Mulan

„Egyetlen szem átbillentheti a mérleget
és egyetlen ember eldöntheti egy egész nemzet sorsát”


A világ:

A rajzfilmek piacán sokáig két nagy és sok kis cég versengett. A két óriásvállalat egyike a Pixar Animation Studios (röviden Pixar), amely folyamatosan képes volt minőségi címek gyártására (ld.: Toy Story, Egy bogár élete, Szörny Rt, A Hihetetlen család, Verdák, WALL-E, stb.)

A piac másik ismert szereplője a The Walt Disney Company (röviden Disney), amely egymagában nagyobb, mint az összes vetélytársa együttvéve. Bár a Disney 2006-ra bekebelezte a Pixar-t, a DreamWorks SKG vagy a 20th Century Fox képében új vetélytársakra akadt, de velük ellentétben a Disney futószalagon szállítja a filmeket.

Ez az óriásvállalat, akárcsak a Pixar, ismert állandó minőségéről, bár sok bírálatot kapott, amiért képtelen volt elszakadni az (általa teremtett) rajzfilm-sztereotípiáktól. Ilyen a gyönyörű, de teljesen életképtelen királykisasszony (aki valamiért egy vártoronyban lakik), a bárgyú, de szerencsés hős, a gonosz sárkány, stb. (részben ezt figurázza ki a Shrek c. rajzfilm).

A Disney mára soktucatnyi egész estés rajzfilmet készített, de szerencsére néhány kiemelkedik ebből a giccses maszlagból. Közülük az egyik legfurcsább, az általuk alkalmazott trenddel teljesen szembemenő alkotás az 1998-as Mulan volt, amely (a Csipkerózsikával vagy a Hófehérkével) ellentétben a valóságon alapult.

A kínai Mulan balladájában olvashatunk Hua Mulan-ról, aki annak ellenére, hogy ”csak” egy fiatal lány volt, apja helyett vonult a háborúba, majd hosszú háborúzást követően lemondott szerzett rangjáról és hazatért. Na jó, mint látható a Disney egy klisét azért megőrzött (az egy mondatos alaptörténet), de egyébként ez valóban egy teljesen egyedi, remek mese.

A történet szerint Kínában járunk, valamikor a középkorban, amikor a hunok betörnek az országba. A rettenetes Shan Ju vezeti őket (aki nem elég, hogy kopasz, még harcsabajsza és sárgán világító szeme is van). Pusztítása azonban - egyenlőre - a belső területeken még nem érződik.

A történet a Fa (ejtsd: fá) család otthonában kezdődik, ahol a fiatal Mulan éppen házasulandó sorba került és így betekintést nyerhetünk a korabeli élet apró-cseprő dolgaiba. Ez (a korhűség) a film legnagyobb erénye: kiválóan összefoglalja az ősi Kína jellegzetes stílusjegyeit (igaz, ez sértő lehet a kínaiakra nézve, hiszen a magyarok sem mind lovon hátrafelé nyilazó, paprikafaló, öngyilkos adócsaló rubik kockák).

A Mulan rajzolása korának megfelelő - semmi 3D, sem részletes karakter-kidolgozás, még a háttér is festett, ami nem meglepő, hiszen e rajzfilm még az előző évezred terméke (bár érdekes módon ebből a szempontból a Disney három évvel későbbi Atlantisz-a visszalépésnek tűnik).

Ezt viszont teljesen egyensúlyozza a lépten-nyomon felbukkanó folklór: a hagyományos ruházat és szobrok, az épületek mellett a feudális szokások megjelenítése feledtetik az átlagos külsőt (már akinek van ideje ilyesmikre figyelni).

A „kínai” stílust ráadásul nem intézték el annyival, mint anno az Atlantiszban az ősi várost - itt tényleg (majdnem) minden korhű. Azért a Disney nem tudta teljesen megcáfolni önmagát, ugyanis a rajzfilmben lépten-nyomon dalra fakadnak a karakterek, de legalább ezt is hozzáigazították a történet egészéhez, ezért nem tűnik annyira öncélúnak és feleslegesnek (a katonák kiképzése különösen hangulatosra sikerült). Ez feledteti velünk az egyszerű háttereket és azt, hogy az ellenség gyakorlatilag egyetlen karakterből áll.

A Mulan-ban élesen szétválnak a komoly és a vicces jelenetek: vannak erős érzelmi töltetű részek (amikor Mulan elhagyja a szülőházát, a felégetett falu), de ezeket Mushu bohóckodása kissé túl gyorsan vágja el - több esetben talán túlzottan gyors és éles az átmenet.


Szereplők:

A szereplők három kategóriába sorolhatók: közemberek, katonák, egyéb életformák. A történet központi alakja (és mellesleg névadója) Mulan, aki egy átlagos, relatív jómódban élő kínai család sarja. Nincsenek különleges képességei, teljesen hétköznapi lány: élete legfontosabb esemény a házassága lesz, amelyben élete hátralevő részében a mások által választott férj oldalán kell bizonyítania rátermettségét.

