Lilo és Stitch - A csillagkutya

„Ohana azt jelenti család, és a családból senkit nem hagyunk magára”


A világ:

Ahogy az a honlap más írásaiból is kiderül, a Disney-nek van egy igen jellegzetes stílusa, amitől csak nagyon ritkán tér el (igaz, ezen kísérletek közül kerülnek ki az átlag feletti alkotások is, pl.: Mulan).

A Walt Disney rajz-, illetve animációs filmekben általában egy szülő nélküli hercegkisasszony áll a középpontban, akit elrabol egy rettentő teremtmény, ő nem tesz semmit, majd felbukkan a gyönyörű hős lovag és néhány dallal később véget ér a film.

A 42-es számú Disney-film azonban kicsit más. Ezúttal a kalandok az űrben kezdődnek, nincs hercegnő, se dalok, sőt, világmegváltó herceg sem. Felháborító! Na jó, azért a szülők megölése ott van, de hát enélkül nem is lenne a Disney Disney.

De rátérve a Lilo és Stitch-re: valahol, egy messzi-messzi galaxisban (de nem régen, hanem pont most) egy őrült tudós épp bíróság elé áll. Dr. Jumba bűne, hogy egész sor mutáns szörnyszülöttet hozott létre, köztük a 626-ost: egy kicsi, hatlábú szörnyet, amely jóformán elpusztíthatatlan és mindent megsemmisít, amit csak ér.

Tettéért Jumbá-t a Galaktikus Szövetség bebörtönzi, a 626-ost pedig (bár nem ő teher arról, hogy létrehozták), egy lakatlan aszteroidára száműzik.

A baj csak az, hogy a 626-os nem szeretne élete végéig egy aprócska, lakatlan aszteroidán élni, ezért megszökik: annak ellenére, hogy Gantu kapitány és egy kisebb hadseregnyi katona kíséri őket.

Ha mindez nem lenne elé, a 626-os szökése közben megrongálja a hatalmas anyahajót, majd elköt egy kis (piros színű) űrhajót. Ámokfutása azonban nem tart sokáig, mert egész kis flottányi hasonló méretű gép ered a nyomába és a rövid tűz- (lézer) harcban megsérül a kis vörös űrhajó.

A figyelmeztető női géphang ellenére a 626-os hipertér-ugrást hajt végre, amitől a jármű kontrollálhatatlanná válik, de a közeli ugrástól megsérül az anyahajó is, így egyenlőre nem eredhetnek a lény nyomába (a bázison közben kiszámítják, hol fog felbukkanni a gép: a cél egy F-öld nevű bolygó).

Először örülnek, mert azt hiszik, a kis űrhajó az óceánba fog csapódni, ahol a lény elpusztul, de nincs szerencséjük, ugyanis a jármű ehelyett egy aprócska szigeten landol. Ez még mindig nem lenne olyan nagy baj, egyszerűen mérges gázt vetnének be, csakhogy felbukkan egy természetvédő-űrlény és figyelmezteti a parancsnokot: az F-öld bolygó természet-védelmi területnek számít.

A frontális támadás helyett ezért egy kis alakulat ered a veszélyes űrlény nyomába, ami több galibát okoz Hawaii amúgy igen békés szigetén...


Szereplők:

A Lilo és Stitch legfontosabb emberi szereplője - nem meglepő módon - a címben is szereplő kislány, Lilo.

Ő egy fiatal hawaii lakos, aki szétszórt és kötekedő, ezért a többi korabeli lány nem nagyon kedveli. Lilo elvesztette a szüleit, ezért nővére, Nani neveli, de a fiatal lány számára ez cseppet sem egyszerű, mert nem igazán jön ki kistestvérével. Nani-nak van egy helyi barátja, David Kawena, ám élete ettől is csak bonyolultabbá válik.

Feltűnik a színen a kopasz, fülbevalós Kobra Bubork ügynök is, aki tovább kuszálja a dolgokat (ő a gyámügy tagjaként Lilo érdekeit tartja szem előtt).

Az emberek mellett fontos szereplő még a 626-os lény, valamint a mentőakció tagjai. Ezt Dr. Jumba Jookiba, a nagydarab tudós alkotja, aki egymaga felelős a 626-os (és társai) megalkotásáért és nem nagyon szeretné elkapni a lényt, mivel tudja, hogy mire képes.

A csapat másik tagja Pleakley, az akadékoskodó zöld űrlény, aki félti a F-öld-et, mivel ezen a bolygón tenyésztik a kihalófélben lévő moszkitókat.

Ez persze rajta kívül ez senkit nem érdekel: a főtanácsosnő csak el akarja fogni a lényt és hasonló állásponton van Gantu kapitány is, akinek eredetileg az aszteroidára kellett volna kísérnie a 626-ost, de a szökéssel csorba esett a becsületén.


