Jégkorszak

„Haver, nem dél felé mész? Ha jön a jég, a hó, az állatnak délen jó!”


A világ:

A mesék és rajzfilmek egyik kedvenc témái az állatmesék: a többé-kevésbé emberien viselkedő és beszélő kisebb nagyobb lények kalandjai a városban vagy a vadonban (ld.: Csibefutam, Nagyon vadon, Mackótestvér), viszont ezek közül kevés az említésre méltó alkotás (pl.: Vuk). Az egyik legsikeresebb ilyen rajzfilm a Jégkorszak, amely egyben gyártója leg-ikonikusabb alkotása is lett.

A mese elején egy kis ős- (kardfogú) mókus, a motkány megpróbáltatásait követhetjük, ahogy megpróbálja feltörni szeretett makkját, majd elkezdődik a tényleges cselekmény.

E történet évmilliókkal korábbra, a Pleisztocén korba (köznapi nevén jégkorszakba) kalauzolja a nézőket. A dinoszauruszok már kihaltak, a világot már a különböző méretű emlősök uralják, de nekik sincs könnyű dolguk. Az egész világ változik, kontinensek vándorolnak és ami a legrosszabb: az örök jég birodalma is mozgásban van.

A jégkorszakban mindenki a kellemes levegőt, az ehető növényeket és a folyékony (nem megfagyott) vizet keresi, ami valóságos népvándorlást hot létre: a legkisebbtől a legnagyobbig minden állat végeláthatatlan sorokban vonul az ígéret földje, dél felé. Vagy legalábbis majdnem mindenki.

Egyvalaki ugyanis épp az ellenkező irányba halad. Valaki, aki tesz arra, hogy szembemegy a forgalommal, akit nem érdekel sem a hideg, sem pedig a kietlen, kopár vidék: ő Manfréd, a gyapjas mamut.

Tulajdonképpen nem ő az egyetlen, aki nem vándorol, bár Sid maradásának egészen más oka van. Sid, a lajhár egész egyszerűen azért nem ment még el, mert aludt, amikor pedig végre felébredt, kénytelen tudomásul venni, hogy törzse tagjai már rég odébbálltak.

A problémák akkor kezdődnek, amikor Sid véletlen elpusztítja két ős-orrszarú kevéske összegyűjtött élelmét, akik ezért meg akarják ölni. Az éppen arra járó Manfréd megmenti őt a két agresszív emlőstől, amit látva a lajhár rájön, hogy a hatalmas mamut hathatós védelmet tudna nyújtani számára, Manfréd azonban legszívesebben megszabadulna szószátyár útitársától, ám egy váratlan esemény mindent megváltoztat...

A Jégkorszak nem egy Disney-produkció, készítője nem a Pixar, még csak nem is a Dreamworks, hanem az aprócska Blue Sky Studios. Utóbbi saját renderelő programot készített, első teljes estés animációs filmjük a Jégkorszak lett.


Szereplők:

A Jégkorszak ősállatok egész garmadáját vonultatja fel. Kezdetnek ott van Manfréd, a mamut: egy óriási, vastagbőrű, hosszú bundájú lény gigantikus agyarakkal és jókora ormánnyal. Manfréd gyakran morcosnak tűnik és kissé valóban melankolikus, már ez részben érthető, mivel már nincsenek más mamutok és egyetlen célja, hogy távol legyen a világ zajától.

Ez nehezen sikerül, mivel összeakad Sid-del, aki tökéletes ellentéte. A lajhár kicsi, gyakorlatilag értelmi fogyatékos és az első dolgot megteszi, ami eszébe jut - nem véletlen, hogy az emberszabású emlőst elhagyta a törzse (ami - mint kiderül - nem először történik meg vele). Mindazonáltal Sid nem utál más lényeket, sőt, az emberektől sem fél és alapjában véve jólelkű, segítőkész, egyszerűen csak kevés az esze.

A csapat tagja lesz idővel Diego, a kardfogú tigris is, akit klánja küld a párosra (ld. lentebb). Diego egy ”egyszerű” kardfogú tigris: egy jól megtermett macskaféle hatalmas tépőfogakkal, amelyekkel más állatokat fogyaszt - többek között mamutot és lajhárt is, viszont Manfréd-hoz hasonlóan azért van esze.

Most azonban félre kell tennie ösztöneit, mert fontos feladatot bíztak rá, ezért egy darabig ki kell segítenie Manfréd-ot és Sid-et.

Diego mellett számos további kardfogú tigris bukkan fel, sőt, sok más ősállattal is találkozhatunk: vannak itt ős-tatuk és tapírszerű Moeritheriumuk éppúgy, mint az ekkor még ki nem halt (ős-) dodók.

E korban már ősemberek is éltek, ám még távolról sem uralják a vidéket: apró törzseik már dacolnak a természettel, de az élelemként szolgáló állatokat ők is kénytelenek követni (az emberek a cselekmény érdemi részében nem vesznek részt).


