Jönnek a kacsák

„A tollas csapat együtt halad”


A világ:

A mozik egész estés rajzfilm-kínálatát a mai napik szinte teljes mértékben amerikai filmek dominálják, azon belül is a nagy stúdiók (Disney, Pixar, Dreamworks), amelyek évről évre több mega-produkciót mutatnak be, sikereit pedig csak néhány (szintén amerikai) nagyvállalat tudta megközelíteni (pl.: Illumination, Laika, Sony). Mindez azonban nem riasztja el a kisebb cégeket és minden évben több kis, független cég rukkol elő alkotásával (többségük európai, de akadnak közöttük kanadaiak és dél-amerikaiak is).

Természetesen ezek mellett minden évben számos további rajzfilmet készítenek, de a többségüket csupán néhány országban mutatják be, így a világ nagy része soha nem láthatta a 2018-as kanadai Racetime-ot, a két évvel korábbi orosz Bárány és farkasok-at vagy a 2006-os magyar Tojáskaland-ot. A világ egyik legtöbb rajzfilmjét Kínában gyártják, a kínai piac azonban szinte önálló életet él: a kommunista párt évente csak néhány külföldi film vetítését engedélyezi, ezért számos, többségében minimális költségvetésű, helyben készített rajzfilmmel pótolják a kitiltott címeket.

Ezek többsége soha nem is jut ki Kínából, akadnak azonban kivételek: ezek közé tartozik a 2018-as Jönnek a kacsák, egy amerikai-kínai koprodukció, amelyet ezért Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt be kívántak mutatni. A kínai diktatúra a filmgyártásba is beleszól, ezért a Jönnek a kacsákban lépten-nyomon kínai utalásokkal találkozhat a néző, de szerencsére ennek nincsen érdemi ráhatása magára történetre (ehelyett a film egyértelműen Kínában játszódik, megkapjuk a kötelező utalásokat mások mellett a kínai nagy falról és főszereplője nem egy egyszerű lúd, hanem egy kínai hattyúlúd, angol nevén chinese goose).

Érdemes megjegyezni, hogy a mese angol neve (Duck, duck, goose), ennek ellenére semmi köze az angolul azonos nevű körjátékhoz (magyarul: Ne nézz hátra, jön a farkas), ahogy a DuckDuckGo internetes keresőhöz sem (az egyszerűen a három főszereplőre utal).

A Jönnek a kacsák az állatvilágba kalauzolja a nézőit, azon belül egy csapat kínai hattyúlúd (továbbiakban simán csak lúd) életét mutatja be. A ludak hamarosan elrepülnek a menedékhelyre a hó elől, ezért a vezérlúd folyamatos edzésekkel készíti fel a többieket az útra.

A gyakorlatokat mindenki unja, ezért Peng, egy unatkozó lód hamarosan átveszi a vezetést és a felhők között szórakozik a többiekkel. Nincs mitől tartania, mivel kiválóan repül, már többször megjárta az utat. Nem mindenkinek ilyen könnyű azonban az élete: a csibék például gazdájukat a földön totyogva követik úti céljuk felé, nem is sejtve, hogy két kis csibe és Peng útjai hamarosan keresztezik egymást.


Szereplők:

A jönnek a kacsák főszereplője Peng, egy laza, jóképű lúd, akit a völgyben szinte mindenki ismer. Peng időről-időre flörtöl ugyan a hófehér Jinjing-gel, egy csinos údlánnyal, aki viszonozza a közeledését, de Peng megrögzött agglegény - senkit nem enged közel magához, még a többi ludat sem.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Peng mindig csak magával törődik, veszélybe sodorva a többi ludat, áttételesen az egész költözködést, amit Jinjing apja, Bing, a ludak vezetője egyáltalán nem néz jó szemmel. Bing tudja, hogy a tél idén korábban fog eljönni, ezért a lehető leghamarabb el akar indulni, hogy megelőzzék a hóesést, lévén a ludak nem élnél túl a fagyot.

A ludak mellett az úton haladó kiscsibék is költöznek, ők azonban Harmónia völgybe tartanak, ahol nem kell majd tartaniuk a ragadozóktól: közéjük tartozik a koraérett csibelány, Chi és öccse, a nem túl okos, de mindig éhes Chao is.

A két csibe azonban (éppen Chao falánksága miatt) rövid úton lemarad a többiektől, ami viszont odavonzza Banzou-t, egy hatalmas, disszociatív személyiségzavarban szenvedő macskát, aki minden madarat felfalna, sőt, igazából szinte minden állatot, akit utol tud érni, köztük Larry-t, Peng régi barátját is (Larry rendkívül lassú, még sincs mitől félnie, mert teknősként védi vastag páncélzata).


Történet:

A ludak elrepülnek a menedékhelyre, Larry, a teknős azonban meglepve tapasztalja, hogy Peng még mindig a tó mellett unatkozik - mint kiderül, a nagyszájú lúd fogadásból egy nappal később indul útnak, mert tudja, hogy a raj legjobb repülőjeként könnyedén utol fogja érni a többieket.

