Megaagy

„A vesztésnek is van előnye - hogy tanulsz a hibáidból”


A világ:

Az Amerikában oly’ népszerű szuperhős-történetek egyik legismertebb, egyben leg-átlagosabb képviselője, maga a szuperhős-archetípus, Superman (magyarul szuper ember). A hős, aki kisbabakorában egy űrhajón egyedüliként menekült meg elpusztuló bolygójáról, a Kripton-ról, később pedig egy várost kezdett védelmezni egyre kiterjedtebb szupererejével, ami nem nehéz dolog, hiszen tud repülni, lézert lőni és gyakorlatilag halhatatlan.

Hogy hogyan lehet ezt az egyszerű és unalmas történetet feldobni? Egyszerű: ne azt az alakot helyezzük a középpontba, aki nyerésre született, mégis kívül hordja a bugyiját, hanem azt, akinek nincsen semmilyen ereje, újra és újra veszít, ráadásul még kopasz is, mégsem adja fel: aki egy ilyen mesére kíváncsi, annak nem kell tovább várnia, ugyanis megérkezett a Dreamworks 2010-es meséje, a Megaagy!

Valahol, egy messzi-messzi galaxisban (pontosabban: a Glaupunk kvadránsban) egy kisbabát felkap az anyja és rohanni kezd: sietsége nem alaptalan, ugyanis a bolygót éppen beszívja egy fekete lyuk. A hatalmas aggyal és kék bőrrel megáldott anyunak és apunak azonban van egy ötlete: 8 napos gyereküket mentőkabinba teszik, hogy megmeneküljön a katasztrófától.

Édesapja még elmondaná, hogy mi fia sorsa, de a kis kék baba éppen a lényeget nem érti. Szerencsére még pont időben indul el, így (valószínűleg fajából egyedüliként) túléli bolygója pusztulását. Az ifjú kék lény azonban nincs egyedül: egy másik bolygót is elnyelt aznap a fekete lyuk, ahonnan szintén elküldtek egy (aranyló) mentőkabint, benne egy hasonló korú poronttyal.

Ezzel megkezdődött a kedves kék űrlény és a jólfésült ficsúr rivalizálása, bár a harc elég egyoldalúra sikerült: a nevetséges hajú fiúcska kiütötte ellenfele űrhajóját és bár mindketten a Föld bolygóra zuhantak, a jólfésült ficsúr egy gazdag családnál kötött ki, míg kopasz ősellensége egy börtönben (Metro city fogháza kriminálisan tehetségeseknek).

A jólfésült ficsúr megtanult repülni, kapott sebezhetetlenséget, később pedig lézerszemet is. A kék idegennek be kellett érnie Talpnyali-val, gömbbe zárt kis halacskájával, valamint egy világítós cumival, amit még apjától kapott.

De nem adta fel: feltaláló lett és segített kiszabadulni a börtönből azoknak a raboknak, akik a gondját viselték. Később beíratták egy Iksolába (sic), ám itt sem volt esélye a beilleszkedésre. Hiába próbált segíteni, lenyűgözni agyatlan osztálytársait, minden kísérlete, minden találmánya rosszul sült el és végül őt a sarokba állították, a ficsúr pedig itt is újra meg újra a nap hőse lett.

A kék ifjú végül megértette: az ő sorsa az, hogy rossz legyen - mit rossz, a létező legrosszabb! Így aztán amíg a jólfésült ficsúr Metroman néven a város, Metro city szuperhősévé vált, addig ő felvette a Megaagy nevet és szuper-gonosztevőként kezdett harcolni Metroman ellen.

Az elsőre furcsa történet új kontextusba helyezi a már unalomig ismert felállást, így aki kíváncsi egy vicces és fordulatos szuperhős-filmre, annak mindenképpen érdemes megnéznie a Megaagy-at.


Szereplők:

A Megaagy animációs filmben (ha eltekintünk a címtől) meglepődhetünk, ugyanis itt a főszereplő nem ”a hős”, hanem éppen ellenkezőleg, a ”gonosztevő”, Megaagy. A fiatal férfivá érett Megaagy nem rendelkezik semmilyen szupererővel, viszont rendkívül okos és kreatív: találmányok egész sorával rukkolt elő.

Megépített egy titkos laboratóriumot, egy láthatatlan autót és még sok már fantasztikus gonoszságot: mind-mind egy célt szolgálnak: hogy egyszer legyőzze velük Metroman-t. (igaz, ez eddig még egyszer sem sikerült).

Megaagy valójában nem gonosz, még csak nem is rossz, mindössze a körülmények áldozata. Valójában egy kissé hibásan beszélő, kedves alak, aki csak egyszer szeretne nyerni és ezért képes mindent megtenni (nem mellékesen ő tölti be a narrátori szerepet is).

Amikor az ember (kék idegen) ellen az egész világ összefog, kell egy társ - a gonosz segéd szerepét Megaagy esetében Talpnyali játssza. Ő a furcsa kis hal, akit még szülőbolygójáról vitt magával, de mostanra Talpnyali már egy hatalmas, gorilla-szerű robot fejeként funkcionál és beszélni is tud (igaz, a halméretű agya azóta sem lett nagyobb).

A párossal szemben ott áll Metroman, a tipikus szuperhős: legyőzhetetlen, tele van szupererővel, megnyeri a szópárbajokat és az egész város rajong érte: még a szép és talpraesett riporter, Roxanne Ritchi is.


Történet:

Egy újabb nap, újabb lépés a szuperhős és a szuper-gonosztevő életében. Amikor Metroman kap egy múzeumot (előtte hatalmas aranyozott márványszoborral), színre lép Megaagy: elkapja a riporternőt, Roxanne-t és kihívja Metroman-t. A szuperhős persze teljes sebességgel száguld Megaagy búvóhelyére, a régi csillagvizsgálóba, de most az egyszer nem a megszokott módon alakulnak a dolgok.

