Pán Péter

„Kell egy ici-pici tündérpor”


A világ:

Walter Elias Disney cége, a The Walt Disney Company (röviden Disney) volt a világon az első, amely egész estés animációs filmet alkotott: a Hófehérke és a hét törpét (1937-ben), amely olyan nagy sikert aratott, hogy a cég hamarosan újabb és újabb meséket dolgozott fel. A Disney elsősorban már bevált, széles körben ismert meséket öntött animációs formába: ilyen volt az 1940-es Pinokkió, az egy évvel későbbi Dumbo vagy az 1950-es Hamupipőke. 1953-ban a vállalat egy újabb (az angolszász országokban) ismert és szeretett mesekönyvet vitt színre: J. M. Barrie történeteinek főhősét, Pán Péter-t, egészen pontosan az 1904-es, azonos című regényt, Sohaország furcsa lakóját.

Mindezek ellenére a Pán Péter mese a valóságban (Londonban, a Bloomsberry negyed egyik csendes utcájában, este) kezdődik, ahol a Darling család él, bár a lakásban a késői óra ellenére éppen áll a bál. Az apuka, George feleségével, Mary-vel éppen (egy igazi) bálba készül, csakhogy a ház urának öltözete hiányos: nem találja sem aranya mandzsettagombjait, sem keményre vasalt ingmellét.

Mindez nem véletlen. Amikor a felnőttek elmennek, Wendy, a legidősebb testvér mindig mesél öccseinek, John-nak és Michael-nek Pán Péter-ről, egy varázslatos kisfiúról és kalandjairól, amit mindhárman imádnak: a fiúk őt utánozva kincsként használják a mandzsettagombokat és krétával az ingmellre rajzoltak hozzá titkos térképet.

A gyerekek apja, George azonban nem veszi jó néven, hogy Wendy Pán Péterről mesél (főleg azért, mert az arany gombokat és az ingmellet is eredeti állapotában szeretné használni) és egyébként is, úgy gondolja, a gyerekeknek előbb-utóbb fel kell nőniük.

A gond csak az, hogy a gyerekek, élükön Wendy-vel nem akarnak felnőni: a nagy ribillió végén a házaspár elindul a partira, de nem is sejtik, hogy Wendy igazat mondott: Pán Péter tényleg a házukban járt. Mint kiderül, a fiú hosszú ideje rendszeres látogatója a sarokháznak, ám ez egy szomorú nap: apja megfenyegette Wendy-t, aki utoljára alhat a gyerekszobában, ami azt jelenti, hogy másnap felnőtté fog válni.

A saját virgonc árnyékát követve a szobába berepülő Pán Péter azonban tudja a megoldást: csak el kell vinnie Wendy-t az ő világába, Sohaországba, mert ott a gyerekek sohasem nőnek fel. Mivel a lány nem akarja magukra hagyni kistestvéreit, végül Pán Péter velük együtt indul vissza Sohaországba ebben a róla elnevezett, akcióval, humorral és kalandokkal teli, színes rajzfilmben.


Szereplők:

Pán Péter, a mese főhőse képes repülni és örökké gyerek marad, mivel Sohaországban a gyerekek nem öregednek. A kékruhás, vörös-tollal díszített kalapot hordó fiú bátor és merész, huncut és örökké vidám, de egyben önző, hanyag és rátarti is: azt hiszi, hogy mindig mindenben neki van igaza és csak az számít, amit ő akar.

Pán Péter hű társa az apró néma tündérke, Csingiling, akinek varázspora képes bárkit és bármit a levegőbe emelni. Csingiling aranyos kis leányzó, de egyben végtelenül féltékeny is, legfőképpen Wendy-re.

Pedig Wendy, a család legidősebb lánya bájos, ifjú hölgy, sokkal érettebb két öccsénél, igaz, ő rajong a leginkább Pán Péter-ért és ő az, aki a fiú kalandjaiból varázslatos meséket mondott testvéreinek, ami olyan jól sikerült, hogy még maga Pán Péter is élvezettel hallgatta. Wendy öccse John Darling, az idősebb (szemüveges) fiútestvér, imádja a kalózokat, míg a legkisebb testvér, Michael az indiánokért van oda.

A mesefilm elején egy rövid időre felbukkan a trió apja és anyja, illetve szerepel még a gyerekek ”dadája”, a meglepően intelligens Nana, a kutyájuk is, de hiába szór rá Michael tündérport, a megkötött kutyus nem tart velük Sohaországba (a szülők pedig nem is tudnak a kalandról).


