jóra fordul.

Sajnos azonban ez az alternatívkodás, a szabályok felrúgása nem sikerült olyan tökéletesre, ahogy azt a készítők elképzelték. Mármint a kérdésfelvetésekkel minden rendben van: szó esik a kiközösítésről és azok okairól, a megbánásról és a megbocsátásról, csupa fontos témáról.

A gond az interpretálással van: a film túlnyomó része nyomasztó (még ha nincs is benne semmi igazán komoly) és tele van fura, nem gyerekeknek való apróságokkal: Norman nagybácsija például a történet elején meghal, ami előreviszi a történetet, de utána miért kell játszani a halott testével? Miért fontos, hogy Neil-nek IBS-s (irritábilis bél szindrómája) van?

A történetben számos modern elem található és mindig jó jel, ha egy gyerekeknek szánt alkotás a célközönsége mellett az őket kísérő felnőttek számára is szórakoztatók lehet, a ParaNorman viszont átesett a ló túloldalára: ez a filmjük még a szintén a Laika által gyártott Coraline-nál is rémisztőbb.

Emellett a felnőtteket számos utalással próbálták lekötni (gyakorlatilag minden itt van, ami egy régi zombis horrorfilmben elvárható, de ezek a klisék sokszor egyszerűen csak bénák (például a kövér, néger női rendőr figurája, akinek nincs is érdemi szerepe a filmben, mégis időről időre feltűnik).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Laika Studios

Rendező: Sam Fell és Chris Butler

Megjelenés éve: 2012

Hossz: 92 perc

Költségvetés: 60 millió $ (~ 13,2 milliárd forint)

Ajánlott: idősebbeknek, fiatal felnőtteknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.