Ősember - Kicsi az ős, de hős!

„Ez csak 11 játékos, aki mind sztárnak hiszi magát”


A világ:

A világ két legismertebb, legsikeresebb sportága a Forma 1 és a labdarúgás. Előbbi technológiai sportág, ahol hatalmas profi csapat dolgozik egy hihetetlenül gyors versenyautó megalkotásán, amellyel aztán másfél tucat pilóta versenyez egy világszerte közvetített versenysorozaton. Ezzel szemben a foci technikailag lényegesen szerényebb: egyszerűen két, egyenként 11 fős csapat igyekszik a lábaival terelgetni egy labdát, hogy az ellenfél kapujába juttatva minél több gólt szerezzen.

A foci sikerének titka éppen ez az egyszerűség - igen, játszható hatalmas arénákban, ahol tízezrek szurkolnak csapatuknak, de ugyanilyen élvezetes meccset lehet kihozni egy réten vagy sikátorban, ahol a kapukat két fa vagy leterített pólók jelzik és a játékot iskolások éppúgy élvezhetik, mint az aggastyánok. Ezért amellett, hogy a világ majdnem minden országának van nemzeti válogatottja van, számos országban annyi professzionális csapat jött létre, hogy ezek már egymás ellen vívják harcukat a helyi bajnokságban (Németországban például 5 külön osztály létezik), ráadásul milliók játsszák a focit tét nélkül, egyedül az élvezetéért.

Persze a lényeg a győzelem, ezért 1930 óta négyévente megrendezik a labdarúgó-világbajnokságot, ahol minden ország legjobbjai mérik össze a tudásukat. Magyarországon rengeteg pénzt pazaroltak focira (részben felesleges stadionok-építésére), ennek ellenére az ország máig a világ egyik leggyengébb futballcsapatával rendelkezik, de a labdarúgást hazánkban is sokan művelik, illetve követik lelkesen a világ legsikeresebb bajnokságait.

Az egyik idehaza is kedvelt bajnokság a brit első osztály, angolul Premier League, amely igen patinás múlttal rendelkezik: több mint 100 éve, 1888-ban alapították, a legrégebbi máig működő angol csapat, a Sheffield FC pedig még régebbi (1857-ben hozták létre). Maga a labdarúgás eredete ennél is sokkal korábbra nyúlik vissza, korai változatait már az ókorban is játszották, jelen írás tárgya, az Ősember - Kicsi az ős, de hős! pedig egy olyan alternatív világba kalauzolja nézőit, ahol még ennél is sokkalta korábban, az emberiség hajnalán alkották meg a sportot.

A gyurma stop-motion animációiról ismert Aardman Animations kissé félrevezető nevű Ősember - Kicsi az ős, de hős! című filmje (eredeti címén Early Man, azaz kb. előember) látszólag egy csapat ősember-kolónia hétköznapjaival és vadászataival foglalkozik, de valójában a főszerepet a foci kapja.

Az Ősember - Kicsi az ős, de hős! sok-sok évezreddel a múltba kalauzolja nézőit, még a dinoszauruszok korának végére, amikor egy meteorit csapódott a földbe. Az ősemberek túlélték a robbanást és hamarosan körbevették a meteoritot, amely magját egy még mindig forró gömb alkotta. Először megpróbálták felemelni, de a tűzforró golyóbist egyikük sem tudta kézben tartani, ezért a lábukkal kezdték rugdosni és hamarosan kialakult a futball.

Ezt az ősi focit aztán barlangrajzokon örökítették meg az utókor számára, ami (mint később kiderül) tovább élt, ám nem minden ősember tartotta a szokásokat: a főszereplő, Öcsi törzse például hiába él a barlangrajzok mellett, abban a völgyben, ahol valaha a labdarúgás létrejött, ők erről semmit nem tudnak: a kis gömböcök kergetése számukra a nyúlvadászatban merül ki.

A tízfős törzs azt azonban nem sejti, hogy már csak a kis völgyük ragadt meg a kőkorban, a többiek régen átléptek a réz-, majd a bronzkorba és óriási páncélozott lényeiken eljöttek, hogy kitermeljék az aranyat, emiatt a csapat az ételt és vizet adó völgyből a kietlen vadvidékre szorul. Öcsi azonban nem hagyja magát, jó kis kalamajkát okozva mindkét világban.


