Karácsony Artúr

„Télapó: Én csak egy jelkép vagyok?”


A világ:

A rajzfilm-gyártás ma már komplett iparág, ahol egyesek (ld.: Disney) futószalagon szállítják a műveiket. Ennek a tortának egy komoly szeletét teszik ki azok a rajzfilmek, amelyek egy speciális alkalomra készülnek.

Ezek között vannak rettenetes művek (pl.: a méltán elfeledett Pulykaland) és ártalmatlan alkotások is (mint a gőzmozdony-fetisiszta Polár Expressz).

Persze az ilyesféle filmeket készítőknek nincs könnyű dolguk, mert ebben a témában szinte már lehetetlenség újat mondani vagy mutatni. De csak szinte - ezzel a nem épp egyszerű feladattal próbálkozik meg a Karácsony Artúr.

Ebben a mesében (is) létezik a télapó, méghozzá egyszerre több generáció. Szent Miklós leszármazottai évszázadok óta dolgoznak azon, hogy minden évben minden egyes gyerek kapjon valami ajándékot.

Ez manapság már nem könnyű feladat, ugyanis ez már egy teljesen más világ, mint az 1800-as években. Ez emberek nem laknak többé kéményes házikókban: többségük gigantikus lakótömbökben él, amely riasztókkal és kamerákkal próbálja megakadályozni az idegenek (közük Mikulás) bejutását, sőt, egyes helyeken a kandalló is csak egy nagy plazmatévé.

A feladat azonban adott, a gyerekek pedig nem csalódhatnak, ezért egy új módszer került bevezetésre. Ehhez egy gigantikus, S-I jelzésű (Santa 1) szuper-repülőt használnak, amelyen manók egész hada teljesít szolgálatot, hogy mindenki időben hozzájuthasson az ajándékához (ahogy télapó ki is jelenti, egy „őrült rohanás lett a karácsony”).

A Karácsony Artúr egy furcsa rajzfilm (elég csak az első néhány mondatot meghallgatni), ami egyértelműen jelzi: ezt az alkotást nem a Pixar/Dreamworks/Disney szentháromság készítette (hanem az Aardman Animations és a Sony Pictures Animations). Ez gyanakvásra adhat okot, mert nagyon kevés nem-Hollywoody (remek) animációs film születik (ellenpélda a Pirosszka), de nincs ok az aggodalomra.

A filmben szereplő furcsa kis apróságok sem zavaróak (sőt, hozzáadnak a hangulathoz), az animációs film látványvilága is teljesen rendben van és a felszín alatt komolyabb kérdések (például generációs problémák) is felvetésre kerülnek.


Szereplők:

A télapó-család legfiatalabb tagja, Artúr, egy tizenéves fiú. Ő őszintén hisz a Mikulásban és abban, hogy minden gyereket meg kell ajándékozni, ennek ellenére a postázóban dolgozik, mert elég ügyetlen és az irányítóteremben csak akadályozná a munkát (egy vesztes, akit csak származása miatt tűrnek meg).

Vele ellentétben Artúr bátyja, Steve felelős szinte mindenért. A jó kiállású fiatalember egymaga vezényli jóformán a teljes akciót (minden ajándék célba juttatását egyetlen napon belül).

A tényleges főnök Mikulás, aki a XX. generációs télapó és már 70 éve csinálja az ipart: Mikulás ennek megfelelően már elég öreg, elhízott és szeretne pihenni (már csak a piruláival tudja kihúzni a nap végéig).

Mellettük ott van még az előző, XIX. generációs télapó, Tél Tata. Ő már rettenetesen öreg (136 éves) és egy kicsit lökött vénember lett, aki leszólja az új technológiát és zaklatja a manókat.

Utóbbiak egész kis hadsereget alkotnak: ők végzik az ajándékok gyártása mellett a csomagolást, az osztályozást és ami a legfontosabb, a kiszállítást is (emellett a számítógépes és minden egyéb feladatot), ennek ellenére szinte istenként tisztelik a Mikulást.


Történet:

A Karácsony Artúr elején éppen eltelt egy újabb év, eljött a karácsony. Ekkor a manók éjt nappallá téve dolgoznak, hogy kézbesítsék az ajándékokat: az S-I-es megáll egy város fölött, egy kommandós manó alakulat pedig alászáll, hogy minden egyes gyerek megkapja, ami jár neki (aztán már mennek is tovább).

Bár Mikulás a főnök, a tényleges irányítást már fia, Steve végzi az Északi Sarkról. Télapó így is majdnem elszúrja, amikor egy felébredő gyerek elől elbújva rádől egy játékra, amely zenélni kezd (az összes északi-sarki manó halálra rémül, de a helyszínen lévő, magasan képzett kommandós-manók végül megoldják a problémát).

A munka végeztével mindenki ünnepel, hogy egy újabb tökéletes évet zártak és végre együtt a Mikulás-család is, de a generációs különbségek miatt mégsem boldogok, a családi társasjátékozás veszekedésbe torkollik. És ekkor bekövetkezik a legrosszabb: egy manó talál egy apró kerékpárt a raktárban, ez pedig csak egyetlen dolgot jelent: valaki nem kapott ajándékot.

