Merida, a bátor

„Szeretném, ha megváltoztatnád az anyámat - és ezáltal a jövőmet”


A világ:

Minden gyerek életében eljön az idő, amikor úgy érzi, a sok-sok szabály, tiltás és kötelezettség gúzsba köti, de mindez meg sem közelíti azt a szabály-mennyiséget, amit annak kell kiállnia, aki egy királyi családba születik. Ha valaki kíváncsi, hogy pontosan mivel is kell szembenéznie egy királyi sarjnak, elég, ha megnézi a Merida, a bátor című animációs filmet.

Ez a mese a skót felföldekre kalauzolja a nézőt, ahol Fergus király uralkodik. Fergus király nem túlzottan okos, népét nem vezeti győzedelmes hadjáratokra, ugyanakkor ő maga vad, erős és rettenthetetlen.

Fergus híres medveölő, aki számos fenevadat terített le és még Mor’du-val, a gigászi félszemű medvével is összecsapott (és csak az egyik lábát vesztette el). A királynak évekkel később családapaként is helyt kell állnia, amikor gyermeke születik. Fergus egy íjat ad a gyermeknek, hogy gyakorolhassa az ősi mesterséget és kiviszi az erdőbe.

Csak egy baj van: a gyerek neve Merida, az elsőszülött ugyanis lány. Ezzel Fergus-nak nincsen semmi baja: ő ugyanúgy megtanítja az íjászatra, mintha fiú lenne, hiszen semmivel sem tartja kevesebbnek, mint három fiát, Hamish-t, Hubert-et és Harris-t.

Merida mégis úgy érzi, hogy a három kis vörös hajú ördögfióka, az, akik mindig minden megúsznak, amíg ő minden kis apróságért meglakol. A bajok forrása Merida szerint anyja, a királyné Elinor. Szerinte egy hercegnő számára rengeteg dolog tilos: többek között az íjászat, a lovaglás és maga a kalandozás (sőt, még horkantani és csámcsogni is tilos).

Merida így sem unatkozhat, sőt, egy csomó feladata van: mindig gyönyörűen kell kinéznie (ami elsősorban vörös loboncának megregulázását jelenti, de a szűk nemesi ruhák is ide tartoznak - emellett jól kell tudnia szavalni, ismernie kell a királyságot, jártasnak kell lennie a zenélésben és egyáltalán, egy hercegnőnek folyamatosan törekednie kell a tökéletességre.

Néhanapján viszont nincsenek órák, sem pedig szabályok, ezért Merida azt teheti, amit csak akar: ez általában almalopást jelent és azt, hogy imádott lován, Angus-ön vágtatva nyilaz az előre kikészített célokra.

Egy vacsora alkalmával a királykisasszony azonban roppant kellemetlen hírrel szembesül: mindhárom klán elfogadta a király meghívását és az egyik klán örököséhez hozzá fogják adni. A baj csak az, hogy Merida túlságosan önfejű és önálló ahhoz, mintsem hogy férjhez akarna menni, ez pedig meglepően sok galibát okoz.

A Merida, a bátor egy kiskaliberű történet, amelyben a királyi család tagjai inkább nemesnek tűnnek, mint egy uralkodóháznak és a történet sem egy birodalomra, hanem egy-egy ember sorsára koncentrál. A Merida színvilágában a zöld erdők, a természet áll kontrasztban a szürkés, barnás várral, de legfőképpen a főszereplő vörös hajával.


Szereplők:

Az animációs film címéből nem nehéz kitalálni, hogy a Merida, a bátor főszereplője maga Merida, a (bátor) felföldi királylány. A 16 éves hölgy távolról sem az a királykisasszony, aki a faliszőnyegekről néz vissza. Mindenekelőtt Merida hajáról érdemes szót ejteni: a gömbölyű arcú lány hatalmas, vörös hajkoronával rendelkezik, amit gyűlöl bármilyen módon összefogni.

Merida egy tűzről pattant hölgy, aki soha nem adja fel és mindig kész a kalandra, ráadásul kiváló íjász és remek lovas, ugyanakkor könnyen megsértődik és nem sokra tartja az illemet vagy másik érzéseit.

Vele szemben anyja, a királynő Elinor minden helyzetben igyekszik megőrizni a hidegvérét és a nőktől elvárt módon viselkedni: támogatja férjét, de mindig a háttérben marad és megpróbálja lányát is az általa helyesnek vélt útra terelni.

Merida azonban nem Fergus és Elinor egyetlen gyermeke: a fent említett Hamish, Hubert és Harris is itt van - még nem tudnak beszélni, de idejük túlnyomó részében különféle rosszcsontságokat tervelnek ki: az őrület határára juttatva Maudie-t, a dadát.

Maudie azonban nem játszik túl fontos szerepet a történetben, ahogy a klánvezérek is inkább csak statiszták Merida meséjében.


Történet:

Akárhogy is, másnap reggel megérkezik a három klán: a Dingwall-ok, a MacGuffin-ok és a Macintosh-ok képviselői. Merida-t szép ruhába öltöztetik és a család többi tagjával együtt fogadja a nemeseket. Mivel csak az egyik klán örököse nyerheti el a lány kezét, egy mulatsággal egybekötött versenyt szerveznek - a különböző versenyszámok közül egyértelműen az íjászat a nap fénypontja.

