Macskafogó

„Egy aprócska kalapocska/ Benne csacska macska mocska”


A világ:

Magyarok gyakran emlegetik, hogy az ember bármerre jár, bármibe is fog, biztos hogy előbb-utóbb talál egy hazánkfiát, aki jelentős sikereket ért el a témában. A kevés kivételek egyike a filmszakma - no persze a rövidebb lélegzetű alkotásokból és például dokumentumfilmekből több jeles magyar alkotás is készült, de a nagyjátékfilmek, rajzfilmek terén már kevésbé rózsás a helyzet.

Ennek oka roppant egyszerű: ahhoz, hogy egy ilyen alkotás elkészüljön, évek kellenek, sok-sok ember munkája és még több pénz szükséges hozzá. Ahogy azonban az amerikai és angol kémfilmeknek volt szovjet (és magyar) megfelelője, úgy Magyarországon is készült néhány egész estés rajzfilm.

Ezen aprócska csoport egyik gyöngyszeme a Macskafogó, amely egy rajzolt történet hatalmasok és elnyomottak között kémmel, gyönyörű hölgyekkel, szuper-autóval és izgalommal tálalva, némi humorral fűszerezve.

A történet egy macskák és egerek lakta bolygón játszódik, Micke Mouse után 80-ban. E két nép azonban nem tud egymás mellett nyugodtan megélni és idővel a bűnszervezetbe tömörült macskák átveszik az uralmat. Csakhogy nem egy virágzó kultúrát építenek: rablóbandákkal tartják rettegésben az egereket, akiket büntetlenül kirabolják és féktelenül pusztítanak.

A végső pusztulás már a küszöbön áll, amikor végre felcsillan a remény. Az egerek egy szerkezet gyártására készülnek, amely egy csapásra a visszájára fordíthatja az erőviszonyokat. A parancsokság áldását adja, a gyártelep készen áll és végre a tervek is elkészülnek.

Már csak egy probléma van: valakinek el kell mennie Pokióba, hogy elhozza a terveket, ami öngyilkos vállalkozás egy világban, ahol szinte mindent a macskák uralnak és bármit képesek megfigyelni, lehallgatni.

Az egerek ezért a hihetetlen képességű titkos ügynököt, Nick Grabowski-t bízzák meg a tervek leszállításával, de a biztonság kedvéért egy zenebolond rendőrt, Lusta Dick-et is elküldik - ő a csali, akinek el kell terelnie a figyelmet Grabowski-ról.

Azt azonban nem tudják, hogy a macskák elnöke Fritz Teufel-t, a kíméletlen - jobb szó híján - üzletembert bízzák meg, hogy mindenáron végezzen a futárral és semmisítse meg a terveket.

A Macskafogó nem éppen mai darab (1986-os) és mint ilyen, nem is használ semmiféle animációt: itt minden és mindenki rajzolt, 3D-s animációnak nyoma sincs. A háttér festett és enyhén szólva nem túl kidolgozott, de azért az összhang megvan és a visszafogottabb tájat bőven ellensúlyozzák az előtérben felbukkanó alakok. A látvány a helyszíneknek megfelelően változik, de mindre jellemzőek az 1990-es évek előtti, kissé fakó színek (amit viszont könnyű megszokni).

Korára való tekintettel a Macskafogó-ban van ugyan akció, de ez nem diktál olyan észvesztő iramot, mint néhány mai alkotás: itt minden ütésnek súlya van, ugyanakkor a feszültséget humorral oldják (többségében látvánnyal). Az idősebbek díjazni fogják, hogy e rajzfilmben a kor számos színésze adta a hangját kisebb-nagyobb szerepekhez: hallhatjuk Sinkó Lászlót, Bodrogi Gyulát, Kállai Ferencet, Kern Andrást, Béres Ilonát, Komlós Jucit és még sorolhatnánk.


Szereplők:

A Macskafogó kulcsfigurája Nick Grabowski, a titkos ügynök. Ő korábban számos bevetést teljesített, de már visszavonult, csak felettese, Bob Poljakoff kérésére tér vissza. Számos különleges képességgel bír: kiválóan bánik a farkával (pl.: használhatja propellerként vagy zárnyitásra, fogai gyémánt keménységűek, a szemével képes fényképezni és a mellkasában egy üreg található, tehát valószínűleg félig robot.

