Némo nyomában

„P. Sherman, Melody Way, 42, Sidney”


A világ:

Az állatos rajzfilmek főleg nagytestű emlősökről (pl.: kutyákról, őzekről, oroszlánokról) szólnak, de az utóbbi években még egy-két egeres, patkányos és békás történet is feltűnt. A víz alá még kevesebb rajzfilm merészkedett, mivel itt a vizen és halakon kívül elsőre nem sok érdekesség fedezhető fel.

Az efféle alkotások zöme ezért az önmagában is érdekes és félelmetes cápákról szól (pl.: Cápamese, Cápa csali, stb.), e téma legsikeresebbje azonban egy aprócska apa-fia halpár megpróbáltatásait meséli el (de azért vannak benne cápák is).

E történet egy közönséges bohóchallal kezdődik (mármint nem bunkó halról, egyszerűen ez a faj neve): ő Pizsi, aki feleségével, Korál-lal költözött a Nagy Zátony-ra, ahol hasonló méretű haltársaival békében élnek.

Nemsokára szülők lesznek, a házuk alatti barlangban Korál már le is rakott vagy 100 ikrát, ám ekkor szörnyű dolog történik: feltűnik egy Barrakuda (egy korallzátonyok környékén élő, hosszú testű ragadozóhal). Korál azonnal ikrái védelmére siet és Pizsi is megtámadja a Barrakudát, de az egyetlen csapásával kiüti Pizsit.

Amikor magához tér, szörnyű pusztítást lát - a ragadozó megette Korál-t és az ikrákat, akik közül mindössze egyetlenegy maradt, ezért Pizsi megfogadja: őt mindenáron megvédi (a piciny halcsemetét felesége kívánsága szerint Némo-nak kereszteli). Maga a történet a katasztrófa után néhány évvel kezdődik.

A Nemo nyomában halakról szól, ezért túlnyomórészt víz alatt játszódik - emiatt a háttérben szinte minden esetben kékes, zöldes színek dominálnak, de a bő másfél óra alatt számos helyszínen megfordulnak az óceán legmélyebb, örökké sötét rétegeitől a felszín-közeli napos vizekig.


Szereplők:

A film főhőse látszólag Némo, az élénk kis halfiú, valójában azonban ő csak az egyik a kettő (és fél) közül - a párja apja, Pizsi. Amíg Némo nem sokat tud a kinti világról, de érdeklődő, naiv és imádja a kalandokat, Pizsi folyamatosan aggódik, igaz, ezt részben múltbeli tapasztalatai igazolják, ezért aztán megpróbálja mindentől óvni kisfiát.

Az aggódó szülő-túlmozgásos gyerek pároson kívül még számos hal feltűnik a vízben, (legtöbbjük neve utal domináns tulajdonságukra): ilyen a kvázi-főszereplő (fél), Szenilla, a kékszínű palletás doktorhal, aki rövidtávú memóriavesztésben szenved. Emiatt Szenilla folyton elfelejt szinte mindent, de ez nem zavarja, sőt, ő a történet leg-optimistább, mindig vidám szereplője.

Némo idővel eljut egy akváriumba is, ahol egy mór bálványhal, Búb a főnök, ő tartja össze a csapatot. Itt él a Sztár nevű tengeri csillag, a kosztól rettegő Hypo, Lufi, a gömbhal (ő óriásira fel tudja fújni a testét), a buborékokért rajongó Bubi és mások.

Persze a nyílt óceánban is számos állat él: vérszomjas cápák, óriási halrajok, laza teknősbékák és még vízi madarak is feltűnnek (pl.: ilyen például a szereplők segítségére siető tengeri barna pelikán, Iszák).


Történet:

Pizsi várakozásainak megfelelően Némo néhány év alatt valóban virgonc kishallá fejlődik, aki már iskolába mehetne, ám jobboldali úszója nem fejlődött ki tejesen, ezért apja aggódik, sőt, enélkül is félti jóformán mindentől.

Apja túlzott féltése miatt Némo-t kinevetik az iskolában, ezért a kishal őrül dolgot tesz: közel úszik egy csónakhoz, aminek meg is lesz az eredménye: kifogják és apja hiába úszik a csónak után, az könnyedén lehagyja.

A kétségbeesett Pizsi így is elindul a csónak után, de belefut Szenillá-ba, akiről azt hiszi segíteni akar, de hamar kiderül, hogy a kék hallány memóriája szinte azonnal kitörlődik. Pizsi ott is hagyná, ám ekkor belefutnak a tenger legvérmesebb ragadozójába: egy óriási fehér cápába.