Történet:

Manfréd tehát megpróbálja lerázni a tapadós Sid-et, de eközben a kardfogútigris-falka megtámadja az emberi falut. Egyikük, Diego feladata a csoport egyetlen kisbabájának elfogása, ám a kisgyerekkel az anya a vízbe menekül, ahol elmerül a habokban.

A falkavezér ultimátumot ad Diego-nak: vagy visszahozza a gyereket, vagy őt eszik meg, de a Sid és Manfréd még előtte belefut a partra sodródott babába.

A mamut otthagyná a babát, Sid viszont inkább visszavinné a meredek sziklafal tetején táborozó emberekhez. Ekkor bukkan fel Diego, aki felajánlja, hogy ő maga viszi vissza az embergyereket, amit (érthető módon) egyik növényevő sem helyesel.

Végül Manfréd beleegyezik, hogy visszavigyék az apróságot a táborba, ám mire felérnek a csúcsra, az emberek már tábort bontottak, így elkezdődik a kaland, melynek célja a gyerek visszajuttatása.

Nem elég, hogy a szent cél érdekében a három, egymástól a alapesetben a lehető legtávolabb lévő állat kénytelen összefogni, a babával több nem várt feladat is rájuk szakad. Már a pelenkázás sem egyszerű dolog, de a gyereknek enni kell, ezért szereznek egy dinnyét, ami viszont a dodóké.

Egy csapat öngyilkos taekwondodo (tékvandodó) támadja meg a triót, de egy (az amerikai futballból ismerős) hazafutással Sid megmenti az utolsó dinnyét.

A siker ellenére elkerülhetetlenek a súrlódások: Manfréd ki nem állhatja a hebehurgya Sid-et, aki viszont Diego-val nem jön ki jól, lévén alapesetben a lajhár is szerepel a kardfogú tigris étlapján.

Diego próbál nyugodt maradni és együttműködni, ám éjszaka a kardfogú-tigris falka két tagja meglátogatja és figyelmeztetik: Soto, a falkavezér kezdi unni a várakozást, így Diego-nak mihamarabb el kell juttatnia hozzá a gyereket.

Egy ”rövidítő” (valójában felesleges) úton Diego átvezeti őket egy veszélyes jégbarlangon, ám azon túl belefutnak egy lávatóba (egy működő vulkánba), ahol kis híján mind szénné égnek.

Diego itt elvét egy ugrást, emiatt belezuhanna a lávába, ám Manfréd megmenti. A kardfogú-tigris rájön, hogy a mamut (és a lajhár) sokkal inkább törődik vele, mint agresszív fajtársai, ezért elárulja: a falkavezér bosszúszomja nem csillapodott, most már a mamutot és a lajhárt is (de főleg a mamutot) el akarja fogni.

Társai elképedve jönnek rá, hogy Diego csapdába csalta őket, de a kardfogú-tigris már megbánta tettét és segíteni akar a csapatnak - kérdés, hogy ez elég lesz-e a felbőszült falka ellen...Apróságok:

A Jégkorszak-ot 2002-ben mutatták be: ekkor még nem volt olyan fejlett a számítógépes animáció, az állatok szőre még inkább csimbókosabb volt, nem rajzoltak ki minden egyes szálat. Ez és a kicsit furcsa, kissé lapított fejű lények miatt a Jégkorszak szereplői valószínűtlennek tűnnek, de ez nem feltétlenül hátrány, hiszen már régen kihalt állatokról van szó.

E mesében amúgy kevés az érdemleges karakter és nem is igazán történik semmi (egy embergyereket visszavisznek az apjához), ám több érdekességre csodálkozhatnak rá a nézők: ilyen az őslajhár-evolúció, az őrült dodók vagy a mikor a barlangrajzokból Manfréd megismeri egy mamutvadászat történetét.

Utóbbi egészen realisztikus és viselkedés tekintetében a Jégkorszak-ban mindenki a természetnek megfelelően cselekszik: Manfréd is csak azért tud dacolni az elemekkel és más állatokkal, mert sokkal nagyobb náluk és a legnagyobb fagyban sem fázik.

A kardfogú tigrisek gonosznak tűnhetnek, pedig ők is csak ösztönösen cselekednek, hiszen más állatokat esznek meg (és - mint kiderül - a kisgyerek apja a fél falkát leölte, ezért nem alaptalan az ember-gyűlöletük).

A kissé fapados Jégkorszak óriási sikert aratott és ez lett a Blue Sky Studios fő címe. Idővel az egész olyan pénznyomdává vált, mint pl.: a Call of Duty játékok az Activision-nek - egymás után születtek a Jégkorszak-mozik (jelen cikk írásakor már az ötödiket gyártják), születtek kisfilmek és a karakterekből mindenféle ajándéktárgy (ami sajnos nem éppen a minőség irányába terelte a sorozatot).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Blue Sky Studios

Rendező: Chris Wedge és Carlos Saldanha

Megjelenés éve: 2002

Hossz: 81 perc

Költségvetés: 59 millió $ (~ 13 milliárd forint)

Ajánlott: a kisebbeknek, családi mesének


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.