Közben a többiektől lemaradt két kiscsibe bemenekül egy csatornába és estig várnak a rejtekhelyükön, hogy lerázzák a közeli fán várakozó Banzou-t, de nincs szerencséjük: a macska mindvégig éberen figyelt és kiválóan lát a sötétben, azonnal lecsapva Chi-re és Chao-ra, ezért a csibéknek esélyük sincs. Hatalmas szerencséjükre egyenlőre mégsem lesz belőlük csibe-becsinált, mert Banzou a nád között belefut Peng-be, aki jól megcsipkedi, miközben könnyedén elrepül a macska karmai elől. Banzou végül a vízben köt ki és hiába esküszik bosszút, ugyanis egy hatalmas hal elnyeli, ezért Peng visszafekszik aludni, nem is sejtve, hogy a két kiscsibe szemtanúja volt az egész harcnak.

Másnap reggel Peng szembetalálja magát a két aprósággal. Chi elmondja, hogy elszakadtak a csapattól és mivel nem tudnak repülni, kénytelenek a veszélyes úton gyalog eljutni Harmónia völgybe. Chi kitartó próbálkozása ellenére Peng lerázza a csibéket és megpróbál elrepülni, de (Chao hibájából) nekirepül a közeli gongnak, amely ráadásul leszakad és átgördül a lúd szárnyán, eltörve azt.

Peng nagyszájú szárnyalását egy csapásra derékba töri a baleset, amire a lúd is azonnal rájön. Mindenki tudja, hogy egy lúd nem éli túl az utat a menedékhelyig gyalog, hiszen a földön nem képes lehagyni a ragadozókat. A túlélése érdekében azonban Peng szörnyű tervet eszel ki. Mivel tudja, hogy a ragadozókat nem tudja lehagyni, nem is ezt próbálja, ehelyett olyan társaságot választ, aki lassabb nála, ezért a ragadozók ha utolérik, nem őt fogják megenni: a két kiscsibe pedig éppen kapóra jön.

Chao megörül Peng-nek, és bár Chi nagyon furcsállja Peng pálfordulását, úgy gondolja, még mindig ez a legjobb lehetőségük a túlélésre (nem sejtve Peng titkos tervét). A két csibe így a ludat követve elindul, közben viszont egy szörnyeteg bukkan elő a tóból - kiderül, hogy Banzou mégsem halt meg (sőt, felfalta a halat, ami korábban őt falta fel) és amikor a hátrahagyott Larry-től megtudja, hogy Peng nem tud repülni, a lúd nyomába ered.

Peng ettől függetlenül szeretne minél gyorsabban haladni, ezért nem a kanyargós utat követi, hanem légvonalban halad, ami viszont a földön koránt sem olyan egyszerű, ugyanis gyalogszerrel kell átvágniuk a rizsföldeken. Miután túljutnak a rizsföldeken, egy vihar elől bemenekülnek a közeli tyúkólba, de Banzou a nyomukban van, és csak egy malacokat szállító teherautónak és Peng vakmerőségének köszönhetik, hogy sikerül meglépniük a bolond macska elől.

Ahogy azonban újabb és újabb kalandokat élnek át, Peng és Chi, de Chao is kezdi megkedvelni egymást, de hiába menti meg a lúd a két kiscsibét az őket üldöző macskától, végül a csapat felbomlik és ki-ki megy a maga útján. Peng végre visszatérhetne az övéihez, de már hiányzik neki a két kis csibe, akik ugyan eljutnak Harmónia völgybe, csakhogy kiderül, az egy étterem, ahol belőlük lesz a fő fogás: ha Peng nem tudja időben megmenteni őket, akkor bizony mennek a levesbe...


Apróságok:

A Jönnek a kacsák erőssége a látvány: annak ellenére, hogy egy nagy amerikai rajzfilm költségvetésének töredékéből készült, az animációra (a légi jelenetek lagymatag 3D-s hatását leszámítva) nem lehet panasz. A kínai mércével jelentős, nemzetközi szinten azonban csekély költségvetés mégis éreztette a hatását: a mese kiskaliberű, ami önmagában nem jelent problémát, de hiányoznak a nagy, sorsfordító vagy látványos jelenetek, a főszál pedig végtelenül elnyújtott; a főszereplők csak mennek, mendegélnek, majd megérkeznek, a néző pedig másfél óra múlva bármiféle katarzis nélkül állhat fel a moziszékből (ebből a szempontból a mese éppen ellentétes például a Pirosszká-val, egy remek rajzfilm szörnyűséges látvánnyal).

A Jönnek a kacsák összességében az egyszer nézős kategóriába sorolható, amelyet a magyar változat szóviccei és Tamási Nikolett (Chi magyar hangja) sem tudott kiemelni a tucat rajzfilmek sorából (amin nem segítettek a beleerőltetett zenerészletek és a felnőtt poénok sem), a film mégsem érdemelte meg a sorsát.

A nem antropomorfizált karakterekkel operáló Jönnek a kacsák-at először Kínában mutatták be, későbbi amerikai bemutatóval, de hazájában olyan kevés bevételt hozott, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a mesét mozikban már egyáltalán nem vetítették, ehelyett a Netflix vette műsorára (Európában, így Magyarországon azonban rövid ideig a mozikban is futott a madaras mese), amely idővel remélhetőleg hasonló, vagy még magasabb minőségű kínai rajzfilmek előfutárává válhat.


Adatok:

Származási ország: Kína/Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Original Force Animation, Wanda Media, Jiangsu Yuandongli Computer Animation

Rendező: Christopher Jenkins

Megjelenés éve: 2018

Hossz: 91 perc

Költségvetés: 30 millió $ (~ 6,6 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban a kisgyerekeknek és szüleiknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.