Kémesítve

„A genomja éppen most morzsolódik szét - hogy aztán egyesüljön a galamb-DNS-sel!”


A világ:

A felnőtteknek gyártott élőszereplős filmek egyik nagy zsánere a kémfilmek, amelyekből Dunát lehetne rekeszteni: csak a 007-es ügynöknek, James Bond-nak immár több mint két tucat filmje elérhető, de emellett ott van a Bourne-rejtély, a Mission: Impossible, a Két tűz között, A keselyű három napja vagy a Suszter, szabó, baka, kém, és ezek csak a legismertebbek.

Léteznek élőszereplős, de kevésbé komoly kémfilmek is, mint a Szőr Austin Powers: Őfelsége titkolt ügynöke (a főszerepben Mike Myers), a Mr Bean-t is alakító Rowan Atkinson főszereplésével készült Johnny English vagy a Jackie Chen-es A szmokinger. Még kifejezetten gyerekeknek gyártott, gyerek-főszereplős kémfilmek is születtek, pl.: Kémkölykök, ÖcsiKém, Harriet, a kém, 001 - Az első bevetés, viszont gyerekeknek szánt kém rajzfilmekből nem sok létezik. Természetesen azért akad egy-kettő, például ez a fő történetszál a Verdák 2-ben, a 2016-os Barbie: Titkos ügynökök-ben, vagy az egy évvel korábbi, csak angolul (és kínaiaul) elérhető Agent F.O.X.-ban is, de egyik sem megy el olyan messzire, mint a Blue Sky Studios 2019-es alkotása, a Kémesítve (eredeti címén Spies in Disguise, azaz kb. kémek álruhában).

Ez a mese a jelenben játszódik és párhuzamosan két ember életét követi, akik közül az egyik egy valódi szuperkém, Lance Sterling, az ügynökség legjobbja, míg a páros másik tagja Walter Beckett, egy fiatal srác, aki kisgyerek-kora óta fejlesztett különböző ketyeréket rendőr anyjának, például a felfújható ölelést vagy a csillám-bombát, mert azt gondolja, hogy a csillám látványától a rosszfiúk felhagynak a bűnözéssel.

Amíg a galamblelkű Walter a laborban dolgozik, Lance a terepen harcol az alvilág ellen: legutolsó küldetésén Japában egyszerre 70 ellenséges harcossal (az eredetiben jakuzával) kerül szembe. Sterling nem aggódik, sőt, közvetlenül megtámadja a jakuzák főnőkét, akit egy csapással elintéz, azonban egy titokzatos robot-karú férfi méltó ellenfélnek bizonyul, ráadásul a 70 harcos is megtámadja.

Ebben a helyzetben a titkosügynök beveti a titkos fegyverét, ami nem más, mint a cicc-mic csillámbomba, ez azonban nem állítja meg a gonoszokat, ezért kénytelen őket egyesével legyőzni, de egyéb ketyeréinek és kiváló harc-tudásának hála nemcsak kimászik szorult helyzetéből, de még az eredeti célt, a táskát is képes ellopni a robotkezű terrorista helikopteréből.

Sterling győztesen tér vissza az amerikai kém-bázisra, ahol jól letolja a használhatatlan csillám-bombát kifejlesztő Walter Beckett-et, aki viszont nem ért a szóból, sőt, előadja az ügynöknek a nagy tervét, amin otthon dolgozik: egy szert, amivel bármilyen embert képes eltüntetni. Az addig az ügynökségen mindenki által imádott Sterling végre lerázza Walter-t és az igazgatóság elé járul, ahol viszont egycsapásra minden megváltozik. Kinyitják a táskát, de szembesülnek azzal, hogy az ellopott drón nincsen benne, ráadásul ebben a pillanatban érkezik Marcy Kappel titkosügynök, aki belső ellenőrzést tart és le akarja tartóztatni Sterling-et. Mind kiderül, nem sokkal korábban egy biztonsági kamera rögzítette, ahogy valaki egy támadásban felhasználta az ellopott harci drónt, ráadásul a támadó nem más, mint Sterling.