Történet:

A 626-os lényt, miután űrhajója a Földbe csapódik, elüti egy kamion - így kerül egy állatmenhelyre, ahol összetalálkozik Lilo-val, aki éppen egy kutyát adoptálna. Nani-nak cseppet sem tetszik a furcsa kutya és a menhely vezetője sem adná oda a jószágot, de Lilo erősködik, ezért végül mégis hazaviheti.

Lilo megpróbálja Stitch-nek nevezett kék lényét tipikus kutya-dolgokra oktatni, de a 626-os láthatóan nem akarja elkapni a labdát, nem reagál jól, ha lespiccelik és a többi kutyát sem kedveli.

Lilo egyre inkább egyedül marad, hiába próbálja Nani-nak beadni az elfogadás/egybe tartozás szlogennel Stitch-et. Az űrlény szintén nincs túl jól helyzetben. A bolygóról nem tud elmenekülni, mivel nincsen működő űrhajója, ráadásul felbukkan Dr. Jumba és Pleakley, hogy visszavigyék (egyenlőre azonban nem lépnek, csak figyelik őt).

A 626-os egyetlen célja a pusztítás, ám a Földön nem akarják megsemmisíteni és hiába tesz tönkre mindent, amit csak ér, az mégsem ugyanolyan. Végül talál egy gyerekkönyvet, amely a rút kiskacsáról szól, Lilo pedig összefoglalja neki a történetet (ami mélyen megérinti).

Amikor a kis család elmegy a tengerhez szörfözni, Jumba végre cselekvésre szánja el magát: a doktor felborítja a szörfdeszkát és magával rántja Stitch-et: Nani a part felé úszik, de számára csak Lilo élete a fontos (szerencséjükre Nani barátja, David megmenti az eszméletlen űrkutyát).

Bubork ügynök el akarja venni Nani-tól Lilo-t, mert a lánynak nincsen munkája, ráadásul - bár Lilo felajánlja Stitch-nek, hogy legyen a barátja - a kék lény inkább elbujdosik. Ha mindez nem lenne elég, a tanácsosnőnek elfogy a türelme: mivel Jumba és Pleakley felsültek, ezúttal Gantu kapitányt küldi a lény elfogására.

A kislány hamarosan újra rátalál Stitch-re, de a doktor és kelekótya segítői a nyomukban vannak, ahogy Bubork és Gantu is, így nem meglepő, hogy előtör a 626-os pusztító énje...


Apróságok:

A 2002-es Lilo és Stitch egy különös rajzfilm, amely nem követi a megszokott Disney-forgatókönyvet - ennek egyik oka, hogy ezt egyfajta olcsó animációs filmnek tervezték (nem mintha a Walt Disney pénzszűkében lett volna).

A film nem egy varázslatos, középkor-szerű világban, hanem a modern időkben játszódik, méghozzá Hawaii egyik szigetén, ezért több kulturális utalás (a Hula tánc, jellegzetes épületek, a turizmusból élő helyiek stb.) kerültek a mesébe, ami nagyon szép dolog.

Az már kevésbé, hogy az alkotás hiányt szenved koherens történetből, a szereplőket csak bedobálták a kalapba, mégis csupán egyiküket dolgozták ki: Stitch-et, akit a magyar fordításban annyira ki akartak hangsúlyozni, hogy még egy alcímet is adtak a Lilo és Stitch-nek.

Ez persze nem az egyetlen probléma a filmmel: ha nem lett volna az ész nélkül mindenre lövő védelmi rendszer, Stitch ki sem tudott volna szabadulni, illetve a film az etikátlan kísérleteket folytató, a 626-ost minden további nélkül elpusztítani akaró Jumba-t furcsa duci, jobbára ártatlan űrlénynek próbálja beállítani.

Ha már itt tartunk, a Disney lopott magának egyet másik űrlényt: mármint nyafogó, zöld egyszerű űrlény, aki egy nagyobb barátot kísér? Ki látott már ilyet? (köhmm, Mike Wazowski, Szörny Rt., köh-köh).

El lehet még csámcsogni a felesleges Elvis Presley utalásokon, a messze túl inkompetens Galaktikus Szövetség-en, de az is igaz, hogy a Lilo és Stitch rendkívül sikeressé vált, ezért nem csak egy második film készült belőle (2005-ben), de megalkottak egy sorozatot is (ebben Dr. Jumba összes többi lénye is rászabadul Hawaii-ra).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Chris Sanders és Dean DeBlois

Megjelenés éve: 2002

Hossz: 85 perc

Költségvetés: 80 millió $ (~ 17,6 milliárd forint)

Ajánlott: kicsiknek, akik szeretik a kutya-szerű lényeket


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.