Óriásláb fia

„Én is szörnyeteg leszek? Á, nem is olyan rossz az”


A világ:

Minden népnek megvannak a maga visszatérő mesefigurái. A magyar népmesék gyakori szereplője például Mátyás király, de sokszor felbukkan a három királyfi, a legkisebb testvér, a három próba vagy éppen a fele királyság is. Számos népmesét színesít valamilyen kitalált lény, például trollok, ördögök, sárkányok, de az is előfordul, hogy a mesébe olyan lényeket, történéseket szőttek, ami ha meg is történt, messzi tájakon esett meg.

Németországban például egy időben igen sikeresek voltak a (német szerzők által írt), de az amerikai vadnyugaton játszódó történetek. Ezen írás tárgya is egy hasonló, távoli tájakon kitalált lényről, nagylábról (magyar félrefordításban óriáslábról) szól, aki a kitalált himalájai Jeti nevű lény amerikai másolata - mindez azonban egy belga-francia rajzfilmben.

Nagyláb (angolul big foot vagy sasquatch) a legenda szerint egy szőrös, nevének megfelelően hatalmas lábú, gorillaszerű lény, aki Észak-Amerika erdeiben rejtőzik, de egyesek hiába keresik hosszú ideje, eddig semmi bizonyítékot nem találtak a létezésére.

A 2017-es Óriásláb fia című animációs film érdekes szemszögből mutatja be a lényt, akiről kitalálói is csak annyit tudnak, hogy nagy a lába és szőrös. A rajzfilm a miénkével közel azonos világba kalauzolja nézőit és egy látszólag teljesen átlagos srác, Adam Harrison kalandjairól szól. A fiú anyjával együtt a kertvárosi idillben éli az iskolások mindennapjait, de több rejtőzik Adam kócos frizurája alatt, mint ami elsőre látszik.

A puhány fiút az iskola három csibésze rendszeresen zaklatja és ha mindez nem lenne elég, a fiú talpai hirtelen jócskán megnőnek. Otthon anyja rendbe hozza fiát, de Adam megnyúlt lába nem akar összemenni, ráadásul levágott haja gyorsabban nő vissza, mint Harry Potteré. Ezek után nem meglepő, hogy amikor Adam egy újabb iskolai zaklatás után korán hazaér és a leveleket elolvasva megtudja, hogy rég eltűntnek hitt apja nagyon is él (az ország másik felében), dühében egymaga indul a keresésére, nem is sejtve, hogy a háttérben egy gonosz nagyvállalat mesterkedik.

Az Óriásláb fia egy kis költségvetésű európai koprodukció, ami ennek ellenére látványában nagyrészt állja az összehasonlítást a nagy amerikai rajzfilm-gyártókkal: persze a szereplők száma alacsony, akárcsak a látványos helyszíneké (ráadásul meg kell barátkozni a furcsa emberarcokkal is), de maguk a modellek professzionálisak (a Pirosszka bebizonyította, hogy egy ronda rajzfilm is lehet jópofa, de azért mindenkinek jobb, ha kellemes dolgokat kell néznie). A film egyik érdekessége, hogy bár nem repülős filmről van szó, számos jelenetet a 3D-s látványra optimalizáltak.


Szereplők:

A cselekmény kezdetben három szálon fut. A központi vonalon Adam Harrison-t ismerhetjük meg, egy 13 éves átlagos srácot, akinek legfőbb vágya volt, hogy az iskolában ne bántsák, de hamarosan ez háttérbe szorul, ugyanis a haja hihetetlen ütemben nőni kezd, a lába pedig jócskán megnyúlik. Ez már csak azért is furcsa, mert Adam édesanyja egyetlen ilyen tulajdonsággal sem rendelkezik: Shelly egy rendes, kedves, de teljesen normális édesanya és mások sem mutatnak furcsa, természetellenes jegyeket.

A film elején láthatjuk, hogy egy fehér köpenyes férfi - Adam édesapja - elmenekül egy laborból, de róla soha többé nem hallott senki, vagy legalábbis mostanáig Adam ebben a hitben élt.

Végül a harmadik szálon a Wallace Eastman, egy tejfelszínű hajjal és kétes erkölccsel megáldott üzletember életébe pillanthatunk be, aki a Séró Rt-nél hosszú ideje dolgozik a végső terméken, a tökéletes hajnövesztő szeren (eddig nem sok eredménnyel). Az emberi szereplők mellett idővel egész kis állatsereglet is összegyűlik: a mosómedve-pártól a mókuson át egészen egy Wilbur nevű medvéig.


Történet:

Adam tehát útra kel és stoppolással eljut az egyik levélben olvasott helyre, de ott nincsen semmi. Vagyis igazából van: egy postaláda, de ennyi, a 216-os postaláda az erdőt kettészelő út szélén áll. A postaládából egy mókus bújuk ki, akit a fiú üldözőbe vesz, de hamar rádöbben, hogy ez nem volt a legokosabb ötlet: Adam hamarosan az erdő közepén találja magát és kezd sötétedni.

