Madagaszkár

„Srácok! A természet a hatalmába kerített!”


A világ:

Az emberiség gyakorlatilag kétféle jellemű emberből áll. Az egyik mindent megtesz a változatosságért és élete a felfedezés, míg a másik minden újtól fél és inkább a megszokott, jól ismert dolgokat preferálja.

Lehet ugyan vitatkozni arról, hogy melyik típus a fontosabb, de valójában mindkettőre szükség van: az előbbi nélkül még a fáról sem másztunk volna le, viszont az is igaz, hogy ha nincsenek maradiak, már rég belerohantunk volna az első - amúgy igen - izgalmas szakadékba.

A lényeg az egyensúly, legyen szó emberekről, egyetlen személyről vagy akár egy csapatnyi állatról: utóbbi esetet járja körül a Madagaszkár című animációs film is.

E történet a New York-i Central Park Zoo-ban, egy állatkertben játszódik (legalábbis innen indul). Itt számos állat éli szürke mindennapjait, ám ezek a lények nem olyan együgyűek, mint ahogy azt a látogatók hiszik. A majmok az átlagembert majmolva a kukából kitúrt kávéval és fánkkal indítják a napot, míg a négy pingvin igazi kommandós alakulatként működik együtt: céljuk, hogy kiszökhessenek az állatkertből és eljuthassanak eredeti élőhelyükre.

A legtöbb állatnak azonban nincsenek ilyen problémái: napról napra végigmennek ugyanazon a rutinon, szórakoztatják a közönséget, pihennek, összejárnak beszélhetni. Így van ezzel az állatkert sztárja, Alex, az oroszlán is, akinek három jó barátja is van: Marty, a zebra; Gloria, a viziló és Melmen, a zsiráf. Az állatkert békéjében még az sem zavarja őket, hogy nem egy fajból valók vagy hogy Alex oroszlán és az oroszlánok a vadonban bizony zebrákat esznek.

Marty-nak, a zebrának ettől nem kell tartania, sőt, tízedik születésnapjára Alex még ajándékot is hoz neki (egy saját magát ábrázoló hógömböt). Marty mégsem boldog, mert kevesli az állatkertet.

Alex újra és újra élvezi, ahogy a közönség minden nap csodálattal adózik pózolásának és vicsorogásának. Némi közönség a többieknek is kijut, ráadásul a kis csapatnak látszólag arany élete van: minden igényüket kiszolgáljak, legyen szó Alex húsimádatáról vagy Melmen különféle képzelt nyavajáinak kikúrálásáról.

Marty kifutóján van egy futópad is, előtte pedig egy szavannai naplementét ábrázoló falfestmény: a zebra egyetlen vágya, hogy megismerje az igazi világot, hogy járjon a valódi Afrikában. A galibák akkor kezdődnek, amikor Marty megpróbálja feldobni kicsit a hangulatát és kiszökik...

A 2005-ös Madagaszkár a Dreamworks második sikeres sorozatának első filmje (a Shrek után): a cég ezen alkotásánál is elmentek a karakteres látványvilág irányába - emiatt a szereplők megjelenésének köze nincs a valósághoz, viszont bármilyen helyzetben könnyen felismerhetőek.

Szereplők:

A Madagaszkár animációs film négy főszereplővel operál. A középpontban Alex áll, az állatkerti oroszlán. Alex rettentően élvezi az állatkertet, főleg azt, hogy ő a sztár: emberek ezrei rajonganak érte, ő pedig bármire kész, hogy kielégítse a tömegek igényeit.

Alex nem az a tipikus oroszlán, mindhárom barátja növényevő, csak a külön neki szánt hússzeleteket fogyasztja és igazából a rajongáson kívül nem is vágyik másra, csak a jó öreg állatkertre.

Vele szemben Marty minden nap arról álmodik, hogy végre kijut a szabadba, hogy futkározhat a zöld mezőkön és nyitott az újdonságokra (hosszú ideje álmodik arról, hogy elkerül az állatkertből, de csak azt követően szánja rá magát a dologra, hogy a pingvinektől megtudja: tényleg ki lehet jutni a rácsokon túlra).

Alex és Marty mellett ott van még Gloria, a jókora viziló és Melmen, a hipochonder zsiráf, aki minden nap valami szörnyű betegség jelét fedezi fel magán: például jókora barna folt nő a testén (ami zsiráfként annyira nem meglepő).

Kisebb szerepekben további szereplők is felbukkannak: ilyen a két majom, akik közül az egyik tud beszélni és megérti a jelbeszédet, míg fajtásra képes az olvasásra és a jelbeszédre.

Ennél érdekesebbek a pingvinek, akik szinte már katonai alakulatot alkotnak: egyszerre dolgoznak egy szökési terven (amelyben műanyag kanalakkal még kifutójuk betonját is átfúrják) és álcázzák magukat, nehogy az emberek rájöjjenek, mire készülnek. Mellettük további állatok is felbukkannak (például a lemúrok), de róluk majd lejjebb esik szó.


Történet:

Az állatkertből kiszökött Marty New York-ban remekül érzi magát, ám a többiek kétségbeesnek és ők is kitörnek, hogy visszahozzák, nehogy baj legyen a dologból.