Történet:

Pán Péter, Csingiling (aki hamar megorrol Wendy-re), Wendy, John és Michael szerencsésen megérkezik Sohaországba, ami csupa móka és vidámság a Sellő-lagúnától az indiánok táboráig, ám itt sem fenékig tejfel az élet. A sziget egyik öblében ugyanis kalózhajó horgonyoz és a hajón nemcsak a kissé ütődött Mr. Smee, az első tiszt lakik, de egy csapat morcos kalóz is, vezérük pedig nem más, mint a szörnyű Hook (kampó) kapitány.

Hook kapitány szörnyen dühös Pán Péter-re, mert a fiú miatt egy krokodil leharapta az egyik kezét, ráadásul a hüllőnek annyira ízlett a kapitány, hogy azóta is üldözi, amiért Hook örök bosszút esküdött. Eddig a varázslatos ifjú minden alkalommal túljárt Hook eszén, de ezúttal a kapitány új tervet eszelt ki, ráadásul szemtanúja lesz, ahogy Pán Péter a három gyerekkel együtt megérkezik Sohaországba.

A gyerekek azonban szerencsésen megússzák a találkozást a kalózhajóval és legénységével, majd miután tisztáznak egy félreértést, Pán Péter Wendy-vel elmegy megnézni a sellőket, míg a fiúk Pán Péter seregével, az elveszett fiúkkal indián-vadászatra indulnak.

Egyik kaland sem úgy zajlik, ahogy eltervezték: Wendy-t bosszantja, hogy a sellők elcsavarják Pán Péter fejét, míg a hiú hableányok az emberlányra dühösek, ráadásul időközben a fiúkat az indiánok könnyen foglyul ejtik.

Általában az indiánok vezére elengedi az elveszett fiúkat, most azonban más a helyzet, ugyanis lánya, Tigrisliliom eltűnt, amiért a törzsfő szörnyű haragra gerjedt (mivel úgy gondolja, a fiúk rabolták el a lányt). Szerencsére Pán Péter észreveszi, hogy a dolog mögött valójában Hook kapitány áll, aki azt tervezi, hogy Tigrisliliom, a törzsfőnök ifjú lánya segítségével bukkan Pán Péter nyomára.

Pán Péter azonban egy vakmerő összecsapásban legyőzi Hook kapitányt és megmenti Tigrisliliom-ot, ezért szerencsére sem Wendy testvérei, sem az elveszett fiúk nem kerülnek máglyára, ám az elűzött Hook kapitány új tervet eszel ki: elfogja a Pán Péter által elüldözött Csingiling-et, majd kicsalja belőle, hogy hol van a fiúk búvóhelyének bejárata.

A csapda elkészül: Hook bezárja Csingiling-et és elfogja nemcsak Wendy-t és két testvérét, de az összes elveszett fiút is, így a rátarti Pán Péter-re marad mindannyiuk megmentésének feladata...


Apróságok:

A Pán Péter kiváló amerikai kortörténeti emlék, ha nem is az 1950-es évekről, de az akkori Disney-szemléletről mindenképpen. Pán Péter és igazából az összes fiú a rajfilmben kicsit tökkelütött és bár kétségkívül életvidámak és tele vannak energiával, nem sokra tartják a lányokat (amíg Wendy rendet nem rak közöttük).

A pálmát mindenképpen a címszereplő viszi: az öntelt Pán Péter Wendy-vel is lekezelő, de társát, Csingiling-et nemhogy emberszámba nem veszi, de hacsak nincs szüksége tündérporra, rá sem hederít. Ezzel szemben Wendy-t szorgos, dolgos, illemtudó kis hölgyként ismerjük meg, aki mégis mindig a rövidebben húzza (nem is említve olyan apróságokat, hogy a sellők például vízbe akarták fojtani).

Felnőtt szemmel meglepő látni Wendy és Sohaország hölgyeinek harcát Pán Páter kegyeiért, de persze mindez a kicsik számára mit sem ront a mesén. Mert bár mai szemmel a Pán Péter története végtelenül egyszerűen hathat, a legkisebbeket magával ragadhatja a színes, változatos, mégis könnyen nyomon követhető történet és a legkülönbözőbb karakterek a kalózoktól a rézbőrű indiánokig, miközben a mese tanulsága máig érvényes.

Pán Péter meséjét a Disney mellett több film is feldolgozza, de a történetnek a Disney is készített folytatást a harmatgyenge (2002-es) Pán Péter - Visszatérés Sohaországba című mesével, Csingiling pedig olyan kedveltté vált, hogy a Disney eddig nem kevesebb, mint 6 egész estés animációs filmet készített róla.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Productions

Rendező: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson és Hamilton Luske

Megjelenés éve: 1953

Hossz: 76 perc

Költségvetés: 40 millió $ (~ 8,8 milliárd forint)

Ajánlott: főleg kisfiúknak és kislányoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.