Hatalmas ereje ellenére Grabowski rettentően nyugodt és megfontolt, ugyanakkor mindig résen van. Mindig ugyanazt a piros-kék pólót viseli, melyen egy nagy ”G” betű látható, valamint világoskék nadrágot.

A másik futár Lusta Dick, aki életveszélyes megbízását minden valószínűség szerint annak köszönhette, hogy amikor Nick és főnöke, Bob megbeszélést tartottak a Rendőr-főkapitányságon, ő az udvaron gyakorolt (különböző hangszereken játszik). Lusta Dick amúgy nem valami jó rendőr: túlsúlyos, ebből fakadóan nem túl gyors, lassú a felfogása is és elég félénk.

Már így is elég kicsik a túlélési esélyei, ráadásul ellenfele, Fritz Teufel tökéletes ellentéte (ő ül az íróasztalnál). Teufel egy kíméletlen macska, aki mindent megtesz a sikerért. Ő maga általában nem vesz részt az akciókban, de korábban az első vonalban harcolt: elveztette bal szemét, a bal csuklóját és jobb fülének fele is hiányzik. Ennek ellenére a szikár Teufel mindig kiváló kiválóan öltözködik és drága szivarokat szív. Van egy titkára, Safranek, akin rendszeresen kitölti a dühét.

Az egerek és macskák mellett négy patkány is felbukkan: Pissy, Cookie, Buddy és Billy. Ők korábban balett-táncosok voltak, de megpróbáltak feljebb jutni a szamárlétrán. A csapat vezetője Buddy, a nagydarab, vezetési komplexusos patkány, míg a csapat másik férfi tagja Billy, a bolond vékony karakter megtestesítője. A négyes fogat két női tagja a nem éppen gyilkosnak való Cookie és Pissy, az egyetlen, aki valóban alkalmas a feladatra.

Ezen kívül számos további szereplő jelenik meg (többségében egerek), de ők semmilyen vagy csak minimális szerepet játszanak a történésekben.


Történet:

E mese két fő és több mellékszálon halad, de utóbbiakról itt nem nagyon lesz szó. Az egyik oldalon az egerek, a másikon a macskák ténykedését láthatjuk. Lusta Dick látványos búcsúztatást követően egy repülőn elindul Pokióba, Grabowski viszont kerül minden feltűnést: ő koros kis autóján indul a kikötőbe.

A macskák ármánykodását irányító Teufel, aki tud mindkét egérről, megbízza a simulékony modorú fekete macskát, Nero Von Schwarz-ot, hogy kövessék Grabowski-t. Az ügynököt így már a kezdetektől a négy bérgyilkos-patkány követi.

De Lusta Dick is hamar bajba kerül: repülőjét eltérítik, majd a kitörő lövöldözésben a pilóta eszméletét veszti, a gép pedig lezuhan az Amazonas közelében (Lusta Dick az egyetlen túlélő).

Grabowski lerázza a patkányokat és amíg Lusta Dick az esőerdőben az életéért küzd (mindenféle növény és állat próbálja megenni), ő eléri a kikötőt. Teufel-t kikezdi a nyomás - a szindikátus főnöke, Giovanni Gatto meghívja a partijára és vinnie kell a terveket, vagy Gatto az ő fejét fogja falra tűzni.

A bűnszervezet nem adja fel - a patkányok repülőre szállnak, hogy még Grabowski előtt elérjék Pokiót és a teherhajót, amin az egér utazik, egy tengeralattjáró támadja meg. A tengerjáró kapitánya megadás mellett dönt és a kabinjába zárja a kémet, aki viszont kiszabadult és nekivezeti az óriási hajót a tengeralattjárónak, majd úszva indul Pokióba.

Közben Lusta Dick belezuhan egy vízesésbe, majd ismét vadállatok támadják meg, végül pedig egy csapat zeneszerető, mexikói kinézetű, felfegyverzett denevér fogságába kerül, akik ki akarják szívni a vérét.

Grabowski idővel eljut Pokióba, Fushimishi professzorhoz. A helyet feldúlták, a professzort megkínozták, majd segédjével, Tsino-san-nak együtt megkötözve a szekrénybe dugta a négy patkány. A terveket viszont nem találták meg és sajnos Fushimishi professzor sem emlékszik, merre vannak, de végül Grabowski rájön a rejtekhelyre (az öregúr szakállában).