A kis csapat össze is találkozik a pályaudvaron, de a rendőrség bekeríti és elkapja őket, majd visszakerülnek az állatkertbe. Az állatvédők azonban úgy gondolják, a négy állat bizonyára azért szökött meg, mert szabadságra vágytak, amit meg is adnak nekik: Alex, Marty, Gloria és Melman egy-egy ládába kerül, majd felrakják őket egy teherszállító óceánjáróra.

A csapattal bezsuppolják a két majmot és a pingvineket is, ők azonban nem adják fel: a majmoktól megtudják, hogy az úti cél az afrikai Kenya, ám mivel a kommandós pingvinek célja az Antarktisz, kiszöknek a ládájukból, leütik és megkötözik a hajó kapitányát, felülírják a hajó irányítását, majd az egész bárkát megfordítják.

Közben Alex és Marty veszekedni kezd, mert az oroszlán a zebrát okolja az egészért, ám emiatt meglazulnak a tartókábelek, majd kiszabadulnak a dobozok és amikor az óriási hajó éles fordulatot tesz, a négy doboz az állatokkal együtt kizuhan a nyílt óceánba.

A ládákat partra sodorja a víz egy látszólag lakatlan szigeten: Marty, a zebra nagyon élvezi a helyzetet, a vadont, Alex ellenben teljesen ki van akadva - egyetlen vágya, hogy valahogy visszajusson az állatkertbe, ezért egyre jobban elmérgesedik a kapcsolatuk.

Van azonban egy ennél is nagyobb probléma: úgy tűnik, a környéken nincs semmi más, csak növények - Alex azonban húsevő.

A kis csapat végül behatol a sűrű dzsungelbe, hátha találnak embereket, akik majd hazaviszik őket, ám emberek helyett egy kis lemúr-kolóniába bukkannak, amelyet az önjelölt lemúr-király, XIII-ik Julien vezet.

Az aprócska állatokat folyamatosan terrorizálják (konkrétan: megeszik) a náluk valamivel nagyobb fosszák, de a helyzetet félreértve a posszák elmenekülnek Alex elől. A lemúrok királya, Julien azt hiszi, hogy az általa nyámnyiláknak nevezett állatkerti állatok (elsősorban Alex) a megmentő, az orvosság a fossza-problémára.

Így hát Alex-ék ugyan nem találnak embereket (az egyetlen, a szigeten lezuhant repülőnek nincsenek túlélői), de fejedelmi pompában részesülnek. Az oroszlán ismét sztár lesz - ezúttal lemúrok százai figyelik performanszát, ám az öröm nem tart sokáig.

Alex-en egyre jobban elhatalmasodik az éhség és végül már minden élőlényt húsnak néz: kis híján legjobb barátját, Marty-t is megeszi, ezért be kell zárniuk és ha nem találnak ki valamit nagyon gyorsan, az oroszlánnak annyi (ráadásul amikor a pingvinek eljutnak az ígéret földjének hitt Antarktiszira, kiderül, hogy az csupán egy kietlen, jeges síkság)...


Apróságok:

Ízlés kérdése, hogy kinek jön be a Madagaszkár humora, az egyszerű történet vagy az átlagos rajzolás, de azt azért meg kell említeni, hogy a Madagaszkár animációs filmben a gyerekmese mellett jó néhány utalást is kap a néző (ezek többsége valamit kifiguráz).

Ilyen például a vissza-visszatérő lassítás, ami rendre nem egészen úgy sül el, ahogy azt gondolnánk: miután partot érnek, Marty és Alex egymás felé rohan, tipikus jelenet, de a Madagaszkárban a mosoly félúton vicsorba fordul és mire véget ér a lassítás, az oroszlán már vadul rohan a zebra felé.

Hasonló, kissé fura megoldás az álom-utazás, ami leginkább egy drogos látomásnak tűnik. Két alkalommal is felbukkan ilyen jelenet, akárcsak a nagyi, akit egyáltalán nem hat meg, hogy mindenki más menekül az állatok elől; ő jól elagyabugyálja Alex-et és Melmen-be is belerug.

Ez mondjuk kicsit kivesz a történetből, ahogyan a fordítás is, mivel az amerikai és a magyar kifejezéseket elég szerencsétlenül vegyítették: a nyolcadik kerületes mondás mellet erre jó példa a „Sandiego? Még jó hogy nem Mucsaröcsöge” szintű beszólás is.

A legnagyobb probléma talán az, hogy a Madagaszkár-ból hiányoznak a szerethető karakterek. Illetve azért van egy kiemelkedő csoport: a pingvinek, ők szinte akár egy egész filmet elvinnének a hátukon. Így gondolta ezt a Dreamworks is, ezért már a fim gyártásának évében, 2005-ben készített egy rövidfilmet A Madagaszkár-pingvinek és a karácsonyi küldetés néven.

A Dreamworks amúgy is híres arról, hogy ha egy rajzfilmje sikeres, minden pénzt megpróbál kipréselni belőle: a Madagaszkár-ból is készült filmsorozat, 2008-ban jött a második, 2012-ben pedig a harmadik mozifilm.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Eric Darnell és Tom McGrath

Megjelenés éve: 2005

Hossz: 89 perc

Költségvetés: 75 millió $ (~ 16,5 milliárd forint)

Ajánlott: kisebbeknek is, akik szeretik az állatokat (főleg az oroszlánokat)


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.