Ő Protkó, a cápa, aki két barátjával, a szintén cápa Pöröly-lyel és Záp-pal egy elsüllyedt tengeralattjáró roncsai között élnek és vegetáriánus életmódot folytatnak, ám ezt Protkó már nem bírja, ezért bekattan és megpróbálja megenni Pizsi-t és Szenillá-t. A két halacska egy torpedóval és a víziaknáknak hála el tud menekülni és ami a legfontosabb, megszerzik a csónakról leesett úszószemüveget, amin a halász címe található, ezért elindulnak, hogy visszaszerezzék Némo-t.

Közben Pizsi fiának sincs könnyű dolga, ugyanis a búvár, aki elkapta, nem őrizgeti: a bohóchal egy fogorvosi rendelő akváriumába kerül, amit olyan halak laknak, akik még sohasem jártak a tengerben (mivel különböző állatkereskedésekben vették őket).

Mindenki örül Némo betoppanásának, amíg be nem szorul a levegőztetőbe - ekkor azonban segítségére siet a kemény és megtépázott veterán, Búb, akinek hozzá hasonlóan az egyik uszonya kacska. Némo azonban nincs biztonságban, mert a fogorvos lány el fog jönni érte és akikkel ez megtörtént, mindig a WC-ben végezték.

Szerencsére a felmentő-sereg már úton van: Szenilla elolvasta az úszószemüveg feliratát (P. Sherman, Melody Way, 42, Sidney) és miután egy halraj útbaigazítja őket, már azt is tudják, merre menjenek. A baj csak az, hogy Pizsi nem hallgat a feledékeny lányra, ezért átúsznak egy medúzarajon és épphogy csak túlélik csípéseiket.

Némo is kis híján meghal, amikor szökést kísérelnek meg az akváriumból, de Piszi ekkora már eljutott a Mini Golf-áramlatba, amely egyenesen Sidney-be viszi, ahol Némo is él és történetüket időközben jóformán az egész óceán megismeri.

A kérdés csak az, hogy lesz-e elég idejük és főleg hogyan fognak bejutni (utána pedig élve kijutni) a fogorvosi rendelőből még azelőtt, hogy beállítana Undi. Szerencsére sem Némo, sem pedig apja nem adja fel és segítőkből is akad néhány...


Apróságok:

Halakról rajzfilmet készíteni nem egyszerű dolog, mert amíg egy kutyus vagy mókus alapból aranyos, a víz alatti lények többsége az emberi szem számára furcsa vagy félelmetes, de semmiképpen nem kedves (pl.: a sötétben élő, sokfogú horgászhal).

A Némo nyomában készítőinek mégis sikerült a bravúr, igaz, a halak vonásait részben kutyákéról másolták.

Ha már nehéz munka: e rajzfilmet 2003-ban mutatták be, de az előkészítés már 1997-ben megkezdődött, amire szükség is volt, mivel egyetlen képkocka meganimálása akár több napba is beletelt (a vízben látható fény-árnyék hatás miatt).

A 76-ik Oscar-díjátadón a legjobb animációs filmért járó elismerést is besöprő Némo nyomában hatalmas munkát igényelt a készítő Pixar részéről, ám ezért bőven kárpótolta a hatalmas érdeklődés: 2010-ig ez volt a cég legsikeresebb filmje (ekkor a Toy Story harmadik része lépett a helyébe).

Ez az óriási siker a filmhez kapcsolódó apróságokra is kihatott: nem csak a plüssállatkák, kifestőkönyvek és egyéb játékok iránti igény nőtt meg, de a narancs-fehér kis bohóchalaké is, pedig a Némo nyomában (részben) éppen arról szól, hogy jobb lenne, ha békén hagynánk a halakat.

A filmben van is egy fricska az állattartóknak: Dr. Philip Sherman, a fogorvos megjegyzi a frissen elfogott Némo-t látva, hogy amikor kifogta a természetes élőhelyén békésen úszkáló halat, ezzel csak ”megmentette” (mellékesen ekkor egy gyökérkezelésnek is fültanúi lehetünk).

Már javában készült a második rész (az előzményfilm címe: Szenilla nyomában), úgyhogy a Némo nyomában szemére (a mondanivalójával ellentétes hatás mellett) csak azt vethetjük, hogy a posztereken és DVD-ken mindenhol Pizsi látható Protkó-val, a cápával. Persze egy cápa-vigyor mindig jó néző-csalogató és a vegetáriánus-cápákra egy egész jelenet jut, de hol van Izsák, a pelikán, aki pedig kulcsszerepet tölt be és mind Némo-nak, mind pedig Pizsi-nek segít?!


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Pixar Animation Studios

Rendező: Andrew Stanton és Lee Unkrich

Megjelenés éve:2003

Hossz: 96 perc

Költségvetés: 94 millió $ (21,1 milliárd forint)

Ajánlott: akik szeretik a halakat és általában a tengeralatti állatokat


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.