Rájuk ront a négy gengszter-patkány, de a titkos ügynök könnyedén lerendezi mindannyiukat, majd a tetőre menekül a két tudóssal. A professzor segítségével összetákolnak egy siklót, de csak Tsino-san és Grabowski menekül el.

Teufel újabb hívást kap - elérkezett az összejövetel napja és neki estére a tervekkel és Grabowski-val együtt meg kell jelennie.

Megkezdődik a végjáték: Grabowski és Tsino-san leszállnak a repülőtéren - már nincsenek messze a főhadiszállástól, de a macskák most már mindenkit mozgósítanak és maga Fritz Teufel is részt vesz az akcióban.

Az egerek ismét megpróbálkoznak egy csalival: Bob Poljakoff helyettese, Arlington úgy tesz, mintha ő lenne Grabowski és a titkos ügynök kocsijában (egy csapat rendőrrel és katonával) nekivág a macskákkal szegélyezett, minden bizonnyal öngyilkos útnak.

Közben a japán hölgy és Grabowski a csatornában menekül, de Teufel elkapja őket és győztesen megy el a partira, ahol elégetik a terveket. Egy titkos ügynököt azonban nem lehet ilyen könnyen félreállítani és Lusta Dick is befut barátai oldalán...


Apróságok:

Mint általában, most sem mehetünk el a hibák mellett, még ha egy ilyen meghatározó műről is van szó, ezért érdemes megfigyelni, amikor a Buddy, a patkány által a repülőn ivott ital üvegét kidobja, a palack még normális méretű, amikorra viszont leesik Grabowski-hoz a tengerre, már olyan nagy, hogy az egér kényelmesen belemászhat.

A poénokból sincs túl sok (igaz, mint fentebb leírtuk, ezek többsége legalább képi humor vagy ötletes szóvicc, nem pedig afféle beleerőltetett fajta). Csakhogy a Macskafogó még egy másik világban készült (amikor egy titkos ügynök még egyszerű nadrágját is élre vasalta és a harckocsizó alakulatot 87-es üzemegységnek hívták).

Ez nem vicc - ha úgy nézzük, ez egy, a kommunizmust (de legalábbis a szocializmust) éltető mű: az egerek szorgosan dolgoznak, de azok a gaz nyugati cégek mindenüket elrabolják, ám egy hős végül visszaállítja az egyensúlyt (igaz, a film valóban a szocialista diktatúrában készült).

Meg aztán az egész rajzfilm valahogy túl felnőttes: a nyitó képsorban egy harckocsi egy bankrablás keretében áthajt egy rendőrautón (12 áldozat), a teherhajó kirakott legénysége sem valószínű, hogy elérte a szárazföldet és a gépeltérítésnél is Lusta Dick az egyetlen túlélő.

De ki tud erre figyelni, amikor a rendőrök furgonja papírautóvá hajtogatódik, a hajón gombolyagokat szállítanak és a repülőn akciófilmbe illő harc alakul ki? Meg egyébként is, az ember csak kapkodja a fejét, nehogy lemaradjon egy-egy utalásról: Star Wars, Disney, Interpol vagy a Willendorfi vénusz utánérzete (4:19, Safranek mellett) és ez csak a kivonata az első 5 percnek.

A talán legismertebb magyar rajzfilm, a Macskafogó 2007-ben kapott egy második részt. Ez csak utánérzete az eredetinek, de legalább még mindig élvezhető és ami a legfontosabb: hű maradt az eredetihez, mind látványát, mind történetét, mind pedig humorát tekintve, ez pedig a legtöbb, amit elvárhatunk. Nem úgy, mint a Vuk utódjánál...


Adatok:

Származási ország: Magyarország (német és kanadai támogatással)

Stúdió: Pannónia Filmstúdió

Rendező: Ternovszky Béla

Megjelenés éve: 1986

Hossz: 88 perc

Költségvetés: ismeretlen forint

Ajánlott: a nagyobbaknak és főként az idősebb felnőtteknek, illetve akik a politikai szatírát sem tartják rajzfilm-idegennek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.