A próbálkozók nem olyan rosszak (már amelyik), de Merida nem bírja tovább nézni a szenvedésüket. Kiáll és kétszer lő: egyenesen a cél közepébe, majd a második lövéssel kettéhasítja az első nyílvesszőt.

Merida lenyűgözi a közönséget, de a klánok másképp látják a dolgot: számukra megalázó, hogy egy lány is jobban lő, mint körülrajongott utódjuk, ez pedig akár egy háborút is kirobbanthat köztük és a király között.

Merida és Elinor este egymásnak esnek és a szópárbaj hamarosan veszekedéssé fajuk. A lány kijelenti, hogy inkább meghalna, minthogy olyan legyen, mint az anyja. Merida végül felhasítja a királynő dédelgetett faliképét, míg Elinor tűzre veti a hercegnő imádott íját.

A királylány kétségbeesik és elrohan, hogy lován elszökjön a királyságból. Ahogy cél nélkül vágtat az erdőben, Merida egy furcsa, szoborszerű kőoszlopokkal tarkított mezőhöz érkezik, ahol lidércfényeket lát.

A hívogató fények elvezetik egy kis, földbe ásott kunyhóhoz, ahol egy fafaragó öregasszonyról él. A ritkás fogú házigazdáról hamar kiderül, hogy egy igazi banya, mármint boszorkány. Merida azt akarja, hogy a boszorkány megváltoztassa sorsát, de ezt a banya visszautasítja, mert a korábbi kuncsaftok túl sokszor reklamáltak.

Végül a lény lefizeti a boszit, aki legutóbb egy fiatalember sorsát változtatta meg és az ezüst medáljáért cserébe nemcsak faragott faárut kap, de egy varázslatos szert is, ami megváltoztatja az anyját. Merida hazatér és sikeresen becsempészi a szert az anyja ételébe, ám ennek nem várt hatása lesz: Elinor medvévé változik!

A várban tartózkodó király és a három klán hamar tudomást szerez a fenevadról, aki ellen hajtóvadászat kezdődik. Merida nem tehet mást, mint a medve-Elinor-ral együtt menekülni kezd. Szerencséjükre a három kis gézengúz a segítségükre van és az sem állítja meg őket, hogy esznek az elvarázsolt süteményből és ők is medvévé (medveboccsá) válnak.

Merida és Elinor sikeresen kijutnak a kastélyból, majd megtalálják a banya kunyhóját is, a boszi azonban nincs ott (fafaragó tanfolyamra ment), viszont hátrahagyott egy üzenetet. Elfelejtette mondani, hogy ha két napon belül nem változtatják vissza, Elinor (és a fiúk) örökké medveként fognak élni. A boszorkány azonban megadja a megoldás kulcsát is: „A sors változó, nézz magadba és a szeretetet sződd szavakba”.

Csak az a gond, hogy Merida-nak fogalma sincs arról, hogy ez pontosan mit is jelent, a királynő pedig képtelen medveként élni - és ha mindez nem lenne elég, Fergus azt hiszi, a medve megölte a feleségét, ezért mindent megtesz, hogy végezzen a medvével (aki pedig maga Elinor)...


Apróságok:

A Merida, a bátor egy érdekes rajzfilm. Sokan kedvelik, pedig nincs nagyszabású cselekménye és hihetetlen összecsapásokban sem tobzódik. Olyan, mint a három királyfi-poronty: nem igazán van értelme, hogy ott vannak, de ettől még viccesek és lépten nyomon valami új dologgal dobják fel a történetet.

A film néhány negatívumát egyetlen szóban lehet összegezni: Disney. Bizony, az egérfüles szörnyeteg bekebelezte a Merida alkotóját, a legendás Pixar-t és ez meg is látszik a végterméken.

Ahogy a nagyobb bevétel reményében belerondított a Csillagok Háborújába, úgy a Merida sem kerülhette el a Disney-sítést. Ez az oka, hogy a Pixar történetében először egy tündérmesét vettek alapul, hogy rettenetesen béna, teljesen felesleges dalokat erőltettek a történetbe és maga Merida a Disney egyik jellegzetességének számító hercegnő (11-es számmal).

Hála istennek azért a Pixar-ból nem veszett ki minden, amiért oly sokan szeretik: sikerült egy erős női főszereplőt megalkotniuk, ráadásul nem erőltettek a mesébe egy teljesen felesleges szerelmi szálat (Merida az egyetlen Disney-hercegnő, akinek nincs szerelme és Mulan mellett a második, aki képes kiállni magáért, nem csak egy elnyerendő díj (mint Hófehérke vagy Pocahontas).

Lehetne sorolni a Merida kis bakijait (például hogyan képes egy tinilány hosszúszoknyában megmászni egy irdatlan magas, függőleges sziklafalat?), de a lényeg: ha valaki egy olyan Disney-filmre kíváncsi, ahol a lány nem csak a főszereplő, de egy belevaló csajszi (és már rongyosra nézte a Mulan-t), akkor itt az ideje egy esélyt adni a Merida, a bátor-nak is.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Pixar Animation Studios és Walt Disney Pictures

Rendező: Brenda Chapman és Jorge R. Gutierrez

Megjelenés éve: 2012

Hossz: 93 perc

Költségvetés: 185 millió $ (~ 40,8 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban kisebbeknek, különösen lányoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.