Bár nem fűlik hozzá a foga, semmiképpen nem akar szégyent hozni apjára, a büszke Fa Zhou-ra. Ő a történet elején feleségével, Fa Li-vel, anyjával és lányával, Mulan-nal él birtokukon. Korábban már harcolt egy háborúban, amit túl is élt, de lesántult.

A kínai hadsereget névleg az idős, hosszú szakállú, rébuszokban beszélő császár irányítja, de a gyakorlatban ezt a feladatot tanácsadója, Chi-Fu és a pocakos Li tábornok végzik. A tábornok egyetlen gyermeke a fiatal és jóképű Li Shang, aki apjához hasonlóan a seregben szolgál (kapitányi rangban).

A hun fenyegeté miatt a katonaságba számos újoncot soroznak be, köztük három jó barátot. A csoport vezetője az alacsony, tagbaszakadt, gorillaszerű Yao, aki mindent erőszakkal akar megoldani. Külső- és belső tulajdonságait tekintve Yao tökéletes ellentéte a magas Ling, aki híján van a testi erőnek, de igyekszik minden humorosan felfogni. A csoport harmadik tagja az óriási, kopasz Chien Po, aki drabális teste ellenére kedves és békeszerető természetű.

A harmadik csoportba hárman kerültek: a mázlis tücsök és a Khan nevű, meglepően intelligens ló mellett ide tartozik Mushu. Ő egy apró kínai sárkány, aki valaha a Fa család védőszelleme volt, de képtelen volt ellátni feladatát, ezért lefokozták. A gyíkszerű lénynek nincsenek képességei (tud tüzet fújni, de nagyjából egy öngyújtó intenzitásával), sőt, röpképtelen, mégis be nem áll a szája. Ő testesíti meg az ugra-bugra komikus figurát, aki rendszeresen bajba sodorja a főhősnőt, mivel mindig csak magára gondol.


Történet:

A Mulan története kezdetben három szálon fut. A hun betörés hírére a császár elrendeli a toborzást és Li tábornok a hadsereg élén csatába indul a hunok ellen, fiát pedig megbízza az újoncok kiképzéséve.

Eközben láthatjuk, ahogy Mulan-t felkészítik, majd a házasságközvetítő elé kerül, de a dolog rossz véget ér: a tagbakaszakadt matróna azzal hajítja ki, hogy soha nem szerez neki férjet - ezzel Mulan szégyenbe hozza családját, máskor büszkeségét mindennél fontosabbra tartó apja mégis megvigasztalja.

Az idillnek azonban hamar vége szakad, mert megérkeznek a behívók: minden családból egy férfinak be kell vonulnia, hogy megvédjék Kínát. Mulan nem akarja, hogy mozgássérült apja az életét kockáztassa, ezért végzetes döntésre szánja el magát: elszökik apja páncélzatával és helyette jelentkezik a táborban, melyet Li Shang vezet.

Ezzel Mulan nem csak a saját életét, hanem apja és az egész család becsületét kockáztatja, amely ebben a korban mindennél többet ért, ráadásul ha lebukik, azonnali kivégzés vár rá (bár ezzel a lány valószínűleg nincs tisztában). Szülei tisztában vannak vele, hogy nem segíthetnek: féltik lányukat, de ha az apja is bevonulna, Mulan lebukna. Mivel hatalmas veszély fenyegeti a családot, az ősök szellemei egy védőszellemet küldenek Mulan után. Csakhogy a nagy kősárkány felélesztésére küldött Mushu elszúrja a feladatát, elpusztítva a szobrot, amit életre kellett volna keltenie, ám ezt nem meri bevallani az ősöknek, inkább maga ered a lány nyomába.

Nemsokára találkozik Mulan-nak, aki a tanácsait követve óriási felfordulást okoz a táborban és sorozatos baklövései miatt az egész tábor megutálja a Ping álnéven bemutatkozó lányt. Mulan a kiképzés alatt összeismerkedik a Yao-val, Ling-el és Chien-Po-val, akik szintén újoncok. A gyakorlatozás kemény és hamar kitűnik, hogy Mulan fizikuma nem elegendő a feladathoz, de a lány megembereli magát és végül teljesíti az alapképzést, kiérdemelve társai elismerését és a ”három muskétás” barátságát.

Mushu-nak azonban hátsó szándéka van: úgy gondolja, ha Mulan a harcban kitűnik bátorságával, hazatérve őt is ünnepelni fogják, ezért hamisít egy levelet, hogy az újoncok csatlakozzanak a fősereghez. A találkozási ponton csak egy lerombolt falut találnak és kiderül: a seregük vereséget szenvedett és minden kínai, köztük Li tábornok elesett a csatában.