Szereplők:

Az Ősember - Kicsi az ős, de hős! ugyan egy egész csapatnyi ősemberről szól, ám kétségtelenül a turcsi orrú, kapafogú, alacsony, mégis életvidám és meglepően értelmes Öcsi áll a középpontban. Öcsi legjobb barátja háziállata, Kutylac, egy szőrös kis állat (nevének megfelelően egy kutyaszerű malac) és kissé nehezen érteti meg magát a többiekkel, ennek ellenére nagy álmot dédelget.

Öcsi legfőbb vágya, hogy együtt levadásszanak egy mamutot, ami aztán hosszú ideig fedezné a törzs minden étel-igényét. A kis falu vezetője, a bölcs Öreg azonban nem ilyen optimista - látva a nyúl-vadászatokon mutatott rettenetes teljesítményt (az összjáték hiányát) biztos benne, hogy képtelenek lennének legyőzni egy óriási állatot, hiszen ahhoz tökéletesen együtt kellene működniük.

Ez pedig lehetetlennek látszik, ugyanis Öcsi ősember-törzse mindössze 10 főt számlál, ezért aztán mindenkire szükség lenne. Többek között Kazal-ra is, aki ugyan hatalmas és erős, mégis az anyja, Magma irányítja, vagy a szőke Cucu-ra, aki meg egy hatalmas (Kőúr nevű) kővel él. Mellettük ott van még a kissé bumburnyák Zaki és a morgó Mormor, valamint a mindig éhes Hamnyam és a nyurga Habakuk, míg a nőket Kazal anyja mellett a sötét bőrű, szintén nem túl okos Hisztil képviseli.

A másik oldalról kezdetben nem sokat tudni: csak annyi derül ki, hogy a bronzkori bagázs vezetője a kopasz Kupor, akinek arany-éhsége nem ismer határokat, ugyanakkor nem veti meg a luxust sem. Később aztán számos további focistával ismerkedhetünk meg, de közülük egyedül Puska, a fiatal serpenyőárus lány játszik kulcsszerepet.


Történet:

Amikor egy sikeres nyúlvadászat utáni este feltűnnek Kupor emberei, az egész csapat elmenekül, kivéve Öcsi-t, aki megpróbálja megtámadni a behatolók főnökét, de egy jól irányzott bronzgömb eltalálja és ájultan hullik be Kupor szekerébe. Amikor Öcsi végül magához tér, egy teljesen más világban találja magát: Kupor városában. A fiatal ősembert lenyűgözik a bronzkoriak találmányai: a kerék, a serpenyő, a szeletelt kenyér, de egyszer csak gongütésre bezárnak a boltok, a kiáradó tömeg pedig Öcsi-t magával sodorja az arénába.

Kiderül, hogy éppen elkezdődött a szent játék nevű szertartás: egy messziről érkezett csapat kihívja a helyi bajnokokat, a Reál Bronzió-t, Öcsi pedig hirtelen egy focimeccs közepén találja magát. Az ősfiú csak haza akar jutni, de hamarosan lebukik, ám nem törik meg, sőt, kihívja Kupor-t egy ősi labdarúgó mérkőzésre, amit (a hatalmas bevétel fényében) Kupor végül engedélyez.

A völgy sorsa tehát a tét a focimeccsen, csak egyetlen apró probléma merül fel: Kupor Reál Bronzió-ja a világ legjobb focistáiból áll, a kaputámasztótól egészen a csatárig, akiket egy igazi sztár, a világ legjobb góllövője, Jürgend vezet, a másik oldalt viszont Öcsi egymaga döntött, a többiek nem tudnak a megállapodásról. És persze magáról a fociról sem hallottak még soha.

Még ez sem állíthatja meg Öcsi-t, aki egy focilabdával visszatér a völgyből kiszorult törzséhez és elmondja a hírt a többieknek. Öcsi rájött, hogy a korábban látott barlangrajzok, amit ők nyúl-vadászatnak hittek, valójában a focit írták le, tehát egyszer régen az őseik már ismerték a sportot. Először Öreg ellenáll, de aztán ő is beadja a derekát, ám hamarosan kiderül, hogy azért a foci mégsem olyan egyszerű: hiába kaptak nemcsak egy labdát, de egy egész képeskönyvet a szabályokról, az előembereknek már az is nehézséget okoz, hogy eltalálják a labdát.