Mindez oda vezet, hogy a srác lebucskázik a domboldalon, egyenesen az autóútra, ahol éppen egy kamion száguld, ami események egész láncolatát indítja el. Egyrészt az eszméletlen Adam-et egy furcsa, szőrös lény menti meg, másrészt a fedélzeti kamera lefotózta a mentést, amit a kamionos elküld az UFO-magazinnal. Látszólag senki nem hisz neki, azonban Eastman, a hajas cég vezetője tudomást szerez a történtekről és némi győzködés után újraindít egy régi gonosz programot.

Közben viszont Adam felébred és nem kis meglepetésére egy szörny fogadja, aki ráadásul az apja! Adam először dühös, de az édesapja elmagyarázza, hogy mindez érte és anyjáért történt: apját üldözték és csak úgy tudhatta biztonságban a családját, ha elhagyja őket és az erdőben keres menedéket, de levél-kapcsolatban maradt a feleségével.

Adam apja, Óriásláb azt is észrevette, hogy a fia is örökölte furcsa mutációját. Adam ugyan időközben lehiggadt, de ez számára nem sok pozitívumot jelent: haja egy szénakazalra emlékeztet, lábai pedig jókorára duzzadtak. Apja elmondja: Adam szerencsés, ugyanis a nagyláb-lét minden előnyét örökölte, viszont nincsen hatalmas bundája. Az átváltozás ugyanis nemcsak külsőségekben jelentkezik.

Óriásláb képes gyógyítani az érintésével, de Adam-nek sem kell szégyenkeznie: a hallása hihetetlenül élessé válik, képes óriási távolságokból pontosan bemérni dolgokat, amelyek képként jelennek meg a szeme előtt, rendkívül gyorsan tud futni és ami a legjobb: mindketten értenek az állatok nyelvén! Miután Adam összeismerkedett a helyi élővilág egy részével, újdonsült állat-barátaival és Óriásláb-bal elijesztenek két vadászt, csakhogy közben Eastman és csapata foglyul ejti az édesanyját, ráadásul Adam is belesétál a csapdába.

Mivel sem a fiú, sem az anyja nem hajlandó megmondani, Óriásláb hol rejtőzik, Eastman kész megölni a srácot: Adam-et ugyan az utolsó pillanatban apja megmenti, de ez egy újabb csapda volt: Óriásláb-at elkapják és bedugják egy laborba. Harrison doki (Óriásláb) hajlandó lenne feláldozni magát a családja érdekében, Adam viszont nem hagyja magát és kicsiny állat-csapatával együtt elindul, hogy visszaszerezze szőrös apját a Séró Rt. karmai közül...


Apróságok:

Az Óriásláb fia egyrészt tipikus európai rajzfilm. Az egész egy klisé-kupac, kineveti a Disney-t, de a kötelező állat-segítőktől az ördögi („az őrült az olyan csúnya szó - én úgy mondanám: motivált”) főgonoszig számos elemüket másolja. A rajzfilmben nincsen semmi grandiózus és bár próbálkoznak kicsit talán túlságosan is valóságos humor-morzsákkal (például a főiskolai gyakornok kizsákmányolásával), még 2017-ben sem tudtak elszakadni a rasszista japán sztereotípiáktól.

Azért az összkép koránt sem olyan rossz: hála istennek egyetlen dalt sem kell túlélni és külön öröm, hogy végre nem egy grandiózus tucat-világmegmentéses mesének lehetünk szem- és fültanúi. Adam és apja csupán szeretné visszakapni a családját, hogy boldog életet élhessenek, míg a Séró Rt. vezetője is ”csupán” egy tökéletes kopaszodást gátló terméket szeretne piacra dobni, nem pedig meghódítani a világot.

Ez a kiskaliberű, családias jelleg egyfajta sármot kölcsönöz az Óriásláb fiá-nak (ld.: gyilkos flörtölés vagy a film végére aktivizálódó anyuka), az apa-fia szál pedig szívmelengető, amit ráadásul nem varázslattal vagy olcsó zenei aláfestéssel, hanem egyszerű társalgással értek el (igaz, itt a dicséret fele a profi magyar szinkronszínészeket illeti).

Az Óriásláb fia társ-rendezője egyébként a belga Ben Stassen, aki számos kisfilmet rendezett és független filmes létére ez már a hatodik egész estés rajzfilmje, egyben a második legsikeresebb (előző két alkotása a 2013-as Villám és a varázsló, valamint a 2016-os Robinson Crusoe volt).


Adatok:

Származási ország: Belgium-Franciaország

Stúdió: nWave Pictures (és mások)

Rendező: Ben Stassen és Jeremy Degruso

Megjelenés éve: 2016

Hossz: 92 perc

Költségvetés: 30 millió $ (~ 6,6 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban fiatal családoknak, apukáknak és kisfiaiknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.