Fia, Li Shang tudja a kötelességét - kis csapatával a havas Tang Shao hágón át az ellenség elé akar vágni, hogy még a főváros előtt megállíthassák a támadó hunokat. Csakhogy egy véletlenül beinduló rakéta elárulja őket, a hunok pedig lecsapnak rájuk. Az előreküldött íjászokat ugyan legyőzik, de ezzel a csatának még nincs vége. A pár tucatnyi kínai gyalogos katonának kellene felvennie a harcot a sok száz hun lovassal (a dombról lezúduló hunos harcjelenet egyedülállóan hangulatos, egy igazi gyöngyszem).

A kapitány hajlandó lenne mindenkit feláldozni és fő célja az ellenség vezérének, Shan Ju-nak a megölése, de Mulan-nak jobb terve van. Az egyetlen megmaradt rakétával előrerohan, hogy egy lavinát elindítva elsöpörje a hunokat. Ez sikerül is és úgy tűnik, minden ellenséges katona a hó alatt leli halálát, de ezért nagy árat fizet: Shan Ju megsebzi.

A csatát túléli, de orvosra van szüksége, ezzel pedig megpecsételődik a sorsa. Kiderül személyazonosága - nőként hazaárulóvá válik, szégyent hozva családja nevére. Az ősi jog alapján Mulan-t azonnal megfosztják rangjától és ki kell végezniük, de - tekintettel hőstettére - Li Shang megkegyelmez neki és ”csak” otthagyja a hómezőn.

Mulan összetörten hazaindul, hogy szembenézzen apjával, ám kiderül: néhány hun, köztük Shan Ju túlélte a csatát és most a mit sem sejtő fővárosba tartanak. A lány is odarohan, de a győztesként ünnepelt maroknyi túlélő nem hajlandó szóba állni vele, pedig a császár élete veszélyben forog...


Apróságok:

Mindenekelőtt le kell ismerni, hogy a Mulan egy szokatlanul bátor döntés volt a Disney részéről: a jól bejáratott nyálas alapmodellt sutba dobva megalkottak egy teljesen új hős-típust. Mulan minden feminista álma: nemcsak gyönyörű, de bátor is, talpraesett, erős, független lány, aki a történet végére egyszerű parasztlányból igazi harcossá, egész Kína hősévé válik.

Fentebb már volt róla szó, de nem árt az ismétlés: újra gratulálnunk kell az alkotóknak a zseniális, korhű részletekért. Mert egy kitalált világban minden az alkotók fantáziáján múlik, de egy valóságalapú, „kosztümös” filmben törekedni kell a történelmi hűségre, ezt pedig a Mulan-ban maximálisan betartották.

Ennek a nagy kínaizálásnak ugyanakkor volt néhány áldozata. Az is jó kérdés, hogy miért kellet eredeti Hua családnevet Fa-ra változtatni, de ennél fontosabb, hogy egyáltalán mikor játszódik a történet? A Disney szerint a Han dinasztia alatt (i.e. 206-tól i.sz. 220), de a történészek szerint Hua Mulan (ha valóban létezett), i.sz. 450 körül élt, amikor a Wei dinasztia uralkodott.

Hogy tovább növeljék a káoszt, a rajzfilmbe (mint ismert kínai épületet) belerajzolták a Kínai Nagy Falat is - úgy, ahogy mi is ismerjük. Csakhogy a fal jelenlegi formáját a Ming dinasztia (i.sz. 1368-1644) között nyerte el, ez pedig azt jelentené, hogy a mese 1000 évvel később játszódna (nem mintha ez befolyásolna bármit is).

Hasonló lényegtelen apróság a hun elnevezés, amely jól hangzik és a magyarban ez a bevett név, de a harcias népet Kínában „Xiongnu”-ként ismerik - hiába, ez van, ha amerikaiak olyan népekről (kínaiakról és mongolokról) készítenek filmet, amelyeket valószínűleg nem találnának meg egy vaktérképen.

Még több további ilyen apróság van (például a császár tanácsosa egymaga osztja szét a behívó-leveleket? Az kicsit sokáig tartana, hiszen annyian vannak, mint a kínaiak), de ezekbe igazán nem érdemes belekötni, hiszen a mese értékéből nem vonnak le.

A Mulan rendkívüli sikerét az alkotók nem hagyhatták figyelmen kívül, ezért 2004-ben elkészült a Mulan II, amely bár a folytatásokhoz híven gyengébbre sikerült az alapműnél, így is élvezetes maradt (az egyik legismertebb, megindítóbb jelenete Li Shang halála, de a korábban megismert többi szereplő is felbukkan) - röviden: ezt a mesét minden gyereknek érdemes megnézni.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Tony Bancroft és Barry Cook

Megjelenés éve: 1998

Hossz: 88 perc

Költségvetés: ~ 70 millió $ (~ 16 milliárd forint)

Ajánlott: a kínai kultúra szerelmeseinek, fiúknak és lányoknak is, mivel érzelem, humor és akció egyaránt található benne, ráadásul a főszereplő egy belevaló lány


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.