Azért a másik oldalon sem minden tökéletes: Kupor a városka teljhatalmú ura, de ez csak egyetlen város a királyságban, amelyet a királynő irányít és Kupor-nak nem lett volna szabad egyedül döntenie a dologról. Kupor nem aggódik, mert úgy hiszi, az ostoba vén szatyor úgysem fogja megtudni, de éppen akkor érkezik egy postaszajkó - egyenesen a királynőtől, aki hallott a meccsről és aggódik: mi lesz, ha a kőkorszaki szakik győznek?

Ez egyenlőre nem tűnik túlzottan valószínűnek, mert az kétségtelen, hogy Kupor Reál Bronzió-ja igazi foci-zsonglőrökből áll, míg Öcsi-ék még mindig az alapoknál tartanak és nyilvánvaló, hogy hozzáértő edző hiányában, pusztán lelkesedésből nem is fogják tudni áthidalni a hatalmas tudásbeli szakadékot, főleg azután, hogy egy óriási, emberevő kacsa eltapossa az egyetlen labdájukat.

Öcsi kénytelen belopakodni Kupor erődjébe, hogy lopjon egy másik labdát, de itt összetalálkozik Puská-val: egy fiatal lánnyal, akinek legfőbb vágya, hogy ő is játszhasson a szent gyepen, csakhogy egy lányt soha nem vennének be a Reál Bronzió-ba. Egy éjszakai szökéssel később Puska az ősemberek között köt ki, akik megtudják, hogy Puska profi focijátékos, mert éjszakánként belopózik a pályára edzeni, a lány viszont azzal szembesül, hogy az ősemberek csak egy csapat kőkori pancser. Szerencséjükre Puska nemcsak profi játékos, de fantasztikus edző is, aki egy igazi csapatot farag az ősemberekből, ám kérdés, hogy ez mire lesz elég a világ legjobbjai ellen...


Apróságok:

Az Ősember - Kicsi az ős, de hős! magán viseli az Aardman Animations keze nyomát: nemcsak a jellegzetesen fényképezett stop-motion animációt, de a vizuális poénok előnyben részesítését, a szóvicceket és az egyszerű, de kedves karaktereket is. Egyszer kétségkívül megnézhető a Ősember - Kicsi az ős, de hős!, főleg a labdarúgás fiatal szerelmeseinek, de a filmnek van egy másik oldala is. Sőt, egy harmadik is.

Meglepő, de a főleg kisfiúknak szánt alkotásban szokatlanul sok a felnőtteket célzó humor, illetve a groteszk jelenetek. A film elején például jót nevethetünk a bébikrokodil-csipeszeken, de ez nem kompenzál a pár jelenettel korábbi, atombombát idéző robbanást és az ezt túlélő csótányt utáni részért, hol többek között porrá ég egy focizó ősember, míg a kapust agyonnyomják a sziklák, hogy az erősen áthallásos szögesdrótos-kerítéses búslakodást vagy az Öreg férfiasságába harapó krokodil-csipeszt már ne is említsük.

Az igazság az, hogy az Ősember - Kicsi az ős, de hős! magában egészen jó rajzfilm, de az Aardman kínálatának leggyengébb egész estés gyerekfilmje, aminek az oka nem más, mint a foci. Nehéz nem észrevenni, hogy a film túlságosan is a labdarúgásra koncentrál, de ahhoz, hogy a focicipőre vagy a játékos-kártyákra jusson idő, a poénokból kellett visszavágni, amit a nézők sem toleráltak. Hiába jelent meg a film a 2018-as labdarúgó világbajnokság előtt néhány hónappal, a várakozás csúcsán, az 50 millió dolláros költséggel szemben alig 54 milliós bevételre sikerült szert tenni. Aki tehát egy fiatal, de lélekben hatalmas focirajongó, annak érdemes tennie egy próbát az Ősember - Kicsi az ős, de hős!-sel (vagy a Csocsó-Sztori-val), a többieknek viszont inkább az Aardman másik filmjei, például a Shaun, a bárány vagy a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény ajánlható.

Adatok:

Származási ország: Egyesült Királyság

Stúdió: Aardman Animations

Rendező: Nick Park

Megjelenés éve: 2018

Hossz: 87 perc

Költségvetés: 50 millió $ (~ 11,0 milliárd forint)

Ajánlott: főként a labdarúgás kedvelőinek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.