Kung Fu Panda

„Legendák szólnak a legendás harcosról, kinek kungfu tudása legendaszámba ment”


A világ:

A rajzfilmek többsége egy kitalált történeten alapul, mivel már létező művet nehéz úgy vászonra vinni, hogy az alapmű se csorbuljon (túlzottan) és a célközönség, a gyerekek is jól szórakozzanak.

Valamivel egyszerűbb, ha egy létező kor adja az alapot, majd erre épül rá egy kitalált történet (pl.: Atlantisz). Buktatók viszont ebben az esetben is vannak: a történések mellett stimmelnie kell az adott történelmi időszaknak is, és ami még fontosabb, e kettőt össze kell egyeztetni, hiszen hiába jelenítik meg például korhűen az adott társadalmi viszonyokat, ha az egész történet olyan izgalmas, mint egy adóbevallás.

Éppen ezért kevés ilyen mű születik és még kevesebb az élvezhető alkotás, de azért nem lehetetlen a dolog (ld.: Mulan).

Ez a rajzfilm is hasonlóval próbálkozik: a Kung Fu Panda a kínai történelmet és mondákat próbálja látványos, vicces, emészthető formában tálalni és ha maga a történet nem is túlzottan érdekfeszítő, azért ügyesen elegyítették a mesét a tényekkel.

E történet az ősi Kínába kalauzol minket, egy völgybe, ahol béke honol (ezért a neve Béke Völgye), mert a lakosok álmát az Őrjöngő Ötös, az öt magasan képzett kungfu harcos vigyázza. Ám az idős Oogway mesternek, a kungfu alapítójának látomása lesz: a rettenetes Tai Lung, aki egyszer már feldúlta a völgyet, ki fog szabadulni börtönéből és visszatér, hogy bosszút álljon.

Shifu mester, az Őrjöngő Ötös tanítója és Oogway mester barátja pánikba esik és azonnal a börtön őrségének megkettőzésére ad parancsot.

Oogway is tesz ellenintézkedéseket - úgy véli, eljött az idő: felfedi magát a világ legerősebb kungfu harcosa, a Sárkányharcos, aki elolvashatja a sárkánytekercset, mely által gyakorlatilag legyőzhetetlenné válik. Egy fesztiválszerű verseny keretében bemutatót tart az Őrjöngő Ötös, Oogway mester pedig rámutat arra a személyre, akiből a sárkányharcos lesz, ám hiba csúszik a számításba...

Ebben a mesében nincsenek emberek: Oogway egy teknős, Tai Lung egy hópárduc, Po egy panda (ld. lentebb), de még az Őrjöngő Ötös is állatokból áll. A Kung Fu Panda egy élénk színekben játszó, 3D-s karakterekkel megalkotott rajzfilm (animációs film), ahol az álmokat 2D-ben, erősen sarkítva ábrázolják, de a két módszer itt kiválóan egészíti ki egymást. A mesében számos harcjelenet látható, melyet nemcsak dinamikusak, de viccesek is és egyáltalán nem erőszakosak.


Szereplők:

A történet elején tehát megismerhetjük Oogway-t, a hatalmas tudású, ősöreg kungfu mestert, aki a legnagyobb kungfu harcos volt, de most már csak bölcs tanácsaival szolgálhat. A jelenlegi mester Shifu, aki minden idejét tanítványai edzésével tölti, de folyton elégedetlen a teljesítményükkel.

Ők az Őrjöngő Ötös: Tigris, Majom, Sáska, Vipera, valamint Daru, akik ugyan különböző értékrendekkel bírnak (Tigris maximalista, Vipera és Daru kedvesebb és megértőbb), de mind kiváló harcosok és remek csapatot alkotnak.

A történet középpontjában mégis Po, a panda áll/üll/fekszik. Ő nemhogy nem tagja az Őrjöngő Ötösnek, de nem is tud kungfuzni, sőt, semmilyen más harcművészetben sem jártas. Po egy egyszerű városi kifőzdében dolgozik lúd apjával és ugyan tud főzni, de egyéb tekintetben elég jelentéktelen.

Minden vágya, hogy ő lehessen a Sárkányharcos, aki együtt harcol az általa szinte istenekként tisztelt Őrjöngő Ötössel és mindenkit legyőz. A valóságban viszont Po csak egy jól megtermett, dagadt, tohonya panda és fizikuma miatt jóformán a kungfura is alkalmatlan, ráadásul nem is egy észlény.

Vele ellentétben Tai Lung, akit Oogway bebörtönzött, egy tökéletes harcos, akit a bezártság sem tört meg (erejét jól jellemzi, hogy a Chorh-Gom börtönt csak miatta építették és mind az 500 őr egyedül őrá vigyáz.

Rajtuk kívül csak két további nevesített szereplő tűnik fel: Zeng, a hírvivő lúd és Vanchir, a börtönparancsnok orrszarvú, de a városban számos további állat él (főként disznók, nyulak és ludak).


Történet:

A Béke Völgyének polgárai nem tudják az okát, de hamar híre megy, hogy kiválasztják a Sárkányharcost, ami a teljes lakosságot feltüzeli. Még Po is elmegy, de egy kis standot kell vinnie, hogy levest áruljon, ezért mire felér az elképesztően nagyszámú lépcsőn a kastélyhoz, már bezárják a kaput, ő pedig kint reked.

Bent sorban bemutatja tudását az öt harcos - az Őrjöngő Ötös olyan erős, hogy más nem is indul a megmérettetésen. Po mindent megtesz, hogy bejusson, de képtelen felmászni a falon és a közeli fa sem bírja el, ezért végső elkeseredésében egy tűzijáték székkel próbál bejutni.