A titkosügynök persze tudja, hogy nem ő volt, hanem a korábbi robotkezű fickó, de az ügynökségen senki nem hisz neki, ezért Sterling megszökik. Tisztában van azzal, hogy sehol sem lesz biztonságban, ezért Walter-hez fordul, akiről annyit tud, hogy a házában fejleszt egy ember-eltüntető szert, amelyet aztán rövid úton meg is iszik, azonban itt kezdődnek az igazi problémák, ugyanis a szer nem teljesen úgy működik, ahogy azt a titkosügynök elképzelte.


Szereplők:

A Kémesítve két főszereplője közül az egyik Lance Sterling, a kiváló titkos-ügynök. Sterling az ügynökség legjobbja, aki bármire képes; gyors, erős, találékony és stílusos, de egyben végtelenül arrogáns is - tisztában van a képességeivel és elvárja, hogy őt mindenki szeresse és tisztelje (az eredeti változatban Sterling hangját találó módon Will Smith adja).

Az ügynökség ex-tudósa, Walter Beckett kívül-belül Sterling szöges ellentéte: alacsony, vékony és fehér bőrű, torzonborz hajjal. Amíg Sterling egy titkosügynök, aki rendkívül veszélyes bevetésekre jár, addig Beckett a bázison egy íróasztal mellett a legkülönbözőbb ketyeréket fejleszti, amelyek segíthetik a titkosügynökök munkáját, de maga Beckett nem hisz az erőszakban, sőt, (béke) galambot tart.

Sterling-et Marcy Kappel ügynök követi: a fiatal nő csak a munkáját végzi, de mindent megtesz, hogy kézre kerítse a M9 „Merénylő” nevű drónt ellopó Sterling-et. Marcy munkáját két speciális ügynök, Szemes és Füles segítik, ráadásul Sterling-nek rajtuk kívül meg kell küzdenie különböző alvilági figurákkal is.


Történet:

Ahogy a bevezetőben is olvasható, Sterling betör Beckett-hez, akit éppen aznap rúgtak ki az állásából, de rövid szomorkodás után ennek ellenére folytatja a titkos szere fejlesztését, amely végre elkészül. Walter éppen ünnepelne, amikor hirtelen megjelenik nála Sterling, aki félreérve a fiú megjegyzését, megissza a varázsszert. Mint kiderül, a lötty működik, csak nem úgy tűnteti el Sterling-et, ahogy a titkosügynök elképzelte: nem válik láthatatlanná, ehelyett átváltozik galambbá.

Walter azonnal elmondja, miért éppen galamb: a galambok tökéletes, 360 fokos látómezővel rendelkeznek, ezért senki nem képes hátulról meglepni őket, ráadásul a világ minden nagyvárosában élnek galambok, ezért senkinek nem tűnik fel egy kém-galamb. Beckett sajnálatára Sterling ügynököt egyáltalán nem nyűgözi le a galamb-lét, sőt, azonnal vissza akar változni, ami viszont probléma, ugyanis ahogy kiderül, Walter még a szer feltalálásával sem végzett, nemhogy az ellenszerével, ráadásul a fiú segíteni akart, ezért felhívta az ügynökséget, nem tudván, hogy az egész ügynökség Sterling-re vadászik.

A feldühödött titkosügynök otthagyja Walter-t, de újdonsült galamb-testében még a szuper-sportautójába sem képes beszállni, ráadásul jelen helyzetében csak egy ember segíthet rajta, ezért ha bosszúsan is, de kénytelen elfogadni Walter segítségét. A furcsa páros egy akciódús autós-üldözéssel képes szert tenni egy kis előnyre, átmenetileg lerázva a Marcy Kappel-t és a titkosügynökség embereit, Walter pedig megkezdi az ellenszérum létrehozását, de még 18 óráig tart, mire az elkészül, azonban Sterling nem várhat eddig, ezért az ellopott drónt átadó bűnöző, Kimura után erednek.