Artúr teljesen odáig van, hogy kimaradt egy gyerek, a zajra Mikulás is befut, ám Steve, a parancsnok úgy dönt, egy hiba, egy gyerek belefér és már úgysem tudnák időben összeszedni a csapatot vagy a gigászi repülőt (csak Artúr kardoskodik, illetve a díszcsomagoló-század egy túlbuzgó manója, Bryony).

Steve közli, hogy majd elküldi a biciklit futárral (ami 5 nap alatt oda is ér), Artúr ezért a saját szakállára cselekszik: elhatározza, hogy bármi áron elviszi a gyereknek a kerékpárt és ami még fontosabb, napfelkelte előtt (2 órán belül). Ebben segít neki a buttyant nagybácsi, Tél Tata és az öreg szánjával hamarosan el is indulnak.

Kezdetben jól haladnak, igaz, amikor átrepülnek Kanadán, majdnem becsapódnak néhány épületbe, mert a környék már egyáltalán nem olyan lakatlan, mint amilyenre Tél Tata emlékszik. Feltűnik egy potyautas is Bryony; a manó képében, aki mindenáron a csomaggal akar tartani.

Ekkor viszont már rossz irányba mennek és még az egyik rénszarvast is elhagyják. Tél Tata a sarkcsillag alapján navigál, csak az a baj, hogy amit csillagnak vél, az valójában egy repülő, így a hosszú utazás végén Tanzániába, Afrikában kötnek ki.

Miután egy csapatnyi oroszlán támadja meg őket, Artúr rájön, hogy Tél Tata nem a kislányért, Gwen-ért vállalkozott a nagy útra: ő bizonyítani szeretne a Mikulás-nak, hogy még ér valamit, ami elkeseríti a fiút és ezen az sem segít, hogy tévedésből rossz címre mennek: Anglia helyett Mexikóban kötnek ki.

Az utazás alatt a szánt húzó rénszarvasokat fokozatosan elvesztik, a szán is le, majd elpusztul, végül pedig a lelkesedésük is megtörik, így kérdésessé válik, hogy Gwen megkapja-e jól megérdemelt biciklijét...


Apróságok:

A Karácsony Artúr nem rossz film, sőt, több is annál (az ördög most is a részletekben rejlik). A rajzfilm egyik érdekes dilemmája, hogy a többgenerációs családban mindenkinek meg kell találnia a helyét. Érdekes újítás, hogy a Karácsony Artúr-ban Mikulás részt vesz ugyan a munkában, de ő városonként csak egyetlenegy ajándékot rak le, ráadásul közben el is alszik (és még ehhez is külön manó-alakulat segítsége kell).

Ő (a jelenlegi télapó) a film igazi rosszfiúja, aki csak saját fontosságát képes hangsúlyozni, lenézi Tél Tatá-t és Artúr-t is, noha ők legalább tesznek valamit, míg Mikulás tevékenysége kimerül abban, hogy a munkáját és a feleségét is elhanyagolja.

Steve, a parancsnok sem boldog, mivel minden gond az ő vállát nyomja, Tél Tata pedig minden áron bizonyítani akar: a karácsony igazi szellemének hordozója az önfeláldozó Artúr, ő viszont egyedül nem boldogulna.

Persze nem csak a rosszat kell meglátni: a kirakott sütikből és tejből bio-üzemanyagot készítő hajó például jópofa ötlet. Kevésbé pozitív, de igaz kikacsintás, hogy Steve számára (is) teljesen elszemélytelenedett az ünnep - meg is jegyzi: „Artúr, a karácsony nem az érzelmek ünnepe; a 477-85-BXK megkapja az ajándékát” (ez a kód jelzi a biciklit kapó kislányt, Gwen-t).

Emellett a figyelmesek olyan apróságokat is felfedezhetnek, mint a régi játékok között tárolt, egykor népszerű (viszont mérgező) ólom alapú festék és amikor Steve az elvégzett területekkel példálózik, Magyarország is felbukkan a listán.

Más kérdés, hogy a narválok Artúr szerint halak szarvakkal (valójában emlősök és a cetek rendjébe tartoznak), de ez csak szőrszál-hasogatás. Hogy mégse ezzel zárjuk sorainkat, emlékezzünk meg a kis csomagoló-manóról, Bryony-ról. Az egy dolog, hogy a jobb szemöldökében van egy piercing, de a mese végén egyértelműen kiderül, hogy egy lány (amivel semmi gond nincs, de végig fiúnak tűnt).


Adatok:

Származási ország: Egyesült Királyság

Stúdió: Aardman Animations

Rendező: Sarah Smith és Barry Cook

Megjelenés éve: 2011

Hossz: 97 perc

Költségvetés: 100 millió $ (~ 22,0 milliárd forint)

Ajánlott: karácsonyi hangulatra vágyóknak, nagyobbaknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.