Megaagy ugyanis nincs ott: egy közeli ál-csillagvizsgálót épített, megtévesztve Metroman-t, a csillagvizsgálót pedig becélozza a nap erejét közvetítő szuper-lézerrel. A gond csak az, hogy Metroman most az egyszer nem tud elrepülni, ugyanis mint elmondja: erejét elszívja a réz kupola.

Olyan történik, mint még soha: a halálsugár lecsap, Metroman-ből pedig csak egy köpenyes csontváz marad. Az egész város elhűl: az emberek, Roxanne, még Megaagy is.

A kék gonosztevő nem is lehetne boldogabb: legyőzte örök ellenfelét, végre övé lett a város! Megaagy és Talpnyali pusztítani kezdenek, feldúlva a múzeumot, a bankot, az utcákat. De ez az állapot sem tarthat örökké: Megaagy mindenfélét ellopott és felhalmozott, mégis elvesztette azt, ami a legfontosabb: a célt, amit eddig a Metroman elleni harc jelentett.

Most, hogy nincs Metroman, nincs többé ki ellen harcolni, nincs célja az életének. Elmegy hát Metroman forgó márványszobrához, hogy elbúcsúzzon a hőstől, de véletlenül szembekerül Roxanne-nal (aki szintén Metroman-t siratja) és amikor összefutnak, Megaagy kénytelen felvenni Bernard, a könyvtáros képét felvenni.

A riporterrel álruhában beszélgető Megaagyban megszületik az ötlet: új hős kell Metro city-nek. Létrehoz hát egy szérumot Metroman maradványaiból, hogy beleinjektálja őket valakibe. Végül Hal Stewart, a Roxanne-nal együtt dolgozó, kissé szerencsétlen alak kapja az injekciót, így ő változik szuperemberré.

Megaagy-nak most már egyszerre három feladata van. Gonosztevőként felkészülni a harcra, az új szuperhős, a Titán nevet felvevő Stewart kiképzése és közben tartja a kapcsolatot Roxanne-nal is.

De hiába minden igyekezet, Megaagy ismét felsül: Roxanne rájön, hogy a Bernard-állarc mögött ő rejtőzik, ami derékba töri bimbózó kapcsolatukat, ezért már csak egy dolgot tehet - összecsap Titán-nal, hogy a városnak újra legyen egy hőse.

A baj az, hogy Hal Stewart, azaz Titán nem akar harcolni, sőt, éppen ellenkezőleg: csatlakozna Megaagy-hoz gonosztevőként. Megaagy sikeresen feldühíti, de Titán őrült pusztításba kezd és nem hat rá a réz sem, pedig erejét Metroman-től kapta és az ő gyenge pontja a réz volt.

Megaagy Roxanne-nal együtt egy titkos helyen (a régi iskolában) megtalálja Metroman-t: kiderül, hogy a hős egész idő alatt életben volt, hiszen a réz semmiben nem gátolta, egyszerűen megunta a hősködést és most Muzsikamen-ként éli új életét. A gond csak az, hogy nem akar visszatérni a hős-bizniszbe, Titán-t viszont valakinek meg kell állítania: a feladat így Roxanne-ra és Megaagy-ra vár...


Apróságok:

A Megaagy egy aranyos kis film arról, hogy a századik, ezredik vereség után is újra fel kell állni és újra próbálkozni, még akkor is, ha egy hatalmas fejű, kék űrlény vagy. A Megaagy-ban minden a feje tetejére áll: a címszereplő egy kissé hebehurgya, de alapvetően kedves alak, aki csak jót (rosszat) akar (ráadásul újra és újra megbűnhődik a tetteiért), míg a város pusztulásáért áttételesen a helyi Superman-utánzat a felelős.

A film végén próbálják enyhíteni, de Metroman enyhén szólva nem egy pozitív figura: csak gondol egyet és otthagyja a számára unalmas munkát - még akkor sem hajlandó visszatérni, amikor az egész várost a pusztulás fenyegeti (kétszer is: először Megaagy, majd Titán). Metroman olyan, mint a legtöbb szupehős, egy emberfeletti képességekkel rendelkező lény, aki minimális erőfeszítéssel az összes csatáját megnyeri, mégis a saját pitiáner problémáival van elfoglalva. Szinte már meglepő, hogy kinézete ellenére Megaagy mennyire szerethető figura és a film végére már a néző is azért szurkol, hogy a törékeny kék főgonosznak legaláb egyetlenegy terve sikerüljön.

Pozitívumai ellenére a Megaagy nem aratott átütő sikert, amiben fontos szerepet játszott egy pár héttel korábban bemutatott, hasonló felállású film: az Illumination Entertainment Gru-ja. A Megaagy felnőttesebb poénokkal és utalásokkal dolgozott (mellesleg ismert színeszek, közük Brad Pitt és Will Ferrell adták a szereplők hangjait), végül mégis a cukormázasabb Gru tarolt a kasszáknál (feleannyi pénzből készült, bevétele mégis kétszerese volt a Megaagy-énak) - nem függetlenül a minyonoktól.

Persze ettől még a Megaagy egy remek rajzfilm, amit nagyobbaknak, köztük felnőtteknek is bátran ajánlhatunk (ebből nem készült második rész, csupán egy szűk negyedórás kisfilm, 2011-ben).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks

Rendező: Tom McGrath

Megjelenés éve: 2010

Hossz: 95 perc

Költségvetés: 130 millió $ (~ 28,6 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban idősebbeknek és felnőtteknek (a poénok és utalások, nem pedig az erőszak miatt)


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.