Mackótestvér

„A szeretet medvéje?”


A világ:

Számtalan történet szól a legkisebb fiúról, aki sok veszéllyel dacolva, szörnyeket legyőzve éri el az áhított célt. A történetek egy másik nagy csoport az állatmesék, ahol az antropomorf (ember-alakú), de legalábbis emberi jellemvonásokkal rendelkező lények élnek át kalandokat (gyakran konfliktusba keveredve az emberekkel), hogy a mese végén a néző leszűrhessen valami tanulságot.

Előbbiben sok gyerek magára ismerhet, de utóbbinál ez nem olyan könnyű - ezt általában a készítők úgy oldják meg, hogy az állatok számos emberi jeggyel rendelkeznek, míg az embereket szörnyeteknek állítják be (ilyen például a magyar Vuk című rajzfilm).

A Disney 2003-as (Magyarországon 2004-ben bemutatott) animációs filmje, a Mackótestvér valahol félúton van a két fenti kategória között: emberekről és állatokról, valamint a köztük feszülő ellentétről egyaránt szól.

E történet az őskorban játszódik, ahol egy kis emberi kolóniát, pontosabban három testvért követhetünk nyomon: Sitka-t, Denahi-t és a legkisebbet, Kenai-t. A három fiatal férfi együtt dolgozik és szórakozik, ám Kenai most nagyon izgatott: éppen a férfivá avatási szertartására készül. Denahi és Kenai folyton veszekednek: a gyerekes középső testvér, Denahi folyton hecceli Kenai-t, aki viszont hagyja magát bosszantani.

A helyzet még rosszabbra fordul, amikor az avató szertartáson az öreg sámán, Tanana, a nagy szellemek útmutatását követve odaadja Kenai-nak a totemét, amely mutatja számára az utat és amely egész további életét meg fogja határozni.

Csakhogy Kenai jele a szeretet lesz, állata pedig nem más, mint a medve, ami összeköt. Tanana szerint a szeretet a legértékesebb totem, amely a legváratlanabb formában mutatkozik meg, de Kenai nem szeretné, ha az életét vezérlő erő a szeretet lenne (lehetne az erő is, vagy valamelyik másik menő erő).

Még a jelentésnél is rosszabb a totemállata: a medve. A törzs számára a medve minden rossz forrása: folyton ellopja az ételt, tönkreteszi az építményeiket és úgy általában igen veszélyes. Kenai-nak a toteme szerint kellene élnie, de számára a medve az a lény, aki senkit se szeret, nem gondolkozik és nem érez: kizárólag pusztít.

Amikor egy medve ismét meglopja őket, Kenai dühösen elindul, hogy visszaszerezze az elvesztett kosarat (testvérei is kénytelen utána eredni). A fiú meg is találja a jókora, dühöngő medvét, aki megtámadja, majd leteríti az öccseinek segíteni próbáló Sitka-t is. Vesztésre állnak, ezért Sitka végső elkeseredésében beomlasztja maga alatt a jeget, megölve magát és reményei szerint a medvét is - az állat azonban túléli az összecsapást.

A temetés után Kenai-t csak a bosszú vezérli: bár Denahi óva inti, a fiú megfogadja: megkeresi és megöli a medvét, amely ok nélkül megtámadta és közvetve megölte szeretett bátyját. Kenai felkutatja a medvét és hosszú küzdelem után beszorítja egy sziklapárkányra, ahol megismétlődik a korábbi tragédia, de ezúttal az ember kerül ki győztesen és a medve esik össze élettelenül.

A kalandnak azonban nincs vége, sőt, még csak most kezdődik, ugyanis Kenai ezzel magára haragította a szellemeket.


Szereplők:

A Mackótestvér központi karaktere Kenai, a fiatal, kissé szétszórt, de alapvetően kedves és vidám fiú, a törzs egyik fiatal tagja. Kenai remekül kijött idősebb bátyjával, Sitka-val, aki mindig a toteme szerint élt: utat mutatott öccseinek és általában a nagy, erős, védelmező szerepekben tűnt fel, de azért kapható volt Kenai bolondságaira is.

Vele ellentétben a középső testvér, Denahi folyton veszekedett Kenai-jal, pedig ő még öccsénél is gyerekesebb (egyben mutatva, hogy a kapott totem nem feltétlenül egyezik meg az ember jellemével). Denahi a történet folyamán sokat változik: a hebehurgya fiatalemberből előbb szomorú, levert férfi lesz, majd egy bosszúra éhes alak.

A mese szempontjából a törzsből a fiúkon kívül egyedül Tanana játszik fontosabb szerepet, aki - ahogy fentebb is olvasható - a falu varázslója. Az öreg, töpörödött asszonykát mindenki tiszteli, de nemcsak bölcsességéért és humoráért, de azért is, mert a nagy hegyen, ahol a Föld és az Ég összeér, képes beszélni a szellemekkel: ők tudatják Tanana-val, hogy a következő felnőtté váló ember milyen totemet kapjon.