A bűnöző mexikói hotelszobájában némi harc árán kiderítik, hogy a halálos gépezetet megvásárló robotkezű rosszfiú, Killian a világ másik felén, az olaszországi Velencében van, ahol meg fogja szerezni az összes titkos ügynök listáját, ami katasztrofális következményekkel járna. Walter és a galamb-létet még csak kóstolgató Sterling-nek nincs veszteni valója, de Marcy Kappel és a többi ügynök továbbra is a nyomukban van és csak Walter fantasztikus szerkezeteinek, de főleg a vak szerencsének köszönhetik, hogy el tudnak menekülni.

Úgy tűnik, elkéstek, de Sterling nem adja fel: galamb-cimboráival a drón után ered és nemcsak visszaszerzik az adatbázist, de a robogóra pattant Walter segítségével a drónt is megsemmisítik. Látszólag a probléma megoldódott és bár a robotkezű bűnöző ismét kicsúszik a kezeik közül, legalább Sterling ügynököt sikerül visszaváltoztatni emberré. A páros esélyeit tovább javítja, hogy Sterling nyomkövetőt tett Killian ruhájára, ezért megtudják, hogy egy titkos szigeten van, ahová Sterling tengeralattjárójával rövid úton el is jutnak.

Sterling nyeregben érzi magát, de nem akarja Walter-t veszélybe sodorni, ezért egyedül száll szembe a bűnözővel, csakhogy fordul a kocka: Killian elkapja az immár újfent emberi testben élő Sterling-et, ráadásul elárulja, hogy már nem csak egyetlen robotja van, hanem egy komplett drón-hadserege, amellyel le fog számolni a teljes ügynökséggel és látszólag még Walter-rel is végez...


Apróságok:

A Kémesítve minden előnye és hátránya ugyanabból fakad: a mese nem egyszerűen egy kémfilm, ehelyett gyakorlatilag egy az egyben egy James Bond film; csak gyerekeknek. A főszereplő Lance Sterling a tipikus szuperképességekkel megáldott, nagyképű ügynök, aki egy gonosztevőt üldöz, de emellett a Kémesítve elején kapunk egy tipikus James Bond-stílusú főcímdalt is, sőt nem maradhatott el a gyönyörű, de agyatlan lány sem, aki azonnal fülig belezúg a főszereplő titkosügynökbe, am viszont itt nem kicsit furcsán veszi ki magát, ugyanis az agyon-szexualizált hölgy, Turbi Sterling-gel szemben nem átalakult: ő tényleg egy galamb.

A helyenként felnőtt poénokkal megtűzdelt Kémesítve egy másik furcsasága, hogy a mexikói Playa del Carmen-es rész a Blue Bay Hotel-ben és a Resort Grand Esmeralda-ban játszódik, amelyek valódi helyszínek, de erősen kétséges, hogy ezt értékelni tudná, vagy akár csak felismerné a film elsődleges célközönsége, az amerikai és európai gyerekek.

Az animáció film talán legnagyobb problémája a szélsőséges hangulat-változásai: egyszerre próbálja megszólítani a felnőtteket és a kicsiket, egyszer komoly, máskor vicces akar lenni, ráadásul egymást váltják az intenzív akciójelenetek és az unalmas információ-morzsák.

A film egyik fő üzenete, hogy az erőszak nem mindig megoldás, az ellenfél élete is számít (többek között erre utal, amikor a halálos ügynök békegalambbá alakul), ugyanakkor az üldözési jelenteknek valószínűleg több tucatnyi halálos áldozata van (utóbbiakat azonban egy gyerekfilmben nem mutathatják), ezért a film elsősorban azt az idősebb közönséget célozza, aki vevő némi komolytalanságra is.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Blue Sky Studios

Rendező: Troy Quane ás Nick Bruno

Megjelenés éve: 2019

Hossz: 102 perc

Költségvetés: 100 millió $ (~ 22 milliárd forint)

Ajánlott: felsősöknek és gimnazistáknak; a kémfilmek kedvelőinek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.