Bent épp az Őrjöngő ötök legerősebbike, Tigris mutatja be erejét, amikor Po bezuhan és Oogway rámutat, így ő lesz a Sárkányharcos. Shifu mester meg van róla győződve, hogy ez csakis tévedés lehet, hogy Oogway mester bizonyára Tigris-re mutatott, a panda csak elé zuhant, de az öreg vezető nem másítja meg döntését.

Az öt harcos csalódottan veszi tudomásul a döntést, Shifu viszont mindent megtesz, hogy kitúrja Po-t, aki ellenben úgy érzi, nem hozhat szégyent újdonsült mesterére azzal, hogy feladja.

Az Őrjöngő Ötös kezd összeismerkedni újdonsült társukkal és Tigris elmondja, hogy Tai Lung eredetileg Shifu tanítványa volt. Shifu mester fiaként szerette és kitanította mindenre, amit tudott, de Tai Lung-ot csak a sárkánytekercs érdekelte és amikor nem kapta meg, őrjöngeni kezdett (Shifu nem bírta bántani, Oogway ezért egy titkos technikával megbénította, majd bebörtönözte).

Shifu attól fogva soha semmivel nem volt elégedett és senkit nem engedett közel magához, ám most nagy változások következnek be. Értesülnek róla, hogy Tai Lung kiszabadult és a völgybe tart, ráadásul Oogway mester is eltávozik, ám halála előtte még megígérteti Shifu-val, hogy hinni fog a sárkányharcosban.

Po rájön, hogy a világ legerősebb harcosát, Tai Lung-ot kellene legyőznie, ám teljesen hasznavehetetlen és még Shifu sem tudja, hogyan képezhetné ki. Tigris fültanúja lesz a beszélgetésnek és úgy érzi, tudja, mit kell tennie: neki kell szembeszállnia Tai Lung-al, de az Őrjöngő Ötös többi tagja gyorsan utoléri és immár együtt indulnak a hópárduc ellen.

Másnap Shifu meghallja, ahogy Po tör-zúz - keresi az ételt, mert ha ideges, ennie kell, azonban az alacsony kungfu mester megérti, hogy ezzel motiválhatja a nagydarab Po-t, ezért megkezdi a panda edzését, melynek végeztével igazi kungfu-harcost farag belőle.

Az Őrjöngő Ötös közben viszont kikap és Tai Lung eléri a völgyet. Shifu odaadja a sárkánytekercset Po-nak, hogy legyen esélye, ám kiderül, hogy a tekercs üres és soha nem is jegyeztek le semmiféle titkos tudást.

Shifu komoly döntést hoz: Po-nak és az Őrjöngő Ötösnek el kell menekítenie a lakosságot, amíg ő szembeszáll Tai Lung-al, akitől korábban már kikapott, ám arra senki nem számít, hogy a legrosszabb időpontban ismét betoppan Po...


Apróságok:

A Kung Fu Panda egy jó kis rajzfilm, de nem kiemelkedően jó - a történet egysíkú és rövid, nincs igazi csavar és hiába adja az eredetiben Tigris hangját Angelina Jolie, Majom-ét Jackie Chan, Viperá-ét pedig Lucy Liu, léteznek ennél klasszisokkal jobb rajzfilmek is (pl.: A Hihetetlen család).

Ugyanakkor ez az alkotás egy korrekt kis történet, ahol a harcokat és a humort jól ötvözték és a legrosszabb helyzetben sem érződik reménytelennek a hangulat, ami egy gyerekeknek készült műnél nem hátrány (sőt, meglepő módon a főszereplő egy túlsúlyos karakter).

De a Kung Fu Panda az idősebbek számára is érdekes lehet, például a számos utalás miatt (az őrjöngő ötös állatai különböző - részben valóban létező - stílusokat testesítenek meg) és a kungfu megjelenítése is különösen jóra (és gyerekbarátra) sikerült.

A történetben nincsenek nagyobb bakik, bár mint látható, Tai Lung azért szabadul ki, mert a fő-börtönőr, Vanchir meglöki Zeng-et, a hírvivőt, akinek kihullik egy tolla. Ha tehát nem küldték volna oda, Tai Lung sem tudott volna megszökni (ugyanez igaz arra, amikor az egyik láncot egy orrszarvú által kilőtt dárdavető töri el, megkönnyítve Tai Lung dolgát).

Ez persze jóformán lényegtelen és az sem véletlen, hogy a Kung Fu Panda a DreamWorks Pictures egyik legnagyobb kasszasikere lett.

Ennek nyomán elkészítették a Kung Fu Panda 2-t, ami szintén egy nem kiemelkedően jó, de korrektül megírt történet. Ezzel azonban nincs vége, mert a készítők egy hatrészes sorozatot sem tartanak elképzelhetetlennek (olyasmi márkát létrehozva, mint a Jégkorszak).

A filmek mellett a Kung Fu Pandá-ból már létezik sorozat (Kung Fu Panda - A rendkívüliség legendája) és kisfilmek (Az Őrjöngő Ötök titkai, Kung Fu Panda Karácsonya, Kung Fu Panda: A harc művészete, stb.) és minden jel szerint további bővülés várható (sajnos ezen alkotások már a második film színvonalát sem érik el).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Mark Osborne és John Stevenson

Megjelenés éve: 2008

Hossz: 88 perc

Költségvetés: 130 millió $ (28,6 milliárd forint)

Ajánlott: azoknak, akik kedvelik az ősi Kínát és a kungfut vagy szeretnének egy harcolós, de nem erőszakos rajzfilmet látni


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.