Később további szereplők is felbukkannak: a nem túl eszes Dörgő és Csupata, de a történetben egy másik medve is fontos szerepet fog kapni, aki a Koda nevet kapta.


Történet:

A szellemek körülveszik Kenai-t és átváltoztatják: egy medvévé! Közben Kenai még élő bátyja, Denahi utoléri öccsét, de félreérti a helyzetet. Látja öccse levetett ruháit és látja a medvét is, ezért azt hiszi, a medve megölte a fiút, ezért bosszút esküszik.

A magához térő Kenai, immár medveként összetalálkozik Tanana-val, aki megállapítja, hogy ez a varázslat a bátyja műve és csakis Sitka szelleme képes visszacsinálni a változást. Az öregasszony szerint Kenai azon a hegyen találja Sitka-t, ahol a Földre él a fény.

Tanana még megjegyzi, hogy Sitka segít rendbe hozni azt, amit Kenai elrontott, majd szőrén szálán eltűnik. Kenai most már tudja, hová kell mennie, csak azt nem, hogy az az ott hol van és ami még fontosabb, hogyan lehet odajutni.

A medve-Kenai elindul és megpróbál útbaigazítást kérni az állatoktól, de ők a veszedelmes medve elől vagy elmenekülnek, vagy olyan tökkelütöttek, hogy nem tudnak segíteni (ilyen a két fent említett jávorszarvas, Dörgő és Csupata).

Kenai ezért tovább barangol, mígnem összefut egy nagyszájú kis medveboccsal, Koda-val. Koda lyukat beszél Kenai hasába, de nem tudja lerázni, mert támad a vadász: egy mindenre elszánt ember, akiben Kenai bátyjára, Denahi-ra ismer: a középső fiú ugyanis eltökélte, hogy ha kell, a világ végéig üldözni fogja a medvét, akit öccse gyilkosának hisz.

Koda és Kenai így együtt mennek tovább: Kenai azt a bizonyos hegyet keresi, míg az anyjától elszakadt Koda lazacozni igyekszik, de közben folyton menekülniük kell a vadász elől (közben a két fiatal medve lassan megkedveli egymást, részben azért, mert Koda mindig is egy bátyra vágyott).

Útjuk során eljutnak egy barlangba, ahol a törzs tagjai barlangrajzokat készítenek - Kenai megütközve jön rá, hogy Koda számára a medvével harcoló ember egészen mást jelent, hiszen állatként éppúgy nem érti a vad és veszélyes embereket, ahogy az emberek sem értik a számukra félelmetes medvéket.

Kenai megpróbálja elmagyarázni Koda-nak, a kis bocsnak, hogy a legtöbb medve szörnyűséges lény, de amikor végül elérnek a lazacozós helyre, rá kell jönnie, hogy igazából a mackók kedves, értelmes lények, akik vigyáznak egymásra.

Amikor a medvék között Koda végre elmesélheti a történetét, Kenai rájön a szörnyű igazságra is, amit el is mond a kis bocsnak: ő a felelős anyjának haláláért...


Apróságok:

A Mackótestvért a Disney-től szokatlanul bevállalós alkotás. Láttunk már ősemberes filmet, ahol ember és állat együtt szerepel (pl.: Jégkorszak), de olyan rajzfilmet, ahol mindkét oldalt bemutatják, jószerével még soha.

Maga a rajzfilm kiskaliberű, relatív kevés szereplővel és a cselekmény sem túl bonyolult, de a legtöbb állatmeséhez hasonlóan a lényeg itt is a tanulság levonása. A Disney-t azért is meg kell dicsérni, mert nem próbált meg a történetbe erőltetni egy felesleges szerelmi történetet, igaz, az aranyos kis állat (Koda) itt van, ahogy a rettenetesen béna dalok (és a gyönyörű látvány) is.

Érdekes, hogy a mese az őskorban játszódik: ha kivennénk a mamutokat (vagy más állatokkal, például bölényekkel helyettesítenénk), az inúitokat simán le lehetne cserélni indiánokra (ez nem pozitívum vagy negatívum, csak egy észrevétel).

Végül a lezárásról: egyrészt kiderül, hogy nem érdemes packázni a szellemekkel és ha az ember (medve) fejre áll, akkor sem tud ellenük tenni, de jópofa ötlet, hogy (akárcsak a Shrek-ben), a mese végén nem egészen úgy történnek a dolgok, ahogy azt az ember várná.

Még egy dolog: a Mackótestvér-nek (a kritikusok körében) mérsékelt sikere ellenére született egy második része is (2006-ban), amit azonban nem véletlenül nem mutattak be a mozikban.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Aaron Blaise és Robert Walker

Megjelenés éve: 2003

Hossz: 85 perc

Költségvetés: 128 millió $ (~ 28,2 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban a kisebbeknek és a tesóknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.